Απίθανο κόλπο: Πώς θα καταλάβετε αν τα αυγά είναι καλά για κατανάλωση

Αυγά: Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν τα αυγά που έχετε στο ψυγείο σας είναι ασφαλή για κατανάλωση; Υποθέτουμε πολλές! Το xristika.gr σας δίνει τρεις πανεύκολους τρόπους για να διαπιστώνετε με ασφάλεια αν τα αυγά σας είναι προς κατανάλωση ή όχι.

Όταν αγοράζω αυγά από το σούπερ μάρκετ τα βγάζω από την αυγοθήκη τους και τα τοποθετώ στην ειδική θέση στην πόρτα του ψυγείου. Μόνο που έτσι ξεχνάω πότε αποθηκεύτηκαν!

Μου έχει τύχει όμως να βρω χαλασμένο αυγό ακόμη κι ανάμεσα σε εκείνα που αγόρασα πρόσφατα…

Άρα πώς καταλαβαίνω αν τα αυγά είναι καλά, για να μην υπάρχει θέμα τροφικής δηλητηρίασης; Διαλέξτε όποιον από τους τρεις τρόπους σας βολεύει και ξεχωρίστε τα φρέσκα αυγά από τα μπαγιάτικα.

1. Ρίχνω το αυγό μέσα σε νερό

Τοποθετούμε το αυγό μέσα σε ένα μπολ ή ποτήρι με νερό. Αν το αυγό σταθεί ελαφρώς στο πλάι με την κορυφή προς τα κάτω, είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Αν σταθεί εντελώς όρθιο με την κορυφή να ακουμπά κάτω στον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί ΑΜΕΣΑ και να το βράσουμε πολύ καλά. Αν όμως επιπλεύσει προς τα πάνω, ΔΕΝ πρέπει να καταναλωθεί!

test the freshness of eggs - Πως καταλαβαίνω αν τα αυγά είναι καλά με 3 τρόπους

Γιατί αυτή η μέθοδος είναι ακριβής:

Το κέλυφος των αυγών είναι πολύ πορώδες. Με την πάροδο του χρόνου ο αέρας περνά από το κέλυφος μέσα στο ίδιο το αυγό και η διάρκεια της ζωής του μειώνεται. Όσο περισσότερος αέρας εισέρχεται στο αυγό τόσο ελαφρύτερο γίνεται, ώστε να επιπλέει στο νερό. Κι ελαφρύτερο αυγό=μπαγιάτικο αυγό!

2. Σπάω το αυγό σε πιατάκι

Δεν ρίχνουμε ποτέ ένα αυγό απευθείας μέσα στη συνταγή μας. Αυτή είναι μια συνήθεια που νομίζω ότι όλες οι νοικοκυρές υιοθετούμε. Σπάμε λοιπόν το αυγό μας σε ένα ρηχό πιατάκι, πάντα πριν το χρησιμοποιήσουμε. Παρατηρούμε αν έχει αλλοωθεί η όψη και η σύστασή του. Σε ένα φρέσκο αυγό ο κρόκος θα είναι στρογγυλός και λείος ενώ το ασπράδι καλοσχηματισμένο και συμπαγές. Στο μπαγιάτικο αυγό ο κρόκος σπάει εύκολα, το ασπράδι είναι νερουλό και τα χρώματα ξέθωρα. Επίσης η μυρωδιά μας κατευθύνει εδώ, καθώς το χαλασμένο αυγό μυρίζει άσχημα.

fresh egg test - Πως καταλαβαίνω αν τα αυγά είναι καλά με 3 τρόπους

3. Με το κούνημα του αυγού

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καταλάβουμε πόσο φρέσκο είναι ένα αυγό: κουνάμε το αυγό δίπλα από το αυτί μας! Το φρέσκο είναι αθόρυβο, ενώ το μπαγιάτικο “ακούγεται”. Με το τεστ αυτό βλέπουμε μόνο αν το αυγό είναι φρέσκο αλλά όχι αν είναι χαλασμένο. Οπότε θέλει πάλι προσοχή. Προσωπικά αυτό το τεστ το κάνω όταν αγοράζω αυγά από πάγκο της λαϊκής.

