Έκπληξη με έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024 σε 5 κατηγορίες δικαιούχων – Η ημερομηνία πληρωμής

Έκτακτο επίδομα: Το Πάσχα 2024 έρχεται μία ακόμα ενίσχυση-μπόνους σε πάνω από δύο εκατομμύρια δικαιούχους. Πότε θα πληρωθεί και όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής στο xristika.gr.

Άνοιξε από νωρίς η συζήτηση για τη χορήγηση νέου έκτακτου επιδόματος το Πάσχα 2024. Μάλιστα, πρόκειται για μοίρασμα-έκπληξη στους ευάλωτους για δύο λόγους:

 • Πρώτον, γιατί πέρσι το Πάσχα δεν δόθηκε σε οικονομικά ευάλωτους παρά μόνο σε συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς.
 • Δεύτερον, γιατί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επικαλούνταν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν μπορεί να δώσει παραπάνω στους αγρότες.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αιφνιδίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι είναι στο τραπέζι η χορήγηση μπόνους ποσών σε πολλά εκατομμύρια πολίτες. Μάλιστα, η απόφαση έχει σχεδόν «κλειδώσει», αλλά αναμένεται ακόμα να επιβεβαιωθεί και ότι βγαίνουν πράγματι τα νούμερα.

Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το νέο επίδομα θα είναι:

 • η πορεία των φορολογικών εσόδων
 • η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023

Αυτό θα γίνει στις 7 Μαρτίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η χορήγηση νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τότε είναι που θα ξέρουμε και τα ακριβή ποσά που θα λάβουν και ποιοι.

Πάντως, η πληρωμή θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα που είναι φέτος από 29 Απριλίου.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024: Ποιοι θα πάρουν έως 200 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα του 2023 δεν είχε δοθεί επίδομα στις ευάλωτες ομάδες που το δικαιούνταν τα προηγούμενα χρόνια, παρά μόνο δόθηκε ένα ποσό στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Παρόλα αυτά, τα περασμένα Χριστούγεννα, ανακοινώθηκε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης -η νέα «επιταγή ακρίβειας»- σε περισσότερους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ήταν τα εξής:

 • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
 • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
 • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
 • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
 • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.

ΕΝΦΙΑ: Το πρόβλημα στο MyProperty που στερεί την έκπτωση 10%

Όταν η ασφαλιζόμενη ιδιοκτησία πέραν του κύριου χώρου διαθέτει και βοηθητικούς χώρους, π.χ. αποθήκη υπογείου ή και γκαράζ υπογείου ή πυλωτής, το myPROPERTY αθροίζει συνολικά τα τετραγωνικά μέτρα επιφανείας, τα οποία στη συνέχεια ελέγχει ως προς την ελάχιστη τιμή εκτίμησης των 900 ευρώ/τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφισμένη διάταξη θεσπίζει ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ/τ.μ. ή 900 ευρώ/τ.μ., ειδικά για το 2023 και στο σύστημα της ΑΑ∆Ε ο υπολογισμός των 900 ευρώ/τ.μ. ως κόστος κατασκευής για τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας περιλαμβάνει τους κύριους και βοηθητικούς χώρους.

Ωστόσο, οι βοηθητικοί χώροι έχουν χαμηλότερο κόστος κατασκευής, αφού ένα ανοικτό γκαράζ ή μια αποθήκη δεν είναι δυνατόν να έχει αξία κατασκευής όσο το κυρίως οίκημα που διαθέτει τον πλήρη οικοδομικό εξοπλισμό (κουφώματα, δάπεδα ποιότητας, είδη υγιεινής κ.λπ.).

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων κινδυνεύουν έτσι να χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, ακόμη κι αν πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις που προβλέπει η διάταξη.

Ποιοι παίρνουν επίδομα 718 ευρώ

Διαθέσιμη από τις 6 Φεβρουαρίου στις 12:00 είναι η ηλεκτρονική αίτηση για το νέο ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων, που φτάνει τα 718,50 ευρώ, από την ΔΥΠΑ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΥΠΑ, η νέα αυτή παροχή στοχεύει στο να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δεν έχουν το δικαίωμα επιδόματος ανεργίας.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:

Από σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00, είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική αίτηση για το νέο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, ύψους 718,50 € (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε παιδί, που τέθηκε σε ισχύ από 29.12.2023.

Η νέα παροχή της ΔΥΠΑ αποσκοπεί στην στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων – που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας – για την ομαλή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι της παροχής είναι άνεργοι:

 • Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας
 • Αποφυλακισμένοι
 • Γυναίκες, θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας
 • Θύματα βίας – εμπορίας
 • Απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι οι άνεργοι:

 • να είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ με μία από τις παραπάνω ιδιότητες κατά την υποβολή της αίτησής τους
 • να έχουν πραγματοποιήσει 1–75 ημέρες ασφάλισης στον e-EΦΚΑ οποτεδήποτε τα τελευταία 2 έτη πριν από την υποβολή της αίτησής τους (ή από την έναρξη της ποινής, για τους αποφυλακισμένους)
 • να έχουν εισόδημα έως 16.000 € οι άγαμοι, 24.000 € οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο) και παράλληλα, το ύψος των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 80.000 € και
 • να μην είναι παράλληλα δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρόνια ανέργων, βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και ειδικού εποχικού βοηθήματος.

Η παροχή χορηγείται μία φορά ανά 2 έτη. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική / Εργασία και ασφάλιση / Ανεργία / Ειδικό βοήθημα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το νέο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων αντικαθιστά το ειδικό βοήθημα που χορηγούνταν σε:

α) επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι ένα μήνα μετά την εξάντληση της επιδότησής τους,

β) μη επιδοτούμενους ανέργους που παρέμεναν άνεργοι για 3 μήνες εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, και

γ) μη επιδοτούμενους ανέργους που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους ή που άσκησαν το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης της νέας παροχής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.