Διακοπές ρεύματος και capital controls: Τρομακτικό σενάριο το Χειμώνα

Capital controls: Ήταν η κορύφωση της οικονομικής κρίσης και συζητούνται ξανά εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας. Η μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που βάζει το έκτακτο μέτρο στο τραπέζι.

Πρέπει να συνεχίσει να «τρέχει» η οικονομία, «φωνάζουν» οι τραπεζίτες και αναζητούν έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης όλων των σεναρίων καθώς μπαίνει ο πρωτοφανής χειμώνας.

Οι Γερμανοί, μάλιστα, αποκαλύπτεται πως, όχι μόνο δεν αποκλείουν διακοπές ρεύματος, αλλά έχουν στη «φαρέτρα» τους το μέτρο των capital controls, για να περιορίσουν τις αναλήψεις, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Την αποκάλυψη κάνει το Reuters σε εκτενέστατο δημοσίευμά του, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι επίσημα, οι γερμανικές αρχές διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο, παρασκηνιακά, όμως, προετοιμάζονται.

Ενεργειακή κρίση: Τα έκτακτα μέτρα που εξετάζουν οι Γερμανοί

Ένα από τα ζητήματα στα οποία εστιάζουν οι γερμανοί αξιωματούχοι και τραπεζίτες είναι η διανομή. Έτσι, θέτουν το θέμα να έχουν προτεραιότητα σε καύσιμα οι μεταφορές μετρητών.

Οι συζητήσεις έχουν γίνει πιο έντονες την τελευταία εβδομάδα, μετά τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας. Συμμετέχουν -και αποφασίζουν- κεντρική τράπεζα, BaFin -η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας- αλλά και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Όπως επισημαίνει το Reuters, παρότι οι γερμανικές αρχές, δημοσίως, υποτιμούν την πιθανότητα διακοπών ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά λαμβάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πώς προετοιμάζονται για τέτοια ακραία μέτρα, που θα προκληθούν από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Capital controls: Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν πιο πολλά μετρητά

Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς. Και αυτό διότι τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, με ορισμένους να μαζεύουν ακόμη και γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από το ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών γίνονται με μετρητά στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank.

Όμως ένα πιθανό μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα και απαιτεί διαχείριση. Σε αυτό το σενάριο, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού αναλήψεων.

Άρχισαν οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα που «κόβουμε» το ρεύμα

Εξοικονόμηση ρεύματος 5% πρέπει να επιτύχουν οι χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με την επίσημη οδηγία. Και στη χώρα μας, «κλείδωσαν» τελικά πριν λίγο καιρό ποιες ώρες μέσα στη μέρα είναι οι πιο κρίσιμες για να μη χρησιμοποιούμε τις ενεργοβόρες μας συσκευές.

Μάλιστα, ενεργειακός επιθεωρητής έχει ήδη αποσαφηνίσει ποιες είναι αυτές οι συσκευές, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έχει ανακοινώσει το τρίωρο που πρέπει να αποφεύγουμε τη λειτουργία τους.

Προς το παρόν, πάντως, το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό.

Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!

Ποιες είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να εξοικονομήσουν 5% στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Η ευρωπαϊκή απόφαση για το ρεύμα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρεται:

Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για μείωση ρεύματος

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.

Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.

Φθηνότερη θέρμανση στο σπίτι – 4 τρόποι

  • Χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη κάτω από τους 17℃ όταν απουσιάζουμε. Η ρύθμιση ενδείκνυται να γίνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν αποχωρήσουμε.
  • Αντικαθιστούμε τις βάνες/διακόπτες των σωμάτων των καλοριφέρ με θερμοστατικές βάνες, ώστε να παρέχεται η επιλογή διαφορετικής θερμοκρασίας σε κάθε δωμάτιο.
  • Ανάλογα με τη χρήση του κάθε δωματίου, ρυθμίζουμε τη θερμοστατική βάνα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή την απομονώνουμε. Απενεργοποιούμε τα σώματα θέρμανσης σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.
  • Προτείνεται η αντικατάσταση του παλιού αναλογικού θερμοστάτη με νέας γενιάς ψηφιακό με δυνατότητα προγραμματισμού, ενεργοποίησης/απενεργοποίησης και ρύθμισης της θερμοκρασίας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.Αποφεύγουμε τις ώρες αιχμής 18:00-21:00.