Έκτακτη ανακοίνωση: Είναι πόλεμος! «Μαζέψτε νερό, κονσέρβες και κεριά, έρχονται μπλακ άουτ»

Πόλεμος: Συναγερμός από την Πολιτική Προστασία της Γερμανίας. Ετοιμάζονται για έναν χειμώνα που θα μοιάζει με πόλεμος. Δραματικοί τόνοι από αξιωματούχους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Καμπανάκι για διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία τον ερχόμενο χειμώνα χτύπησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Ραλφ Τίσλερ, μιλώντας στη Welt.

Είπε ότι στο δικό του σπίτι έχει ήδη αποθηκεύσει νερό, όπως και πολλά κιβώτια με κονσέρβες, αρκετά για δέκα ημέρες. Πρόσθεσε δε πως εκτός από τις προμήθειες, πάνω απ’ όλα χρειάζεται ένα ραδιόφωνο που λειτουργεί με μπαταρία και κεριά, όπως και τα πιο σημαντικά προσωπικά έγγραφα διαθέσιμα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το κράτος και οι εταιρείες, οι οποίες εν πολλοίς βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Για παράδειγμα,όπως είπε, είναι απαραίτητη η προστασία των εγκαταστάσεων από διακοπές ρεύματος με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης.

Εάν η παροχή ρεύματος διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε το σταθερό δίκτυο θα διακοπεί και άρα κάποια στιγμή δεν θα μπορεί κανείς πλέον να φορτίσει το κινητό του τηλέφωνο.

Αλλά πριν από αυτό, το τηλεφωνικό δίκτυο στο σύνολό του μπορεί να πέσει, επειδή οι κεραίες μετάδοσης χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια – η οποία δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη.

«Τότε οι άνθρωποι δεν θα είναι πλέον προσβάσιμοι» ξεκαθάρισε ο Τίσλερ.

Πόλεμος: Ραντεβού με τα μπλακ άουτ από τον Ιανουάριο

Πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος το χειμώνα, είπε ο Τίσλερ – όχι μόνον λόγω έλλειψης ενέργειας, αλλά και λόγω στοχευμένης, προσωρινής διακοπής λειτουργίας των δικτύων από τους διαχειριστές, με στόχο την προστασία τους και την αποφυγή ενός γενικού μπλακ άουτ.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και μετά, οπότε υποθέτουμε ότι από τότε και μετά θα υπάρξουν διακοπές στην παροχή ρεύματος κατά τόπους για ορισμένο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στη Γερμανία.

Ορισμένοι δήμοι και αρχές στη Γερμανία είναι πραγματικά υποδειγματικοί στην προετοιμασία για πιθανές διακοπές ρεύματος, με ακριβή σχέδια και εξασφαλίζοντας την παροχή ενέργειας με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στο χώρο. Άλλοι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση, δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένοι. Αυτό ποικίλλει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις αρχές.

Όπως είπα, αναμένουμε βραχυπρόθεσμες, λεγόμενες διακοπές ρεύματος και όχι μακροχρόνιες, μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος. Αλλά η καλή προετοιμασία είναι επίσης σημαντική γι’ αυτό, σημειώνει.

Πριν από λίγους μήνες, η ευαισθητοποίηση αυτή ήταν πολύ χαμηλή, αναφέρει ο κος Τίσλερ, σύμφωνα με την εντύπωσή μου, επειδή η Γερμανία έχει βιώσει σχετικά λίγες σοβαρές κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, όμως, παρατηρώ ότι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τους πιθανούς κινδύνους.

Πόλεμος: Λίγα τα καταφύγια

Ο κ. Τισλερ διαβεβαίωσε ότι δεν περιμένει να δει «συμβατικές εχθροπραξίες σε γερμανικό έδαφος στο ορατό μέλλον». Αλλά «ακόμη και αν ο πόλεμος διεξάγεται σε γειτονικές χώρες, η ζωή των Γερμανών επηρεάζεται άμεσα» σημείωσε.

Επεσήμανε ωστόσο ότι στο παρελθόν υπήρχαν περισσότερα καταφύγια στη Γερμανία, αλλά ακόμη και πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα ήταν αρκετά για να προστατεύσουν το πολύ το 3% του πληθυσμού.

«Ετοιμάζουμε» σημείωσε ο κος Τίσλερ , μια γνωμοδότηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ποιες εγκαταστάσεις που είναι ακόμη χρήσιμες θα μπορούσαν να διατηρηθούν.

«Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα κατασκευής καταφυγίων στη Γερμανία. Αυτό θα ήταν πολύ ακριβό και οι χρόνοι κατασκευής θα ήταν πολύ μεγάλοι. Αντίθετα, εστιάζουμε στο πώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταφύγια.Μιλώ για υπόγεια γκαράζ, σήραγγες ή υπόγειες σιδηροδρομικές στοές» τόνισε.

Πόλεμος: Δεν είναι αστείο – Αποθηκεύστε τρόφιμα

Οι αγορές προετοιμάζονται για μία νέα απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων, τη στιγμή που η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την επιθεώρηση των πλοίων με Ουκρανικά σιτηρά.

Η απρόβλεπτη μονομερής ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναμένεται να προκαλέσει νέα επισιτιστική κρίση.

