Alpha Bank: Έτσι «στριμώχνει» Εθνική, Πειραιώς και Eurobank – Η τριπλή αντεπίθεση

Alpha Bank: Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας. Τα νέα καθοριστικά βήματα σε τρεις βασικούς άξονες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε επιτάχυνση του τραπεζικού μετασχηματισμού, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Galaxy (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ) και την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 1 δισ. (με δύο εκδόσεις ομολόγων σε 12 μήνες) προχωρά η διοίκηση της Alpha Bank.

Η αγορά περιμένει τη διοίκηση της Alpha Bank να περιγράψει τα επόμενα βήματα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου 2020 και της χρήσης 2020, στις 23 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα μετασχηματισμού της τράπεζας, ο οποίος, πέραν από την αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέσω του Galaxy, στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στην πελατοκεντρική προσέγγιση, με τον επανασχεδιασμό της παροχής νέων προϊόντων και ταχύτερων υπηρεσιών.

Ο δεύτερος περιλαμβάνει μία δέσμη δράσεων με στόχο την ευελιξία (agile) του ομίλου, με περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

Ο τρίτος περιλαμβάνει το προσωπικό. Η Alpha Bank έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο για την αξιοποίηση του ταλέντου μέσα από τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας αξιολόγησης και κοινής στοχοθέτησης για όλη την τράπεζα.

Οι τρεις πυλώνες εντάσσονται στο ευρύτερο σχέδιο μετασχηματισμού που επεκτείνεται και εκτός συνόρων, με την ενίσχυση των θυγατρικών στο εξωτερικό και την ένταξή τους κάτω από τη νέα οργανωτική δομή, η οποία ανέδειξε υπεραξίες γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών.

Alpha Bank: Ψηφιακός μετασχηματισμός

Στο επίκεντρο του σχεδίου μετασχηματισμού παραμένει η στρατηγική για τη συνεχή ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σύμφωνα με στοιχεία για το 2020, άνω του 92% των εγχρήματων συναλλαγών της Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν μέσα από τα ηλεκτρονικά της δίκτυα, ενώ πάνω από 300.000 νέοι συνδρομητές εγγράφησαν στο ebanking.

Το mobile banking της Alpha Bank (MyAlpha Mobile), το οποίο κυριαρχεί σήμερα στις συναλλαγές στην αγορά, σημείωσε ετήσια αύξηση στη χρήση του κατά 62% το 2020.

Με την ίδια ταχύτητα αναπτύσσεται το νέο μοντέλο τραπεζικής, το λεγόμενο remote banking, ή MyAlpha Ραντεβού, για την Alpha Bank.

Σύμφωνα με στοιχεία, υποβλήθηκαν περισσότερα από 100.000 αιτήματα από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ξεκίνησε η υπηρεσία, μέχρι σήμερα. Το 71% των αιτημάτων αφορούσε σε ραντεβού σε κατάστημα, το 24% σε τηλεφωνική επικοινωνία και το 5% μέσω βιντεοκλήσεις.

Εντυπωσιακό στοιχείο για την τάση που επικρατεί στην αγορά σε αυτό το πεδίο είναι ότι μόνο η Alpha Bank ανταποκρίνεται σε περισσότερα από 1.000 αιτήματα για ραντεβού ημερησίως. Οι αιτήσεις για ραντεβού αφορούν όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες, από ενημέρωση για προϊόντα, μέχρι αιτήματα για ρυθμίσεις και διευκολύνσεις.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια κερδίζουν και αυτά έδαφος. H Alpha Bank έχει περισσότερους από 160.000 πελάτες, οι οποίοι έχουν συνδέσει τις κάρτες τους με τα ψηφιακά πορτοφόλια που παρέχει η Alpha Bank, το ApplePay, το my Alpha Wallet και το Garmin Pay.

Ειδικά στο Apple Pay, από τον Απρίλιο του 2020, όταν ξεκίνησε η υπηρεσία, οι χρήστες του έχουν ξεπεράσει τους 120.000, πραγματοποιώντας σε μηνιαία βάση περισσότερες από 500.000 συναλλαγές.

Alpha Bank: Κόκκινα, Ηρακλής και “bad bank”

Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα προχώρησε αμέσως μετά τη συμφωνία για τη Συναλλαγή Galaxy στην έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. έναν, έναν χρόνο μετά την αρχική μας έκδοση αντίστοιχου ομολόγου, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφάλαιά και διαμορφώνοντας τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας πρακτικά στο 17%, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της Τράπεζας να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για τη διαχείριση του εναπομείναντος αποθέματος κόκκινων δανείων.

