Επίδομα 1.000 ευρώ: Νέο πρόγραμμα για 50.000 άνεργους θα προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΥΠΑ. Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.
Νέο πρόγραμμα έρχεται από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση, αυτή τη φορά για 50.000 ανέργους. Το προηγούμενο πρόγραμμα ανακοινώθηκε το φθινόπωρο και οι αιτήσεις έληξαν τον Νοέμβριο.
Τώρα, η ΔΥΠΑ φαίνεται ότι θα ανακοινώσει και ένα ακόμα παρόμοιο πρόγραμμα, για το οποίο οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θα πάρουν επίδομα κατάρτισης ύψους 1.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο, καθώς η τελική πληρωμή θα εξαρτηθεί από τις ώρες κατάρτισης που θα συμπληρωθούν.
Οι νέες θέσεις κατάρτισης θα αφορούν πράσινες δεξιότητες.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό επίδομα, θα ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, όπως και την προηγούμενη φορά, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Τα 1.000 ευρώ θα πάρουν όσοι συμπληρώσουν τις 200 ώρες κατάρτισης. Πρέπει ωστόσο ο συμμετέχων να επιτύχει και στις εξετάσεις πιστοποίησης.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα γίνει και πάλι με δια ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.
Το νέο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο.
Νέο επίδομα ΔΥΠΑ για 50.000 ανέργους – Τι περιλαμβάνει
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας από 50 έως 200 ώρες. Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες. Η καταληκτική ώρα της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 22:00.
Δεν επιτρέπεται δια ζώσης εκπαίδευση και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση τις Κυριακές, καθώς και τις επίσημες αργίες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών.
Οι πάροχοι κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την άρτια υλοποίηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τη συγκρότηση των δύο Μητρώων Παρόχων Κατάρτισης, στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
Η γλώσσα στην οποία υλοποιούνται κατά κανόνα τα προγράμματα είναι η Ελληνική. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό υλικό (σημειώσεις, παρουσιάσεις κ.λ.π.) αναπτύσσεται στην ελληνική γλώσσα. Εκπαιδευτικό υλικό στην αγγλική γλώσσα είναι δυνατό να διατίθεται, όπου αυτό κρίνεται εφικτό και αναγκαίο. Δύναται να υλοποιούνται προγράμματα αμιγώς στην αγγλική γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, στην περιγραφή κάθε προγράμματος, θα πρέπει να αναφέρεται η γλώσσα υλοποίησης, καθώς και τα απαραίτητα προσόντα κάθε υποψήφιου καταρτιζόμενου.
Πώς θα πληρωθεί το επίδομα 1.000 ευρώ της ΔΥΠΑ
Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.
Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.
Η πληρωμή γίνεται άπαξ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης και της διαδικασίας πιστοποίησης, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, από τον Πάροχο Κατάρτισης, μέσω του πληροφοριακού συστήματος και κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων ελέγχων που θα διενεργηθούν από τη Δ.Υ.Π.Α.
Οι ασφαλιστικές εισφορές, που αντιστοιχούν στο εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζομένου, καλύπτονται από την επιταγή κατάρτισης και βαρύνουν τον πάροχο κατάρτισης, ο οποίος υποχρεούται στην εμπρόθεσμη καταβολή τους.
Κάθε ωφελούμενος, δικαιούχος επιταγής κατάρτισης, οφείλει εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, όπως θα ορίζεται στην πρόσκληση, να επιλέξει τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί προκειμένου να λάβει τις υπηρεσίες που παρέχονται, από αυτό.
Παραδείγματα Αντικειμένων Κατάρτισης στις «Πράσινες» Δεξιότητες
1. Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη
2. Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
3. Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση
4. Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα
5. Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων για τον Μετασχηματισμό του Κτηριακού Τομέα σε Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος
6. Γεωπληροφορική και ψηφιακές γεωχωρικές τεχνολογίες στην άσκηση της γεωργίας και στην προστασία του περιβάλλοντος
7. Αμπελουργία: εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα
8. Έξυπνες και αειφόρες μετακινήσεις.
Θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και συγκεκριμένα σε 14 υπουργεία άνοιξε η κυβέρνηση και η προθεσμία λήγει σε λιγότερο από έναν μήνα. Πρόκειται για θέσεις «υπηρεσιακών γραμματέων» με τα ελάχιστα προσόντα, ανοίγοντας τη «βεντάλια» σε πολλούς πιθανούς υποψηφίους για τις διεκδικήσουν.
Οι αιτήσεις έχουν ήδη ανοίξει και γίνονται ηλεκτρονικά. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.
Συγκεκριμένα η προκήρυξη αφορά τακτικούς δημόσιους υπάλληλους, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν οργανικά σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης του αρ. 14 του ν.4270/2014.
Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν «ΑΙΤΗΣΗ-Πίνακα Καταγραφής Ελάχιστων και Αξιολογούμενων Προσόντων» ηλεκτρονικά, για τη θέση του Υπηρεσιακού Γραμματέα, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα σύμφωνα με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης.
Ποια υπουργεία άνοιξαν θέσεις εργασίας
Συγκεκριμένα, τα 14 υπουργεία που προσλαμβάνουν είναι τα εξής:
- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Εσωτερικών
- Υγείας
- Υποδομών και Μεταφορών
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Ανάπτυξης
- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- Δικαιοσύνης
- Πολιτισμού
- Μετανάστευσης και Ασύλου
- Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Τουρισμού
- Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Για κάθε θέση υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος, ενώ στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται και ο φορέας/υπουργείο, τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα -κωδικός τίτλου σπουδών, οι κωδικοί απαιτούμενων προσόντων- καθώς και ο αριθμός των θέσεων.
Μάλιστα, στην «ΑΙΤΗΣΗ-Πίνακας Καταγραφής Ελάχιστων και Αξιολογούμενων Προσόντων», η οποία θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει να αναγράφονται με προσοχή και σωστά οι κωδικοί του τίτλου σπουδών και των απαιτούμενων προσόντων, δεδομένου ότι η επεξεργασία της αίτησης γίνεται μηχανογραφικά.