ΔΕΔΔΗΕ: Ξεκίνησαν τα έργα για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Το κόστος, τα εμπόδια και η αποφασιστικότητα ολοκλήρωσης ενός έργου που θα αλλάξει τη ζωή μας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Όταν τον Φεβρουάριο έπεφταν τα δέντρα από το βάρος του χιονιού πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ προκαλώντας μπλακ άουτ σε συνοικίες της Αθήνας, πολλοί αναρωτιόμασταν γιατί επιτέλους δεν προχωράει το έργο της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ. Η στιγμή λοιπόν ήρθε, με την κυβέρνηση και την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να ξεκινούν για το σπουδαίο εγχείρημα.
Στην περιοχή του Τατοΐου, για να επιβλέψουν τα πρώτα έργα υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης, βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος.
Τα έργα ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου και οι πρώτες εργασίες, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, αφορούν στην κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία υπολογίζεται μέσα στον Ιούνιο, το εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης επί της Λεωφόρου Τατοΐου, από το ύψος της συμβολής της με την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Αντωνίου στον Δήμο Αχαρνών, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από υπόγειο.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει ότι οι εκσκαπτικές εργασίες στην περιοχή θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες αποξήλωσης του εναέριου δικτύου.
Με βάση τον προγραμματισμό, το 2021 σχεδιάζεται 40% αύξηση στις υπογειώσεις των καλωδίων που θα φτάσουν στα 340 χιλιόμετρα.
Για την περίοδο 2022-2025 αντίστοιχα από 2.150 χιλιόμετρα υπογειώσεις, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα 187 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα προγράμματα ώστε να κλείσει το κενό με περίπου 600 χιλιόμετρα τον χρόνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Τάσος Μάνος.
Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται σε ποσοστά 70% ή 80%.
Το 30% όλου του πλάνου υπογειοποίησης θα γίνει στην Αττική που υπέφερε το προηγούμενο διάστημα και ένα 28% θα γίνει στα νησιά, στον τουριστικό πυλώνα της χώρας.
Για τα έργα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τρία εργαλεία. Στις περιπτώσεις που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο θα χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι του ΔΕΔΔΗΕ, δευτερευόντως οι αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίες ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν και το πλάνο συγχρηματοδότησης 50%-50% με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα.
Για την επιλογή των περιοχών έχει γίνει μελέτη που περιέχει 21 κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, όπως δασικές, περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, οικονομική σημασία και ούτω καθεξής».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειωθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, με τις σχετικές μελέτες αναφορικά με τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα να έχουν ήδη ξεκινήσει.
Για ένα έργο, το οποίο καταρχήν θα προστατεύσει τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου, που έχει η Αττική, από έναν κίνδυνο πυρκαγιάς, μίλησε ο κ. Σκρέκας.
Όπως δήλωσε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν, όπως ανέφερε πόροι οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων.
«Η απρόσκοπτη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει συνολικά στον μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας.
Προχωράμε σε πηγές ενέργειας, οι οποίες δεν παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, τη βιοποικιλότητα και θωρακίζουμε τη χώρα μας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, δήλωσε ότι το κενό που έχουμε, να κλείσουμε είναι τεράστιο.
«Και το ποσό των 20 δισ. ευρώ που θα χρειάζεται με έναν πρόχειρο υπολογισμό είναι επίσης τεράστιο». Το 2021, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει 40% αύξηση στις υπογειώσεις των καλωδίων και θα φτάσει στα 340 χιλιόμετρα.
Απίστευτες προσφορές και νέες τιμές από τη ΔΕΗ. Μετά την «πολιορκία» από τους ιδιώτες που κατάφεραν να πάρουν μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, η ΔΕΗ απαντά με απίστευτες παροχές. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.
Σημαντικές αλλαγές προωθεί η ΔΕΗ στον τομέα της αγοράς προμήθειας, καθώς ήδη από πέρυσι έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων, με έμφαση στην εισαγωγή νέων προϊόντων, το rebranding, την αναμόρφωση των καταστημάτων αλλά και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Οι πέντε βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της επιχείρησης για τη λιανική, όπως παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση προ ημερών αφορούν:
– καλύτερη γνώση των πελατών
– καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοροών
– κάλυψη των νέων αναγκών
– επανατοποθέτηση του αποτυπώματος στη λιανική
— ψηφιοποίηση
Ήδη η εταιρεία ήδη υλοποιεί πρωτοβουλίες για κάθε έναν από τους πέντε πυλώνες. Πιο συγκεκριμένα έχουν σχεδιαστεί και εφαρμοστεί: νέα κατηγοριοποίηση που βασίζεται στην αξία, νέα μοντέλα πρόβλεψης, νέα καμπάνια για την ανάκτηση πελατών υψηλής αξίας, νέα πλατφόρμα πιστότητας.