Εσείς με ποιον τρόπο ξεχωρίζετε τα φρέσκα αυγά από τα μπαγιάτικα; 

Αυγά: Αυτά είναι τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου

Το να τακτοποιείς τα πράγματα που μόλις αγόρασες στο ψυγείο μπορεί να φαίνεται απλή διαδικασία, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχει τεράστια σημασία το πού και πώς τα τοποθετούμε. Ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το πού τοποθετούμε τα διάφορα προϊόντα, από τα ράφια και τα συρτάρια μέχρι την πόρτα έχει να κάνει με την ασφάλεια τροφίμων και τη σωστή διατήρησή τους.

Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί, ιδίως με ότι βάζουμε στην πόρτα.

Ενώ η θερμοκρασία στα ράφια και στα συρτάρια του ψυγείου μας συνήθως παραμένει σταθερή, η πόρτα του ψυγείου υπόκειται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενό της εκτείθεται σε θερμό αέρα.

Οπότε, τα τρόφιμα που βάζουμε εκεί έχουν υψηλότερο ρίσκο να χαλάσουν, γι’ αυτό καλό είναι να αποθηκεύουμε εκεί όσα μπορούν να δεχθούν αλλαγές στη θερμοκρασία.

Γάλα

Μπορεί να είναι πιο βολικό να τοποθετούμε στην πόρτα τα μεγάλα μπουκάλια του γάλακτος, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα μικρόβια να αναπτύσσονται, οπότε το να φυλάσσουμε το γάλα στην πόρτα σημαίνει ότι θα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο να χαλάσουν. Αντίθετα, το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Αυγά

Παρόλο που τα περισσότερα ψυγεία έχουν τις αυγοθήκες τους στην πόρτα του ψυγείου, ούτε αυτά είναι καλό να φυλάσσονται εκεί.

Τα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.

Μάλιστα, ακόμα καλύτερα είναι να παραμένουν μέσα στο αρχικό τους χάρτινο κουτί, που θα τα προστατέψει από την απώλεια υγρασίας και από το να πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Κρέας και πουλερικά

Κάθε φορά που έχετε να κάνετε με ωμό κρέας ή πουλερικά, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε σωστά, ώστε κανείς να μην αρρωστήσει.

Το ωμό κρέας και τα πουλερικά έχουν υγρά στη συσκευασία τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Έτσι, δεν τα βάζουμε ποτέ στην πόρτα, γιατί τα ζουμιά αυτά μπορεί εύκολα να χυθούν.

Επιπλέον, ισχύει ότι δεν είναι ασφαλή στην πόρτα, η οποία ανοιγοκλείνει και έχει διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Το καλύτερο μέρος για αυτά τα τρόφιμα είναι το κάτω ράφι του ψυγείου και θα πρέπει να είναι τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ή να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο, για να μην υπάρχουν διαρροές υγρών.

Φρούτα και λαχανικά

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να παίρνετε τα φρούτα σας από την πόρτα του ψυγείου αλλά σίγουρα υπάρχει καλύτερο μέρος για τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Τα ειδικά συρτάρια του ψυγείου σας. Και αν έχετε ένα ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας, μπορείτε να ρυθμίσετε και την υγρασία των συρταριών (τα φρούτα χρειάζονται χαμηλότερη υγρασία, ενώ τα λαχανικά υψηλότερη).

Οπότε αν έχετε δύο χωριστά συρτάρια, μπορείτε να έχετε ένα για φρούτα και ένα για λαχανικά.

Αν έχετε ενιαίο συρτάρι μπορείτε να φυλάσσετε τα φρούτα εκτός συρταριού και τα λαχανικά εντός ρυθμίζοντας το συρτάρι, ώστε να έχει έξτρα υγρασία.

Τυρί

Όπως και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ένα ειδικό συρτάρι για τα τυριά, όπου περνάει έξτρα κρύος αέρας, ώστε να τα διατηρεί πολύ κρύα, χωρίς να τα παγώνει, κάτι που είναι ιδανικό για τα τυριά.

Σε αυτό το συρτάρι αποθηκεύουμε και τα φρεσκοκομμένα αλλαντικά μας.

Τι να βάζουμε τελικά στην πόρτα του ψυγείου;

Είναι το κατάλληλο μέρος για σάλτσες και σιρόπια, από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα μέχρι σιρόπια, σόγια σος και πίκλες.

Επίσης, μπορείτε να βάλετε εκεί αναψυκτικά, που προτιμάτε να απολαύσετε κρύα.

Όλα αυτά έχουν το κοινό ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι του σούπερ μάρκετ, οπότε αντίστοιχα αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της πόρτας του ψυγείου που ανοιγοκλείνει.