Έκανε τη συμφωνία του αιώνα: «Βόμβα» από Βαρδινογιάννη – Τα… πήρε όλα

Βαρδινογιάννης: Ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του ποσοστού που κατείχαν οι Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης στην Ελλάκτωρ. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη ανατρέπει το συσχετισμό δυνάμεων σε ενέργεια, κατασκευές και παραχωρήσεις. Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας στο xristika.gr.

Σε ένα deal που δύναται να χαρακτηριστεί ως ο ορισμός του «game changer», ο Όμιλος Βαρδινογιάννη κατέληξε σε συμφωνία με τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη για να αποκτήσει το ποσοστό που κατείχαν οι τελευταίοι στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

H συμφωνία είναι πλέον επίσημη μετά και την ανακοίνωση από πλευράς Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου- Καϋμενάκη, και σε πρώτη ανάγνωση αλλάζει τα δεδομένα σε τρία, τουλάχιστον, επίπεδα:

*Βάζει τέλος σε μια σκληρή επιχειρηματική διαμάχη μεταξύ της Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν και των Μπάκου και Καϋμενάκη η οποία μαίνονταν για μήνες στους κόλπους της Ελλάκτωρ και κόστισε πολύ ακριβά, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά. Πλέον η Ελλάκτωρ αποκτά τις προϋποθέσεις να προχωρήσει στην εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα, με σύμμαχο μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

*Δημιουργεί μια συμμαχία μεταξύ Reggeborgh και Motor Oil, κάτι που με τη σειρά του συνθέτει έναν νέο επιχειρηματικό πόλο σε μία περίοδο που τεράστια έργα και διαγωνισμοί στις υποδομές, την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις παραχωρήσεις διεκδικούνται από μεγάλους εγχώριους ομίλους και ξένα funds, εν αναμονή και των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

*Ενισχύει περαιτέρω το στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil στον κλάδο της ενέργειας και κυρίως στις ΑΠΕ καθώς η «Άνεμος» της Ελλάκτωρ θα περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Βαρδινογιάννη αφού θα αποσχιστεί, δίνοντας μεγάλο εκτόπισμα στις τεχνολογίας καθαρής ενέργειας και την δεύτερη θέση από πλευράς χαρτοφυλακίου με περίπου 500MW στην ελληνική αγορά, με πρώτο τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Βαρδινογιάννης: Δημόσια πρόταση

Επί του παρόντος, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μένει να γνωστοποιηθούν καθώς η αγορά αναμένει να ξεκαθαρίσει η αρχιτεκτονική της συναλλαγής, το ζήτημα της υποβολής δημόσιας πρότασης που θα υποβληθεί από ΜΟΗ και Reggeborgh, ο μηχανισμός απόσχισης της Άνεμος και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Παρότι υπήρχαν αρκετές προσεγγίσεις, στο τίμημα της συμφωνίας υπήρχε διαφορά.

Εφόσον ευσταθούν οι ίδιες πληροφορίες, η πλευρά των Μπάκου και Καϋμενάκη αποεπενδύοντας από την Ελλάκτωρ αποκομίζει υπεραξία της τάξης των 50 – 60 εκατ. ευρώ, δεδομένου όπως είχε γίνει γνωστό πως τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 130 εκατ.ευρώ στην εταιρεία.

Να σημειωθεί πως στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί και η υποβολή επίσημη προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών της Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης, όπως αναφέρεται απλό πλευράς Greenhill και Kiloman.

Βαρδινογιάννης: Νέος πόλος

Σε κάθε περίπτωση το deal δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η Μotor Oil να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πόλους του τομέα των κατασκευών, αποκτώντας παράλληλα το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ του ομίλου Ελλάκτωρ. H MOH μέσω της Τeforto Holdings Ltd, του βραχίονα που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται σταθερά σε διαδικασία ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της στην καθαρή ενέργεια κάτι που αποτελεί άξονα στρατηγικής σημασίας.

Αντίστοιχα, η Reggeborgh απελευθερωμένη πλέον από τις μετοχικές διαμάχες, θα ρίξει το βάρος των επόμενων κινήσεων στην ενδυνάμωση του κατασκευαστικού ομίλου και στις παραχωρήσεις, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την νέα παραχώρηση της Αττικής οδού που θεωρείται το «πετράδι του στέμματος« των παραχωρήσεων.

Το ύψος της συμφωνίας για την πώληση του μεριδίου των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάκτωρ (επισήμως 29,784% με βάση την τελευταία γνωστοποίηση, αλλά υπολογίζεται λίγο πάνω από το 30%) θα φτάσει τα 180 με 190 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το τίμημα για τις ΑΠΕ.

