Το άγνωστο επίδομα των συνταξιούχων: Πώς θα πάρετε επιπλέον 362 ευρώ

Συντάξεις 2022: Την ώρα που οι συνταξιούχοι… υποφέρουν από την ακρίβεια, ένα άγνωστο επίδομα έρχεται να τους δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα. Δείτε στο xristika.gr ποιος είναι και πώς θα το πάρετε…

Μεταξύ των «άγνωστων» επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ είναι και αυτό της Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιακές ομάδες υπερηλίκων άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει τα λάθη στην απουσία χορήγησης του επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων και να “ξεπαγώσει” τη χορήγηση επιδομάτων σε εκατοντάδες ηλικιωμένους από το 2018 μέχρι και σήμερα!

Αιτήσεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ εντός του 2022.

Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες, δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά, εφόσον αυτά μπορούν να αντληθούν μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Με το άρθρο 24 έως 30 του ν. 4756/2020 (26.11.2020) και της ΚΥΑ ΦΕΚ Β΄ 2156 (25.5.2021) θεσμοθετήθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Προσδιορίζονται πλέον με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η διαδικασία καταβολής του. Επιπλέον, ηλεκτρονικοποιείται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης της αίτησης και καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της πλατφόρμας που υποστηρίζει τη διαχείρισή του.

Για την πληρέστερη κατανόηση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ο ΟΠΕΚΑ παραθέτει ενδεικτικά ερωτήσεις και απαντήσεις:

Που να υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής

Η αίτηση μετά την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα ΣΣ.

Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι ευρώ (4.320,00 €), ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα ευρώ (8.640,00 €).

Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;

Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ

Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.

Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.

Πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Τι ποσό θα λάβω εάν υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον το ενοίκιο είναι μικρότερο των 362 ευρώ, μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

Λαμβάνω σύνταξη γήρατος. Μπορώ να λάβω και το επίδομα;

Εφόσον συνταξιοδοτείστε εσείς ή και ο/η σύζυγός σας από ελληνικό ή ξένο φορέα, τότε δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ.

Ζω στην Ελλάδα μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαιούμαι το επίδομα ΣΣ;

Εφόσον υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησής σας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, τότε δικαιούστε να λάβετε την παροχή.

Λαμβάνω το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούμαι παράλληλα να λάβω και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ;

Το επίδομα αναπηρίας δεν επηρεάζει τη χορήγηση του επιδόματος ΣΣ.

Είμαι 60 ετών. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το επίδομα ΣΣ;

Όχι δεν μπορείτε. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στέγασης που χορηγεί επίσης ο ΟΠΕΚΑ.

Συντάξεις 2022: Ποιοι θα πάρουν διπλάσια αύξηση

Παράλληλα, χαράς Ευαγγέλια για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς αναμένονται διπλές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Δείτε στο xristika.gr όλους τους δικαιούχους…

«Bonus» στην κύρια σύνταξη έως 254 ευρώ τον μήνα θα έχουν όσοι ασφαλισμένοι δεν βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις. Μάλιστα, για 8 κατηγορίες ασφαλισμένων η αύξηση θα είναι διπλή λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, επιπλέον σύνταξη που ξεκινά από 26,2 ευρώ και φτάνει μεσοσταθμικά έως τα 206 ευρώ τον μήνα μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν θα βιαστούν να βγουν στη σύνταξη και θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Μάλιστα, ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα κέρδη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, αγγίζοντας ακόμη και τα 254 ευρώ τον μήνα.

Η παραμονή στην ασφάλιση μετά τη συμπλήρωση 35ετίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα συμφέρουσα. Και αυτό γιατί μετά την 35ετία οι ασφαλισμένοι διανύουν τη «χρυσή πενταετία» που μπορεί να τους οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξής τους, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, στην κύρια ανταποδοτική σύνταξη.

Τονίζεται πάντως ότι οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. Όσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1 – 40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35 – 40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Διευκρινίζεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά. Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα, είτε υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.

Την ίδια ώρα, διπλές θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους. Ευνοημένοι – σε ορισμένες περιπτώσεις με αύξηση στο σύνολο της κύριας σύνταξης έως 80% – είναι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία, λόγω της προσαύξησης που έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν καθώς και των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020).

Εκτός από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που θα επιφέρει ο νόμος Βρούτση, η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών, με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης. Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλουν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού στις 13.5.2016. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν (ή έχουν συνταξιοδοτηθεί) λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη.

Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση στη σύνταξη ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.