«Έκλεισε»: Τέλος για το μεγαλύτερο εμπορικό της Ελλάδος

Τέλος σε… ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Αθήνα. Αλλάζουν όλα στο Smart Park, μετά την κίνηση ματ που πέτυχε τεράστιος όμιλος στην Ελλάδα. «Έκλεισε» η συμφωνία.

Μετά από 13 χρόνια επιτυχίας, όταν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το Smart Park, το εμπορικό πάρκο αλλάζει χέρια και περνά στην Trade Estates, θυγατρική του Ομίλου Fourlis η οποία ανακοίνωσε την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας με τη Reds, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το προηγούμενο διάστημα, είχαν προηγηθεί αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, με τον επικεφαλής της Fourlis, Βασίλη Φουρλή, σε πρόσφατη ενημέρωση των επενδυτών να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως στην περίπτωση θετικής έκβασης, θα παρουσιαστούν και τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπό στην Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία της διαδικασίας της δημόσιας εγγραφής.

Μάλιστα έρχονται και αλλαγές καθώς αναμένεται να αξιοποιηθεί το οικόπεδο που ήδη κατείχε ο Όμιλος απέναντι από το εμπορικό πάρκο, οικόπεδο με συνολική επιφάνεια 32 στρεμμάτων και αξία κτήσης 1,65 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates αποτελείται σήμερα από 9 Εμπορικά Πάρκα, 3 Logistics Centers νέας γενιάς και ένα υπό ανάπτυξη ακίνητο ενώ το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα -με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο «The Ellinikon Park», συμμετοχές σε εταιρείες σύμπραξης για ανάπτυξη εμπορικών πάρκων σε Κρήτη και Σπάτα καθώς και τη δημιουργία νέων Logistics Centers. Με βάση το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Πάει για το μεγάλο κόλπο – «Ντου» για μεγάλη ελληνική επιχείρηση

Βαγγέλης ΜαρινάκηςΣε «μήλο της Έριδος» έχει μετατραπεί ο Κωτσόβολος με τον όμιλο Μαρινάκη να ετοιμάζει την πρότασή του.

Στους διεκδικητές που έχουν γίνει γνωστοί είναι η ΔΕΗ, η Quest ενώ χθες προστέθηκε και ο όμιλος Μαρινάκη, του οποίου είχε κρατηθεί μυστικό μέχρι αν και συμμετείχε εξαρχής στη διαδικασία.

Πρόκειται για τον τρίτο εγχώριο όμιλο που καταθέτει προσφορά για την εξαγορά της Κωτσόβολος, μετά τον όμιλο Quest και τη ΔΕΗ ενώ ήδη η μητρική της Currys με σημερινή της ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι αρκετοί υποψήφιοι έχουν καταθέσει οικονομικές προσφορές, τις οποίες και αξιολογεί.

Ήδη από τον Μάρτιο του 2022 ο όμιλος Μαρινάκη, δραστηροποιούνταν στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του shopflix του οποίου επικεφαλής είναι ο Στέφανος Καλογεράκης, επί σειρά ετών διευθυντής σύμβουλος των Public.

Πιθανή απόκτηση της Κωτσόβολος σημαίνει ότι ο όμιλος θα έχει παρουσία στον κλάδο των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών άμεσα με φυσικά καταστήματα και ηλεκτρονικό κατάστημα, σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ θα αναπτυχθούν και συνεργασίας με το shopflix.

Σημειώνεται ότι η αλυσίδα έχει ενισχύσει την εφοδιαστική της αλυσίδα με ρομποτικούς αυτοματισμούς τελευταίας τεχνολογίας, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού.

Βαγγέλης Μαρινάκης: Όλος ο πλανήτης μιλά γι’ αυτόν – Τα αδιανόητα πράγματα που έκανε

Νέα εντυπωσιακή άνοδος κατά 6 θέσεις στη βρετανική λίστα Lloyds List «One Hundred People».  H Capital Group προχωρά σε επενδύσεις ύψους $5,5 δισ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με τη συμμετοχή 13 προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα δημοσιεύθηκε και φέτος η λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας που επιμελείται η βρετανική έκδοση Lloyds List.

Στη φετινή λίστα «One Hundred People» από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει η συμπερίληψη και μάλιστα στην 23η θέση για πρώτη φορά της Μελίνας Τραυλού της νέας προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του φορέα που εκπροσωπεί της μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου.

