Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ντροπή! Μένουν εκτός από ΟΛΑ τα επιδόματα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μια απόφαση που δεν παίρνει ούτε τριτοκοσμική χώρα, πήρε η ελληνική κυβέρνηση!

Εκτός των επιδομάτων τίθενται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα σύμφωνα με τις αλλαγές που προαναγγέλλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από το 2024 καθιερώνονται όχι μόνο ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κατώτερα εισοδηματικά όρια, ώστε να αποκλείονται όσοι δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.

Δηλαδή, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, για να λάβουν διάφορα επιδόματα δεν θα ισχύει το εισοδηματικό όριο που ισχύει για τους μισθωτούς, αλλά θα καθιερωθεί και ένα ελάχιστο εισοδηματικό όριο ώστε να υποχρεωθούν να δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που δηλώνουν τα τελευταία χρόνια.

Το έναυσμα για τις αλλαγές των κριτηρίων χορήγησης των επιδομάτων έδωσαν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι το 55% των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ!

Σήμερα, για να λάβει κανείς το market pass θα πρέπει να δηλώνει εισοδήματα από μηδέν έως 16.000 ευρώ αν είναι άγαμος, έως 24.000 ευρώ ο έγγαμος ποσό που αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Για την προέλευση του εισοδήματος δεν υπάρχει διάκριση με αποτέλεσμα να εισπράττουν τα επιδόματα και όσοι αποκρύπτουν από την εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Έτσι, ο ελεύθερος επαγγελματίας που δηλώνει 6.000 ευρώ είναι δικαιούχος αυτομάτως όλων των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ τα στερείται ο μισθωτός που δεν μπορεί να αποκρύψει το εισόδημά του και υπερβαίνει έστω και οριακά τα εισοδηματικά όρια.

Στην οριζόντια ισχύ των κριτηρίων, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να παρέμβει, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Ο κ. Θεοχάρης αρχικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε αποκαλύψει πρώτο το Σin για τις αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών λέγοντας ότι «ο στόχος μας είναι, πράγματι μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου το αργότερο, να είμαστε έτοιμοι να τις παρουσιάσουμε και στον κόσμο, φυσικά στη διαβούλευση», πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων».

Στην παρατήρηση ότι, οι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα παίρνουν και τα επιδόματα όπως market pass, fuel pass και άλλα πολλά, ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε ότι από το 2024 «με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα».

«Συνδεδεμένο με αυτό είναι, ότι προφανώς με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς πληρούν όλα τα εισοδηματικά κριτήρια».

«Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Όμως, ο σημαντικότερος στόχος είναι το φορολογικό σύστημα να είναι δίκαιο, να φαίνεται, να μπορεί να εξηγηθεί ως τέτοιο και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει τη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή, να μη νιώθει κανείς ότι η εφορία τον υπερφορολογεί ή τον κλέβει, να το πω αλλιώς και δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά» είπε ο υφυπουργός.

Οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας πάντα ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αυτή τη στιγμή.

«Εξετάζονται πολλά σενάρια αυτή τη στιγμή. Ξέρουμε όλοι και έχει βγει και στον δημόσιο διάλογο ως θέμα το ζήτημα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ως ένα από τα μεγάλα ζητήματα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είπε ο κ. Θεοχάρης».

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το απόλυτο σοκ – Ποιοι θα πληρώσουν βαρύ χαράτσι

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μια σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες.

Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα το πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν φόρος της τάξης του 9% για ποσά έως 10.000 ευρώ, ο νέος συντελεστής σχεδιάζεται να είναι της τάξης του 15 έως 20%.

Στη συνέχεια, μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει περιορισμός των δαπανών που μειώνουν το εισόδημα, ενώ αποδεκτές θα είναι μόνο ηλεκτρονικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι σχεδιασμοί αφορούν περίπου 600.000 επαγγελματίες που εμφανίζουν ετήσια κέρδη έως 10.000 ευρώ.

Για την περίπτωσή τους – δηλαδή για όσους εμφανίζουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα – εξετάζεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, με επικρατέστερα τα δύο παρακάτω σενάρια:

1ο σενάριο
Για ετήσια κέρδη έως 5.000 ευρώ: Φόρος 20% (από 9% σήμερα)

2ο σενάριο
Για ετήσια κέρδη έως 10.000 ευρώ: Φόρος 15% (από 9% σήμερα)

Κέρδη άνω 10.000 €: Χωρίς αύξηση φορολογίας

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χρωστάτε έστω και 1 ευρώ; Σας φακέλωσε ο… υπερ-Τειρεσίας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα καταγράφει τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς Εφορία, ΕΦΚΑ, δήμους, τράπεζες και άλλους φορείς.

