Απίστευτο: Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα για να βάζετε βενζίνη

Βενζίνη: Υπάρχουν μικρά μυστικά που τα αγνοούμε και μπορούν να σώσουν το αυτοκίνητο και την τσέπη μας.

Σίγουρα έχεις διαβάσει άρθρα για το πότε είναι η καλύτερη ώρα ώστε να απολαύσεις ένα γεύμα, να πας για προπόνηση, να βγεις για περπάτημα ή να πας για μπάνιο.

Αλλά έχεις διαβάσει ποτέ κάτι για το ποια είναι η καλύτερη ώρα για να βάλεις βενζίνη;

Σύμφωνα με το «inmotionautocare.com» υπάρχουν μυστικά που δεν πρέπει να αγνοείς αναφορικά με το ρεζερβουάρ του αυτοκίνητό σου.

Μυστικά που μπορούν να σου εξασφαλίσουν οικονομία στην βενζίνη και θα σώσουν την τσέπη σου.

  • Βάλε βενζίνη όταν ο δείκτης της βενζίνης είναι περίπου στη μέση. ‘Οσο περισσότερο καύσιμο έχεις στο ρεζερβουάρ, τόσο λιγότερος αέρας υπάρχει στο διαθέσιμο χώρο του. Η βενζίνη εξατμίζεται γρηγορότερα απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς.
  • Μην βάζεις βενζίνη αν έχει προηγηθεί ανεφοδιασμός του βενζινάδικου από το βυτιοφόρο. Είναι πολύ πιθανό το καύσιμο να έχει ανακατευτεί.
  • Άνοιξη και καλοκαίρι γεμίζουμε το όχημά βενζίνη νωρίς το πρωί, διότι η θερμοκρασία εδάφους είναι χαμηλή. Σ’ όλα τα πρατήρια βενζίνης οι δεξαμενές είναι υπόγειες. Άρα, όσο πιο κρύο είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του καυσίμου. Αν γεμίσεις απόγευμα ή βράδυ, το λίτρο σου δεν θα είναι ακριβώς ένα λίτρο.
  • Όταν γεμίζεις ο ίδιος σε self service πρατήριο, μην βάζεις την αντλία στην υψηλή ταχύτητα.

Βενζίνη: Το κουμπί που μειώνει την κατανάλωση

Με την τιμή της βενζίνης να παραμένει στα… ουράνια, το αυτοκίνητο έχει γίνει μέσο πολυτελείας. Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να εξοικονομήσουμε καύσιμο;

Ένα μικρό κουμπί που υπάρχει σε ορισμένα οχήματα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση βενζίνης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Express».

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν να το απενεργοποιούμε όταν μπαίνουμε στο ζεστό αυτοκίνητο μετά από αρκετή ώρα και στη συνέχεια να το ενεργοποιούμε μόλις το εσωτερικό του οχήματος δροσιστεί από τον κλιματισμό.

Αυτή τη φορά, όμως, πρόκειται για ένα πιο σπάνιο κουμπί, το οποίο όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε έως και 12% λιγότερο καύσιμο.

Ο λόγος για το λεγόμενο «σύστημα σταμάτα– ξεκίνα» το οποίο έχει ως στόχο την οικονομία καυσίμου και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το κουμπί αυτό περιλαμβάνει το γράμμα «Α», το οποίο περιβάλλεται από ένα κυκλικό τόξο.

«Εάν έχετε ένα τέτοιο κουμπί τότε, αυτό είναι το αυτόματο σταμάτα – ξεκίνα κουμπί του αυτοκινήτου σας. Θα απενεργοποιήσει αυτόματα τη μηχανή σας όταν αυτό είναι στάσιμο για αρκετή ώρα, όπως για παράδειγμα εάν έχετε σταματήσει στο κόκκινο φανάρι», αναφέρει η Express.

Αν και όλοι μας γνωρίζουμε πως το σβήσιμο της μηχανής κατά τη διάρκεια μιας στάσης συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν τη διαδικασία αρκετά κουραστική, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους δρόμους όπου τα κόκκινα φανάρια είναι πολλά.

Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία είναι απολύτως αυτόματη και ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο έχει σταματήσει να κινείται, ο οδηγός έχει πατήσει το φρένο και ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται στη «νεκρά».

Όταν είστε έτοιμοι να θέσετε το όχημα εκ νέου σε κίνηση και αφήσετε το φρένο ή βάλετε πρώτη ταχύτητα, τότε η μηχανή ανοίγει και πάλι, γεγονός που διευκολύνει διαδικασία.