Επίσης εντυπωσιάζει η νέα άνοδος κατά έξι θέσεων, αυτή τη φορά, του Βαγγέλη Μαρινάκη από την 47η που ήταν το 2021 στην 41η το 2022, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης του ρόλου του στον κλάδο. Το 2021 είχε κερδίσει 12 θέσεις.

Όπως επισημαίνει η έγκριτη βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα, η φήμη του Βαγγέλη Μαρινάκη ως ενός από τους πιο δυναμικούς παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία ενισχύθηκε περαιτέρω, με την Capital Group να προχωρά σε επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων την τελευταία διετία, στοχεύοντας στην πράσινη ναυτιλία.

Καθώς η ναυτιλία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αλλαγών γεωπολιτικών και περιβαλλοντικών, σύμφωνα με τη Lloyds List, αντί να πτοείται από τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Μαρινάκης είναι θετικά ενεργοποιημένος.

«Είναι μια συναρπαστική διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα και εμείς είμαστε παρόντες για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις αλλαγές» ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στον πρόλογο του σημειώματος που εξηγεί τους λόγους για τη συμπερίληψη του κου Μαρινάκη στη λίστα «One Hundred People», η Lloyd’s List αναφέρει ότι ο Έλληνας εφοπλιστής είναι από τους λίγους στον κόσμο που συνδυάζουν τη μακροπρόθεσμη σκέψη με την ικανότητα εκτίμησης των ευκαιριών.

«Τα τελευταία χρόνια, λίγοι στον κλάδο έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να συνδυάζουν το μακροπρόθεσμο όραμα με την γρήγορη σύναψη συμφωνιών και οι αριθμοί από μόνοι τους υποδηλώνουν έναν βαθμό υπερδραστηριότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τη χρονική περίοδο της σύνταξης της έκθεσης, σημειώνει η Lloyd’s List, η Capital Group ελέγχει σχεδόν 100 πλοία, με χωρητικότητα πάνω από 10,5 εκατομμύρια dwt και αξία που προσεγγίζει τα 9 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια του 2021 και τους πρώτους 10 μήνες του 2022, όπως επισημαίνεται, ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε σε 75 συναλλαγές αξίας 5,5 δισ. δολαρίων.

Σε αυτές τις συναλλαγές, συμπεριλαμβάνονται 47 εξαγορές πλοίων μεταξύ των οποίων 32 παραγγελίες νεότευκτων, που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να χαρακτηριστούν ως επενδύσεις σε πιο πράσινα πλοία. Επίσης συμπεριλαμβανονται και 26 πωλήσεις, κυρίως παλαιότερης τεχνολογίας πλοίων, με την Lloyd’s List να υπογραμμίζει την «έξυπνη» εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων, η οποία -όπως σημειώνεται- έχει βοηθήσει, εδώ και χρόνια, τον Έλληνα εφοπλιστή να χρηματοδοτεί τα στρατηγικά του σχέδια.

Ομοίως, προσθέτει η βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα «η αποφασιστικότητά του να είναι μεταξύ των ηγετών της πράσινης μετάβασης είναι γεμάτη με πραγματισμό».

Εκτός των άλλων, στο συγκεκριμένο σημείωμα αναφέρεται η στενή συνεργασία της Capital με τον αμερικάνικο νηογνώμονα ABS σε μια σειρά από νέα έργα που στόχο έχουν την περαιτέρω εξέλιξη των τεχνολογιών για απανθρακοποίηση.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του στόλου, υπογραμμίζεται πως οι παραγγελίες περιλαμβάνουν VLCCs διπλού καυσίμου, δεξαμενόπλοια με τεχνολογία ρότορα πανιών και πλοία μεταφοράς LNG.

Στο μέτωπο των εμπορευματοκιβωτίων, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα 16 νέων πλοίων. Μεταξύ αυτών τρία boxships 13.200 teu και 13 feederships και feedermax μεταξύ 1.800 teu και 2.800 teu που λέγεται ότι είναι από τα πιο πράσινα πλοία.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Μαρινάκης πιστεύει ακράδαντα στο LNG ως μεταβατικό καύσιμο.

«Θέλουμε να γίνουμε πράσινοι όσο το δυνατόν περισσότερο και νομίζω ότι το LNG θα είναι εκεί για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο έως ότου να έχουμε κάτι πιο πράσινο, καθώς και τις αντίστοιχες υποδομές για ανεφοδιασμό», αναφέρει. Αυτή η πεποίθηση, σύμφωνα με το σημείωμα, ήταν επίσης εμφανής στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε πρόσφατα τέσσερα δεξαμενόπλοια aframax διπλού καυσίμου.