Θρίλερ με την ΑLPHA BANK: Τι συμβαίνει με την τράπεζα; Όλη η αλήθεια

ΑLPHA BANK: Σε… οργασμό κινήσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο βρίσκεται η Alpha Bank, με τις συνεχόμενες διεργασίες να έχουν προξενήσει απορίες στους πελάτες της. Διαβάστε στο xristika.gr τι ισχύει.

Οι εξαιρετικές συνθήκες ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση για μετοχές από διεθνή funds, δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου η Alpha Bank να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να χρηματοδοτήσει το τριετές της επιχειρησιακό πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το νέο πλάνο το οποίο θα παρουσιαστεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ψάλτη, στις 27 Μαΐου, μαζί με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, προβλέπει αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων για κερδοφορία, διπλασιασμό τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, αξιοποίηση θυγατρικών στο εξωτερικό, έμφαση στις τραπεζοασφάλειες και περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής και εμπορικής τραπεζικής. Επίσης, κομβικό σημείο αποτελεί η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο στον κλάδο των ασφαλειών και στον τομέα των πληρωμών, με τις συζητήσεις να εξελίσσονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Για τον σκοπό αυτό έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους 0,8 δισ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει με τρόπο που θα προασπίζει ταυτοχρόνως τους υφιστάμενους μετόχους. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων, η Alpha Bank θα ακολουθήσει την ίδια “φιλοσοφία” κατά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου που είχε χαρακτηριστικά ιδιωτικής τοποθέτησης. Αυτό γίνεται διότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Alpha Bank θέλει να διατηρήσει την υφιστάμενη κεφαλαιακή βάση και ταυτόχρονα να της προσφέρει την υπεραξία από τον πρόσφατο τραπεζικό μετασχηματισμό (άνω των 800 εκατ. μόνο από τις θυγατρικές και περίπου 1 δισ. με τις υπόλοιπες κινήσεις του hive-down, που ολοκληρώθηκε και επισήμως), την πώληση-μαμούθ κόκκινων δανείων 10,8 δισ. Ευρώ και τη στρατηγική συμμαχία στον τομέα των τραπεζοασφαλειών με τη Generali.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται εξαιρετικά θετικές, και για τον λόγο αυτό η Alpha αναλαμβάνει να συμβάλλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Έγκυρες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι η συγκυρία για την άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι εξαιρετικά ευνοϊκή λόγω της υψηλής ρευστότητας αλλά και των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το εάν θα γίνουν κεφαλαιακές κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

ΑLPHA BANK: Το νέο επιχειρησιακό πλάνο

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει Capital.gr, η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει ήδη ετοιμάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

  • Πρώτον, υψηλότεροι στόχοι για κερδοφορία. Η Alpha Bank αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο για για την βελτίωση της κερδοφορίας της, το οποίο βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, πυλώνας της κερδοφορίας δεν θα είναι μόνο το Ταμείο, καθώς προβλέπονται κινήσεις για ανάπτυξη εσόδων και ανάδειξη υπεραξιών με την κατάλληλη κινητοποίηση και αξιοποίηση ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων, κεφαλαίων και διεθνών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.
  • Δεύτερον, επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων. Από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, το επικαιροποιημένο πλάνο αναμένεται να προβλέπει ποσό γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων περίπου 4 δισ. θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής 2. Τα υπόλοιπα 3 δισ. κόκκινων δανείων αναμένεται να τα διαχειριστεί εσωτερικά, με στόχο την επίτευξη υψηλότερης συνολικής απόδοσης. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη ύψους 10,8 δισ. ευρώ (Galaxy). Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν έχει ανάγκη άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.
  • Τρίτον, έσοδα από ασφάλειες, τραπεζοασφάλειες και δραστηριότητες πιστωτικών καρτών. Στο νέο στρατηγικό σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εσόδων που θα έχει η Τράπεζα από προμήθειες στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και από πρωτοβουλίες στο acquiring πιστωτικών καρτών. Η Alpha Bank θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική συνεργασία της με την Generali (αποκλειστική διανομή προγραμμάτων μέσω του δικτύου της Τράπεζας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριου του 2020 με ισχύ μέχρι το 2040). Στον τομέα αυτόν, η Alpha Bank δεν σκοπεύει να πουλήσει την δραστηριότητα, η οποία της αποφέρει σημαντικά έσοδα ετησίως. Αντίθετα, θα χτίσει πάνω σε αυτό το πρότυπο, καθώς στο επίκεντρο των σεναρίων που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες που θα φέρουν τεχνολογία αιχμής, ώστε η Alpha Bank να καταστεί στρατηγικός παίκτης στον τομέα των πληρωμών και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές υπεραξίες από τη διεύρυνση της αγοράς. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του έτους και εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον χώρο των πληρωμών, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο business στην ελληνική αγορά.

ΑLPHA BANK: Εκταμίευσε δάνεια ύψους 1,1 δισ.ευρώ

Αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο 2021 χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Alpha Bank.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η Alpha Bank συνέχισε να στηρίζει την ελληνική οικονομία με νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2021.

Οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της υψηλότερου ρυθμού αποταμίευσης των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, ανθεκτική παρέμεινε η επίδοση των Εσόδων από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 84,3 εκατ. ευρώ, έναντι 83,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας. Τα Κύρια Λειτουργικά αποτελέσματα καταγράφουν σημαντική επίδοση.

  • To α’ τρίμηνο 2021, το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 236,6 εκατ., ευρώ αυξημένο κατά 16,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής επίδοσης και της αύξησης της αποδοτικότητας.
  • Το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 399,6 εκατ.ευρώ , κυρίως λόγω της σημαντικά υψηλότερης συνεισφοράς του κόστους χρηματοδότησης.
  • Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 258,4 εκατ.,ευρώ λόγω της μείωσης τόσο των Δαπανών Προσωπικού, όσο και των Γενικών Διοικητικών Εξόδων. To α’ τρίμηνο 2021, τα Συνολικά Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε 418,4 εκατ.ευρώ , ως αποτέλεσμα 160,1 εκατ.ευρώ εκτάκτων εξόδων περιόδου σχετιζόμενων με έξοδα αναδιάρθρωσης και λοιπών εκτάκτων δαπανών.
  • Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε 60,9 εκατ. ευρώ έναντι 429,7 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2020, κατά το οποίο είχαν επωφεληθεί λόγω της ανταλλαγής μέρους των υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ως αποτέλεσμα την καταγραφή κερδών ύψους 171 εκατ. ευρώ καθώς επιπλέον κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 137,5 εκατ. ευρώ έναντι 537,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των έκτακτων εξόδων της περιόδου καθώς και της μείωσης των χρηματοοικονομικών εσόδων.

Οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων το α’ τρίμηνο 2021, ανήλθαν σε 390,6 εκατ.ευρώ , εκ των οποίων τα 317 εκατ. ευρώ σχετίζονται με τις μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων με την πλειοψηφία να αποδίδεται στην αύξηση της περιμέτρου των συναλλαγών σχετιζόμενων με το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο («Project Sky»).

Τα Κέρδη/(Ζημίες) μετά από Φόρους ανήλθαν σε -282,2 εκατ. ευρώ έναντι -29,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2020.