Αλλάζω συσκευή 2: Νέα επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών αποφασίζεται για τα νοικοκυριά, αλλά ο δεύτερος κύκλος θα έχει πιο αυστηρές επιλογές για τους δικαιούχους. Όλες οι αλλαγές που θα ισχύουν και πότε ανακοινώνεται. Οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.
Νέα δεδομένα θα ισχύουν στο ηλεκτρικό ρεύμα και οι εξελίξεις συνδέονται άμεσα με ένα νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» που «στήνεται» από τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις σημαντικές αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα στα τιμολόγια ρεύματος.
Εξετάζεται λοιπόν το νυχτερινό τιμολόγιο να αλλάξει σε μεσημεριανό και οι νέες ώρες να είναι από 11:00 το πρωί μέχρι 16:00 το μεσημέρι.
Όμως, για να γίνουν αυτές οι αλλαγές, θα χρειαστεί σίγουρα μια νέα επιδότηση συσκευών…
Πιο αναλυτικά, οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει και οι εξελίξεις αφορούν τα σενάρια να αλλάξει το ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα και να πάει σε… μεσημεριανές ώρες. Το σκεπτικό των αρμόδιων Αρχών είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των περικοπών πράσινης ενέργειας και των μηδενικών και αρνητικών τιμών που προκύπτουν λόγω της ανεπάρκειας της ζήτησης να ακολουθήσει την αυξανόμενη παραγωγή των ΑΠΕ.
Σημειώνεται ότι γίνονται πράγματα στο παρασκήνιο, τα οποία ο καταναλωτής δεν αντιλαμβάνεται, αλλά συμβαίνουν για να εξαφανιστεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ και διακοπών ρεύματος.
Για παράδειγμα, όπως είχε γράψει το xristika.gr πριν από μερικές μέρες, την Κυριακή του Πάσχα έγιναν μαζικές περικοπές στις παραγωγές των ΑΠΕ προκειμένου να σταθεί «όρθιο» το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υποχώρησης της ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ. Ήταν εκείνες ώρες που κορυφώθηκε η παραγωγή των ΑΠΕ και οι μετασχηματιστές, αντί να μεταφέρουν ενέργεια από την υψηλή στη μέση τάση, δούλευαν σε αντίστροφη ροή. Έτσι, ήταν εξαιρετικά πιθανό ένα σενάριο μπλακ άουτ.
Τα παραπάνω, αποτέλεσαν ένα παράδειγμα για το τι και πώς μπορεί να αλλάξει στο ρεύμα και την κατανάλωση.
Το νέο «Αλλάζω Συσκευή 2» – Τα κριτήρια
Για να μπορέσει να αλλάξει το νυχτερινό ρεύμα και να περάσει σε μεσημεριανές ώρες, θα πρέπει οι καταναλωτές να μπορούν να επωφελούνται από αυτό. Επειδή οι περισσότεροι το μεσημέρι είναι στη δουλειά τους, μια νέα επιδότηση, θα δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουν τις συσκευές τους και να αγοράσουν έξυπνες συσκευές που θα χειρίζονται από απόσταση μέσω WiFi.
Αυτή θα είναι και η πιο σημαντική αλλαγή στα κριτήρια επιλογής αγοράς της εκάστοτε συσκευής. Τα smart σπίτια είναι σπάνια στην Ελλάδα, ολοένα και πληθαίνουν όμως οι αγοραστές προϊόντων που διαθέτουν WiFi.
Το σχέδιο για περισσότερους έξυπνους μετρητές στην Ελλάδα
Στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, οι καταναλωτές διαχειρίζονται τη ζήτησή τους μέσω των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι επιτρέπουν την τιμολόγηση ανά ώρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές προσαρμόζουν τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών τους σε ώρες με χαμηλή ζήτηση και χαμηλότερες τιμές.
Μέχρι στιγμής, οι έξυπνοι μετρητές για τις οικιακές καταναλώσεις δεν έχουν εγκατασταθεί στο ελληνικό δίκτυο, καθώς το σχετικό έργο του ΔΕΔΔΗΕ καθυστερεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Σε αυτήν την αναμονή, οι υφιστάμενοι νυχτερινοί μετρητές με δυνατότητα διζωνικής χρέωσης (ημερήσιας και νυχτερινής) καλούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του δικτύου. Αυτές οι προκλήσεις σχετίζονται με την υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τις μεσημεριανές ώρες και την χαμηλή κατανάλωση.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει σενάρια για τη μετατόπιση των ζωνών νυχτερινού τιμολογίου που είχαν καθιερωθεί στο παρελθόν, όταν η ηλεκτροπαραγωγή κυριαρχούσε από θερμικές μονάδες και οι τιμές ρεύματος είχαν κορυφωθεί τις μεσημεριανές ώρες.
