Ραγδαίες εξελίξεις με την τιμή της βενζίνης: Δείτε πού θα φτάσει

Βενζίνη: Χαμόγελα για χιλιάδες οδηγούς καθώς η τιμής της βενζίνης έχει πάρει για τα καλά την κατηφόρα!

Η σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, δημιουργούν προσδοκίες ότι σύντομα θα δούμε και στην αντλία σοβαρές μειώσεις.

Παράγοντες της αγοράς των καυσίμων εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δούμε σοβαρές μειώσεις.

Ήδη μάλιστα κάποια πρατήρια στην Αττική, όχι από αυτά που για τους δικούς τους λόγους πωλούν φθηνά, έχουν τιμή στην αντλία που είναι κάτω των 2 ευρώ για την αμόλυβδη βενζίνη.

Όπως σημειώνουν μάλιστα απαντώντας στην κριτική των τελευταίων ημερών ότι η μεγάλη πτώση των τιμών δεν αποτυπώνεται και στα πρατήρια, αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες.

Ο ένας είναι ότι πάντα υπάρχει καθυστέρηση, τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση, στην μεταφορά στην αντλία των τιμών, ενώ επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η σημαντική πτώση που έχει παρουσιάσει το ευρώ έναντι του δολαρίου, μία πτώση κοντά στο 10% το τελευταίο 6μηνο.

Να σημειωθεί επίσης ότι μέσα στο καλοκαίρι παρατηρούνται σημαντικά αυξημένες τιμές στο τελικό προϊόν στην λεκάνη της Μεσογείου.

Από σήμερα το πρωί, ειδικά μετά τις νέες παραλαβές έχουν υπάρξει σημαντικές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, με αποτέλεσμα αρκετά πλέον πρατήρια να πωλούν την αμόλυβδη τιμή ακόμη και οριακά κάτω των δύο ευρώ και συγκεκριμένα στην περιοχή των 1,998 ευρώ το λίτρο.

Σε μέσα επίπεδα η σημερινή υποχώρηση των τιμών για την βενζίνη ήταν περίπου 4 λεπτά.

Αλλά ακόμη και αυτά που συνεχίζουν να την πωλούν άνω των 2 ευρώ έχουν ιδιαίτερα σημαντικές μειώσεις. Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι μειώσεις αυτές θα φανούν ακόμη καλύτερα από την επόμενη εβδομάδα και η κυρίαρχη τιμή στην αμόλυβδη θα είναι μικρότερη από τα δύο ευρώ.

Ανάλογη κίνηση αναμένεται και για το diesel κίνησης, που είναι το καύσιμο εκείνο που έχει σημειώσει την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο και παράλληλα υποχωρεί με μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σχέση με την βενζίνη.

Η σημερινή τάση πτώσης είναι της τάξεως των περίπου 5 λεπτών το λίτρο.

Πάντως με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών χθες 4 Αυγούστου η μέση τιμή για την βενζίνη ήταν 2,141 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,883 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική η μέση τιμή ήταν για την βενζίνη ήταν στα 2,099 ευρώ και για το diesel στα 1,846 ευρώ.

Η υψηλότερη τιμή για την βενζίνη ήταν στα 2,418 ευρώ στις Κυκλάδες και για το diesel 2,122 ευρώ επίσης στις Κυκλάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κυκλάδες είναι η μοναδική περιοχή της χώρας με τιμή diesel πάνω από τα 2 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις διεθνείς τιμές, σήμερα παρατηρείται αντιστροφή της τάσης, μετά από ένα συνεχές σφυροκόπημα των τιμών, που έφερε το Brent κάτω και από τα 94 δολάρια το βαρέλι και το αμερικάνικο αργό κάτω και από τα 88 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, το Brent ήταν στα 95,30 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,25%, ενώ το αμερικάνικο αργό ήταν στα 89,56δολάρια το βαρέλι, έχοντας άνοδο 1,14%.

