Επίδομα 300 ευρώ: Πληρώνεται σήμερα, αργότερα τα λεφτά – Η τελική ημερομηνία

Επίδομα: Οι μακροχρόνια άνεργοι θα πληρωθούν το μπόνους των 300 ευρώ. Σήμερα η καταβολή, αλλά στα ΑΤΜ αργότερα. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Σχεδόν 100.000 είναι οι δικαιούχοι που έχουν πάρει το επίδομα ύψους 300 ευρώ από τη ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ) και σήμερα καταφτάνει μία ακόμα μεγάλη καταβολή. Και ενώ θα περίμεναν οι περισσότεροι να φανούν τα χρήματα άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς υπάρχει καθυστέρηση κάποιων ημερών.

Ειδικότερα, η ΔΥΠΑ έδωσε την εντολή καταβολής, αλλά τα λεφτά θα μπορέσουν να τα τραβήξουν από τα ΑΤΜ οι δικαιούχοι μακροχρόνια άνεργοι σε περίπου 1 ή 2 εργάσιμες ημέρες.

Η σημερινή πληρωμή αφορά επιπλέον 10.290 άτομα που δεν λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και είναι μακροχρόνια άνεργοι για πάνω από πέντε συναπτά χρόνια.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα το λάβετε:

Επίδομα 300 ευρώ από τη ΔΥΠΑ – Οι δικαιούχοι

Αυτό το επίδομα μπόνους «επικυρώθηκε» με τον νόμο Δουλειές Ξανά (ν. 4921/2022), με στόχο να ενθαρρυνθεί η επανένταξη στην αγορά εργασίας των μακροχρόνια ανέργων. Μέσω του ενημερωμένου Ψηφιακού ΑΣΔ, οι δικαιούχοι μπορούν να επικεντρωθούν σε δράσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της εργασιακής τους ικανότητας και στην εύρεση εργασίας.

Οι δικαιούχοι της νέας παροχής είναι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Έχουν εγγεγραμμένη ανεργία για συνεχή περίοδο άνω των 5 ετών και έχουν καταρτίσει Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.
  • Έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμους, τα 24.000 ευρώ για παντρεμένους (με πρόσθετη αύξηση 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή τα 29.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες (με πρόσθετη αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο). Επιπλέον, το συνολικό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.

Πώς κάνετε αίτηση για το επίδομα 300 ευρώ

Δείτε όλα τα βήματα της διαδικασίας της αίτησης:

  • Αρχικά οι υποψήφιοι δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ μέσω gov.gr (ΕΔΩ) με τους κωδικούς TaxisNet.
  • Καταχωρούν ή ενημερώνουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει αυτόματα την πληροφόρηση των προϋποθέσεων (π.χ. διάρκεια ανεργίας και καταρτισμένο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης) και πραγματοποιεί διασταύρωση των στοιχείων με αρμόδιους φορείς (όπως η ΑΑΔΕ και η ΗΔΙΚΑ).
  • Η καταβολή της παροχής πραγματοποιείται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και έχουν καταρτίσει το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν τον ΙΒΑΝ τους.

Αλλάζουν όλα στο επίδομα ανεργίας

Στο επίδομα ανεργίας και τις συντάξεις, αναφέρθηκε μιλώντας στο «MEGA» η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αρχικά, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (02/07) στο υπουργείο Εργασίας. Η υπουργός ανέφερε πως οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν μεγάλες, ενώ τόνισε πως η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική ερευνούν το ζήτημα.

«Το σαββατοκύριακο βρισκόμασταν εκεί ώστε να βοηθήσουμε, γιατί η ζημιά ήταν μεγάλη. Η γ.γ. του υπουργείου είχε φύγει μισή ώρα πριν την έκρηξη. Θα μπορούσε να ήταν κόσμος μέσα. Ήμουν εκεί από την πρώτη στιγμή να δω ποιες ήταν οι ζημιές, πώς θα ανοίγαμε την Δευτέρα. Ήταν σχεδόν 24 ώρες οι εργασίες. Ήταν πολύ εύκολο να υπάρχει κάποιο θύμα, όλοι οι Αθηναίοι ήταν σε κίνδυνο», είπε.

Η υπουργός ανέφερε πως το επίδομα ανεργίας αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων.

«Αυτό ξεκινάει από μία αδικία. Ένας πολίτης μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με ένα μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο επίδομα ανεργίας με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει 2 χρόνια με κατώτατο μισθό. Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο ταμείο».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας. Όπως τόνισε η κα Μιχαηλίδου, το υπουργείο εργάζεται στο να δοθεί εντός του 2024 το αυξημένο επίδομα ανεργίας κλιμακωτά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ: Ανανέωση της κάρτας ανεργίας σε 9 βήματα

Σε 9 μόλις βήματα η κάρτα είναι έτοιμη προς χρήση:

1. Η έκδοση της νέας Ψηφιακής Κάρτας Δ.ΥΠ.Α. προϋποθέτει την εγκατάσταση της εφαρμογής Gov.gr Wallet. Προκειμένου να την εγκαταστήσετε συνδέεστε στο διαδίκτυο μέσω της κινητής συσκευής σας και εκκινείτε ένα φυλλομετρητή ιστού. Μεταβαίνετε στον ιστότοπο https://wallet.gov.gr/#download και κατόπιν στην ενότητα «Κατεβάστε την εφαρμογή».

Ανάλογα αν η κινητή σας συσκευή έχει το λειτουργικό iOS ή το Android κάνετε κλικ στην αντίστοιχη εικόνα και κατόπιν ακολουθήστε τις οδηγίες για την εγκατάσταση και αρχικοποίηση της εφαρμογής.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προβείτε στην αναζήτηση και στη μεταφόρτωση της εφαρμογής με τίτλο Gov.gr Wallet, μέσα από τα Google Play Store και AppStore (Apple).

2. Αφού έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή (ή αν την είχατε ήδη διαθέσιμη στη συσκευή σας), την ανοίγετε με τη χρήση κωδικών TAXIS ή μέσω βιομετρικών στοιχείων.

3. Στην κεντρική οθόνη επιλέγετε το «+»

4. Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται η επιλογή για προσθήκη εγγράφων από όπου επιλέγετε την Ψηφιακή Κάρτα Δ.ΥΠ.Α. και ακολουθείτε τα βήματα που θα σας ζητηθούν.

5. Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί ο ΑΜΚΑ προκειμένου να γίνει επαλήθευση των στοιχείων ασφαλιστικής ταυτοποίησης και να διευκρινιστεί εάν η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας είναι ενεργή.

6. Εάν η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας είναι ενεργή, τότε θα εμφανιστεί στην οθόνη σας ως ένα επιπλέον ψηφιακό έγγραφο στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου Gov.gr Wallet.

7. Κάνοντας κλικ πάνω στην Ψηφιακή Κάρτα Δ.ΥΠ.Α. εμφανίζονται τα στοιχεία της.

8. Το ψηφιακό σας έγγραφο είναι έτοιμο προς χρήση και μπορείτε να το αξιοποιήσετε στις συναλλαγές σας με τη Δ.ΥΠ.Α. ή με άλλους φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

9. Η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας περιλαμβάνει QR Code το οποίο μπορεί να σκαναριστεί και έτσι να επαληθευτεί η ισχύς της από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο φορέα.