Στο μέτωπο της καλύτερης αξιοποίησης των χρηματοροών εφαρμόζεται νέα διαδικασία ειδοποιήσεων οφειλών, υλοποιείται 3ετές πλάνο για την ανάκτηση οφειλών, βρίσκεται σε εφαρμογή η στρατηγική συνεργασία με την εξειδικευμένη στα collections εταιρεία Qualco, ενώ παράλληλα εφαρμόζεται ενιαία κεντρική στρατηγική για τα νομικά θέματα.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των νέων αναγκών, η εταιρεία έχει προχωρήσει στο rebranding, με αλλάζοντας το ου logo, τα καταστήματα, τους λογαριασμούς, τον εταιρικό ιστότοπο. Επίσης έχουν εισαχθεί νέα προϊόντα για τα νοικοκυριά, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε πάνω από 200 χιλιάδες πελάτες, ενώ νέα προϊόντα λανσαρίστηκαν και για το φυσικό αέριο και άλλες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο της επανατοποθέτησης της ΔΕΗ στη λιανική, η εταιρεία πλέον διαθέτει 24 καταστήματα που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 38 το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτοντας το 70% των ενεργών πελατών. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης με ραντεβού σε 75 καταστήματα, ούτως ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, ενώ μέσα στο 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία δύο νέων πιλοτικών καταστημάτων στα οποία θα εφαρμοστούν καινοτόμα συστήματα όπως smart queuing αλλά και αυτόματα service points. Τα νέα αυτά συστήματα, αφού λειτουργήσουν στα 2 πιλοτικά καταστήματα, αναμένεται να επεκταθούν και στο υπόλοιπο δίκτυο της ΔΕΗ.
Τέλος στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εξυπηρέτησης πελατών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν καταγράφεται αυξημένη διείσδυση του ηλεκτρονικού λογαριασμού ebill που φτάνει πλέον τους 400 χιλιάδες πελάτες, ενώ θετική είναι και η πορεία της δωρεάν τηλεφωνικής υποστήριξης καθώς το 2020 απαντήθηκαν περί τα 3 εκατομμύρια κλήσεις έναντι 1,9 εκατομμυρίων κλήσεων το 2019. Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές καμπάνιες, η εταιρεία μετρά 750 χιλιάδες επαφές, μέσω viber, email και sms. Και βέβαια μέσα στο 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του chatbox στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ, μέσω του οποίου δίνονται γρήγορες απαντήσεις σε πελάτες για σε σειρά από κοινά ερωτήματα.
«Παράθυρο» για νέα μονάδα φυσικού αερίου ανοίγει η ΔΕΗ. Ποιες παράμετροι θα κρίνουν την υλοποίησή της. Τα σχέδια των άλλων «παικτών». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί- πραγματοποίησε η ΔΕΗ, αποκτώντας από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για νέο σταθμό ισχύος 665 MW. Ο σταθμός έχει χωροθετηθεί στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Κομοτηνής, πλησίον της μονάδας φυσικού αερίου που ήδη διαθέτει η εταιρεία.
«Θέλαμε να διευρύνουμε τις επιλογές μας και να έχουμε διαθέσιμη και αυτή την εναλλακτική», εξηγούν στο ΜR αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση για το αν θα προχωρήσει η εν λόγω επένδυση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η βασικότερη παράμετρος για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου -όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν ήδη άδειες παραγωγής και ωριμάζουν τα έργα τους από αδειοδοτικής πλευράς- είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) που θα αποζημιώνει τις ευέλικτες μονάδες για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι να έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG COMP), ως συμβατού με την ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Η σχετική κοινοποίηση δεν έχει γίνει ακόμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Μαρτίου 2021 λήγει ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM).
Σημαντική συνιστώσα αποτελεί επίσης η πορεία του Target Model, που προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί πιο διευκολυντικά για τις καθετοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην προμήθεια όσο και στην παραγωγή ρεύματος με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.
