Alpha Bank

Alpha Bank: Σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό έχει αρχίσει και εξελίσσεται η Alpha Bank καθώς για τα… μάτια της «μονομαχούν» Αμερικανοί, Άγγλοι και Άραβες!

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Euro2day.gr, πλην των επενδυτών που έχουν ήδη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, θερμό ενδιαφέρον για να μπουν στην αύξηση έχουν εκδηλώσει οι εξής ξένοι επενδυτές και funds:

 • Τo γνωστό για τις επενδύσεις του στην ελληνική αγορά Oaktree Capital,
 • Το Tosca fund Asset Management με έδρα το Λονδίνο,
 • Η First Millennium Partners με έδρα τη Νέα Υόρκη,
 • Το βρετανικό VR Capital που εξειδικεύεται σε επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές και μια σειρά από άλλα funds που έως σήμερα δεν ήταν μέτοχοι της Alpha Βank.

Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχει μπει και στο ραντάρ 3-4 επενδυτικών κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εξάλλου, η Αlpha Bank διατηρούσε παραδοσιακά μετοχική σχέση με επενδυτές της περιοχής.

Βασικό όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της τράπεζας αποτελεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αύξησης κεφαλαίου, ενόψει και της διαχείρισης των χρηματοδοτικών κεφαλαίων που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Alpha Bank: Ο άνθρωπος που… καλοβλέπει την «εισβολή»

Κι ενώ η θετική προδιάθεση από την πλευρά των νέων επενδυτών εδραιώνεται όσο προχωρούν οι επαφές ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Αlpha Bank στις 15 Ιουνίου, σφραγίζεται και η εμπιστοσύνη από τους υφιστάμενους ξένους μετόχους.

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, που κατέχει το 6,50% των μετοχών της τράπεζας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι ιδιαίτερα θετικός στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πρόθεση που δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικής προσέγγισης, δεδομένου ότι μόλις πριν από ένα μήνα έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στις επενδύσεις που έχει κάνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω της υψηλής συμμετοχής του στην αύξηση κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς, στην οποία είναι πλέον μεγαλομέτοχος με ποσοστό που υπερβαίνει οριακά το 18%.

Τη στήριξή τους δίνουν και οι υπόλοιποι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας όπως η BlackRock, η Fidelity, το Capital και οι Νορβηγοί της Norges Bank.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση διαδραματίζει εκ της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Βank, με ποσοστό περίπου 11%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ, μέσω διαρροών, έχει ξεκαθαρίσει ότι «στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του 3ετούς στρατηγικού σχεδίου της τράπεζας και την άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου».

Οι συζητήσεις της τράπεζας με το Ταμείο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Με δεδομένο ότι υπάρχει μια στρατηγική προσέγγιση μείωσης της παρουσίας του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το Ταμείο επιδιώκει μεν να διατηρήσει το ποσοστό του στην Αlpha Bank, ωστόσο υπάρχει και το σενάριο οριακής μείωσης σε μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο, όμως, προς το παρόν δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Alpha Bank: To νέο επιχειρηματικό πλάνο

Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει ήδη ετοιμάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

 • Πρώτον, υψηλότεροι στόχοι για κερδοφορία. Η Alpha Bank αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο για για την βελτίωση της κερδοφορίας της, το οποίο βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, πυλώνας της κερδοφορίας δεν θα είναι μόνο το Ταμείο, καθώς προβλέπονται κινήσεις για ανάπτυξη εσόδων και ανάδειξη υπεραξιών με την κατάλληλη κινητοποίηση και αξιοποίηση ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων, κεφαλαίων και διεθνών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.
 • Δεύτερον, επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων. Από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, το επικαιροποιημένο πλάνο αναμένεται να προβλέπει ποσό γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων περίπου 4 δισ. θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής 2. Τα υπόλοιπα 3 δισ. κόκκινων δανείων αναμένεται να τα διαχειριστεί εσωτερικά, με στόχο την επίτευξη υψηλότερης συνολικής απόδοσης. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη ύψους 10,8 δισ. ευρώ (Galaxy). Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν έχει ανάγκη άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.
 • Τρίτον, έσοδα από ασφάλειες, τραπεζοασφάλειες και δραστηριότητες πιστωτικών καρτών. Στο νέο στρατηγικό σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εσόδων που θα έχει η Τράπεζα από προμήθειες στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και από πρωτοβουλίες στο acquiring πιστωτικών καρτών. Η Alpha Bank θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική συνεργασία της με την Generali (αποκλειστική διανομή προγραμμάτων μέσω του δικτύου της Τράπεζας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριου του 2020 με ισχύ μέχρι το 2040). Στον τομέα αυτόν, η Alpha Bank δεν σκοπεύει να πουλήσει την δραστηριότητα, η οποία της αποφέρει σημαντικά έσοδα ετησίως. Αντίθετα, θα χτίσει πάνω σε αυτό το πρότυπο, καθώς στο επίκεντρο των σεναρίων που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες που θα φέρουν τεχνολογία αιχμής, ώστε η Alpha Bank να καταστεί στρατηγικός παίκτης στον τομέα των πληρωμών και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές υπεραξίες από τη διεύρυνση της αγοράς. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του έτους και εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον χώρο των πληρωμών, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο business στην ελληνική αγορά.

Alpha Bank: Εκταμίευσε δάνεια ύψους 1,1 δισ.ευρώ

Αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο 2021 χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Alpha Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η Alpha Bank συνέχισε να στηρίζει την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2021.

Οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της υψηλότερου ρυθμού αποταμίευσης των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, ανθεκτική παρέμεινε η επίδοση των Εσόδων από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 84,3 εκατ. ευρώ, έναντι 83,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας. Τα Κύρια Λειτουργικά αποτελέσματα καταγράφουν σημαντική επίδοση.

 • To α’ τρίμηνο 2021, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 236,6 εκατ., ευρώ αυξημένο κατά 16,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής επίδοσης και της αύξησης της αποδοτικότητας.
 • Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 399,6 εκατ.ευρώ , κυρίως λόγω της σημαντικά υψηλότερης συνεισφοράς του κόστους χρηματοδότησης.
 • Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 258,4 εκατ.,ευρώ λόγω της μείωσης τόσο των Δαπανών Προσωπικού, όσο και των Γενικών Διοικητικών Εξόδων. To α’ τρίμηνο 2021, τα Συνολικά Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε 418,4 εκατ.ευρώ , ως αποτέλεσμα 160,1 εκατ.ευρώ εκτάκτων εξόδων περιόδου σχετιζόμενων με έξοδα αναδιάρθρωσης και λοιπών εκτάκτων δαπανών.
 • Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε 60,9 εκατ. ευρώ έναντι 429,7 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2020, κατά το οποίο είχαν επωφεληθεί λόγω της ανταλλαγής μέρους των υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ως αποτέλεσμα την καταγραφή κερδών ύψους 171 εκατ. ευρώ καθώς επιπλέον κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
 • Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 137,5 εκατ. ευρώ έναντι 537,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των έκτακτων εξόδων της περιόδου καθώς και της μείωσης των χρηματοοικονομικών εσόδων.

Οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων το α’ τρίμηνο 2021, ανήλθαν σε 390,6 εκατ.ευρώ , εκ των οποίων τα 317 εκατ. ευρώ σχετίζονται με τις μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων με την πλειοψηφία να αποδίδεται στην αύξηση της περιμέτρου των συναλλαγών σχετιζόμενων με το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο («Project Sky»).

Τα Κέρδη/(Ζημίες) μετά από Φόρους ανήλθαν σε -282,2 εκατ. ευρώ έναντι -29,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2020.