Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας νέος φόρος θα επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Το σχέδιο νόμου που αφορά στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής Οδηγίας έκανε πρεμιέρα σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους εγχώριους ομίλους μεγάλης κλίμακας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε συμπληρωματικό φόρο έως 15% επί των κερδών.
Μιλάμε για την ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/2523/ΕΕ (Pillar II). Με τη συγκεκριμένη οδηγία η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και τη σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ.
Θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροαποφυγής και ενός αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού που προκύπτει από την υποδήλωση κερδών μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Το νέο αυτό σύστημα εφαρμόζει ένα παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας, ένα ελάχιστο δηλαδή πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους. Η εφαρμογή αυτού του συντελεστή μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον συμπληρωματικό φόρο έως της τάξεως του 15% επί των κερδών, εφόσον αυτές οι επιχειρήσεις κατέβαλαν σε φόρους ποσοστό μικρότερο αυτού.
Στην Ελλάδα, με στοιχεία του 2022, υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων που ξεπερνούν σε ενοποιημένο τζίρο τα 750 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 2 από τα 4 τελευταία έτη πριν το 2024.
Τέλος, από το νέο σύστημα εξαιρούνται οι διεθνείς οργανισμοί, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Η εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία αποτελεί μια διεθνή υποχρέωση της χώρας. Εντάσσεται όμως και στη συνολικότερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τόσο της φοροδιαφυγής όσο και της φοροαποφυγής.
«Βόμβα»! Πασίγνωστη αλυσίδα ρούχων κλείνει τα καταστήματά της στην Ελλάδα
Sfera: Αυλαία για τα καταστήματα Sfera στη χώρα μας!
Τίτλοι τέλους για την ισπανική αλυσίδα ένδυσης Sfera στην Ελλάδα. Η εταιρεία βάζει «λουκέτο» στα τρία καταστήματα της σε Αθήνα σε Θεσσαλονίκη.
Μετά από μία πορεία 19 χρόνων στην ελληνική αγορά χρόνων το σήμα που ανήκει στον γιγαντιαίο όμιλο πολυκαταστημάτων El Corte Ingles βάζει λουκέτο καθώς δεν κατάφερε ποτέ να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά.
Στην Ελλάδα, τα καταστήματα Sfera λειτούργησαν για πρώτη φορά το 2005 με το άνοιγμα των πρώτων μεγάλων εμπορικών κέντρων.
Ιδρύθηκε το 2001 ως μία μικρή εταιρεία που θα προσέφερε στην ισπανική αγορά καλής ποιότητας ρούχα σε προσιτές τιμές.
Ο κολοσσός El Corte Inglés την πήρε υπό την σκέπη της και επεκτάθηκε.
Η εταιρεία Sfera έγινε ένα παγκόσμιο lifestyle brand, με διεθνή παρουσία ενώ επεκτάθηκε και στην Ελλάδα με καταστήματα σε Αθήνα (ένα στο Athens Mall, ένα στην Ομόνοια) και σε Θεσσαλονίκη.
Το τελευταίο διάστημα, τα καταστήματα είχαν χαμηλές τιμές «ξεστοκαρίσματος», γεγονός που προμήνυε την εξέλιξη.
Ήδη το κατάστημα στο Mall Athens έκλεισε οριστικά τις πόρτες του, ενώ κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου πρόκειται να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.
Το ισπανικό fashion brand έχει παγκόσμια αναγνωρισμένη εμβέλεια με περισσότερα από 500 σημεία πώλησης σε 20 χώρε
Sfera: Έρχεται νέα αλυσίδα στην Ελλάδα
Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα και στον τομέα της ένδυσης καθώς μπαίνει νέος… παίχτης!
Την είσοδό της στην ελληνική αγορά ετοιμάζει η γαλλική αλυσίδα μόδας, Kiabi.
Μετα την πολωνική Pepco, τη σουηδική H&M και την ισπανική Inditex (Zara), ο γαλλικός όμιλος Kiabi, ετοιμάζεται να μπει στον ελληνικό χώρο σε εμπορικά πάρκα, καθώς πρόκειται για αλυσίδα με είδη ένδυσης για όλη την οικογένεια –γυναικεία, ανδρικά και παιδικά–, λευκά είδη ,αντικείμενα αποθήκευσης και μικροέπιπλα.
Η μητρική της Kiabi είναι η εταιρεία συμμετοχών Association Familiale Mulliez (AFM) –πρόκειται για την εταιρεία συμμετοχών της γνωστής γαλλικής επιχειρηματικής οικογένειας Mulliez– που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την αλυσίδα αθλητικών ειδών και αθλητικού εξοπλισμού Decathlon.
