Φορολογικές Δηλώσεις 2021: «Βρέχει» λεφτά – Πότε θα πληρωθεί η επιστροφή φόρου

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Μπορεί οι φορολογικές δηλώσεις να έχουν ξεκινήσει ωστόσο η αγωνία όσων (τυχερών) έχουν επιστροφή φόρου είναι πότε θα τη λάβουν. Και τα νέα είναι πολύ ευχάριστα…

Αυτόματες διαδικασίες για την ταχύτερη επιστροφή φόρου εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα πρόκειται να προωθηθούν μέσα από την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Με την ψηφιοποίηση των φορολογικών συναλλαγών ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς.

To σχέδιο που απέστειλε στην Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει την εφαρμογή της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι αιτήσεις επιστροφής, όταν δεν εμπίπτουν στο δείγμα ελέγχου μέσω της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου (τουλάχιστον 90% του συνόλου των αιτήσεων ετησίως) το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο πηγές της φορολογικής διοίκησης δεν αποκλείουν η αυτοματοποιημένη διαδικασία να ξεκινήσει ακόμα πιο γρήγορα.

Το πρώτο βήμα για την άμεση επιστροφή φόρων θα γίνει με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData. Σύμφωνα με την τελευταία παράταση που δόθηκε προβλέπεται η υποχρεωτική λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου 2021. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να λάβουν ακόμα μία παράταση έως και το τέλος του έτους και να ξεκινήσουν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Με το νέο σύστημα η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ο… κλασικός συμψηφισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 διεκπεραιώθηκαν 18.509 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ ύψους 488,24 εκατ. ευρώ. Περίπου 975 αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ κόλλησαν στις Εφορίες για πάνω από 90 ημέρες με τις επιχειρήσεις να στερούνται πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ ύψους 333 εκατ. ευρώ.

Από το 2019 η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στην απλούστευση των διαδικασιών για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων με την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής ιδιαίτερης αίτησης. Στις περιπτώσεις που προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου, η δήλωση φόρου εισοδήματος συνιστά αυτόματα και αίτηση επιστροφής, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.

Πάντως στην ΑΑΔΕ υποστηρίζουν ότι φέτος θα επιχειρηθεί με γρήγορες διαδικασίες, τα χρήματα της επιστροφής είτε να συμψηφιστούν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις είτε να αποδοθούν στους δικαιούχους με απευθείας κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι μπήκαν σε αναστολή και έχουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των μεικτών αμοιβών τους, εάν υποβάλουν γρήγορα τις φορολογικές δηλώσεις θα δουν αυτομάτως να εκδίδεται πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. πενθυμίζεται, ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά έως την 27η Αυγούστου 2021.

Ο φόρος εισοδήματος θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με αρχή την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουλίου και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Όσοι πληρώσουν εφάπαξ των φόρο μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουν έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου.

Επίσης, όσοι υποβάλλουν τη δήλωση τον Αύγουστο θα πληρώσουν μαζί τις δύο δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου και τις υπόλοιπες ανά μήνα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022. Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν τη δήλωση τον Αύγουστο, χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης 3% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι κωδικοί που δημιουργούν πρόβλημα

  • Στους κωδικούς 735 – 736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών), γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου) ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον Νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).
  • Οι κωδικοί 049 – 050 για τις οικογενειακές δαπάνες: δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Τράπεζες. Περιλαμβάνονται ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. σε κοινόχρηστα ή και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογούμενου. Από τις δαπάνες αυτές ο φορολογούμενος πρέπει να υπολογίσει ξανά μόνος του ποιες αφορούν e-πληρωμές. Επιπλέον για πρώτη φορά πρέπει να δηλώσει και ποσά πληρωμών διατροφής, ενοικίων, δόσεων, φόρων κλπ που το σύστημα τα συνυπολογίζει.
  • Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών (δηλαδή πέραν της πρώτης) αλλά εμφανίζεται, αντί της διεύθυνσης του ακινήτου, ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.

Εκτός από τις δυσλειτουργίες στους κωδικούς αυτούς, όπως τους επισημαίνουν οι ίδιοι οι λογιστές, ανυπέρβλητα εμπόδια στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων αντιμετωπίζουν επίσης:

  • Στο Ε1 (Δήλωση φορολογίας εισοδήματος) δεν έχουν αποσταλεί και αναρτηθεί ακόμα ενημερωτικά συντάξεων 2020. Η ταλαιπωρία δεν τελειώνει όμως αν ανέβουν και συμπληρωθούν οι κωδικοί στο Ε1 του 2020. Αλλά πρέπει να εμφανιστούν και βεβαιώσεις ετών 2015 και 2016, για όσους πήραν πέρυσι αναδρομικά συντάξεων και θα πρέπει να κάνουν και χωριστές δηλώσεις ανά έτος!
  • Στις βεβαιώσεις αποδοχών και στον Κωδικό 781 δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί αποζημιώσεις COVID σε εργαζόμενους/μισθωτούς σε αναστολή, τα οποία κατέβαλε το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετα εμφανίζονται τα ποσά τα οποία αφορούν αυταπασχολούμενοι, τα οποία έχουν καταβληθεί από το υπουργείο Οικονομικών σαν αποζημίωση ειδικού σκοπού σε αυτούς. Ακόμα, δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (Επιδόματα ασθενείας).
  • Στο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας), πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητά το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας Μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις.
  • Στο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα ) ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.

Αντίστοιχα, στον υποπίνακα «Αφορολόγητα έσοδα» του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λπ.

Επίσης, πρέπει να αναφερθεί η μη ετοιμότητα του εντύπου « Ν » αφού μόλις χθες ανακοινώθηκε το έντυπο, με τις οδηγίες συμπλήρωσής του.

«Τα ανωτέρω είναι κάποια ενδεικτικά σημεία που έχουν εντοπισθεί αλλά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι πλήρης χωρίς τεχνικά προβλήματα η λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ» τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Το ΟΕΕ εμμένει στη θέση του «να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους».

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης

Για τις φετινές φορολογικές απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, καθώς προβλέπεται:

  • Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: «Σώζουν» οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Σημαντική φορολογική ελάφρυνση θα είναι για χιλιάδες φορολογούμενους η απαλλαγή από την υποχρέωση να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.)

Απαλλαγή από την υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, για όσους επλήγησαν από την κρίση που έφερε η πανδημία, προβλέπεται:

  • Για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)
  • Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Φορολόγηση ενοικίων

Αλλαγές έχουν γίνει και στη φορολόγηση ακινήτων. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τους φόρους εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την στήριξη από την πανδημία. Για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ο φόρος επιβάλλεται κανονικά. Αναφορικά με τα ανείσπρακτα ενοίκια από ενοικιαστές που δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης από την πανδημία, με σχετική απόφαση ορίζεται ότι με την κοινοποίηση ενός εξώδικου, ως απόδειξη επιδίωξης για την είσπραξη του ενοικίου, μπορούν οι ιδιοκτήτες να γλιτώσουν την επιβολή φόρου.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Οι μεγάλοι κερδισμένοι

Σημαντικά μειωμένα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα μειωθεί στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου. Στη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πρέπει να υπολογιστούν μαζί και οι προβλέψεις για:

  • Μόνιμη μείωση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) του συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.
  • Μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως και 10.000 ευρώ. Πλέον η ισχύουσα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
  1. 0-10.000: 9%
  2. 10.001-20.000: 22%
  3. 20.001-30.000: 28%
  4. 30.001-40.000: 36%
  5. 40.001 και πλέον: 44%
  • Επέκταση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
  • «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Τα πρόστιμα σε εκπρόθεσμη υποβολή

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013):

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.