Δωρεάν σπίτια σε χιλιάδες Έλληνες: Η διαδικασία για τα αποκτήσετε

Ακίνητα: Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για τη Νεολαία. Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τις φθηνές κατοικίες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να αποκτήσουν κατοικία δωρεάν ή έναντι μικρού τιμήματος από το Δημόσιο θα δίνει το Εθνικό Σχέδιο για την Νεολαία, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της νέας ζωής τους.

Το πρόγραμμα θα αφορά όλη τη χώρα και θα διατεθούν έως 10.000 ακίνητα σταδιακά από τα μέσα του 2022.

Το σχέδιο για την παροχή σπιτιών σε νέους, όμως, περνάει μέσα από ένα πιο δύσκολο πρόγραμμα, αυτό της καταγραφής και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καταγραφή της Δημόσιας περιουσίας
Σχετικά με την καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας, δύο έργα βρίσκονται σε φάση λειτουργίας και ένα σε φάση προγραμματισμού.

Ακίνητα: Έργα σε φάση λειτουργίας

Το πρώτο αφορά την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος των Ψηφιακών Υπηρεσιών Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων μέσω της ψηφιοποίησης διαγραμμάτων και εγγράφων, καθώς και την δημιουργία περιγραφικής και γεωγραφικής βάσης δεδομένων.

Το έργο βρίσκεται ήδη σε φάση λειτουργίας και συνεχούς ενημέρωσης των δεδομένων αυτού.

Το δεύτερο έργο είναι το αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας. Το Αυτοτελές Τμήμα Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας έχει ως βασική αρμοδιότητα τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την καταγραφή, σε ενιαίο Μητρώο, όλης της ακίνητης περιουσίας φορέων του Δημόσιου Τομέα στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας.

Η αναγκαιότητα του έργου όπως περιγράφεται και στο κείμενο του προϋπολογισμού, συνίσταται στη δυνατότητα να παρέχει στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας να συντονίζει και να ελέγχει την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής για τη διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων μέσω της ψηφιακής συστηματικής καταγραφής, ταξινόμησης και επεξεργασίας.

Επί της ουσίας, βασικός σκοπός είναι το μητρώο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο εντοπισμού και καταγραφής των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου με σταδιακή λειτουργική μετατροπή του σε Δημόσιο Κτηματολόγιο.

Για το 2022 οι δύο πλατφόρμες αναμένεται να εμπλουτιστούν και να εξελιχθούν, ενώ βασικός στόχος είναι ο συντονισμός και η επιτάχυνση της διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών βάσεων με τις ενεργές ψηφιακές βάσεις όλων των δημόσιων φορέων που διαχειρίζονται ακίνητα ή διαθέτουν ψηφιακή πληροφορία για τα ακίνητα του Δημοσίου (Ελληνικό Κτηματολόγιο, Υπουργεία κ.λπ.) και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Ακίνητα: Υπό προγραμματισμό

Το έργο που βρίσκεται υπό προγραμματισμό είναι ο εντοπισμός και ο ακριβής προσδιορισμός δημόσιας ακίνητης περιουσίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το έργο αυτό αναμένεται να προχωρήσει με τη σύμπραξη εξειδικευμένων τμημάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων, με στόχο τον ακριβή γεωχωρικό προσδιορισμό των ορίων δημόσιων ακινήτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ιδιαίτερης οικονομικής ή πολιτιστικής σημασίας, τα οποία δεν ήταν τεχνικά εφικτό μέχρι σήμερα να οριοθετηθούν με τα υπάρχοντα μέσα.

Ακίνητα: Μεγάλη ευκαιρία! Πάμφθηνα σπίτια σε αυτή την περιοχή της Αθήνας που αναβαθμίζεται

Από τις πλέον ιστορικές περιοχές του κέντρου που φημίζεται για τα μοναδικά νεοκλασικά κτίρια με την αριστοκρατική αρχιτεκτονική τους, τα Πατήσια, παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές αναβάθμισης με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο για αγορά σπιτιού όσο και για ενοικίαση, με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σε αυτό έχουν συμβάλλει οι προσπάθειες ανακαίνισης και ανακατασκευής πολλών κτιρίων αλλά και η αξιοσημείωτη κατασκευαστική δραστηριότητα που παρατηρείται σε πολλά σημεία της περιοχής.

Τα Πατήσια αποτελούν μία από τις πρώτες συνοικίες της Αθήνας και βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του ιστορικού κέντρου, αποτελούσαν δε τόπο κατοικίας μεγάλων προσωπικοτήτων της ελληνικής ιστορίας, μεταξύ αυτών της Μαρίας Κάλλας και του Ιωάννη Μεταξά.

Παλαιότερη ονομασία τους ήταν το “Παραδείσια”, λόγω των άφθονων υδάτων από τα ρέματα που κατέβαιναν από τον Υμηττό.

Σύμφωνα με την prop tech εταιρεία Prosperty, τα Πατήσια ξεχωρίζουν για το πλήθος των νεοκλασσικών κτιρίων, πολλών εκ των οποίων είναι του Ερνέστου Τσίλλερ. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται ως γραφεία εταιρειών, φροντιστήρια ή και ιατρικά κέντρα.

Επίσης και το εξοχικό του ίδιου του Τσίλλερ παραμένει διατηρημένο στη συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Πατησίων. Όπως και ο Άγιος Λουκάς στην Πατησίων, η πρώτη εκκλησία που έχτισε ο ιστορικός αρχιτέκτονας.