Βενζίνη: Πώς θα καταλάβετε πως σας «δηλητηρίασαν» το αμάξι

Ενα καύσιμο κακής ποιότητας – πολύ δε παραπάνω ενα νοθευμένο καύσιμο – μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το όχημά μας.

Όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατοι έλεγχοι που έχουν οδηγήσει σε σφράγισμα αντλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί δεν αποκλείεται να μας πουλήσουν… νοθευμένη βενζίνη.

Όσο κι αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία, όσο κι αν θέλουμε να βρούμε την πιο συμφέρουσα επιλογή, θα πρέπει πάντα να συνυπολίζουμε τον παράγοντα της ποιότητας.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, εάν το ένα καύσιμο που βάλουμε στο αυτοκίνητό μας είναι κακής ποιότητας και πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι… δεν πάει καλά;

Παρότι είναι δύσκολο να το κάνει κανείς, υπάρχει περίπτωση τα κακής ποιότητα καύσιμα να μπορούν να γίνουν αντιληπτά ακόμη και με το μάτι: Πιο συγκεκριμένα, τα κατάλοιπα μπορεί να είναι εμφανή στην επιφάνεια.

Επίσης, ένα κακής ποιότητας καύσιμο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή.

Η τρίτη και πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι η περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα:

Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Δείκτης κακής ποιότητας καυσίμου είναι και όταν το αυτοκίνητό μας ξαφνικά εμφανίσει υψηλότερη κατανάλωση από τη συνήθη, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φταίνε και άλλοι παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιες «ασυνήθιστες» συμπεριφορές του αυτοκινήτου θα πρέπει να μας κάνουν να… ξανασκεφτούμε το να ξαναβάλουμε βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο.

Βενζίνη: Που εντοπίζονται τα πρατήρια που πουλάνε «πειραγμένα» καύσιμα

Στην καρδιά του προβλήματος της παραβατικότητας, η οποία άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα στην Αθήνα και στη συνέχεια, ιδίως την τελευταία τριετία, στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες περιοχές της χώρας, βρίσκονται, όπως είπε, τα «πειραγμένα» συστήματα εισροών-εκροών, που δεν παρακολουθούν όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του καυσίμου και καταδολιεύονται από τους παραβάτες.

Το γεγονός ότι, επιπροσθέτως, οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς, επιτρέπει στους επιτήδειους των «κλεφτομάγαζων» να δρουν ανενόχλητοι, όπως ισχυρίστηκε ο κ.Κιουρτζής, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλη Ζορπίδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Όπως είπε, μπορεί το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια να κατέστη υποχρωτικό στα αστικά κέντρα το 2013 και στην υπόλοιπη χώρα το 2014, αλλά είναι τόσο διαβλητό, ώστε αδυνατεί να καταγράψει τις παραβατικές συμπεριφορές.

Κατά τον γενικό γραμματέα της Π.Ο.Π.Ε.Κ, Γιάννη Μαυράκη και τον αντιπρόεδρο της ΕΝ.ΒΕ.Θ, Χρήστο Σταυράκη, στην ελληνική αγορά υπάρχουν σήμερα περίπου 35 διαφορετικά συστήματα εισροών-εκροών, τα οποία εγκαθίστανται από ιδιωτικές εταιρείες, αντί για ένα ενιαίο, γεγονός που διευκολύνει την παραβατικότητα.

«Το σύστημα αυτό θα έπρεπε να φτιαχθεί από την Πολιτεία, στα πρότυπα του “MyData” και η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει τα “κλειδιά” του. Σήμερα υποτίθεται ότι όλα τα στοιχεία πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το σύστημα δεν παρακολουθεί όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας κι ότι δεν είναι αδιάβλητο, τα στοιχεία αυτά είναι στην πραγματικότητα πλασματικά» είπε ο κ.Μαυράκης, ενώ ο κ.Σταυράκης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα πρατήρια που πουλάνε στη λιανική σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που προμηθεύονται το καύσιμο από τα διυλιστήρια, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών ως προς τις αφύσικα χαμηλές τιμές.