Υπάρχει επίσης και το θέμα της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι -με τα σημερινά δεδομένα- κλείνει στο τέλος του έτους η «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα φυσικού αερίου, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ διαθέτει πέντε μονάδες φυσικού αερίου, στη Μεγαλόπολη, στην Κομοτηνή, στο Λαύριο (2 μονάδες) και στο Αλιβέρι. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής νέας μονάδας μιλώντας σε συνέδριο τον Απρίλιο του 2020.
Όπως είχε επισημάνει τότε, υπάρχει «χώρος» για 1-2 νέες μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν στις νέες αγορές του Target Model. Είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για την όποια κίνηση της ΔΕΗ θα ήταν να υπάρχει καθαρός ορίζοντας για το σχήμα στήριξης των μονάδων αερίου για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ, «κλειδιά» για να αποφευχθούν διαταραχές στην ηλεκτροδότηση είναι -μεταξύ άλλων- ο συνδυασμός του χρόνου της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων με την ένταξη νέων θερμικών σταθμών συνολικής ισχύος περί τα 2.200 MW.
Ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμα -εμμέσως πλην σαφώς- και την αναγκαιότητα θέσπισης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος αναφέροντας -σε συμπληρωματική μελέτη του για την Επάρκεια Ισχύος την περίοδο 2021-2023- ότι «ο σχεδιασμός για την πρόωρη απόσυρση μονάδων επιτείνει την ανάγκη για άμεση λήψη και υλοποίηση συγκεκριμένων θετικών μέτρων, στα πλαίσια πιθανώς διαμόρφωσης σχετικού διακριτού μηχανισμού από τους αρμόδιους φορείς, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη νέων μονάδων στο σύστημα εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης αλλά και να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος περαιτέρω απόσυρσης υφιστάμενης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής».
Όσον αφορά στα σχέδια των υπολοίπων «παικτών», σε προχωρημένη φάση κατασκευής βρίσκεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos (ισχύος 826 MW) στη Βοιωτία καθώς και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V της ΔΕΗ, για την οποία εξετάζεται η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2028. Και οι δυο εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2022.
Προσφορά Σύνδεσης έχει λάβει και η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 665 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -επίσης στην περιοχή της Κομοτηνής-, ενώ στο «παιχνίδι» της κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου βρίσκονται επίσης η Elpedison (με σχέδιο εγκατάστασης νέας μονάδας 830 MW στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη), ο όμιλος Kοπελούζου (που έχει σχέδιο για μονάδα 650 MW στη BI.ΠΕ Αλεξανδρούπολης), η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (για μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 651 ΜW στη Θίσβη της Βοιωτίας) και η ΚΕΝ του Ομίλου Καράτζη.
Μια νέα πολιτική επιβράβευσης προς τους… καλοπληρωτές και συνεπείς πελάτες πήρε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, προσφέροντας bonus! Διαβάστε στο xristika.gr τι θα κερδίζουν οι καλοπληρωτές…
Για τους καλούς πελάτες ετοιμάζεται η εφαρμογή προγράμματος “μπόνους” με συλλογή πόντων που θα εξαργυρώνονται σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ανάλογου με αυτό που εφαρμόζουν τράπεζες και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.
Οι πρωτοβουλίες αυτές περιγράφονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2021-2023 που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στους επενδυτές με στόχο σε πρώτη φάση την αποτροπή της διαρροής των καλών πελατών στον ανταγωνισμό και, στη συνέχεια, την ανάκτηση ενός ποσοστού των λεγόμενων “golden customers” χωρίς να επηρεάζεται η πρόβλεψη πως το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα μειωθεί σε 54 % από 64 % το Σεπτέμβριο του 2020.
Τα φωτοβολταϊκά και οι αντλίες θερμότητας εντάσσονται στη λογική της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία μία επιχείρηση, εν προκειμένω η ΔΕΗ, συμμετέχει στην επένδυση (ή αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος) και αποπληρώνεται εισπράττοντας ένα μέρος της ωφέλειας που προκύπτει για τον καταναλωτή από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική για εξηλεκτρισμό της θέρμανσης αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας και μετατροπή των καταναλωτών σε καταναλωτές και παραγωγούς (“prosumers”).