Όπως ανακοίνωσαν οι Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου- Καϋμενάκη, «η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Βαρδινογιάννης: Δείτε πόσα έβγαλε το 2021

Επιστροφή στην κερδοφορία ανακοίνωσε η Motor Oil για το 2021 μετά το ζημιογόνο 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 68% στον κύκλο εργασιών στα 10,2 δισ. ευρώ, έναντι 6,1 δισ. ευρώ για τη χρήση 2020.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 490 εκατ. ευρώ, έναντι 85 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 202 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 112 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ Φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 258,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 137,6 εκατ. υερώ το 2020, ενώ οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 428 εκατ. ευρώ, από 280 εκατ. ευρώ το 2020.

Η διοίκηση της εταιρείας θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,9 ευρώ ανά μετοχή (ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και προμέρισμα ύψους 0,2 ευρώ που καταβλήθηκε τον Νοέμβριο). Το υπόλοιπο ποσό 0,70 ευρώ ανά μετοχή θα αναγνωριστεί στη χρήση 2022.

Βαρδινογιάννης: Το είπε και το έκανε! «Παίρνει» όλη την Εύβοια

Επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο βραχίονας της Motor Oil Renewable Energy. Έχει ενισχυθεί με την απόκτηση αδειών που ανήκαν στο παρελθόν στην Quest Αιολική. Το χτίσιμο του «πράσινου» χαρτοφυλακίου και ο στόχος του 1 GW. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με γοργά βήματα ενισχύεται το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Motor Oil Renewable Energy, του βραχίονα του Ομίλου της Motor Oil στον οποίο έχουν περάσει, μεταξύ άλλων, και οι δραστηριότητες στις ΑΠΕ.

Διακηρυγμένος στόχος του Ομίλου είναι η δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ μέσω επενδύσεων που αφορούν είτε την απόκτηση λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταικών πάρκων, είτε αδειών καθώς βέβαια και με την αδειοδότηση και κατασκευή νέων, έτσι ώστε μεσοπρόθεσμα το χαρτοφυλάκιο του να φτάσει το 1GW συνολικής ισχύος.

Βαρδινογιάννης: Το «ηχηρό παρών»

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, στον έλεγχο της MORE έχουν περάσει, μεταξύ άλλων και 9 άδειες για αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 185,3 MW.

Όπως είναι γνωστό, σε περιοχές της Εύβοιας, λόγω του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού, έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται αντίστοιχες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από εγχώριους και ξένους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι 9 βεβαιώσεις παραγωγού που «ανανεώθηκαν» από τη ΡΑΕ πριν λίγες ημέρες, αφορούν σε θέσεις των Δημοτικών Ενοτήτων Μαρμαρίου και Στυρέων του Δήμου Καρύστου και για αιολικά πάρκα ισχύος από 8 MW έως 46,2 MW.

Οι άδειες αυτές ανήκουν πλέον στην DMX Αιολική (με διαχειριστές τα στελέχη του Ομίλου Motor Oil, Νικόλαο Κοσμαδάκη και Ζήσιμο Μαντά), ωστόσο έχουν διαγράψει μια πολύχρονη διαδρομή.

Οι περισσότερες εκδόθηκαν την περίοδο 2011 για λογαριασμό της Quest Αιολική (του Ομίλου Quest), στη συνέχεια όμως πέρασαν στον έλεγχο της Viotia Aiolos, εταιρεία που με τη σειρά της ελεγχόταν από την EDF EN Hellas, ενώ το 2018 συμμετείχε και το αμερικανικό fund Fortress (το «παρών» στο Δ.Σ. έδινε τότε και το ελληνικής καταγωγής ανώτατο στέλεχος του Fortress, Dean Dakolias).

Η Viotia Aiolos πέρασε στη συνέχεια στον έλεγχο του Ομίλου Motor Oil (με νυν πρόεδρο του Δ.Σ. τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου).

Όσον αφορά τις βεβαιώσεις παραγωγού για τα έργα στην Εύβοια, υπεβλήθησαν στη ΡΑΕ, -από τα τέλη του 2020 και τον Ιούνιο του 2021-, αιτήσεις τροποποίησης ως προς τη μεταβολή του τύπου των ανεμογεννητριών, τα όρια των γηπέδων, αλλά και την επωνυμία της κατόχου εταιρείας (από Quest Αιολική σε DMX Αιολική).

Σε κάθε περίπτωση, η MORE είναι πλέον «εξοπλισμένη» με βεβαιώσεις παραγωγού για μεγάλα αιολικά πάρκα (και) στην Εύβοια, για τα οποία βέβαια το πότε θα υλοποιηθούν θα εξαρτηθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό της και τις γενικότερες συνθήκες.