Αγορά σπιτιού: Αυτές είναι οι τιμές για κάθε συνοικία της Αθήνας – Οι ακριβές, οι φτηνές και οι προσιτές περιοχές

Αγορά σπιτιού: Ευκαιρίες για καλά σπίτια και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές υπάρχουν σε διάφορες συνοικίες της Αθήνας παρά την τάξη για αύξηση. Απλησίαστα βόρεια και νότια προάστια. Πού υπάρχουν καλά και φτηνά σπίτια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

«Δύσκολη εξίσωση» αποτελεί η εξεύρεση κατοικίας για οικογένεια στα νότια και βόρεια προάστια της Αθήνας, με τη σχετική αναζήτηση να αποτελεί σαφώς ευκολότερο εγχείρημα σε περιοχές στα Δυτικά προάστια της πρωτεύσας, όπου η διαθεσιμότητα για οικονομικότερα διαμερίσματα είναι κατά πολύ υψηλότερη.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τη διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες (2-3 υπνοδωμάτια), με τιμές πώλησης (ζητούμενες) έως 160.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πρόεδρο του δικτύου, στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων, μόλις το 9,19% των διαμερισμάτων με 2-3Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες αγγελιών, διατίθενται με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000 €, ενώ μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται και για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης από 160.001 € έως 200.000 €.

Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε ακίνητα σύμφωνα με τα άνωθεν χαρακτηριστικά, καταγράφεται με ζητούμενη τιμή πώλησης άνω των 500.000€, όπου αποτελούν και το 25,77% του συνόλου των αναρτημένων αγγελιών σε ιστοσελίδες.

Ένα δεδομένο που λογικά απορρέει από το γεγονός ότι στα Νότια Προάστια της Αττικής, καταγράφεται η μεγαλύτερη «έκρηξη» νέων οικοδομών που στην πλειονότητα τους ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, αποτελούν κατασκευές υψηλών προδιαγραφών.

Τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα με ζητούμενη τιμή έως 160.000 €, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970- 1980, όπου αποτελούν και το 55,54% του συνόλου των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών.

Πρόκειται για ακίνητα που διατίθενται σε περιοχές όπως την Άνω Γλυφάδα και στο Παλαιό Φάληρο όπου καταγράφουν μικρή διαθεσιμότητα, ενώ μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καταγράφεται σε περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη και η Καλλιθέα.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, στις περιοχές των Βορείων Προαστίων, μόλις το 2,86% των διαμερισμάτων με 2-3Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες αγγελιών, διατίθενται με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000 €, ενώ μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται και για κατοικίες με ζητούμενη τιμή πώλησης από 160.001 € έως 200.000€.

Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καταγράφεται σε ακίνητα με ζητούμενη τιμή πώλησης από 300.001 € έως 400.000 €, όπου αποτελούν και το 27,40% του συνόλου των αναρτημένων αγγελιών σε ιστοσελίδες.

Τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα με ζητούμενη τιμή έως 160.000€, είναι κυρίως ακίνητα κατασκευής 1970- 1980, όπου αποτελούν και το 47,44% του συνόλου των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών.

Πρόκειται για ακίνητα που διατίθενται σε περιοχές όπως τη Κηφισιά στη περιοχή Αδάμες, Αγία Κυριακή, στο κέντρο του Αμαρουσίου, καθώς και στην περιοχή Σταυρός στην Αγία Παρασκευή.

Σύμφωνα με το στέλεχος της κτηματαγοράς, «στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, το 41,23% των διαμερισμάτων με 2-3Υ/Δ, άνω του 1ου ορόφου, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες αγγελιών, διατίθενται με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000 €, που σημαίνει ότι η αναζήτηση κατοικίας κατάλληλη για οικογένεια είναι σε οικονομικότερα επίπεδα.

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ το 57,67% των κατοικιών που διατίθενται με ζητούμενη τιμή πώλησης έως 160.000 € είναι κυρίως κατασκευής 1970-1990 ικανοποιητικό ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αττικής.

Η διαθεσιμότητα κατοικιών με έτος κατασκευής 1991-2010 αποτελούν το 26,42% του συνόλου των αναρτημένων αγγελιών, δεδομένο που δεν συναντάμε στις περιοχές του κέντρου, των Νοτίων και των Βορείων Προαστίων.

Παράλληλα, σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, την Νέα Ιωνία, το Καματερό και οι Άγιοι Ανάργυροι μπορείς να αναζητήσεις κατοικίες με έτος κατασκευής 2005-2011, γύρω στα 70 τ.μ. με 2Υ/Δ κατάλληλα για οικογένειες με ζητούμενη τιμή πώλησης από 145.000 € έως 160.000 €».

