Ανακοινώθηκε «Αλλάζω συσκευή 2» για νέους δικαιούχους

«Αλλάζω συσκευή»: Δεύτερο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών ανακοινώθηκε. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποιες οι προϋποθέσεις. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Τεράστια εξέλιξη με το επιτυχημένο και πολυαναμενόμενο νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, που θα ανοίξει σύντομα και για περισσότερους δικαιούχους. Πλέον, ανοίγει το «Αλλάζω συσκευή» παίρνει δεύτερο κύκλο αλλά δεν θα είναι ίδιοι οι δικαιούχοι που θα μπορούν να κάνουν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για επιδότηση κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη για τα νοικοκυριά έχει κλείσει εδώ και καιρό και μπόρεσαν να επιδοτηθούν πολλές χιλιάδες νοικοκυριά.

Έτσι, στις ράγες μπαίνει τώρα ένας νέος κύκλος του προγράμματος, που θα ανοίξει μέσα στον Φεβρουάριο του 2024 για αιτήσεις.

Αλλάζω συσκευή 2: Οι νέοι δικαιούχοι

Αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα είναι μόνο για επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν τώρα θα επιδοτηθούν για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού.

Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο (και είναι αναγκαία η τήρηση του) η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά μέσο όρο 30%.

Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται για δαπάνες που αφορούν στην εγκατάσταση σε:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).

Το Πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει εντός Φεβρουαρίου με τη λειτουργία της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου έναν μήνα και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 97,5 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με ελάχιστο αριθμό 10 εργαζομένων και μέγιστο αριθμό 250 και με ετήσιο κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 2 έως 50 εκατ. ευρώ.

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Οι επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση:

Δαπάνης εξοπλισμού και πιο συγκεκριμένα:

  • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού),
  • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ),
  • της δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως  20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Δαπανών υπηρεσιών:

  • της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του Νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.) – έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού),
  • της δαπάνης για την έκδοση δύο  Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ)) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση – έως 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Το ύψος της επιδότησης

Το ύψος μέγιστης ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:

  • Μικρές Επιχειρήσεις – 50% (10.000 ευρώ) των επιλέξιμων δαπανών οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.
  • Μεσαίες Επιχειρήσεις – 40% (10.000 ευρώ) των επιλέξιμων δαπανών οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Πότε βγαίνει

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).

Συγκεκριμένα, το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο με τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ (η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες).

Το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).

Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Σημειώνεται ότι εκτός από το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μελλοντικά στη διάθεσή τους και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα στη διάθεσή τους όπως είναι το ειδικό πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά μέσω του REPowerEU.

Προ των πυλών επιδότηση για αντλία θερμότητας

Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα που θα συμπεριλαμβάνεται στο νέο Εξοικονομώ. που θα βγει εντός του 2024 συγκεκριμένα όμως για τις περιοχές με υψηλή ρύπανση μέσω του οποίου θα δίνεται επιδότηση για εγκατάσταση αντλίας θερμότητας, εφόσον υπάρχει ταυτόχρονη απόσυρση λέβητα βιομάζας.

Την ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο με σκοπό να υλοποιηθεί, με μεγάλη ταχύτητα και με κλειδί την υποκατάσταση της βιομάζας και του πετρελαίου που είναι οι 2 βασικοί ρυπαντές.

«Στη Θεσσαλονίκη ειδικά η βιομάζα δημιουργεί πολλά προβλήματα με λέβητες που καίνε βιομάζα και γι΄αυτό και πρόθεση του υπουργείου είναι η αντικατάστασή τους με αντλίες θερμότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά.