Βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024: ΕΔΩ η εκτύπωση χωρίς λογιστή – Άμεσα η πληρωμή

ΕΝΦΙΑ 2024: Όλα έτοιμα για να αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου. Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν και μέχρι πότε. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2024. Παρότι αναμένονταν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, την περασμένη εβδομάδα, η συζήτηση στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, έφερε καθυστερήσεις λίγων ημερών.

Στα «κακά» νέα της καθυστέρησης αυτής, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, είναι ότι η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την ανάρτηση στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή φέτος θα μπορεί να γίνει σε 11 δόσεις, με την τελευταία να κατατίθεται στις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Από του χρόνου οι δόσεις θα αυξηθούν σε 12.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν για το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και από το νέο application της ΑΑΔΕ, το myaadeapp, που είναι ήδη διαθέσιμο για συστήματα IOS και android.

ΕΝΦΙΑ 2024: Εκτύπωση χωρίς λογιστή ΕΔΩ σε λίγα βήματα

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (κάνετε κλικ εδώ) με τους προσωπικούς λογαριασμούς του TAXISNet. Αναλυτικά, οι πολίτες κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές» και, στη συνέχεια, στην επιλογή «Πολίτες».

Έπειτα, κάνουν κλικ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και τότε ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Κατόπιν, οι φορολογούμενοι πληκτρολογούν τους προσωπικούς κωδικούς τους για το TAXISNet και μπαίνουν στην εφαρμογή. Στη συνέχεια, επιλέγουν το έτος 2024 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ 2024

Επισημαίνεται ότι πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, συγκεκριμένα κριτήρια με βάση το υφιστάμενο καθεστώς

Αυτά τα κριτήρια είναι τα εξής:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

Οι τυχεροί του ΕΝΦΙΑ 2024

Με έκπτωση έως 100% θα φτάσει ο νέος ΕΝΦΙΑ σε:

 • Ιδιοκτήτες περίπου 305.000 ασφαλισμένων κατοικιών.
 • Φορολογούμενους, οι οποίοι το 2023 προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα.
 • Πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα ή πολύτεκνους. Το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι άτυχοι του ΕΝΦΙΑ 2024

«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για:

 • Φορολογούμενους, οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα.
 • Φορολογούμενους, οι οποίοι δήλωσαν αυξημένο εισόδημα το 2022 σε σχέση με το 2021.
 • Φορολογούμενους, οι οποίοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.
 • Φορολογούμενους, που είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023 αλλά η ασφάλεια δεν κάλυπτε τα ακίνητα και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.

Λιγότερος ΕΝΦΙΑ σε 5 δήμους της Αττικής

Το πράσινο φως για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες 12 δήμων έδωσε η αρμόδια επιτροπή, ύστερα από την εξέταση των σχετικών ενστάσεων που κατατέθηκαν.

Ειδικότερα, από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις κατά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που ενεργοποιήθηκαν το 2022, σε 12 αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών ζώνης.

Πρόκειται για τους δήμους:

 • Αγ. Αναργύρων-Καματερού
 • Βριλησσίων
 • Χαλανδρίου
 • Γλυφάδας
 • Πειραιά
 • Ιθάκης
 • Καρπάθου
 • Λουτρακίου
 • Σύμης
 • Πύργου
 • Ρόδου
 • Λέρου

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο πλαίσιο του ελέγχου των αιτημάτων ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους Δήμους Μυκόνου και Αστυπάλαιας, ωστόσο αυτά δεν κατατέθηκαν και έτσι τελικά οι ενστάσεις απορρίφθηκαν, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους 115 δήμους.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Η προθεσμία

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα απολαμβάνουν έκπτωση 3%.

Αν και η διάταξη ευνοεί τους επιμελώς πληρωτές και όσους επιθυμούν να ολοκληρώσουν την υποχρέωσή τους νωρίς, το ποσοστό έκπτωσης δεν αποτελεί σημαντικό κίνητρο, καθώς είναι μόλις 3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ φόρου.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωση το 2024

Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που διατηρούν απλογραφικά βιβλία, η καταβολή γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Για πρώτη φορά φέτος, περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις, ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις.

Ακόμα και αν δεν ασχοληθούν με τη δήλωσή τους, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση για λογαριασμό τους έως το τέλος Ιουνίου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν ισχύει για τους φορολογούμενους που διαθέτουν εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως ενοίκια, οι οποίοι προγραμματίζεται να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία από το 2025.