Με πλήθος μέσων μαζικής μεταφοράς, η πρόσβαση στα Πατήσια όσο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, είναι ιδιαίτερα εύκολη. Οι επιλογές πολλές, από Λεωφορεία και Τρόλεϊ μέχρι ΗΣΑΠ. Ιδανική λοιπόν η αγορά σπιτιού και για οικογένειες, αλλά και για ζευγάρια.

Επίσης 5 σταθμοί τρένων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση: Άνω Πατήσια, Κάτω Πατήσια, Αγ. Ελευθέριος, Αγ. Νικόλαος, Βικτώρια.

Τα Πατήσια είναι μία περιοχή που καλύπτει κάθε καταναλωτική ή άλλους είδους ανάγκη αφού εκεί μπορεί να βρει κανείς τα πάντα και μάλιστα σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια. Από εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, κινηματογράφους (και θερινούς), ιστορικά θέατρα, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια και φυσικά, κέντρα διασκέδασης.

Επίσης μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις (Πανελλήνιος), συνδυάζονται με σχολικές εγκαταστάσεις που έχουν το δικό τους στίβο και κολυμβητήριο (Γκράβα). Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα Πανεπιστήμια (ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνείο), καθώς και το Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κόσμημα της περιοχής θεωρείται ο Πύργος Τυλπάδου, στην Πλατεία Αμερικής. Πρόκειται για ένα γοτθικού ρυθμού κτίριο που θυμίζει κάστρο και δεσπόζει ανάμεσα σε Πατησίων και Αχαρνών.

Ενα από τα τελευταία ιστορικά ακίνητα της Αθήνας, απομεινάρι μίας άλλης εποχής, θυμίζοντας την άλλoτε ακμή της περιοχής, η οποία συγκέντρωνε την αφρόκρεμα του αστικού κόσμου.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Πληθυσμός: Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 130.582 κάτοικοι συνολικά.

Hot Spots: Αγ. Λουκάς έως Πλατεία Αγ. Λαύρας (εστίαση- διασκέδαση) Φωκίωνος Νέγρη, Πλατεία Αμερικής – Κεφαλληνίας (αγορά – σινεμά), Πεδίον του Άρεως.

Αγορά: Εμπορικά κέντρα ένδυσης – υπόδυσης, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, εστίαση, διασκέδαση, κινηματογράφοι.

Συγκοινωνία: Σταθμοί ΗΣΑΠ: Άνω Πατήσια, Αγ. Ελευθέριος, Κάτω Πατήσια, Βικτώρια. Tρόλεϊ / Λεωφορεία: Γραμμές 3, 5, 7, 11, 14 / 608, 054, Α8.

Ακίνητα: Ποια τράπεζα με συμφέρει για δάνειο;

Την ώρα που οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί σε όλη την Ελλάδα, οι συστημικές τράπεζες της χώρας ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων δίνοντας στεγαστικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους για αγορά σπιτιού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με βασικό μήνυμα “στεγαστικό δάνειο αντί για ενοίκιο” στις νέες καμπάνιες, οι τράπεζες αξιοποιούν μια ευνοϊκή συγκυρία που αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται οι νέες καμπάνιες από Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και σύντομα αναμένεται της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, ικανοποιείται μια ζήτηση για αγορά κατοικιών, αυξάνουν τα κέρδη από το επιτοκιακό περιθώριο, μειώνουν τον κίνδυνο λόγω των εξασφαλίσεων (ακίνητα) και διατηρούν τις ανοδικές τάσεις στην κτηματαγορά, όπου επενδύουν και οι ίδιες.

Η κρίση της περασμένης δεκαετίας ανέστειλε την κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα, με ένα πλεονάζον απόθεμα ακινήτων, που οδήγησε τις τιμές σε πτώση κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2017.

Το χαμηλό επίπεδο τιμών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας, αναζωπύρωσε τη ζήτηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει καλύψει σχεδόν τις μισές απώλειες, αφού οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Από την περίοδο της κρίσης, η πτώση των εισοδημάτων, η αβεβαιότητα και το αδιάθετο απόθεμα ακόμα και νέων κατοικιών προκάλεσαν στροφή και άνοδο στις τιμές των ενοικίων.

Η σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας και η άνοδος των ενοικίων προκάλεσαν από το 2018 μια νέα τάση, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά με μικρή ζήτηση για αγορές ακινήτων τόσο νέων (μέχρι 5ετίας) όσο και παλαιότερων (άνω της 5ετίας).

Η ζήτηση αυτή συνοδεύτηκε με μικρές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων περίπου 200-250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Καθώς μεγάλωνε η ζήτηση για αγορές κατοικιών, απορροφώντας την προσφορά χωρίς ιδιαίτερη νέα κατασκευαστική δραστηριότητα, οι τιμές των ενοικίων συνέχιζαν να αυξάνονται.

Φτάνουμε στο 2019, οπότε η προτίμηση απόκτησης κατοικίας σε σχέση με το ενοίκιο γίνεται πλέον η κεντρική τάση.

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση πλέον να αποκτά ετήσιους ρυθμούς 30%-40%. Το 2020 εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 αναμένεται να κλείσει με νέες εκταμιεύσεις 800 εκατ. ευρώ και το 2022 με 1,25 δισ. ευρώ.