Τελευταία ευκαιρία για ΕΝΦΙΑ 2024: Οι τελευταίες εξελίξεις – Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση

ΕΝΦΙΑ 2024: Οι δηλώσεις Ε9 για διορθώσεις λήγουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου και ανοίγει ο δρόμος για να βγουν τα φετινά «ραβασάκια». Οι 12 δόσεις, πότε βγαίνει ο φόρος και όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τελειώνει ο χρόνος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που πρέπει να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 για τον ΕΝΦΙΑ 2024, προτού ανοίξει το Taxisnet για να εκτυπώσουν τον νέο φόρο. Ο λογαριασμός που θα λάβουν στο τέλος Μαρτίου θα είναι ο τελικός, ενώ πρέπει να σημειώσουν ότι οι δόσεις πληρωμής παραμένουν 11.

Η αλλαγή στον αριθμό των δόσεων -ανεβαίνει στις 12- θα ισχύει από του χρόνου και όχι από φέτος.

Έτσι, θα αρχίσει και νωρίτερα η αποπληρωμή, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί από το τέλος Μαρτίου και την τελευταία να πληρώνεται τον Φεβρουάριο 2025.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το Ε9, οι διορθώσεις έχουν να κάνουν με τυχόν προσθήκη κάποιου νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής, διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, μείωση ή αύξηση ποσοστού συνιδιοκτησίας, συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων λόγω μετατροπής βοηθητικών χώρων σε χώρους κύριας χρήσης κ.λπ.

Όσοι λοιπόν έκαναν κάτι από τα παραπάνω μέσα στο 2023 πρέπει να κάνουν δήλωση.

ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα-βήμα η διόρθωση στο Ε9

  • Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  • Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα η πληρωμή σε 11 δόσεις

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΕΝΦΙΑ 2024, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Μάλιστα, αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων που θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν φέτος τον φόρο.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Πιτσιλής σε συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων, ξαφνιάζοντας τους πάντες, αφού πλέον έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των ποσών στο Taxisnet. Μάλιστα, σε λίγες μέρες λήγει και η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διεκδικήσουν και την έκπτωση 10% που προβλέπεται.

Παρότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία, ο περσινός «οδηγός» δίνει τις απαντήσεις. Πέρσι λοιπόν, η πλατφόρμα άνοιξε στα τέλη Απριλίου και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έληγε στα τέλη Μαΐου.

Δεδομένου ότι φέτος η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου, μπορούμε να υπολογίσουμε με ασφάλεια ότι τα «ραβασάκια» θα αναρτηθούν στο Taxisnet περίπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου το αργότερο.

Πότε ξεκινούν το 2024 οι φορολογικές δηλώσεις

Δεν αναμένεται φέτος να αλλάξει κάτι ως προς τον χρόνο. Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 θα ξεκινήσουν την ίδια ημερομηνία με πέρυσι, δηλαδή στις 31 Μαρτίου.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι δεν θα ξανακάνουν

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι να συμπληρώνει και να υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογούμενων οι οποίοι το 2023 δεν είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για τα φυσικά πρόσωπα που είχαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Η εν λόγω κατηγορία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη δήλωση. Οι κωδικοί του Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας έλεγχος στα προσυμπληρωμένα πεδία που αφορούν ποσά των μισθών, των συντάξεων, των αποδείξεων, των δανείων και των προσωπικών τους στοιχείων.

Όσοι δεν διαπιστώσουν κάποιο λάθος, θα πατούν με ένα κλικ το κουμπί της υποβολής δήλωσης. Αυτόματα θα εκδίδεται και ο λογαριασμός. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ΑΑΔΕ, ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν κάποια ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι υποβλήθηκε στην πλατφόρμα την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Με το μέτρο της προσυμπλήρωσης, θα μπει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει με ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου, με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν.

Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.