Απίστευτο κι όμως αληθινό: Δείτε τι σταμάτησαν να αγοράζουν οι Έλληνες

Ακρίβεια: Καλπάζει η ακρίβεια στην Ελλάδα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι Έλληνες να κόβουν τα πολύ βασικά.

Μεγάλη αύξηση έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι τιμές στα δημητριακά, στις μπάρες και στα μπισκότα με αποτέλεσμα πολλοί να περιορίζουν την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα δημητριακά κατέγραψαν αύξηση 13,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ΙΝΚΑ μόνο το τελευταίο 6μηνο έχουν αυξηθεί 20%.

Αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να φτιάχνουν μπάρες και μπισκότα μόνοι τους στο σπίτι. Αφενός τα θεωρούν πιο υγιεινά διότι δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αφετέρου είναι πιο οικονομικά.

Ενδεικτικά τιμές σε δημητριακά, μπάρες και μπισκότα:

Νιφάδες βρώμης (500γρ) ξεκινούν από 2,73 ευρώ και ξεπερνούν τα 5 ευρώ

Δημητριακά απλά (500γρ) 4,58 ευρώ

Δημητριακά σοκολατένια τα 375γρ 4,57 ευρώ τα 500γρ 5,44 ευρώ

Δημητριακά με φρούτα (600 γρ) 6,83 ευρώ

Μπάρες Δημητριακών 3,80 ευρώ

Μπάρες με μουσλι με μέλι 3,85 ευρώ

Μπάρες πρωτεΐνης η τιμή ξεκινά απο 3 ευρώ και πάνω η μία μπάρα

Μπισκότα οικογενειακή συσκευασία (3x225gr) είναι στα 2,90 ευρώ

Μπισκότα με Επικάλυψη Σοκολάτα Γάλακτος (2x200gr) κοστίζουν 3,47 ευρώ

Μπισκότα Χωρίς προσθήκη ζάχαρης (225gr) 1,34 ευρώ

Digestive Μπισκότα (2x250gr) 3,34 ευρώ

Μπισκότα Γεμιστά με Βανίλια (3x154gr) 4,14 ευρώ

Τέλος, σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον 200 προϊόντα έρχονται νέες αυξήσεις τον Ιούνιο που θα φτάσουν μεσοσταθμικά το 6%, ενώ συνολικά από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε τουλάχιστον 1.500 βασικά αγαθά.

Ακρίβεια: Αυτή είναι η αλήθεια – Έτσι μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας

Μπορεί όλοι να πιστεύουμε πως ο πληθωρισμός ευθύνεται για την μεγάλη τιμή στα προϊόντα ωστόσο η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chobani, Χαμντί Ουλουκάγια – που σύστησε το «Greek yoghurt» στους Αμερικανούς – χαρακτηρίζει την επιμονή του πληθωρισμού τροφίμων «ανησυχητική».

Κι αυτό γιατί ενώ οι τιμές των πρώτων υλών έχουν μειωθεί σημαντικά, οι αντίστοιχες στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη.

Νομίζω πως οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση για το ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, τονίζει, ενώ «διερωτάται» αν οι εταιρείες αυτές υποκύπτουν στις πιέσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς που απαιτούν να παρουσιάζουν διαρκώς ανάπτυξη και «δυνατά» νούμερα.

Ο Χαμντί Ουλουκάγια αποδίδει την επιμονή του πληθωρισμού εν πολλοίς σε εταιρικές αποφάσεις:

«Προφανώς και θα μετακυλήσετε κάποιες από τις αυξήσεις στις τιμές στους πελάτες, όταν όμως οι τιμές υποχωρούν αυτό δεν αποτυπώνεται στις τιμές των προϊόντων», τονίζει στο ενημερωτικό δελτίο Before the Bell του CNN.

Σημειώνεται πως την ώρα που οι πολιτικοί κατηγορούν εδώ και καιρό τις εταιρείες για υπερτιμολόγηση, η ιδέα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να προκαλείται από τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και όχι από ελλείψεις πρώτων υλών, αυξήσεις μισθών ή άλλες μακροοικονομικές συνθήκες, κερδίζει έδαφος μεταξύ των οικονομολόγων.

Ο λεγόμενος «πληθωρισμός της απληστίας» (greedflation) είναι ακριβώς αυτό:

Οι επιχειρήσεις ανεβάζουν γρήγορα τις τιμές για να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές και να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, ενώ στη συνέχεια… «καθυστερούν» να μειώσουν τις τιμές όταν ξεκινούν να υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις – αν δηλαδή τις μειώσουν καθόλου.

