Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα: Αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

Τρόφιμα: Έρευνα «φωτίζει» τις συνέπειες της συχνής κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφών σε υγιείς ενήλικες χωρίς ιστορικό καρκίνου, διαβήτη και καρδιάς και συνδέει τη λήψη τους με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ελκυστικότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφών οφείλεται τόσο στη γεύση τους όσο και στην οικονομική τους τιμή, ένας συνδυασμός επικίνδυνος που σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες απειλεί και την υγεία μας.

Σύμφωνα με τριανταετή διαχρονική αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύεται στο The BMJ, η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών σχετίζεται με ελαφρά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου με τα τρόφιμα που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη επεξεργασία (όπως έτοιμα κρεατικά, πουλερικά, σακχαρούχα και αρτοσκευάσματα) να έχουν και τον υψηλότερο συσχετισμό με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Κατά τους ερευνητές, οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να αποβάλλουν από τη διατροφή τους, όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά να είναι πολύ φειδωλοί με τα συσκευασμένα αρτοποιήματα, τα σνακ, τα ανθρακούχα ποτά, τα ζαχαρούχα δημητριακά και τα έτοιμα προμαγειρεμένα φαγητά.

Τα σκευάσματα αυτά που περιέχουν χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και άλλα πρόσθετα συστατικά (ζάχαρη, κ.α.), σας «ανεβάζουν» ενεργειακά, ωστόσο, έχουν πολύ αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και, το κυριότερο, σας στερούν βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Τρόφιμα: Η έρευνα αποκαλύπτει

Οι περισσότερες έρευνες συσχετίζυον την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά ελάχιστες μακροχρόνιες μελέτες έχουν εστιάσει στη σύνδεση με την θνησιμότητα από κάθε αιτία και ειδικά από τον καρκίνο.

Οι επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να καλύψουν το κενό γνώσης, βασίστηκαν στη μελέτη της υγείας 74.563 νοσηλευτριών σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της γνωστής έρευνας Nurses’ Health Study (1984-2018). Στη συνέχεια, διερεύνησαν την φυσική κατάσταση 39.501 ανδρών, επαγγελματιών υγείας από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, που συμμετείχαν στη μελέτη Health Professionals Follow-up Study (1986-2018).

Επιλέχθηκαν άτομα που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή διαβήτη. Οι συμμετέχοντες ανά δύο χρόνια πληροφορούσαν τους ερευνητές για την κατάσταση της υγείας τους και κάθε τέσσερα χρόνια, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής. Οι βαθμολογήσεις της συνολικής ποιότητας διατροφής τους, έγινε μέσω του Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής 2010.

Εντός του διαστήματος των 34 ετών, οι ειδικοί κατέγραψαν 48.193 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 13.557 θανάτων λόγω καρκίνου, 11.416 θανάτων λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, 3.926 θανάτων με αιτία τα αναπνευστικά προβλήματα και 6.343 θανάτων που προκλήθηκαν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν 3 μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα, εκείνοι που κατανάλωναν 7 μερίδες την ημέρα, παρουσίαζαν κατά 4% υψηλότερο κίνδυνο συνολικών πρόωρων θανάτων, 9% υψηλότερο κίνδυνο θανάτων άλλης αιτιολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού 8% υψηλότερου κινδύνου θανάτου από νευροεκφυλιστικές νόσους.

Ωστόσο, δεν βρέθηκαν συσχετίσεις αυτών των ποσοτήτων πρόσληψης των τροφίμων με θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και αναπνευστικά προβλήματα.

Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, μεταξύ των ατόμων που βρίσκονταν στο χαμηλότερο (3 μερίδες ημερησίως) και το υψηλότερο (7 μερίδες ημερησίως) τεταρτημόριο πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ήταν 1.472 και 1.536 ανά 100.000 ανθρώπινα έτη.

Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι η συνολική ποιότητα της διατροφής επιδρά εντονότερα και μακροπρόθεσμα στην υγεία, από ότι η περιστασιακή κατανάλωση αυτών των τροφών.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης και ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα αυτά και σε άλλους πληθυσμούς.

Επιπλέον, όπως ενημερώνουν οι ειδικοί, η διαβούλευση για την ποιότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εφαρμογή πολιτικών για τα τρόφιμα που βελτιώνουν την υγεία.

Τρόφιμα: Δυστυχώς! Τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ όσο νομίζουμε

Μαύρες προβλέψεις από τη Nestle για την παγκόσμια αγορά. Η ελβετική εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι καταναλωτές θα θέλουν να τρώνε πιο υγιεινές τροφές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η παγκόσμια αγορά τροφίμων συρρικνώνεται από τις αρχές του έτους, καθώς ο κόσμος αγοράζει λιγότερα τρόφιμα και ποτά, διαπιστώνει η Nestle.

«Οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερα, ή τρώνε λιγότερα, ή πετάνε λιγότερα, ή τρώνε περισσότερο έξω από το σπίτι», δήλωσε ο απερχόμενος οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Francois-Xavier Roger, σύμφωνα με το Bloomberg. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε (τον λόγο). Δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει».

Οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους μέσω απότομων αυξήσεων στις τιμές τα τελευταία τρίμηνα, καθώς πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν τη μείωση του όγκου των πωλήσεων. Η Nestle δεν έχει κάνει μεγάλες αυξήσεις τιμών στα προϊόντα της από τις αρχές του Απριλίου, δήλωσε ο Roger.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν υπάρξει ανθεκτικοί, αλλά το τέλος των επιδοτήσεων της εποχής του κορωνοϊού και η εξάντληση των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων αρχίζει να επηρεάζει την κατανάλωση. Στην Κίνα, οι δραστηριότητες της Nestle δεν έχουν ανακάμψει τόσο γρήγορα όσο περίμενε η εταιρεία.

Πάντως, ο Roger αποκάλυψε ότι η Nestle είναι πιο αισιόδοξη για την Ευρώπη, αφότου πέρασε τον περασμένο χειμώνα ανησυχώντας για την πρόσβαση σε επαρκή ενέργεια.

Η ελβετική εταιρεία, που παράγει τρόφιμα από τις σοκολάτες KitKats έως τους ζωμούς Maggi, βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της και εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι καταναλωτές θα θέλουν να τρώνε πιο υγιεινές τροφές. Στόχος της είναι να ενισχύσει τις πωλήσεις πιο θρεπτικών προϊόντων έως και κατά 25 δισ. ελβετικά φράγκα (27 δισ. δολάρια) έως το 2030, δηλαδή σε επίπεδα κατά 50% υψηλότερα σε σχέση με το 2022.

Ο 61χρονος Roger αποχωρεί από την Nestle, δίνοντας τη θέση του στην Anna Manz, την οικονομική διευθύντρια του London Stock Exchange Group. Όπως είπε, η Nestle εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για εξαγορές, αλλά θα μπορούσε να κλείσει μικρά deals, που θα ενισχύουν την ανάπτυξη των αποτελεσμάτων της.

Τρόφιμα: Νέα απειλή για παγκόσμια πείνα

Νέα απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε ρύζι. Μετά την Ινδία, «φρένο» και από Ταϊλάνδη
Εκμεταλλευόμενο την κατάσταση, το Βιετνάμ εξήγαγε 21% περισσότερο ρύζι τους πρώτους έξι μήνες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

H προσφορά ρυζιού αντιμετωπίζει νέα απειλή καθώς η Ταϊλάνδη προτρέπει σε περιορισμό της καλλιέργειας.

Η Ταϊλάνδη προέτρεψε τους αγρότες να μειώσουν τις καλλιέργειες ρυζιού για να εξοικονομήσουν νερό μετά τις φτωχές βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια κίνηση που πυροδοτεί νέα απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ινδίας – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο – να απαγορεύσει κάποιες εξαγωγές του σιτηρού, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις υψηλές τιμές των τροφίμων στην εγχώρια αγορά και να διασφαλίσει την επάρκεια στη διαθεσιμότητα.

Οι αγρότες στην κεντρική περιοχή-«κλειδί» για την παραγωγή ρυζιού, έχουν ήδη καλλιεργήσει, ωστόσο η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, σύμφωνα με δήλωση του Surasri Kidtimonton, γενικού γραμματέα του Γραφείου Εθνικών Υδατικών Πόρων.

Η Ταϊλάνδη, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προετοιμάζεται για πιθανή ξηρασία το επόμενο έτος με την έναρξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Οι βροχοπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην κεντρική περιοχή είναι περίπου 40% κάτω από τα κανονικά επίπεδα και η κίνηση της κυβέρνησης στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού, πορκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην οικιακή κατανάλωση, σύμφωνα με τον Surasri.

Τρόφιμα: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές

Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον περασμένο μήνα, αφού η Ινδία απαγόρευσε ορισμένες εξαγωγές.

Το ρύζι είναι απαραίτητο για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων και η περαιτέρω αύξηση των τιμών θα επιβαρύνει εκ νέου την τσέπη των καταναλωτών.

Η κεντρική περιοχή της Ταϊλάνδης να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 14% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας ρυζιού το 2023 και προβλέπεται να αποτελεί περίπου το 19% της κύριας συγκομιδής ορυζάλευρου το 2023/24, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας.

Τα επίπεδα νερού στους μεγάλους ταμιευτήρες της περιοχής βρίσκονται περίπου στο 51% της χωρητικότητας, δήλωσε ο Surasri.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε προηγουμένως ότι το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασυνήθιστα χαμηλές βροχοπτώσεις και συμβούλεψε τους αγρότες να καλλιεργήσουν μία φορά φέτος αντί για τις συνήθεις δύο.