Αγορά σπιτιού: Ποια τράπεζα με συμφέρει για δάνειο;

Την ώρα που οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί σε όλη την Ελλάδα, οι συστημικές τράπεζες της χώρας ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων δίνοντας στεγαστικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους για αγορά σπιτιού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με βασικό μήνυμα “στεγαστικό δάνειο αντί για ενοίκιο” στις νέες καμπάνιες, οι τράπεζες αξιοποιούν μια ευνοϊκή συγκυρία που αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται οι νέες καμπάνιες από Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και σύντομα αναμένεται της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, ικανοποιείται μια ζήτηση για αγορά κατοικιών, αυξάνουν τα κέρδη από το επιτοκιακό περιθώριο, μειώνουν τον κίνδυνο λόγω των εξασφαλίσεων (ακίνητα) και διατηρούν τις ανοδικές τάσεις στην κτηματαγορά, όπου επενδύουν και οι ίδιες.

Η κρίση της περασμένης δεκαετίας ανέστειλε την κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα, με ένα πλεονάζον απόθεμα ακινήτων, που οδήγησε τις τιμές σε πτώση κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2017.

Το χαμηλό επίπεδο τιμών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας, αναζωπύρωσε τη ζήτηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει καλύψει σχεδόν τις μισές απώλειες, αφού οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Από την περίοδο της κρίσης, η πτώση των εισοδημάτων, η αβεβαιότητα και το αδιάθετο απόθεμα ακόμα και νέων κατοικιών προκάλεσαν στροφή και άνοδο στις τιμές των ενοικίων.

Η σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας και η άνοδος των ενοικίων προκάλεσαν από το 2018 μια νέα τάση, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά με μικρή ζήτηση για αγορές ακινήτων τόσο νέων (μέχρι 5ετίας) όσο και παλαιότερων (άνω της 5ετίας).

Η ζήτηση αυτή συνοδεύτηκε με μικρές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων περίπου 200-250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Καθώς μεγάλωνε η ζήτηση για αγορές κατοικιών, απορροφώντας την προσφορά χωρίς ιδιαίτερη νέα κατασκευαστική δραστηριότητα, οι τιμές των ενοικίων συνέχιζαν να αυξάνονται.

Φτάνουμε στο 2019, οπότε η προτίμηση απόκτησης κατοικίας σε σχέση με το ενοίκιο γίνεται πλέον η κεντρική τάση.

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση πλέον να αποκτά ετήσιους ρυθμούς 30%-40%. Το 2020 εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 αναμένεται να κλείσει με νέες εκταμιεύσεις 800 εκατ. ευρώ και το 2022 με 1,25 δισ. ευρώ.

Αγορά σπιτιού: Real estate

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και με τις επενδύσεις στην αγορά κατοικιών και την ευρύτερη κτηματαγορά.

Μόνο κατά το πανδημικό έτος 2020 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας ανήλθαν σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1 δισ. ευρώ εισέρευσαν ως άμεσες ξένες επενδύσεις στο ελληνικό real estate συνολικότερα.

Δηλαδή, εντός 18 μηνών οι εισροές επενδύσεων έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ, με τις τιμές να αυξάνονται με ρυθμούς 4%-5% τον χρόνο. Πρόκειται για έναν ρυθμό που, σύμφωνα με τις μελέτες των τραπεζών, πρόκειται να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2027-2030, οπότε οι εμπορικές αξίες θα φτάσουν το επίπεδο της λεγόμενης “δίκαιης αποτίμησης”.

Δηλαδή τα μοντέλα των τραπεζών βλέπουν ότι οι τρέχουσες εμπορικές τιμές και μέχρι το 2027 θα παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το λεγόμενο “fair value”.

Αγορά σπιτιού: Νέες κατασκευές, πλειστηριασμοί

Ωστόσο, από το 2023 πιστεύουν ότι θα υπάρξουν πιέσεις στις τιμές από νέα κατασκευαστική δραστηριότητα και από τους πλειστηριασμούς.

Όμως οι πιέσεις αυτές θα αντισταθμιστούν από τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος. Ακόμα, περιμένουν μεγάλες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και λόγω αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδύσιμη βαθμίδα.

Η σταθεροποίηση και η άνοδος των τιμών στην αγορά ακινήτων ευνοεί τις τράπεζες με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μειώνεται το κόστος κινδύνου από τις εξασφαλίσεις δανείων (στεγαστικά και επιχειρηματικά).

Οι αποτιμήσεις των ακινήτων αυξάνονται και παράλληλα οι εξασφαλίσεις αυτές γίνονται ευκολότερα ρευστοποιήσιμες (ή αξιοποιήσιμες με άλλους τρόπους, όπως ενοικίαση ή δημιουργία χαρτοφυλακίων ακινήτων). Από την άλλη πλευρά, αυξάνονται οι αποδόσεις από τις δικές τους επενδύσεις στο real estate κυρίως μέσω επενδυτικών-εμπορικών ακινήτων.