Πηγές από το υπ. Οικονομικών σημειώνουν ότι ενδιαφέρον για τον Ηρακλή 2, δηλαδή για τον δεύτερο κύκλο τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, έχει εκδηλωθεί και από την Alpha Bank.

Σε σχετική ερώτηση του Bloomberg, ο κ. Ψάλτης σημείωσε ότι ενώ το πρόγραμμα Ηρακλής είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών, η ιδέα της “bad bank”, σύμφωνα με την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, “θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στοχεύοντας σε δάνεια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τελικό στόχο την αντιμετώπιση όλου του εύρους των προβληματικών δανείων”.

Alpha Bank: Δίνει χρήματα σε μόλις 0,7 δευτερόλεπτα

Με την τεχνογνωσία της Printec, η Alpha Bank, πρώτη στην ελληνική αγορά, εφαρμόζει σε όλα τα κανάλια τραπεζικής εξυπηρέτησης την καινοτόμο υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός Ελλάδος, μηδενίζοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών των Πελατών της.

Η πρωτοποριακή υπηρεσία των instant payments εξασφαλίζει στους Πελάτες άμεση διαθεσιμότητα και μεταφορά χρημάτων, βελτιώνει την εμπειρία εξυπηρέτησής τους, ενώ παράλληλα διευκολύνει σημαντικά τις πληρωμές μέσω έξυπνων συσκευών, όπως τα wearables.

Ήδη, μάλιστα, η Alpha Bank έχει εκκαθαρίσει εκατοντάδες εντολές άμεσων πληρωμών για ποσά έως και 12.500 ευρώ, σε πραγματικό χρόνο μόλις 0,7 δευτερόλεπτα.

Βέβαια, τα πλεονεκτήματα των άμεσων πληρωμών δεν αφορούν μόνο τους τελικούς χρήστες. Eπιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τις άμεσες πληρωμές, καθώς μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα ληξιπρόθεσμες πληρωμές και κεφάλαιο κίνησης, να προωθήσουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση και εξόφληση τιμολογίων και να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις με καταναλωτές, εμπόρους και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η Αlpha Bank υλοποιώντας τη λύση Siron® Embargo της FICO, μπορεί να ελέγχει τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις εθνικές και διεθνείς oδηγίες, αποκλείοντας με ακρίβεια κάθε ύποπτη συναλλαγή και καταπολεμώντας τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Alpha Bank έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς τις απαραίτητες τεχνικές δοκιμές, σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα εκκαθάρισης διατραπεζικών πληρωμών, ΔΙΑΣ ΑΕ.

«Με τη νέα υποδομή άμεσων πληρωμών που πρώτη η Alpha Bank διαθέτει μέσα από όλα τα κανάλια εξυπηρέτησής της, ψηφιακά και φυσικά, παρέχεται η δυνατότητα για άμεση εκκαθάριση πληρωμών έως 12.500 ευρώ, διασφαλίζοντας παράλληλα τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας μέσω ελέγχων σε πραγματικό χρόνο, για την καταπολέμηση νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες( AML/CFT).

Η εκκαθάριση των συναλλαγών πραγματοποιείται όχι την επόμενη εργάσιμη ημέρα, όπως συνέβαινε κατά κανόνα μέχρι σήμερα, αλλά μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζά μας συνεχίζει να πρωτοπορεί σε θέματα τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των Πελατών μας και στον τομέα των Instant Payments», αναφέρει ο Σπύρος Τζαμτζής, Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Alpha Bank.

«Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συνεργαστήκαμε με την Alpha Bank για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου που διευκολύνει τις συναλλαγές, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Μάλιστα, μέσα σε μόλις 3 μήνες κατορθώσαμε να ενσωματώσουμε τη λύση στα τραπεζικά συστήματα και τις διαδικασίες, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της πλατφόρμας, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους επεξεργασίας και εξαλείφοντας την ανάγκη για διακοπή της λειτουργίας.

Όλα αυτά οδήγησαν στην εναρμόνιση της υπηρεσίας με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου τύπου πληρωμών και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην Printec προσφέρουμε στους πελάτες μας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, συνδυάζοντας τις τελευταίες τεχνολογίες με την πολυετή εμπειρία μας στον τραπεζικό κλάδο, συνεισφέροντας στην καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», σχολιάζει η Τέση Χρυσοστόμου, Senior Manager, Professional Services της Printec Ελλάδος.

Το πλαίσιο άμεσων πληρωμών αναμένεται να διαμορφώσει την τραπεζική στο άμεσο μέλλον και να αυξήσει θεαματικά την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται και λαμβάνονται οι πληρωμές σε ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).