Βενζίνη: Με αυτό τον τρόπο θα κάψετε λιγότερη

Η ταχύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στην καύση της βενζίνης και την κατανάλωσή της, αλλά ποια είναι η ιδανική για να εξοικονομήσουμε όσο περισσότερη γίνεται;

Μιας και αναφερθήκαμε στα όρια ταχύτητας και βλέποντας πολλούς από τους επισκέπτες μας να… τρέχουν για να φτάσουν στους προορισμούς τους, το ερώτημα είναι:

Ποιά είναι η ιδανική ταχύτητα για εξοικονόμηση βενζίνης, δεδομένης και της αυξημένης τιμής της βενζίνης των τελευταίων μηνών;

  • Το αγγλικό Royal Automobile Club αναφέρει ότι οδηγώντας κάτω από το μέσο όρο ταχύτητας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικές ποσότητες καυσίμων, ιδίως όταν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις και διαδρομές μέσα από αυτοκινητόδρομους.
  • Σε ένα ταξίδι 72.5 χιλιομέτρων μπορούμε να εξοικονομήσουμε περίπου 5.3 ευρώ εάν προτιμήσουμε μια μέση ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 80 χλμ. την ώρα, αντί του ορίου που είναι περίπου 110 χλμ. την ώρα στους αυτοκινητόδρομους.
  • Πιο συγκεκριμένα, από τα 10.68 ευρώ που θα ξοδεύαμε πηγαίνοντας με 80 χλμ. την ώρα, θα φτάσουμε στα 15.79 ευρώ αν τρέχουμε με 112 χιλιόμετρα την ώρα.
  • Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 47%! Νομίζω ότι αξίζει να οδηγήσουμε μέχρι το… Ηράκλειο με όριο τα 80 χλμ./ώρα και να φτάσουμε σε 55/60 λεπτά, αντί σε 45!

Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τη μέση τιμή της βενζίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κυμαίνεται περί τα 1.92 ευρώ το λίτρο. Επομένως η διαφορά για τα ελληνικά δεδομένα είναι ακόμα μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως η τιμή της βενζίνης είναι πιο αυξημένη στη χώρα μας.

Βενζίνη: Νέο χαστούκι – Δείτε πόσο ανεβαίνει και πόσα θα πληρώνουμε

Τσάμπα πήγε η… χαρά των οδηγών για την της τιμή της βενζίνης καθώς αναμένεται να πάρει την ανηφόρα για μια ακόμη φορά.

Η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου παρασύρει τις τιμές των καυσίμων που τραβούν ξανά την… ανηφόρα αν και τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζαν ελαφρά αποκλιμάκωση.

Η ελαφρά αποκλιμάκωση που παρουσίαζαν τις προηγούμενες μέρες οι τιμές των καυσίμων στα πρατήρια στην Ελλάδα, φαίνεται πως ήταν πρόσκαιρη και πως η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα θα συνδυαστεί με νέα αύξηση των τιμών.

Έτσι την επόμενη εβδομάδα η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 2,10 έως 2,15 ευρώ το λίτρο από τα 2 ευρώ που κινείται σήμερα.

Αντίστοιχη αύξηση όμως αναμένεται και στο diesel κίνησης που τις τελευταίες μέρες κινούνταν στην περιοχή του 1,7 το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιοχές είχε πέσε και κάτω από αυτό. Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να σημάνει σημαντική αύξηση που θα το κάνει να «αγγίξει» και πάλι το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Οι πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα αστικά κέντρα και τις δουλειές τους – έχοντας ξοδέψει κατά κύριο λόγο – και το Fuel Pass 2, θα πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το ντεπόζιτό τους.

Η τιμή του Brent στις διεθνείς αγορές πλησίασε χθες τα 102 δολάρια το βαρέλι, 10 δολάρια πιο ακριβά απ’ ό,τι ήταν λίγες ημέρες πριν.

Βενζίνη: Πώς θα καταλάβετε πως σας «δηλητηρίασαν» το αμάξι

Ενα καύσιμο κακής ποιότητας – πολύ δε παραπάνω ενα νοθευμένο καύσιμο – μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το όχημά μας.

Όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατοι έλεγχοι που έχουν οδηγήσει σε σφράγισμα αντλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν αποκλείεται να μας πουλήσουν… νοθευμένη βενζίνη.

Όσο κι αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία, όσο κι αν θέλουμε να βρούμε την πιο συμφέρουσα επιλογή, θα πρέπει πάντα να συνυπολίζουμε τον παράγοντα της ποιότητας.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, εάν το ένα καύσιμο που βάλουμε στο αυτοκίνητό μας είναι κακής ποιότητας και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι… δεν πάει καλά;

Παρότι είναι δύσκολο να το κάνει κανείς, υπάρχει περίπτωση τα κακής ποιότητα καύσιμα να μπορούν να γίνουν αντιληπτά ακόμη και με το μάτι: Πιο συγκεκριμένα, τα κατάλοιπα μπορεί να είναι εμφανή στην επιφάνεια.

Επίσης, ένα κακής ποιότητας καύσιμο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή.

Η τρίτη και πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι η περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα:

Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Δείκτης κακής ποιότητας καυσίμου είναι και όταν το αυτοκίνητό μας ξαφνικά εμφανίσει υψηλότερη κατανάλωση από τη συνήθη, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φταίνε και άλλοι παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιες «ασυνήθιστες» συμπεριφορές του αυτοκινήτου θα πρέπει να μας κάνουν να… ξανασκεφτούμε το να ξαναβάλουμε βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο.