Δώρο Πάσχα 2024: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται

Δώρο Πάσχα 2024: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία που καταβάλλεται από τους εργοδότες το δώρο του Πάσχα για το 2024. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πλησιάζοντας προς το Πάσχα οι μισθωτοί εργαζόμενοι, αορίστου και ορισμένου χρόνου του ιδιωτικού τομέα θα δουν μισό (κατά περίπτωση) επιπλέον μισθό ή αλλιώς Δώρο Πάσχα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθάρισε προ ημερών πως έκτακτο «δώρο» για τους ευάλωτους (δηλαδή ένα επίδομα της τάξης των 200 – 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, ανέργους, άτομα με αναπηρία κτλ) αυτό το Πάσχα δεν πρέπει να περιμένουμε, αφού δεν έχει προβλεφθεί στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου.

Παρόλα αυτά όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο και εργάζονται είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου, είτε αορίστου χρόνου, δικαιούνται από τους εργοδότες τους επίδομα εορτών Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Φέτος Μεγάλη Τετάρτη έχουμε την 1η Μαΐου.

Εννοείται βέβαια ότι δεν υπάρχει δέσμευση για τον εργοδότη να καταβάλλει το δώρο νωρίτερα απ’ αυτές τις ημερομηνίες.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο του Πάσχα, που θα λάβετε, στην online εφαρμογή του ΚΕΠΕΑ.

Δώρο Πάσχα 2024: Τι ισχύει για τον υπολογισμό του

Όπως διαβάζουμε στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ):

Τι ισχύει για τον υπολογισμό του
Όπως διαβάζουμε στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ):

-το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου.

-Όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογίας Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής) για κάθε οκτώ (8) ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.

-Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

-Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

-Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.

Το άτυπο «Δώρο Πάσχα 2024», το λεγόμενο έκτακτο επίδομα που δίνεται τα τελευταία χρόνια στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν θα δοθεί φέτος. Η αρχή είχε γίνει βέβαια ήδη από πέρσι, όταν το Πάσχα δόθηκε ένα επίδομα μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Έτσι, για μια ακόμα φορά, οικογένειες με παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, και άλλες ευάλωτες ομάδες, θα μείνουν χωρίς έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις γιορτές.

Συγκεκριμένα, πρώτος, ο κ. Μητσοτάκης, έβαλε οριστικό «στοπ». Ερωτηθείς σχετικά σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που έκανε σε σούπερ μάρκετ μετά τα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει και έδωσε «σήμα» ότι μάλλον τα νούμερα δεν βγαίνουν για έκτακτα επιδόματα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό».

Στη συνέχεια, άλλαξε τη συζήτηση και επανήλθε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, επισημαίνοντας:

«Θα γίνει το καλύτερο δυνατό στα καλάθια της Σαρακοστής και του Πάσχα».

Από την πλευρά του, λίγο αργότερα, και ο Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί «Δώρο Πάσχα» στους ευάλωτους. Σε πιο αυστηρό τόνο, ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ:

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πάει την Ελλάδα πίσω».