Ραγδαίες εξελίξεις: Ανατροπή με τον ΕΝΦΙΑ 2024 στο «παρά πέντε»

ΕΝΦΙΑ 2024: Καθυστερήσεις στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet λόγω εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό. Πάνε πιο πίσω οι δόσεις και η πληρωμή; Οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Νωρίτερα θα είχαμε φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να «τρέξουν» και οι περισσότερες δόσεις αποπληρωμής, όμως οι ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, ανατρέπουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, αναμένονταν να αναρτηθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου στο Taxisnet, όμως τα Τέμπη και οι αποκαλύψεις για «μονταζιέρες» στα ηχητικά ντοκουμέντα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος πάνε πιο πίσω τον αρχικό σχεδιασμό.

Αναμένεται λοιπόν να έχουμε καθυστέρηση τουλάχιστον μίας εβδομάδας στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού φόρου, όμως τα καλά νέα είναι δεν αλλάζει ο προγραμματισμός για πληρωμή σε 11 δόσεις, αντί για 10 που ήταν πέρσι. Μάλιστα, από του χρόνου, θα αυξηθούν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ σε 12, δηλαδή, θα ισχύσει αποπληρωμή «μήνα-μήνα».

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί στις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Διαβάστε όλες τις πληροφορίες και τις αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ του 2024 αναλυτικά:

ΕΝΦΙΑ 2024: Οδηγίες για εκτύπωση

Βήμα-βήμα η διαδικασία εκτύπωσης του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ

 • 1ο βήμα: Μπαίνουμε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ aade.gr
 • Βήμα 2ο: Κλικάρουμε στο πεδίο «Είσοδος στην Εφαρμογή» και στη συνέχεια πληκτρολογούμε τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.
 • Βήμα 3ο: Έχουμε μπει στην εφαρμογή της Περιουσιακής Κατάστασης.

Επιλέγουμε αριστερά τη χρονιά που θέλουμε και λίγο πιο κάτω, στο πεδίο «Εκτυπώσεις» κλικάρουμε το «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίες εκκαθάρισης» για το 2024, στο οποίο αναγράφεται το ποσό και οι δόσεις που πρέπει να καταβληθούν σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Στη συνέχεια θα κατέβει στον browser ενα αρχείο PDF, το οποίο μπορούμε να εκτυπώσουμε.

ΕΝΦΙΑ: Κερδισμένοι και χαμένοι του 2024

Με έκπτωση έως 100% θα φτάσει ο νέος ΕΝΦΙΑ σε:

 • Ιδιοκτήτες περίπου 305.000 ασφαλισμένων κατοικιών. Για τις κατοικίες, οι οποίες το 2023 ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος έως 10%.
 • Φορολογουμένους οι οποίοι το 2023 προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρης κυριότητα) σε ακίνητα. Οσοι «ξεφορτώθηκαν» ακίνητα πέρυσι θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα είναι μειωμένος.
 • Πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα ή πολυτέκνους. Το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμα και μηδενικό λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές.

«Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για:

 • Φορολογουμένους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. ψιλή κυριότητα).
 • Φορολογουμένους οι οποίοι δήλωσαν αυξημένο εισόδημα το 2022 σε σχέση με το 2021. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2023 (εισοδήματα 2022) και με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οσοι εμφάνισαν εισοδήματα μεγαλύτερα από τα ισχύοντα εισοδηματικά όρια θα χάσουν την έκπτωση και θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία τους. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Φορολογουμένους που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.
 • Φορολογουμένους που είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023 αλλά η ασφάλεια δεν κάλυπτε τα ακίνητα και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.

ΕΝΦΙΑ με τον μήνα

Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους. Διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο Ε9.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

 • Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. από δέκα (10) σε δώδεκα (12). Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος (2024) ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ορίζεται σε έντεκα (11).
 • Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.
 • Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.
 • Επανακαθορίζεται το πλαίσιο χρηματοδότησης της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 99 του ν. 5079/2023. σχετικά με τη στήριξη του τουρισμού της νήσου Ρόδου για το έτος 2024. ώστε να καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντί από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε. του ίδιου Υπουργείου.

Έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις 2024

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες της AAΔΕ προετοιμάζονται για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ, όταν ρωτήθηκε για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είχε απαντήσει ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα απολαμβάνουν έκπτωση 3%.

Επίσης, με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται ότι ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Για τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που διατηρούν απλογραφικά βιβλία, η καταβολή γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2024 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.