Ο όμιλος AFM έχει παρουσία και μέσω άλλης αλυσίδας στην Ελλάδα, καθώς ελέγχει το 85% της Adeo, όπου ανήκουν τα καταστήματα οικιακού εξοπλισμού Leroy Merlin.
Η Kiabi ιδρύθηκε το 1978 από τον Πατρίκ Μουλιέζ στη Βόρεια Γαλλία και το 1993 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα εκτός Γαλλίας και συγκεκριμένα στην Ισπανία.
Ακολούθησε στη συνέχεια η είσοδος το 1996 στην ιταλική αγορά και πλέον διαθέτει καταστήματα στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στη Μάλτα, στην Κύπρο, σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, σε πολλές αφρικανικές χώρες (Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Καμερούν, Σενεγάλη κ.α.), στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει και την είσοδό της στην ινδική αγορά.
Το 2015 η αλυσίδα έφτασε τα 500 καταστήματα στη Γαλλία αποτελώντας την κορυφαία εταιρεία. Η εταιρεία διαθέτει συνολικά πάνω από 550 καταστήματα σε 26 χώρες, παραγωγή σε 38 χώρες και στο τέλος του 2022 απασχολούσε 9.536 εργαζομένους.
O τζίρος της φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.
Sfera: Τι αναφέρει για τα ρούχα υπάλληλος των Zara
Υπάλληλος των Zara αποκαλύπτει μυστικά που έχουν σχέση με τα ρούχα της μεγάλης αλυσίδας, σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή sites της αμερικανικής ηπείρου, το Buzzfeed. Δείτε στο xristika.gr όλα τα… βρώμικα μυστικά!
Ειδικότερα, οι συντάκτες του Buzzfeed επικοινώνησαν με μία εργαζόμενη μεγάλου καταστήματος της διάσημης αλυσίδας ρούχων, η οποία εξομολογήθηκε τι δεν γνωρίζει ένας απλός πελάτης, τι πρέπει να προσέχει όταν αγοράζει ένα ρούχο και τι δεν θα ήθελαν να γνωρίζει οι υπεύθυνοι του καταστήματος.
Τα μυστικά που αποκάλυψε μία υπάλληλος των Zara
1. Ολόκληρο το προσωπικό ελέγχεται από την ασφάλεια του καταστήματος κάθε πρωί, πριν μπει στο κατάστημα.
2. Οι ημέρες των εκπτώσεων είναι ο εφιάλτης κάθε εργαζόμενου αφού η δουλειά δεν σταματάει ποτέ.
3. Οι υπάλληλοι που έχουν πόστο εκτός των ταμείων έχουν μόνο μία, βασικότατη αρμοδιότητα. Να ξεδιπλώνουν και να διπλώνουν.
4. Αν οι εργαζόμενοι καθυστερήσουν στη δουλειά ο προϊστάμενος του στέλνει σπίτι.
5. Οι υπάλληλοι δουλεύουν τόσο πιεστικά που πρέπει να ρυθμίζουν μεταξύ τους ακόμα και τις επισκέψεις τους στην τουαλέτα.
6. Τα γυναικεία ρούχα είναι πάντα πολύ βρώμικα μέχρι την ώρα που θα κλείσει το κατάστημα.
7. Παρόλα αυτά, ακόμα κι όταν τα ρούχα έχουν λεκέδες, το κατάστημα θα επιχειρήσει να τα πουλήσει.
8. Αν ένας πελάτης μπει στο κατάστημα κρατώντας φαγητό ή καφέ είναι ευθύνη του υπαλλήλου να τον παρακολουθεί ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν θα καταστρέψει κάποιο προϊόν.
9. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο κατάστημα για λιγότερο από μήνες είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μία συγκεκριμένη στολή.
10. Στην πορεία μπορείς να φορέσεις τα δικά σου ρούχα αλλά μόνο εφόσον τα εγκρίνει η πολιτική του καταστήματος.
11. Όσο για την έκπτωση που δικαιούνται οι υπάλληλοι, αυτή δεν ισχύει παραμόνο όταν έχεις συμπληρώσει ήδη κάποιους μήνες στη δουλειά.
12. Τα ρούχα που έχουν μείνει στα ράφια στο τέλος κάθε σεζόν επιστρέφονται στην Ισπανία.
13. Την περίοδο των εκπτώσεων οι πελάτες καλά θα κάνουν να διπλοτσεκάρουν τα καρτελάκια με τις τιμές.
14. Οι καλύτερες μέρες για ψώνια είναι η Δευτέρα, η Τρίτη και η Τετάρτη.
15. Υπάρχουν μυστικές εκπτώσεις όλο το χρόνο. Απλά πρέπει να ξέρεις που να κοιτάξεις.