Το φακέλωμα όλων των πολιτών για τα χρέη τους προς Εφορία, ΕΦΚΑ, δήμους, τράπεζες και άλλους φορείς προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό σε όσους χρωστάνε.

Πρόκειται για την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, όπως αποκαλείται ο νέος υπερ-ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, ο οποίος θα αποτελεί το σύστημα πιστοληπτικής βαθμολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων βάσει δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αφορούν σε οφειλές προς το δημόσιο τομέα.

Με το νομοσχέδιο καθορίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα υποκείμενα δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ενώ προβλέπεται η χορήγηση, έναντι αντιτίμου, ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης σε φορείς του ιδιωτικού τομέα και η ανταλλαγή πληροφοριών με φορείς πιστοληπτικής αξιολόγησης, εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΠρόσβαση στα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς των πολιτών και των επιχειρήσεων θα έχουν:

Ο ίδιος ο οφειλέτης.

Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που ενεργούν υπό την άμεση εποπτεία τους.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες,

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η πρόσβαση φορέων του ιδιωτικού τομέα ή φορέων πιστοληπτικής αξιολόγησης στα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς που είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα απαγορεύεται.

Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει από την Αρχή τη διόρθωση ή συμπλήρωση των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που το αφορούν και είναι καταχωρισμένα στο Σύστημα, με αίτηση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε αυτό και συνοδεύεται από την απαραίτητη κατά περίπτωση τεκμηρίωση.

Προβλέπεται επίσης ότι:

Η Αρχή παράγει και χορηγεί ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στο υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ύστερα από αίτησή του που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο σύστημα.

Η χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης σύμφωνα με το παρόν άρθρο γίνεται ατελώς.

Η Αρχή παράγει και χορηγεί ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης υποκειμένου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε φορέα του ιδιωτικού τομέα που έχει συνάψει σύμβαση με την Αρχή, μετά από αίτηση του φορέα, με την προϋπόθεση ρητής, ειδικής και διακριτής από άλλους όρους συγκατάθεσης του υποκειμένου στην επεξεργασία των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, την άρση του φορολογικού απορρήτου και τη χορήγηση και διαβίβαση της ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης στον αιτούντα φορέα του ιδιωτικού τομέα, η οποία παρέχεται μέσω του Συστήματος.

Η ενημέρωση πιστοληπτικής βαθμολόγησης διαβιβάζεται στον φορέα του ιδιωτικού τομέα ηλεκτρονικά.

Στην αίτηση του φορέα του ιδιωτικού τομέα αναφέρεται ο σκοπός, για τον οποίο ζητείται η χορήγηση ενημέρωσης πιστοληπτικής βαθμολόγησης.

Η ενημέρωση αυτή μπορεί να ζητείται για τους εξής σκοπούς:

  • Την επαλήθευση των πληροφοριών που παρασχέθηκαν από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, σχετικά με αίτησή του για χορήγηση πίστωσης από τον φορέα του ιδιωτικού τομέα,
  • Την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από τη χορήγηση πίστωσης από φορέα του ιδιωτικού τομέα προς το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ή από την αποδοχή από φορέα του ιδιωτικού τομέα της παροχής εγγύησης για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς,
  • Την αξιολόγηση των κινδύνων που πηγάζουν από χορηγηθείσα πίστωση, ή τη μετατροπή της φύσης ή της διάρκειας μιας πιστωτικής σύμβασης ή εγγύησης που έχει χορηγηθεί για μια πιστωτική σύμβαση από το υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς,
  • Την παρακολούθηση και αξιολόγηση της μη τήρησης οποιουδήποτε όρου πιστωτικής σύμβασης που χορηγήθηκε από φορέα του ιδιωτικού τομέα στο υποκείμενο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς ή εγγύησης που παρασχέθηκε από αυτό,
  • Την αξιολόγηση αίτησης υπαγωγής του υποκειμένου δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς σε διακανονισμό οφειλών προς φορέα του ιδιωτικού τομέα, και
  • Την ανάλυση των χαρτοφυλακίων πιστωτικών συμβάσεων