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα πιστότητας για τους καλούς πελάτες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απευθύνεται σε πελάτες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές και με κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
Στο πελατολόγιο αυτό θα γίνονται στοχευμένες προσφορές και θα παρέχεται το πρόγραμμα πιστότητας με συλλογή πόντων που θα “μεταφράζονται” σε εκπτώσεις για αγορές προϊόντων σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023, εκ των οποίων το 42% θα κατευθυνθεί στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής (μεταξύ άλλων για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και περιορισμό απωλειών όπως οι ρευματοκλοπές), το 34% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το 21 % σε συμβατική ενέργεια, περιλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών.
Προβλέπεται επίσης περαιτέρω επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης καθώς το 2021 εκτός από τις μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς θα “σβήσει” και η Μεγαλόπολη 3, η απόσυρση της οποίας προγραμματιζόταν για το τέλος του 2022.
Ήδη εφέτος έκλεισαν οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, ενώ ακολουθούν το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ.Δημητρίου και το 2023 οι Αγ.Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4. Μετά το 2023 θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 που είναι τώρα υπό κατασκευή.και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.
Μέσω της διαδικτυακή εφαρμογής για την ενημέρωση των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως ενημέρωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί, να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του. H ανάρτηση αυτής της εφαρμογής από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται ακόμα για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.
Η έκπτωση αυτή είναι ένα από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, άρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.
Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:
Όπως τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, πρόκειται για σημαντικά ποσά που συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Πριν από δύο έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους των χωριών μέσω των λογαριασμών ρεύματος 18 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν την παραγωγή έως το 2014.
Τo υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την απόδοση του τέλους 1% στους καταναλωτές που αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιόδου 2015 – 2019 και έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ποσά που θα αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές ανά κοινότητα. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο αφού έχει ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα.
Σύμφωνα με τον κατάλογο, ορισμένες κοινότητες στη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τη Σητεία, την Αργολίδα και τη Βοιωτία θα λάβουν ποσά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ή αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά από τον ανταγωνισμό στην αγορά ρεύματος. Εξαιρετικές προσφορές για όλες τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Πώς οι ιδιωτικές εταιρείες παρέσυραν και τη ΔΕΗ να μειώσει τις τιμές ρεύματος. Μεγάλο το κέρδος και φθηνό ρεύμα για τους Έλληνες σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Όλες οι λεπτομέρειςς στο xristika.gr.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να πετύχουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων με την αλλαγή προμηθευτή ρεύματος, όπως επισημαίνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση, με βάση τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο 2020, στην περίπτωση της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας οι καταναλωτές θα είχαν σημαντικό ετήσιο όφελος σε ποσοστιαία βάση, αν «μετακινούνταν» στους φθηνότερους προμηθευτές σε κάθε μία από αυτές τις χώρες. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει η Κομισιόν, αποτελεί ένδειξη υγιούς ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.
Με δεδομένο ότι στις τρεις χώρες οι τιμές λιανικής κινούνται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η σύγκριση ανάμεσα στον ακριβότερο και φθηνότερο προμηθευτή δεν αφορά τη διαφορά των χρεώσεων σε απόλυτες τιμές, αλλά ως ποσοστό στο μέσο οικιακό τιμολόγιο σε κάθε χώρα.
Σε απόλυτα νούμερα, όπως είναι φυσικό, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα διαθέσιμα τιμολόγια είναι μεγαλύτερη σε χώρες με τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά καταναλωτικές χρεώσεις.
Ενδεικτικό παράδειγμα η Γερμανία, η οποία έχει τα υψηλότερα οικιακά τιμολόγια στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα γερμανικά νοικοκυριά έχουν το μεγαλύτερο όφελος σε απόλυτα νούμερα, αν «μετακινηθούν» στον φθηνότερο προμηθευτή ηλεκτρισμού, αφού θα γλιτώσουν ετησίως 519 ευρώ. Σημαντική ετήσια εξοικονόμηση σε απόλυτα νούμερα, ανάμεσα στα 200 και τα 300 ευρώ, θα έχουν τα νοικοκυριά σε έξι ακόμη αγορές της «Γηραιάς Ηπείρου».
Η έκθεση καλύπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου η μέση λιανική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 16,54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, όταν ήταν 16,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Διατήρηση του κόστους παρατηρείται και στα τιμολόγια ρεύματος των ελληνικών επιχειρήσεων, των οποίων η χρέωση άγγιξε τα 10,62 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 10,55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Από την άλλη πλευρά, το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος άρχισε να ανακάμπτει στο τέλος του περασμένου έτους, μετά τη σημαντική «βουτιά» που παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της πανδημίας.
