ΕΣΠΑ 2024: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 100.000 ευρώ με μόνο μία αίτηση

ΕΣΠΑ 2024: «Παράθυρο» για επιπλέον επιδοτήσεις έως και 100.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2024 στις μικρομεσαίες από τις αλλαγές του de minimis. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Παράθυρο για επιπλέον επιδοτήσεις έως και 100.000 ευρώ ανοίγουν οι αλλαγές στον περιβόητο ευρωπαϊκό κανονισμό «de minimis» για την μέγιστη χρηματοδότηση που μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια.

Ο γενικός κανονισμός για τις κρατικές «ενισχύσεις ήσσονος σημασίας» βάζει κόφτη στα χρήματα που μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2024.

Ο κόφτης αυτός για 15 χρόνια ήταν στα 200.000 ευρώ στην τριετία και πλέον ξεκινώντας από φέτος αυξάνεται στα 300.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι ευκαιρίες και οι επιδοτήσεις που μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από διάφορα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2024 το επόμενο διάστημα, ακόμη και αυτές που τα προηγούμενα χρόνια ήδη έλαβαν ενισχύσεις.

Τι σημαίνει αυτή στην πράξη; Αν μια επιχείρηση είχε λάβει ενισχύσεις ύψους 190.000 ευρώ τα προηγούμενα δύο χρόνια και ήθελε να λάβει επιπλέον χρηματοδότηση από κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2024 όπως για παράδειγμα τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ» ή ακόμη και για κάποια ενίσχυση του Αναπτυξιακού Νόμου το μέγιστο ποσό χρημάτων που θα μπορούσε να λάβει ήταν 10.000 ευρώ. Με το νέο όριο όμως το συνολικό ποσό που θα μπορεί να αντλήσει εντός του 2024 αυξάνεται στα 110.000 ευρώ.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή αγορά τον τρόπο υπολογισμού της τριετίας για την οποία υπολογίζεται το όριο των ενισχύσεων. Αυτός θα υπολογίζεται πλέον σε «κυλιόμενη περίοδο» πλήρους τριετίας.

Για παράδειγμα αν η απόφαση ενίσχυσης μιας επιχείρησης εκδίδεται την 1η Μαρτίου 2024 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι ενισχύσεις που δόθηκαν από την 1η Μαρτίου 2021 έως και εκείνη την ημερομηνία.

ΕΣΠΑ 2024: Ο ρόλος του «de minimis» – Ποιους αφορά

Ο κανόνας de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) έχει να κάνει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι κανόνες της ΕΕ απέναντι στις κρατικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα αυστηροί για την προστασία του ανταγωνισμού.

Όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί η κάθε επιδότηση προς αυτές και για αυτό καθορίστηκε αυτός ο οριζόντιος κανονισμός που θέτει ένα όριο στις κρατικές ενισχύσεις, βάσει του οποίου θεωρείται ότι δεν επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό ο ανταγωνισμός.

Μάλιστα τα όρια επιδοτήσεων αφορούν κάθε μορφή κρατικής βοήθειας, είτε αυτή προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε από καθαρά εθνικούς πόρους του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ, εκτός και αν καθορίζεται διαφορετικά σε ειδικές περιπτώσεις.

Ακόμη δεν έχει σημασία αν η επιδότηση αφορά κεφάλαια ή δανεισμό.

Έτσι μια επιχείρηση που είχε λάβει επιδότηση από ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, επιδοτήσεις για την απασχόληση προσωπικού από κάποιο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ αλλά και κεφάλαιο κίνησης με επιδοτούμενο δάνειο από μηχανισμούς όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), θα πρέπει να υπολογίσει όλα αυτά τα χρήματα στο όριο του «de minimis».

ΕΣΠΑ 2024: Έρχονται μέχρι τον Μάρτιο επιδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία στις επιχειρήσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προκήρυξη του μεγάλου προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, με τις τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει να ενεργοποιούνται όλες μαζί, το αργότερο εντός του Μαρτίου.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, η προδημοσίευση του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο υπήρξαν καθυστερήσεις καθώς αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν βελτιώσεις και αλλαγές με βάση και την εμπειρία των παλαιότερων αντίστοιχων προγραμμάτων που έτρεξαν με το ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Οι αλλαγές που θα γίνουν δεν θα είναι τέτοιες ώστε να χρειαστεί να αλλάξει ουσιαστικά η προδημοσίευση του οδηγού, αλλά κάποιες παραμέτρους θα αλλάξουμε για τη συμμετοχή και για τις εταιρείες οι οποίες θα συμμετέχουν, να υπάρχει στόχος για τον αριθμός των εταιρειών ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Μάξιμο Σενετάκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σενετάκης ανέφερε ακόμη πως ο προϋπολογισμός θα παραμείνει στα 300 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις δράσεις που θα βγουν μαζί ενώ μιλώντας για τυχόν επόμενα βήματα σημείωσε πως «θα δούμε ανάλογα με τη συμμετοχή για το πώς θα κινηθούμε. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδος δαπανήθηκαν 600 εκατ. ευρώ για τις δράσεις έρευνας και καινοτομίας μέσω δύο προκηρύξεων. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όσο πιο ουσιαστικά γίνεται να μην υπάρχει δαπάνη χρήματος που δεν θα κατευθύνεται στον στόχο που θέλουμε»

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι τέσσερις παρεμβάσεις του «Ερευνώ – Καινοτομώ» είναι οι εξής:

· Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ

· Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ

· Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ

· Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις

Η παρέμβαση Ι απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ημερομηνίας ίδρυσης. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι είτε μια μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) είτε ομάδες επιχειρήσεων στις οποίες απαραίτητα τουλάχιστον μία είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 800.000 ευρώ.

2. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς

Η παρέμβαση ΙΙ αφορά συμπράξεις υφισταμένων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, με ερευνητικούς οργανισμούς, με κύριους αποδέκτες τις επιχειρήσεις. Σε συμπράξεις δύο ή τριών ή τεσσάρων εταίρων – φορέων, ο ένας θα πρέπει απαραίτητα να είναι ΜμΕ. Σε συμπράξεις άνω των τεσσάρων εταίρων – φορέων οι δύο θα πρέπει απαραίτητα να είναι επιχειρήσεις και τουλάχιστον μία θα πρέπει να είναι ΜμΕ. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται στα 2.000.000 ευρώ.

3. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων

Δυνητικοί δικαιούχοι στην παρέμβαση ΙΙΙ, είναι υφιστάμενες μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά αίτηση χρηματοδότησης εκτιμάται επίσης στα 2.000.000 ευρώ.