ΑΑΔΕ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια φέρεται να έχει αποφασίσει να «κρεμάσει» και πάλι στα «μανταλάκια» του … διαδικτύου την λίστα με εκείνους που έχουν «φορέσει» μεγάλα «φέσια» σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.
Πάντως την τελευταία φορά που δημοσιοποιήθηκε λίστα μεγαλο-οφειλετών στην κορυφή της είχε πτωχευμένες εταιρείες του ίδιου του Κράτους.
Ο λόγος που μεθοδεύεται εκ νέου η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο δεν είναι άλλος από το να τους ασκηθεί περαιτέρω «πίεση» προκειμένου με κάποιον τρόπο να διευθετήσουν τα χρέη τους.
Βέβαια εκείνο που προκάλεσε αίσθηση την τελευταία φορά που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη λίστα ήταν το ότι κυριαρχούσαν σε αυτή εταιρείες του ίδιου του Κράτους, όπως για παράδειγμα η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίες όχι μόνον χρωστούσαν υπέρογκα ποσά αλλά επιπλέον είχαν… κλείσει, όπως και ιδιωτικές εταιρείες που είχαν κατεβάσει ρολά προ πολλού.
Όπως και να έχει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, στις 30 Ιουνίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν νέες «λίστες» με τους μεγαλοοφειλέτες και ως τέτοιοι θεωρούνται όσοι έχουν χρέη προς εφορίες και ΕΦΚΑ άνω των 150.000 ευρώ.
Η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με φυσικά πρόσωπα που είχαν τεράστια χρέη έναντι του Δημοσίου έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και με νομικά πρόσωπα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019.
Στη συνέχεια το μέτρο «πάγωσε» λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έγιναν γνωστά το 2019 μέσα από την λίστα, συνολικά 24.677 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Η δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων μεγαλοφειλετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) γίνεται βάσει νόμου 3943 του 2011 με στόχο τη «διαπόμπευσή» τους, ως ένας ακόμη «μοχλός» πίεσης, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ ως μέτρο επαναλαμβανόμενο ενδεχομένως προκαλεί επιφυλάξεις σε επίδοξους … μεγαλομπαταχτσήδες!
Από τη δημοσιοποίηση της λίστας, θα φανεί και εάν οι μεγαλοοφειλέτες που ήδη ήταν σε αυτή αξιοποίησαν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, με την ένταξή τους στη ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε χρόνο στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πρέπει να δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας (TAXIS) και τελωνείων (ICISnet).
Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας χρέους:
Στην πρώτη θέση της κατάταξης των οφειλετών στη λίστα του 2019 βρισκόταν για μια ακόμα φορά, η κλειστή εδώ και σχεδόν μια 15ετία χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις, με οφειλές 10,46 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί πάνω – κάτω σε φορολογικά μέτρα ενός ολόκληρου Μνημονίου!
Η επόμενη στην λίστα ήταν η επίσης κλειστή πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 1,84. δισ. ευρώ.
Τις μεγαλύτερες οφειλές στο δημόσιο μεταξύ των φυσικών προσώπων είχε ο Ν. Κασιμάτης με χρέος 238 εκατ. ευρώ.
Η ΑΑΔΕ «επιστρατεύει» τις καταγγελίες πολιτών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος χρήματος και του λαθρεμπορίου.
Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα «καρφώματα» των πολιτών.
Οι φορολογούμενοι μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν να «καρφώνουν» μη έκδοση αποδείξεων, φοροκλοπής, απάτης, παράνομου πλουτισμού και υποθέσεων διαφθοράς.
Η πλατφόρμα θα δέχεται τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες καταγγελίες που θα «αξιολογούνται» σε χρόνο εξπρές.
Έτσι, θα γίνεται άμεσα η αξιολόγηση που θα «βαθμολογεί» τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της καταγγελίας, ώστε ανάλογα με το βαθμό που συγκεντρώνουν οι υποθέσεις να οδηγούνται για έλεγχο.
Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι βλέπουν τα χρέη τους από την Εφορία να διαγράφονται.
Σύμφωνα με τον επικαροποιημένο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για να μπει στο «ψυγείο» μια οφειλή, θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αυτά αποδώσει.
Επίσης, για μεγάλα χρέη θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνα γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ έχει χαρακτηρίσει ως «ανεπίδεκτα» είσπραξης χρέη ύψους 26,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών, από 113,2 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό στο τέλος του Οκτωβρίου 2022, το εισπράξιμο να περιορίζεται σε 86,9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το πραγματικό εισπράξιμο είναι πολύ μικρότερο, καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται, ώστε να εντοπιστούν τα χρέη εκείνα που είναι αδύνατον να εισπραχθούν.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:
Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Ακόμη, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:
Εφορία: Δεν έχει τελειωμό το κυνήγι της Εφορίας και της ΑΑΔΕ, καθώς τώρα ξεκινούν οι έλεγχοι στις καταθέσεις μας!
Χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί θα βρεθούν φέτος στο στόχαστρο της Εφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ποσά και οι κινήσεις τους συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων τους.
Πρώτο στόχο της Εφορίας αποτελούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του έτους 2017, καθώς η συγκεκριμένη χρονιά παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 και η Εφορία δεν θα μπορεί πλέον από την 1-1-2024 να ελέγξει και να καταλογίσει φόρους.
Ήδη, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, παραγράφηκε η δυνατότητα της Εφορίας, να ελέγξει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του 2016 και προγενέστερων ετών.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι στην τσιμπίδα των ελεγκτών της Εφορίας πέφτουν και οι φορολογούμενοι που ανιχνεύονται από τα δύο συστήματα της ΑΑΔΕ, να πραγματοποιούν κινήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, με ποσά τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Οι μηχανισμοί του ελέγχου των καταθέσεων που διαθέτει η ΑΑΔΕ, είναι δύο και συγκεκριμένα:
Μεταξύ των τμημάτων που ιδρύονται στον μηχανισμό της ΑΑΔΕ είναι το «Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχου Φυσικών Προσώπων Μεγάλου και Μεσαίου Πλούτου».
Στόχος του νέου τμήματος είναι ο έλεγχος φυσικών προσώπων, εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…