Τέλος το «Δώρο Πάσχα» για το 2024 – Τι ανακοινώθηκε

Δώρο Πάσχα 2024: Μεγάλη ανατροπή για φέτος «έκρυβαν» οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο xristika.gr.

Αρχικά είχε διαρρεύσει διά στόματος του πλέον αρμόδιου, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά αμέσως διαψεύστηκε. Και πλέον, μετά το «φρένο» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να είναι οριστική η απόφαση.

Το άτυπο «Δώρο Πάσχα 2024», το λεγόμενο έκτακτο επίδομα που δίνεται τα τελευταία χρόνια στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεν θα δοθεί φέτος. Η αρχή είχε γίνει βέβαια ήδη από πέρσι, όταν το Πάσχα δόθηκε ένα επίδομα μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Έτσι, για μια ακόμα φορά, οικογένειες με παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, και άλλες ευάλωτες ομάδες, θα μείνουν χωρίς έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις γιορτές.

Συγκεκριμένα, πρώτος, ο κ. Μητσοτάκης, έβαλε οριστικό «στοπ». Ερωτηθείς σχετικά σε αιφνιδιαστική επίσκεψη που έκανε σε σούπερ μάρκετ μετά τα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει και έδωσε «σήμα» ότι μάλλον τα νούμερα δεν βγαίνουν για έκτακτα επιδόματα. Είπε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε στην αρχή της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό».

Στη συνέχεια, άλλαξε τη συζήτηση και επανήλθε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, επισημαίνοντας:

«Θα γίνει το καλύτερο δυνατό στα καλάθια της Σαρακοστής και του Πάσχα».

Από την πλευρά του, λίγο αργότερα, και ο Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί «Δώρο Πάσχα» στους ευάλωτους. Σε πιο αυστηρό τόνο, ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ:

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα πάει την Ελλάδα πίσω».

Νέο επίδομα 1.000 ευρώ σε ανέργους από ΔΥΠΑ – Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Επίδομα 1.000 ευρώ: Νέο πρόγραμμα για 50.000 άνεργους θα προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ. Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Νέο πρόγραμμα έρχεται από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση, αυτή τη φορά για 50.000 ανέργους. Το προηγούμενο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το φθινόπωρο και οι αιτήσεις έληξαν τον Νοέμβριο.

Τώρα, η ΔΥΠΑ φαίνεται ότι θα ανακοινώσει και ένα ακόμα παρόμοιο πρόγραμμα, για το οποίο οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα πάρουν επίδομα κατάρτισης ύψους 1.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο, καθώς η τελική πληρωμή θα εξαρτηθεί από τις ώρες κατάρτισης που θα συμπληρωθούν.

Οι νέες θέσεις κατάρτισης θα αφορούν πράσινες δεξιότητες.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό επίδομα, θα ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, όπως και την προηγούμενη φορά, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Τα 1.000 ευρώ θα πάρουν όσοι συμπληρώσουν τις 200 ώρες κατάρτισης. Πρέπει ωστόσο ο συμμετέχων να επιτύχει και στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα γίνει και πάλι με δια ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.

Νέο επίδομα ΔΥΠΑ για 50.000 ανέργους – Τι περιλαμβάνει

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας από 50 έως 200 ώρες. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Η καταληκτική ώρα της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 22:00.

Δεν επιτρέπεται δια ζώσης εκπαίδευση και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες αργίες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών.

Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση των δύο Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης, στο πλαίσιο του παρόντος έργου.

Η γλώσσα στην οποία υλοποιούνται κατά κανόνα τα προγράμματα είναι η Ελληνική. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό υλικό (σημειώσεις, παρουσιάσεις κ.λ.π.) αναπτύσσεται στην ελληνική γλώσσα. Εκπαιδευτικό υλικό στην αγγλική γλώσσα είναι δυνατό να διατίθεται, όπου αυτό κρίνεται εφικτό και αναγκαίο. Δύναται να υλοποιούνται προγράμματα αμιγώς στην αγγλική γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, στην περιγραφή κάθε προγράμματος, θα πρέπει να αναφέρεται η γλώσσα υλοποίησης, καθώς και τα απαραίτητα προσόντα κάθε υποψήφιου καταρτιζόμενου.

Πώς θα πληρωθεί το επίδομα 1.000 ευρώ της ΔΥΠΑ

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τη Δ.Υ.Π.Α.

Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Κάθε ωφελούμενος, δικαιούχος επιταγής κατάρτισης, οφείλει εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, όπως θα ορίζεται στην πρόσκληση, να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί προκειμένου να λάβει τις υπηρεσίες που παρέχονται, από αυτό.