Εμβολιασμοί: Ξεχάστε την τρίτη δόση – Αυτοί είναι οι πρώτοι στη λίστα για την… τέταρτη

Εμβολιασμοί: Πριν καλά-καλά γίνουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ξεκίνησε και επίσημα η συζήτηση για την τέταρτη δόση! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

«Τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε βαριά ανοσοκαταστολή είναι τα μόνα άτομα τα οποία ενδεχομένως να εξεταστεί αν θα κάνουν τέταρτη δόση εμβολιασμού» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε ερώτηση που έγινε στην κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε η ίδια: «Δεν έχει ωριμάσει κάποια τέτοια σκέψη είναι νωρίς ακόμα». Η ίδια ωστόσο αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της τρίτης δόσης τονίζοντας ότι «Είναι σημαντικό όλοι και ιδιαίτερα οι ενήλικες άνω των 50 ετών να προσέλθουν για τρίτη δόση ιδιαίτερα ενόψει Χριστουγέννων και υπό τον φόβο της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον. Ασφαλής η τρίτη δόση το λέει και ο ΕΟΦ. Δημοσιεύτηκαν μεγάλες νέες μελέτες από το Ισραήλ. Η πρώτη έδειξε ότι η τρίτη δόση στους άνω των 50 ετών μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 90%. Η δεύτερη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12 με 17 φορές την πιθανότητα μόλυνσης. Άρα εκτός από την προστασία των μεγάλων σε ηλικία βοηθά και στη διασπορά» δήλωσε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας επίσης σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως μπορεί να μην έχει κλειδώσει η ημερομηνία για την τέταρτη δόση, όμως έχει αρχίσει η συζήτηση για τα άτομα που θα εμβολιαστούν πρώτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί προτεραιότητα σε μεταμοσχευμένους και σε άτομα με χρόνια νοσήματα και βεβαρημένη υγεία, όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους κτλ., ενώ στη συνέχεια αναλόγως με την πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί θα κρίνουν εάν πρέπει να γίνει στο γενικό πληθυσμό.

Στο ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου για καλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Pfizer Μπουρλά. Μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως η συγκεκριμένη παραλλαγή θα μπορούσε να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα αντισώματα, έπειτα από τον αρχικό εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Pfizer ανέφερε πως περιμένει να δει δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να καθορίσει εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες δόσεις, ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον. «Όταν θα έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Omicron καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση», είπε ο κ. Μπουρλά σε εκπομπή του CNBC, προσθέτοντας ότι τα απαιτούμενα δεδομένα μπορεί να προκύψουν και στις 2 εβδομάδες.

Ο κ. Μπουρλά είπε ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη προστασία έναντι ενός νέου κύματος λοιμώξεων.

«Μια τρίτη δόση θα προσφέρει, πιστεύω, πολύ καλή προστασία», είπε ο κ. Μπούρλα, προσθέτοντας ότι οι θεραπείες όπως το αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer θα βοηθήσουν στην πρόληψη νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Μπουρλά είχε αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση, αλλά υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο μετά την τρίτη. Τώρα, είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να γίνει νωρίτερα. «Με την Omicron, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Εμβολιασμοί: Πόσο προστατεύει το κάθε εμβόλιο

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να σαρώνει και το μεγάλο όπλο που έχουμε είναι τα εμβόλια. Κατά πόσο, ωστόσο, είμαστε ασφαλείς;

Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ, o Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε τα ποσοστά νόσησης των εμβολιασμένων – ανάλογα με το εμβόλιο που έχουν κάνει.

Από αυτά τα κρούσματα, οι εμβολιασμένοι είχαν κάνει τα εξής εμβόλια ανά ηλικιακή ομάδα:

Στην ηλικιακή ομάδα 18-39:

  • Tο 30% όσων νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer,
  • Περίπου στο 20% ήταν τα κρούσματα εμβολιασμένων με Astrazeneca,
  • Κάτω από το 30% είχαν κάνει το Moderna,
  • Κοντά στο 70% των εμβολιασμένων είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.
  • Σημειώνεται πως στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από 30%.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-59:

  • Tο 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer,
  • Λίγο πάνω από 20% ήταν οι εμβολιασμένοι που νόσησαν είχαν κάνει AstraZeneca,
  • Το 50% ήταν εμβολιασμένοι με Moderna και
  • Το 20% με 30% είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Εμβολιασμοί: Δείτε πόσα χρήματα έβγαλαν από την πανδημία Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson

Η μαζική χρήση των εμβολίων κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο έφερε πακτωλό εσόδων στις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, με τα κέρδη να είναι μυθικά!

Αντίστοιχα αποτελέσματα αναμένουν και οι εταιρείες από τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, με τη Merck να έχει ήδη λάβει την πρώτη άδεια και την Pfizer να υποβάλει σύντομα σχετική αίτηση στην αμερικανική Αρχή για τα φάρμακα.

Η Pfizer είδε τις πωλήσεις και τα κέρδη της να εκτοξεύονται μέσα σε ένα έτος από τις πρώτες πωλήσεις των εμβολίων της. Τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένα 133% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, φθάνοντας τα 7,7 δις. δολάρια.

Αντίστοιχη αύξηση (134%) σημείωσαν και οι πωλήσεις της, φθάνοντας στα 24,1 δις. δολάρια, από τις οποίες τα 14,6 δις. δολάρια ή πάνω από 60% οφείλονται στα εμβόλια έναντι μόλις 1,7 δις. δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από εμβόλια αποτελούν οι πωλήσεις των εμβολίων για την Covid-19.

H Pfizer αναμένει έσοδα 36 δις. δολαρίων από τα εμβόλια αυτά για το σύνολο του 2021, ενώ είναι πιο μετριοπαθής στην εκτίμησή της για το 2022, προβλέποντας ότι θα μειωθούν στα 29 δις. δολάρια, ποσό βέβαια που είναι αστρονομικό και δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί η αμερικανική εταιρεία πριν από τον κορονοϊό. Ποσό που μπορεί τελικά να είναι υψηλότερο καθώς η εταιρεία συνεχίζει να είναι σε επαφή με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για πιθανές νέες παραγγελίες για το επόμενο έτος.

Τα συνολικά έσοδα για το 2021 αναμένεται να φθάσουν τα 81 έως 82 δις. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία, αυξημένα κατά 2 δις. δολάρια σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Με την εκτίναξη των κερδών, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία κινείτο την Παρασκευή (5 Νοεμβρίου) πάνω από τα 47 δολάρια έναντι 35 δολαρίων πριν από ένα χρόνο.

Εμβολιασμοί: Τριπλασιασμός για Moderna

H μετοχή της Moderna εκτινάχθηκε πάνω από τα 216 δολάρια την Παρασκευή από 71 δολάρια πριν από ένα χρόνο, δηλαδή τριπλασιάστηκε, αν και οι πωλήσεις των εμβολίων και τα έσοδά της ήταν μικρότερα από αυτά της Pfizer.

Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο η μετοχή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 413,72 δολαρίων, δηλαδή είχε σχεδόν εξαπλασιασθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, δέχθηκε σφυροκόπημα, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το τρίτο τρίμηνο που ήταν χαμηλότερα από αυτά που περίμενε η αγορά αλλά και λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω της πρόβλεψής της για τις πωλήσεις εμβολίων.

Η Moderna ανακοίνωσε κέρδη 3,3 δις. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο και έσοδα 5 δις. δολαρίων, ενώ η αγορά περίμενε κέρδη 3,9 δις. δολάρια και έσοδα 6,2 δις. δολάρια.

Για το σύνολο του 2021, η εταιρεία εκτιμά ότι τα έσοδά της θα κυμανθούν από 15 έως 18 δις. δολάρια αντί των 20 δις. δολαρίων που προέβλεπε πριν από κάποιους μήνες.

Εκτιμά, επίσης, ότι θα πουλήσει 700 – 800 εκατ. δόσεις του εμβολίου της φέτος αντί της προηγούμενης εκτίμησής της για πωλήσεις 800 εκατ. έως 1 δις. δόσεων.

Για το 2022 προβλέπει έσοδα 17 έως 22 δις. δολαρίων από το εμβόλιο για τον κορονοϊό έναντι 36 δις. δολαρίων που περιμένει η Pfizer.

Εμβολιασμοί: Eσοδα 2,5 δισ. δολάρια από το εμβόλιο περιμένει η Johnson & Johnson

H μετοχή της Johnson & Johnson κυμάνθηκε πάνω από τα 163 δολάρια την Παρασκευή έναντι 140 δολαρίων πριν από ένα χρόνο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των 177,8 δολαρίων τον περασμένο Αύγουστο.

H εταιρεία ανακοίνωσε, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο την περασμένη εβδομάδα, ότι είχε έσοδα 502 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ενώ για το σύνολο του 2021 αναμένει έσοδα 2,5 δις. δολαρίων από την πηγή αυτή.

Τα συνολικά της έσοδα στο τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 23,3 δις. δολάρια και τα κέρδη ανά μετοχή στα 2,60 δολάρια. Για το σύνολο του έτους αναμένει έσοδα 94,1 έως 94,6 δις. δολάρια.

Εμβολιασμοί: Έρχεται και 4η δόση

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν λάβει την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ήδη ξεκινάει ο σχεδιασμός για την 4η! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Επικαιροποιημένες οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνουν τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση ορισμένων ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CDC, «ορισμένα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid – είτε της Pfizer είτε της Moderna – θα μπορούν να κάνουν και τέταρτη δόση».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CNN, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προτείνει την διενέργεια 4ης δόσης – έξι μήνες μετά την 3η- είτε με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 ταξινομείται ως «ενισχυτική δόση» από το CDC, ενώ η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid θεωρείται «αναμνηστική».

Η ποσότητα που θα χορηγείται, μάλιστα, θα είναι η μισή από αυτήν που χορηγείται στις τρεις πρώτες δόσεις.