Ήδη τα futures για το σιτάρι στο Σικάγο σημείωσαν άλμα 5,8% και έφθασαν στα 8,77 δολάρια, ενώ νωρίτερα έπιασαν και τα 8,93 δολάρια.

Οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας ενισχύθηκαν επίσης.

Η συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο για την ελεύθερη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία είχε περιορίσει την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

«Οι τιμές των σιτηρών θα αγγίξουν νέα υψηλά», τόνισε ο Τσάρλι Σερνάτινγκερ, στέλεχος της ED&F Man Capital Markets Inc του Σικάγο.

Σημειωτέον πως το συνολικό μέγεθος της αύξησης των τιμών των σιτηρών παραμένει άγνωστο, ενώ η συμφωνία αναμενόταν να λήξει το Νοέμβριο χωρίς να έχει επιτευχθεί ανανέωσή της.

Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Τουρκία έκαναν τα πάντα για να διασώσουν τη συμφωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, έχει τονίσει πως θα λάβει αποφάσεις μόνο όταν ολοκληρώσει την έρευνά της όσον αφορά την επίθεση στο στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειωτέον πως το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πως έπληξαν το ρωσικό πολεμικό ναυτικό με drones, ενώ τονίζει πως η συμφωνία έχει ανασταλεί επ’ αόριστον.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα futures των αγροτικών προϊόντων δεν πρόκειται να καταγράψουν την ίδια δραματική αύξηση την οποία είχαν καταγράψει τον περασμένο Μάρτιο, αφού οι αγορές έχουν λάβει υπόψη την περιορισμένη προσφορά από την Ουκρανία.

«Οι παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς», τόνισε ο Ντέιβιντ Λαμπόρντ του International Food Policy Research Institute, προσθέτοντας πως «οι τιμές των σιτηρών ενδέχεται να καταγράψουν αύξηση της τάξης του 5%-10% τις επόμενες ημέρες όσο οι αγορές προσαρμόζονται στη νέα αυτή πραγματικότητα».

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας παράγει το 1/4 του παγκόσμιου, ετήσιου ποσοστού σιταριού και κριθαριού, 1/5 του παγκόσμιου ποσοστού καλαμποκιού και το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλιέλαιου.

Εκτός από τη μείωση των εξαγωγών σιτηρών, η αναστολή της συμφωνίας θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγών λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Παράλληλα, οι γεωργοί της περιοχής πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με έλλειψη δυνατότητας αποθήκευσης των σιτηρών τους, αφού τα ουκρανικά σιλό πρόκειται γρήγορα να γεμίσουν, σύμφωνα με τον Κρις Τραντ, αναλυτή της HedgePoint Global Markets.

Τέλος, σύμφωνα με τον Μάικλ Μάγκντοβιτς, αναλυτή της Radobank «οι Ουκρανοί γεωργοί δεν πρόκειται να φυτέψουν σιτηρά τα οποία δε θα μπορέσουν να πουλήσουν.

Η παρούσα κρίση θα συνεχιστεί και οι τιμές των σιτηρών θα παραμείνουν σε υψηλά σημεία για το εγγύς μέλλον».

Πόλεμος: «Σιτοβολώνας» της Ευρώπης

Ο χαρακτηρισμός «σιτοβολώνας» της Ευρώπης για την Ουκρανία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η σημασία της χώρας για την διατροφή του πλανήτη είναι κομβική.

To 2021 η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος σε καλαμπόκι και κριθάρι.

Ευρωζώνη ΗΠΑ Ευρωζώνη

Ρωσία Αργεντινή Αυστραλία

ΗΠΑ Ουκρανία Ουκρανία

Αυστραλία

Καναδάς

Ουκρανία

H λίστα δεν τελειώνει εδώ, 1η στο ηλιέλαιο, 3η στην ελαιοκράμβη και 6η σε λάδι από ελαιοκράμβη. Υπολογίζεται ότι οι Ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών το 2021 έθρεψαν κοντά στα 400 εκατομμύρια ανθρώπου κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας και Βορειανατολικής Αφρικής αλλά και σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας.

Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις σοδειές στα Ουκρανικά λιβάδια.
Τα στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τροφίμων είναι χαρακτηριστικά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα :
  • Λίβανος 63%
  • Τζιμπουτί 56%
  • Πακιστάν 50%
  • Σομαλία 49%
  • Ερυθραία 48%
  • Μαυριτανία 48%
  • Λιβύη 43%

Πόλεμος: Ο ΟΗΕ ζητά παράταση της συμφωνίας

Την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει την παράταση της συμφωνίας που είχε διάρκεια 120 ημερών και έληγε στις 19 Νοεμβρίου.

Η Ρωσία, όμως, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία για τα σιτηρά κατηγορώντας Κιέβο και Λονδίνο ότι επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με drones στο στόλο της ανοικτά της Κριμαίας, κοντά στη Σεβαστούπολη.

Παράλληλα, κατηγορεί τη Βρετανία, κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ, για σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Οποιαδήποτε εμπλοκή αρνείται το Λονδίνο ενώ, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα, ότι μπορεί η Ρωσία να ευθύνεται για τις εκρήξεις προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα και να αποσυρθεί από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.