Απελπισία! Νέο κύμα ακρίβειας – Δείτε τι θα πληρώνουμε

Ακρίβεια: Σε ράλι δίχως τερματισμό εξελίσσεται η ακρίβεια, με τα νοικοκυριά να σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

Νέο κύμα ακρίβειας είναι καθ΄ οδόν και φέρνει νέο κύκλο ανατιμήσεων ειδικά στα τρόφιμα που απορροφούν το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματος των φτωχών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με το Eurostat, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ελλάδα επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στο 3,4% από 2,8% που ήταν τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα, στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε.

Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για νέες ανατιμήσεις που υποκρύπτουν οι νέοι κατάλογοι χονδρικής που κοινοποίησαν οι βιομηχανίες και οι εισαγωγείς τροφίμων στα σούπερ μάρκετ και στα μικρότερα καταστήματα λιανικής, η κατάσταση λαμβάνει εφιαλτικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως οι νέες ανατιμήσεις όσο μικρές ή μεγάλες είναι, έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις που έχουν ήδη επιβληθεί την τελευταία διετία, οι οποίες ξεπερνούν το 50%.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ακρίβειας, αποτελεί φέτος το καρπούζι, η τιμή του οποίου παραμένει γύρω στο 1 ευρώ το κιλό, ακόμη και στις λαϊκές αγορές, πράγμα πρωτοφανές για την εποχή.

Αναλυτικότερα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, επιταχύνθηκε στο 3,4% από 2,8% που είχε υποχωρήσει τον Ιούνιο και από 4,1% που ήταν τον Μάιο.

Στην Ευρωζώνη, ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,3%, από 5,5% τον Ιούνιο, δείχνοντας σημάδια επιβράδυνσης, τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν συνέχεια, για να ανακοπούν οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών των τροφίμων οι οποίες τον Ιούλιο έτρεχαν με ρυθμό 10,8%, κατά μέσο όρο, στοιχείο που δείχνει ότι τα τρόφιμα είναι σε μια σταθερή ανοδική τροχιά.

Παράλληλα, οι τιμές της ενέργειας κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής (-6,1%) ενώ οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,6%.

Είναι σαφές ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αλλά και στην Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίθετα, όλες οι άλλες κατηγορίες αγαθών, και κυρίως τα τρόφιμα, συνεχίζουν την ξέφρενη ανατιμητική πορεία.

Σε ότι αφορά στη χώρα μας, τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της Nielsen καταδεικνύουν ετήσιες αυξήσεις τιμών στο ράφι κατά στο 11,1% κατά το χρονικό διάστημα από αρχές Απριλίου έως 18 Ιουνίου 2023.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιουνίου 2023, οι αυξήσεις τιμών στο ράφι ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 9,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Ακρίβεια: Ό,τι σοκολάτα φάγατε… φάγατε – Δείτε ποια ακριβαίνει και πόσο

Σε είδος υπερπολυτελείας εξελίσσεται η σοκολάτα με τις τιμές παγκοσμίως να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς οι τιμές του αγαπημένου τους φαγητού πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω του αυξημένου κόστους κακάο και ζάχαρης.

Οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων καταναλωτικών πληροφοριών NielsenIQ.

Και σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω των μειωμένων αποθεμάτων κακάο, το οποίο αποτελεί σημαντικό συστατικό του πολυαγαπημένου φαγητού.

«Η αγορά του κακάο γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο των τιμών…

Αυτή η σεζόν σηματοδοτεί το δεύτερο συνεχόμενο έλλειμμα, με τα αποθέματα κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής έρευνας της S&P Global Commodity Insights Sergey Chetvertakov σε ένα email.

Ο Chetvertakov πρόσθεσε ότι η άφιξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο προβλέπεται να φέρει χαμηλότερες από το μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους Harmattan στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Τσετβερτάκοφ προβλέπει ότι η αγορά κακάο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από ένα άλλο έλλειμμα την επόμενη σεζόν, η οποία θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Και αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω στα 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

«Πιστεύω ότι οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της σοκολάτας», είπε, καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίσουν υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές καθώς συνεχίζουν να συμπιέζονται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, την αύξηση των δαπανών ενέργειας και την αυξημένη επιτόκια.

Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μιας πλάκας σοκολάτας είναι το βούτυρο κακάο, το οποίο έχει επίσης αύξηση 20,5% στις τιμές από έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής Mintec.

«Καθώς η σοκολάτα αποτελείται κυρίως από βούτυρο κακάο, με λίγο ποτό κακάο να περιλαμβάνεται στο σκούρο ή στο γάλα, η τιμή του βουτύρου είναι η πιο άμεση αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο θα κινούνταν οι τιμές της σοκολάτας», δήλωσε ο Andrew Moriarty, Διευθυντής Commodity Insights της Mintec.

Πρόσθεσε ότι η κατανάλωση κακάο είναι «σχεδόν υψηλά ρεκόρ στην Ευρώπη».

Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του εμπορεύματος στον κόσμο.

Η ζάχαρη, ένα άλλο βασικό συστατικό της σοκολάτας, σημειώνει επίσης άνοδο των τιμών – ξεπερνώντας το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο.

«Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση που συνδέεται με οποιουσδήποτε οικονομικούς δείκτες επιλέγει κανείς να εξετάσει θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές υψηλές για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Senior Market Analyst της Barchart, Darin Newsom.

«Μόνο εάν η ζήτηση αρχίσει να υποχωρεί, κάτι που δεν νομίζω ότι έχει συμβεί ακόμη, οι τιμές της σοκολάτας θα αρχίσουν να υποχωρούν», είπε.

Μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών σοκολάτας, οι τιμές της μαύρης σοκολάτας φέρεται να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα. Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται από περισσότερα στερεά κακάο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της λευκής και σοκολάτας γάλακτος, που περιέχει περίπου 50% έως 90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη.

“Ως αποτέλεσμα, η τιμή της σοκολάτας που επηρεάζεται περισσότερο θα είναι η μαύρη σοκολάτα, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις τιμές των συστατικών του κακάο”, δήλωσε ο Moriarty της Mintec.

Σοκολάτα: Αυτές μπορεί να δημιουργήσουν εγκεφαλικές βλάβες

Ένα ανησυχητικό εύρημα ανακάλυψαν επιστήμονες για την αγαπημένη μας… σοκολάτα!

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Consumer Reports (CR), αποδείχθηκε ότι ορισμένες μαύρες σοκολάτες περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως μόλυβδο και κάδμιο.

Για τη μελέτη, η CR εξέτασε στις ΗΠΑ 28 μαύρες σοκολάτες για να μετρήσει τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων που περιέχουν. Μόλυβδος και κάδμιο ανιχνεύθηκαν σε όλα τα προϊόντα, σύμφωνα με το CNCB.

Για να προσδιορίσει ποιες σοκολάτες ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, η CR χρησιμοποίησε το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης της Καλιφόρνια (MADL) για το μόλυβδο και το κάδμιο ως βάση.

5 μάρκες των οποίων η σοκολάτα μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα μολύβδου, καδμίου
Trader Joe’s:

  • Μαύρη σοκολάτα με 72% κακάο (192% MADL μολύβδου) και The Dark Chocolate Lover’s Chocolate 85% κακάο (127% MADL μολύβδου, 229% MADL καδμίου)
  • Hershey’s: Special Dark Mildly Sweet Chocolate (265% MADL μολύβδου)
  • Lindt: Μαύρη Σοκολάτα Excellence 85% κακάο (166% MADL μολύβδου) και Excellence Dark Chocolate 70% Κακάο (116% MADL μολύβδου)
  • Godiva: Signature Dark Chocolate 72% κακάο (146% MADL μολύβδου)
  • Dove: Promises Deeper Dark Chocolate 70% κακάο (112% MADL καδμίου)

Η έκθεση χαμηλού επιπέδου σε μόλυβδο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών, σύμφωνα με τον Δρ Fred Henretig, ανώτερο τοξικολόγο στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Και η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, αναιμία και νεφρική ή εγκεφαλική βλάβη, επηρεάζοντας τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Επιπλέον, «όταν καταναλωθεί το κάδμιο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσει σοβαρά το στομάχι και να προκαλέσει εμετό και διάρροια», αναφέρει η έκθεση.

Έχουν υποβληθεί αρκετές αγωγές κατά ορισμένων brands σοκολάτας, συμπεριλαμβανομένων των Trader Joe’s και Hershey’s – με τους καταναλωτές στις ΗΠΑ να ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν και τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω της περιεκτικότητας των προϊόντων σε βαρέα μέταλλα.

Οι Alter Eco, Endangered Species, Theo και Trader Joe’s δεν απάντησαν στην αναφορά από το Consumer Reports.

Η εισπνοή υψηλών συγκεντρώσεων Καδμίου μπορεί να βλάψει σοβαρά τους πνεύμονες.

Η κατανάλωση τροφίμων ή πόσιμου νερού με πολύ υψηλά επίπεδα Καδμίου ερεθίζει έντονα το στομάχι, οδηγώντας σε εμετό και διάρροια.

Η μακροχρόνια έκθεση σε χαμηλότερα επίπεδα Καδμίου στον αέρα, στην τροφή ή το νερό οδηγεί σε συσσώρευση του Καδμίου στους νεφρούς και πιθανά σε νεφρική νόσο.

Άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι βλάβες στους πνεύμονες και δημιουργία εύθραυστων οστών.

Το Κάδμιο και οι ενώσεις του Καδμίου είναι γνωστά καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Τα συμπτώματα από την παρουσία του μολύβδου κυμαίνονται από πονοκέφαλο, εμετό, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία, πόνο στην κοιλιά, απώλεια μαλλιών, ακόμη και αναιμία.

Ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις μολύβδου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών, όπως μαθησιακές δυσκολίες, ελλειμματική προσοχή, μαθησιακές δυσκολίες.

Γενικότερα, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση τους απέναντι στον μόλυβδο.

Τα βασικά σημεία όπου εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου στο ανθρώπινο σώμα είναι ο σκελετός, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα, το δέρμα και οι μύες, το αίμα και οι μαλακοί ιστοί.