Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σοκ και δέος – Όλα τα επιδόματα που χάνουν

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η νέα φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών βάζει φραγή σε τρία βασικά επιδόματα με σημαντικές απώλειες εσόδων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι χάνουν επιδόματα άνω των 100.000.000 ευρώ με τη νέα φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς το ελάχιστο ποσό που υποχρεούνται να δηλώσουν και το οποίο ανέρχεται στις 10.920 ευρώ και φτάνει για τους παλαιούς (με περισσότερα από 12 χρόνια δραστηριότητας) στις 14.196 ευρώ, αυτομάτως παύουν να θεωρούνται «φτωχοί» και χάνουν το δικαίωμα ενίσχυσης με ειδικά επιδόματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα παραπάνω εισοδήματα χάνουν το επίδομα ενοικίου-στέγασης, την έκπτωση ΕΝΦΙΑ και το επίδομα τέκνων.

Δηλαδή χάνουν την έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ, ποσό 840-2.500 ευρώ τον χρόνο από το επίδομα ενοικίου, και ποσό 840-1.680 ευρώ ετησίως από το επίδομα τέκνων. Επίσης, εξετάζονται οι περιπτώσεις για εγγραφή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, το Market Pass και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης!

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι χάνουν

Αναλυτικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τους «πιάνει» το νέο τεκμήριο θα ισχύσει το εξής:

Χάνεται η έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο μισό, αν το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του υπόχρεου δεν ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσία τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγο του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δυο εξαρτώμενα τέκνα.

Απώλειες από το επίδομα ενοικίου έως το 2.500 ευρώ ετησίως. Το ποσό είναι 70-210 ευρώ τον μήνα ή 840-2.500 ευρώ τον χρόνο. Το ύψος του επιδόματος έχει ως εξής:

-Άγαμος 70 ευρώ

-Ζευγάρι με δυο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ

-Ζευγάρι με 1 παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ

-Ζευγάρι με 2 παιδιά: 175 ευρώ

-Ζευγάρι με 3 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.

Για τη χορήγηση του, πρέπει να πληρούνται τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

α) το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού έως 7.000 ευρώ για τον άγαμο συν 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού

β)το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Αναλυτικά:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ

Ζευγάρι: 10.500 ευρώ

Ζευγάρι συν 1 παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 14.000 ευρώ

Ζευγάρι με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με δυο ανήλικα μέλη: 17.500 ευρώ

Ζευγάρι με 3 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω από 21.000 ευρώ.

Όσο αφορά τα περιουσιακά κριτήρια: Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για άγαμο συν 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο.

Απώλεια από το επίδομα παιδιών: Πρόκειται για πολύ σημαντική «τρύπα» στα οικονομικά των επαγγελματιών που χάνουν έως και 1.680 ευρώ τον χρόνο.
Συγκεκριμένα, σήμερα ισχύουν τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος, όσον αφορά τα κριτήρια χορήγησης:

α) πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ, β) η δεύτερη από 6.001 έως και 10.000 ευρώ και γ) η τρίτη από 10.001 έως και 15.000 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους. Το ποσό του επιδόματος λοιπόν διαμορφώνεται:

-Για την Α’ κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέρα του τρίτου.

-Για τη Β’ κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέρα του τρίτου.

-Για τη Γ’ κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέρα του τρίτου.

Και σε αυτή την περίπτωση, χιλιάδες επαγγελματίες θα δουν μείωση στα ποσά που δικαιούνται ή θα χάσουν εντελώς το επίδομα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το απόλυτο σοκ – Ποιοι θα πληρώσουν βαρύ χαράτσι

Μια σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες.

Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα το πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν φόρος της τάξης του 9% για ποσά έως 10.000 ευρώ, ο νέος συντελεστής σχεδιάζεται να είναι της τάξης του 15 έως 20%.

Στη συνέχεια, μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει περιορισμός των δαπανών που μειώνουν το εισόδημα, ενώ αποδεκτές θα είναι μόνο ηλεκτρονικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι σχεδιασμοί αφορούν περίπου 600.000 επαγγελματίες που εμφανίζουν ετήσια κέρδη έως 10.000 ευρώ.

Για την περίπτωσή τους – δηλαδή για όσους εμφανίζουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα – εξετάζεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, με επικρατέστερα τα δύο παρακάτω σενάρια:

1ο σενάριο
Για ετήσια κέρδη έως 5.000 ευρώ: Φόρος 20% (από 9% σήμερα)

2ο σενάριο
Για ετήσια κέρδη έως 10.000 ευρώ: Φόρος 15% (από 9% σήμερα)

Κέρδη άνω 10.000 €: Χωρίς αύξηση φορολογίας

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χρωστάτε έστω και 1 ευρώ; Σας φακέλωσε ο… υπερ-Τειρεσίας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα καταγράφει τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς Εφορία, ΕΦΚΑ, δήμους, τράπεζες και άλλους φορείς.

Το φακέλωμα όλων των πολιτών για τα χρέη τους προς Εφορία, ΕΦΚΑ, δήμους, τράπεζες και άλλους φορείς προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό σε όσους χρωστάνε.

Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, όπως αποκαλείται ο νέος υπερ-ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο οποίος θα αποτελεί το σύστημα πιστοληπτικής βαθμολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων βάσει δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αφορούν σε οφειλές προς το δημόσιο τομέα.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα υποκείμενα δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώ προβλέπεται η χορήγηση, έναντι αντιτίμου, ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης σε φορείς του ιδιωτικού τομέα και η ανταλλαγή πληροφοριών με φορείς πιστοληπτικής αξιολόγησης, εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΠρόσβαση στα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων θα έχουν:

Ο ίδιος ο οφειλέτης.

Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που ενεργούν υπό την άμεση εποπτεία τους.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η πρόσβαση φορέων του ιδιωτικού τομέα ή φορέων πιστοληπτικής αξιολόγησης στα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα απαγορεύεται.

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από την Αρχή τη διόρθωση ή συμπλήρωση των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που το αφορούν και είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα, με αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε αυτό και συνοδεύεται από την απαραίτητη κατά περίπτωση τεκμηρίωση.

Προβλέπεται επίσης ότι:

Η Αρχή παράγει και χορηγεί ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στο υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ύστερα από αίτησή του που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστημα.

Η χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης σύμφωνα με το παρόν άρθρο γίνεται ατελώς.

Η Αρχή παράγει και χορηγεί ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης υποκειμένου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε φορέα του ιδιωτικού τομέα που έχει συνάψει σύμβαση με την Αρχή, μετά από αίτηση του φορέα, με την προϋπόθεση ρητής, ειδικής και διακριτής από άλλους όρους συγκατάθεσης του υποκειμένου στην επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη χορήγηση και διαβίβαση της ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης στον αιτούντα φορέα του ιδιωτικού τομέα, η οποία παρέχεται μέσω του Συστήματος.

Η ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης διαβιβάζεται στον φορέα του ιδιωτικού τομέα ηλεκτρονικά.

Στην αίτηση του φορέα του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ο σκοπός, για τον οποίο ζητείται η χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης.

Η ενημέρωση αυτή μπορεί να ζητείται για τους εξής σκοπούς:

  • Την επαλήθευση των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, σχετικά με αίτησή του για χορήγηση πίστωσης από τον φορέα του ιδιωτικού τομέα,
  • Την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από τη χορήγηση πίστωσης από φορέα του ιδιωτικού τομέα προς το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ή από την αποδοχή από φορέα του ιδιωτικού τομέα της παροχής εγγύησης για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς,
  • Την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από χορηγηθείσα πίστωση, ή τη μετατροπή της φύσης ή της διάρκειας μιας πιστωτικής σύμβασης ή εγγύησης που έχει χορηγηθεί για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς,
  • Την παρακολούθηση και αξιολόγηση της μη τήρησης οποιουδήποτε όρου πιστωτικής σύμβασης που χορηγήθηκε από φορέα του ιδιωτικού τομέα στο υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ή εγγύησης που παρασχέθηκε από αυτό,
  • Την αξιολόγηση αίτησης υπαγωγής του υποκειμένου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε διακανονισμό οφειλών προς φορέα του ιδιωτικού τομέα, και
  • Την ανάλυση των χαρτοφυλακίων πιστωτικών συμβάσεων