Έτσι, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στα 52,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 44,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τους αμέσως προηγούμενους τρεις μήνες.
Η τιμή αυτά συνιστά είναι μειωμένη κατά 10% από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όταν διαμορφώθηκε στα 59,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. την αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Το… colpo grosso ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ καθώς ετοιμάζεται για την μεγάλη «εισβολή» στο χώρο των τηλεπικοινωνιών σκορπώντας τον τρόμο σε Cosmote, Vodafone και Wind. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Tην πόρτα στις τηλεπικοινωνίες ανοίγει η ΔΕΗ, εγκαινιάζοντας την είσοδο στις οπτικές ίνες, με σύμμαχο το εναέριο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 241.000 χιλιομέτρων.
Μετά τις ΑΠΕ που αποτελούν το υπερόπλο της στρατηγικής της στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση, η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πολύτιμα asset που διαθέτει και να ανοίξει τη «βεντάλια» των δραστηριοτήτων σε τομείς που γεφυρώνουν τα telecoms με την ενέργεια.
Το πρώτο βήμα αυτού του σχεδιασμού προβλέπει τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με παρόχους τηλεπικοινωνιών.
Σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από καιρό με την ΔΕΗ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις που βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ο σχεδιασμός για το πιλοτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, την περασμένη Τρίτη, το οποίο άναψε και το πράσινο φως για την έναρξη του μεγάλου πρότζεκτ.
Για τον τομέα των οπτικών ινών, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια πόρους άνω από μισό δισ. ευρώ. Μάλιστα για την χρηματοδότηση του σχεδιασμού είναι σε πλήρη εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες.
Σήμερα, ο ΟΤΕ είναι εκείνος που επενδύει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καλύπτοντας περίπου 250.000 νοικοκυριά και τρέχει με αυξημένους ρυθμούς να τερματίσει πρώτος στις υποδομές για το «τελευταίο μίλι» παρακολουθώντας από πολύ κοντά τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται.
Η ΔEΗ όπως έχει δηλώσει δεν σκοπεύει να πουλάει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή το λεγόμενο τελευταίο μίλι (last mile) δηλαδή από την καμπίνα του δρόμου (ΚΑΦΑΟ) στο σπίτι του συνδρομητή, προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτατες άνω των 1.000Mbps.
Το business plan της ΔΕΗ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και προβλέπει την αξιοποίηση του δικτύου της και για το 5G.
Tα φιλόδοξα πλάνα της Επιχείρησης κινούνται στα μονοπάτια μεγάλων ευρωπαϊκών utilities, όπως η Ιταλική Enel, η οποία δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία οπτικών ινών, την Open Fiber.
H Ιταλική κυβέρνηση, εξετάζει ένα ευρύτερο σχέδιο συγκέντρωσης στις υποδομές μίσθωσης οπτικών ινών.
Πρόσφατα, το αμερικανικό ταμείο υποδομών KKR, το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ολοκλήρωσε την απόκτηση του 37,5% της FiberCop που ανήκει στην Telecom Italia έναντι τιμήματος 1,8 δισ. Ευρώ και αποτελεί το δικό της αντίστοιχο βραχίονα στις υποδομές για το last mile.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου, συγχωνεύοντας το FiberCop με το Open Fiber που υποστηρίζεται από το κράτος.
Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, τα σχέδια για έναν μόνο φορέα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ενώ πληροφορίες του Reuters ανέφεραν πρόσφατα ότι η Ιταλία εξετάζει ένα νέο σχέδιο για να κερδίσει τον έλεγχο της Open Fiber.
Έναν παρεμφερή σχεδιασμό έχει ανακοινώσει και ο ΑΔΜΗΕ μέσω της Grid Telecom, αξιοποιώντας το δικό του δίκτυο κορμού οπτικών ινών μήκους 3.000 χιλιομέτρων αλλά και μια ευνοϊκή συγκυρία διεθνώς για τρεις κυρίως λόγους.
Πρώτον την ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δίκτυο κορμού, δεύτερον τις εξελίξεις σχετικά με τα data centers, με αιχμή του δόρατος την είσοδο στη χώρα μας της Microsoft αλλά και άλλων μεγάλων παικτών της διεθνούς αγοράς και τρίτον την ανάπτυξη του Ultra Fast broadband, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε συμμαχία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…