Οι τιμές των εμπορευμάτων, ιδίως των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν κατά τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, οι εθνικές οικονομίες κλήθηκαν να διαχειριστούν το υψηλότερο κόστος εργασίας μετά τις διαταραχές της πανδημίας COVID, ωστόσο, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων παρέμειναν σε υψηλά – αν όχι σε επίπεδα ρεκόρ – καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Αυτό συνεχίστηκε και το 2023, με εταιρείες όπως η Nestle να επικαλούνται την «υπεύθυνη τιμολόγηση» για να εξηγήσουν την ικανότητά τους… να διατηρούν τα έσοδά τους παρά τον πληθωρισμό.

Οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναγνωρίζουν πλέον τα περιθώρια κέρδους ως βασική αιτία πίσω από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Είναι απίθανο να βελτιωθεί σύντομα, με τους ερευνητές της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας Allianz να προβλέπουν τον Απρίλιο πως οι τιμές των τροφίμων θα συνεισφέρουν σχεδόν το 30% του ευρωπαϊκού πληθωρισμού φέτος – από 15% το 2021.

Η έκθεση της Allianz επισημαίνει επίσης ότι ο «πληθωρισμός της απληστίας» παίζει «μικρό αλλά σημαντικό» ρόλο στις αυξημένες τιμές των τροφίμων.

Αναλυτές σημειώνουν, άλλωστε, πως το μερίδιο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού τροφίμων που είναι «ανεξήγητο» – με άλλα λόγια δεν οφείλεται σε αυξήσεις των τιμών παραγωγού ή της ενέργειας – έχει «αυξηθεί αισθητά».

Ακρίβεια: Ό,τι σοκολάτα φάγατε… φάγατε – Δείτε ποια ακριβαίνει και πόσο

Σε είδος υπερπολυτελείας εξελίσσεται η σοκολάτα με τις τιμές παγκοσμίως να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς οι τιμές του αγαπημένου τους φαγητού πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω του αυξημένου κόστους κακάο και ζάχαρης.

Οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων καταναλωτικών πληροφοριών NielsenIQ.

Και σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω των μειωμένων αποθεμάτων κακάο, το οποίο αποτελεί σημαντικό συστατικό του πολυαγαπημένου φαγητού.

«Η αγορά του κακάο γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο των τιμών…

Αυτή η σεζόν σηματοδοτεί το δεύτερο συνεχόμενο έλλειμμα, με τα αποθέματα κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής έρευνας της S&P Global Commodity Insights Sergey Chetvertakov σε ένα email.

Ο Chetvertakov πρόσθεσε ότι η άφιξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο προβλέπεται να φέρει χαμηλότερες από το μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους Harmattan στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Τσετβερτάκοφ προβλέπει ότι η αγορά κακάο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από ένα άλλο έλλειμμα την επόμενη σεζόν, η οποία θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Και αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω στα 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

«Πιστεύω ότι οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της σοκολάτας», είπε, καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίσουν υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές καθώς συνεχίζουν να συμπιέζονται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, την αύξηση των δαπανών ενέργειας και την αυξημένη επιτόκια.

Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μιας πλάκας σοκολάτας είναι το βούτυρο κακάο, το οποίο έχει επίσης αύξηση 20,5% στις τιμές από έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής Mintec.

«Καθώς η σοκολάτα αποτελείται κυρίως από βούτυρο κακάο, με λίγο ποτό κακάο να περιλαμβάνεται στο σκούρο ή στο γάλα, η τιμή του βουτύρου είναι η πιο άμεση αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο θα κινούνταν οι τιμές της σοκολάτας», δήλωσε ο Andrew Moriarty, Διευθυντής Commodity Insights της Mintec.

Πρόσθεσε ότι η κατανάλωση κακάο είναι «σχεδόν υψηλά ρεκόρ στην Ευρώπη».

Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του εμπορεύματος στον κόσμο.

Η ζάχαρη, ένα άλλο βασικό συστατικό της σοκολάτας, σημειώνει επίσης άνοδο των τιμών – ξεπερνώντας το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο.

«Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση που συνδέεται με οποιουσδήποτε οικονομικούς δείκτες επιλέγει κανείς να εξετάσει θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές υψηλές για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Senior Market Analyst της Barchart, Darin Newsom.

«Μόνο εάν η ζήτηση αρχίσει να υποχωρεί, κάτι που δεν νομίζω ότι έχει συμβεί ακόμη, οι τιμές της σοκολάτας θα αρχίσουν να υποχωρούν», είπε.

Μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών σοκολάτας, οι τιμές της μαύρης σοκολάτας φέρεται να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα. Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται από περισσότερα στερεά κακάο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της λευκής και σοκολάτας γάλακτος, που περιέχει περίπου 50% έως 90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη.

“Ως αποτέλεσμα, η τιμή της σοκολάτας που επηρεάζεται περισσότερο θα είναι η μαύρη σοκολάτα, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις τιμές των συστατικών του κακάο”, δήλωσε ο Moriarty της Mintec.