Εφορία: Τέλος στις ουρές – 10 συναλλαγές που κάνουμε με ένα κλικ

Εφορία: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας παίρνει τέλος καθώς έρχεται η ηλεκτρονική συναλλαγή και για τις ΔΟY.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορoνοϊού και την επιβολή του lockdown η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων έτρεξε πιο γρήγορα τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Άνοιξε νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να μπορούν οι επιχειρήσεις να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες την αποζημίωση ειδικού σκοπού και οι ιδιοκτήτες ακινήτων να αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που έχασαν εισπράττοντας μειωμένα κατά 40% ενοίκια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ στο επόμενο διάστημα θα χορηγείται ηλεκτρονικά ο ΑΦΜ στους νέους φορολογουμένους, με λίγα κλικ στον υπολογιστή θα γίνεται η έναρξη ατομικής επιχείρησης, ενώ στις αρχές του 2021 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα περάσουν στην ηλεκτρονική εποχή.

Σήμερα οι φορολογούμενοι χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν την Εφορία τους έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικά μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ www.aade.gr:

 •  Να εκδώσουν και να επανεκδώσουν κλειδάριθμο ηλεκτρονικά για φυσικά πρόσωπα χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, μέσω διαλειτουργικότητας με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
 • Να λάβουν αποδεικτικό καταβολής τελών κυκλοφορίας που απαιτείται στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος.
 • Να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού,να εισπράξουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, να υποβάλουν αίτηση για κομιστές αξιογράφων μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport.
 • Να υποβάλουν στοιχεία εσόδων και εξόδων για την ένταξη στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
 • Να δηλώσουν τα πληροφοριακά στοιχεία μισθώσεων ακίνητης περιουσίας για να ζημιωθούν για το 30% των εισοδημάτων από ενοίκια που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40%.
 • Να πληρώσουν και ρυθμισμένες οφειλές με κάρτα.
 • Να λάβουν πιστοποιητικά από τη ΔΟΥ στη θυρίδα τους στο Taxisnet.
 • Να εκδώσουν κλειδάριθμο (για φυσικά πρόσωπα) μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της ΑΑΔΕ στην εφαρμογή myAADElive.
 • Να εκτυπώσουν βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης η οποία αφορά τους νησιώτες.
 • Να δουν τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν.

Εφορία: Πώς θα λάβετε κλειδάριθμο

H υπηρεσία myAADElive για απόκτηση κλειδαρίθμου μέσω βιντεοκλήσης, απευθύνεται σε σας που δεν πιστοποιηθήκατε στο ΤΑΧΙSnet με τη διαδικασία αποστολής κλειδαρίθμου μέσω SMS και e-mail.

 • Μετά από αίτηση εγγραφής σας στο TAXISnet, λαμβάνετε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο έναν σύνδεσμο που θα τον οδηγήσει στην Πύλη Εισόδου και Επικοινωνίας με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ.
 • Στη συνέχεια, παρακαλούμε εισάγετε έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία θα σας αποσταλεί σύνδεσμος για να αποκτήσετε πρόσβαση στην υπηρεσία myAADElive.
 •  Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση του αλφαριθμητικού. Επιλέγοντας Υποβολή, σας αποστέλεται η ενεργοποίηση συνδέσμου πρόσβασης στο myAADElive, στον προσωπικό σας λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 •  Αφού διαβάσετε προσεκτικά το περιεχόμενο του ανωτέρω μηνύματος, χρησιμοποιείστε τον σύνδεσμο (link) που σας έχει αποσταλεί για πρόσβαση στο myAADElive.
 • Με τη χρήση του συνδέσμου μεταφέρεστε άμεσα σε νέα οθόνη, όπου θα επιλέξετε «Απόδοση Κλειδαρίθμου».
 • Αμέσως μετά έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε προγραμματίσετε βιντεο-κλήση με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ την ημέρα και ώρα που επιθυμείτε. Για να γίνει η κράτηση του ραντεβού, υποχρεωτική είναι η συμπλήρωση μερικών βασικών στοιχείων σας όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), ο αριθμός τηλεφώνου, ο ΑΦΜ καθώς και ο κωδικός επιβεβαίωσής σας που λάβατε με την αίτηση εγγραφής του στο TAXISnet.
 • Αυτόματα, η επιβεβαίωση της κράτησης αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, όπου μπορεί να ελέγξετε την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού σας καθώς και να διαχειριστείτε την κράτησή σας σε περίπτωση κάποιας αλλαγής.
 • Την ημέρα και ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού θα επιλέξετε: «Συμμετοχή σε σύσκεψη Teams» που εμφανίζεται στο μήνυμα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου το οποίο επιβεβαιώνει την κράτησή σας.
 • Άμεσα μεταφέρεστε στο περιβάλλον της σύσκεψης με τον εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ. Πριν επιλέξετε «Συμμετοχή τώρα» ελέγξτε την κάμερα και το μικρόφωνό σας ώστε να είναι ενεργοποιημένα.

Εφορία: Τι θα γίνει με την επιστροφή φόρου

Στην ευχάριστη θέση να δουν επιστροφή φόρου θα βρεθούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι!

Υπολογίζεται πως 350 με 400 εκατ. ευρώ συνολικά θα επιστραφούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η επιστροφή δεν αναμένεται να γίνει αυτόματα σε όλους τους φορολογούμενους, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, αυτές αναμένεται ακόμα και να συμψηφιστούν με την επιστροφή, ανάλογα με το ποσό..

Όσοι δεν έχουν οφειλές προς τα δημόσια ταμεία, ή την εφορία τότε αναμένεται να λάβουν αυτομάτως την επιστροφή φόρου, ενώ αν ανήκουν στα 4 από τα 9 εκατομμύρια φορολογουμένους που χρωστούν ποσά στο Δημόσιο.