Σήμερα, κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά φτάνει στην κορύφωσή της και η ζήτηση παραμένει σταθερή, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και μηδενίζονται, ενώ καταγράφονται και αρνητικά πρόσημα.
Η μετατόπιση της φθηνής τιμολόγησης από το νυχτερινό στο μεσημεριανό τιμολόγιο θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μετατόπιση της ζήτησης και θα συμβάλει στη διόρθωση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης. Αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς θα αποσυνδέει την παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το νυχτερινό τιμολόγιο λειτουργεί με διαφορετικό ωράριο ανάλογα με την εποχή. Συγκεκριμένα, το χειμερινό ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, καλύπτοντας τις ώρες 02:00-08:00 και 15:00-17:00, ενώ το θερινό ισχύει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου και αφορά τις ώρες 23:00-07:00.
Δείτε εύκολα αν πληρώνετε ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα
Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει θέσει στη διάθεση των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα τόσο για εξατομικευμένες συγκρίσεις (ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης, το είδος της παροχής κλπ.) όσο και για συνολική εποπτεία των τιμολογίων που είναι διαθέσιμα στην αγορά.
Στα εργαλεία αυτά προστέθηκε πρόσφατα και η δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους δημόσια προσβάσιμους φορτιστές.
Ειδικότερα, τα εργαλεία σύγκρισης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου περιλαμβάνουν:
Το Energycost. Στην πλατφόρμα αυτή οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να συγκρίνουν όλα τα τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου που είναι εμπορικά διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά, δηλώνοντας τα χαρακτηριστικά της παροχής (οικιακή, επαγγελματική, κοινόχρηστη, μονοφασική, τριφασική, τυχόν ένταξη σε Κοινωνικό Τιμολόγιο). Η εφαρμογή με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά κατατάσσει τα διαθέσιμα τιμολόγια ανάγοντας όλες τις χρεώσεις (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες σε μία μοναδικά τελική τιμή χρέωσης σε ευρώ ανά KWh.
Το πλεονέκτημα του εν λόγω εργαλείου είναι ότι περιλαμβάνει και τις χρεώσεις για δίκτυο, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κ.λπ. ούτως ώστε ο καταναλωτής να βλέπει την πραγματική μηνιαία επιβάρυνση.
Επιπλέον, για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα την πλήρη λίστα με το σύνολο των τρεχόντων διαθέσιμων τιμολογίων όλων των Προμηθευτών και τις αντίστοιχες χρωματικές σημάνσεις στην ιστοσελίδα invoices.rae.gr της ΡΑΑΕΥ.
Στην ιστοσελίδα αυτή οι καταναλωτές μπορούν να δουν για κάθε μήνα ξεχωριστά από τον Ιανουάριο οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου πλαισίου, τις προσφορές των προμηθευτών για όλες τις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά, κυμαινόμενα, ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο), τις εκπτώσεις που τυχόν προσφέρονται και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτές ισχύουν καθώς και την πάγια χρέωση. Οι τιμές ανανεώνονται κάθε μήνα με βάση τις ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις αλλαγές στις χρεώσεις.
Εξάλλου, σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή chargingcost.gr που αφορά στη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και περιλαμβάνει στοιχεία για τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα, εφόσον (όπως προβλέπει η νομοθεσία) είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής chargingcost περιλαμβάνει φίλτρα αναζήτησης με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φόρτισης, αναζήτηση με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό, σύγκριση αποτελεσμάτων με τη βασική τιμή χρέωσης euro/kWh φόρτισης, αποτύπωση στο χάρτη των σταθμών που καλύπτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος του καταναλωτή ώστε να αποφεύγεται η ανακατεύθυνση σε σημεία που δεν δύναται να χρησιμοποιήσει. Περιλαμβάνεται επίσης λειτουργία Διαδρομής (εκκίνηση-προορισμός με χαμηλότερες τιμές στα συμβατά σημεία φόρτισης)
Η πλήρης έκδοση της εφαρμογής θα τεθεί σε κανονική λειτουργία τον Ιούνιο.