Τρόφιμα: Κερδισμένο το Βιετνάμ

Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή έλλειψη από την Ταϊλάνδη θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες αποστολές από το Βιετνάμ, οι οποίες είναι πιθανό να υπερβούν το στόχο τους για το έτος.

Το Βιετνάμ εξήγαγε 21% περισσότερο ρύζι τους πρώτους έξι μήνες σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, με τις αποστολές να αυξάνονται προς τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ινδονησία, σύμφωνα με το Τμήμα Τελωνείων.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, το Βιετνάμ θα αυξήσει την παραγωγή ρυζιού φέτος για να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών.

Το Βιετνάμ θα αυξήσει την παραγωγή ρυζιού φέτος για να επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών. Η παραγωγή ακαθάριστου ορυζάλευρου της χώρας αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερους από 43 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος, από 42,7 εκατομμύρια τόνους πέρυσι.

Η Ινδία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αποτελούν το 15% και περίπου το 14%, αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τρόφιμα: Το ‘πε και το ‘κανε ο Πούτιν – Έρχονται δύσκολες μέρες για όλους

Παγκόσμιες συνέπειες προβλέπεται να έχει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επί έναν χρόνο διασφάλιζε τη μεταφορά βασικών τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία -το λεγόμενο σιτοβολώνα του πλανήτη- προς τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Τώρα, είναι αβέβαιο κατά πόσο η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει τις εξαγωγές στον ίδιο βαθμό.

Τα ουκρανικά σιτηρά, όμως, εκτιμάται πως τρέφουν 400 εκατ. άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Εξ ου και η κατάρρευση της συμφωνίας προκαλεί ανησυχίες για αύξηση της πείνας σε πολλές χώρες ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ενδέχεται να ανέβει περαιτέρω το κόστος ορισμένων διατροφικών προϊόντων.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που τίθεται είναι το υψηλό κόστος ασφάλισης των πλοίων που μεταφέρουν τα σιτηρά.

Τα πλοία που θέλουν να διασχίσουν τη Μαύρη Θάλασσα ήδη ασφαλίζονται έναντι χιλιάδων δολαρίων.

Τώρα, εφόσον δεν υπάρχει η έγκριση από τη ρωσική πλευρά, οι ναυτιλιακές εταιρείες ενδέχεται να διστάζουν ακόμη περισσότερο να στείλουν τα πλοία στους στην εμπόλεμη ζώνη.

Από την άλλη πλευρά, η χερσαία μεταφορά δεν φαίνεται να αποτελεί κατάλληλη εναλλακτική. Ειδικότερα, από το ξέσπασμα του πολέμου, η Ουκρανία εξάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών μέσω των γειτονικών χωρών στα δυτικά.

Ωστόσο, τα μέσα που μεταφέρουν τα προϊόντα είναι τόσο λίγα, ώστε είναι αδύνατο να υλοποιούνται όλες οι εξαγωγές χερσαίως.

Μάλιστα, ορισμένοι αγρότες σε χώρες της ανατολικής Ε.Ε. αρνούνται να παραλάβουν τα ουκρανικά σιτηρά, υποστηρίζοντας ότι υποσκελίζουν την τοπική παραγωγή και «κλέβουν» μεγάλο μερίδιο στις άλλες αγορές στις οποίες εξάγονται.

Εξ ου και τον περασμένο μήνα, η Ε.Ε. επέβαλε περιορισμούς στο εμπόριο, ώστε τα σιτηρά να μεταφέρονται μέσω της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, χωρίς να πωλούνται σε αυτές τις χώρες.

Τρόφιμα: Οι τιμές

Η συμφωνία για τα σιτηρά σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρείχε η Ε.Ε. βοήθησαν στη σταδιακή αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων.

Ενδεικτικά, μέχρι και τον Μάιο χάρη στη συμφωνία είχαν εξαχθεί 30 εκατ. τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων, ευνοώντας ιδίως τις φτωχότερες χώρες.

Ως αποτέλεσμα, με την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία επανέρχονται οι ανησυχίες για νέα εκτόξευση των τιμών στα τρόφιμα.

«Θα έχουμε σίγουρα νέα εκτίναξη» στις τιμές τροφίμων, δήλωσε ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, αξιολογώντας τον αντίκτυπο της απόσυρσης της Ρωσίας από τη συμφωνία.

«Η διάρκεια αυτής της εκτίναξης θα εξαρτηθεί πολύ από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αγορές», συμπλήρωσε.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι ορισμένοι αναλυτές αναμένουν βραχύχρονη μόνο αύξηση στις τιμές ορισμένων διατροφικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα το σιτάρι, στα οποία υπάρχει επάρκεια διεθνώς.