Τζάκι: Έφτασε η ώρα τους. Τα καυσόξυλα είναι έτοιμα, ο καιρός χειμωνιάζει και τα πρώτα τζάκια ανάβουν. Προσοχή όμως στις παρακάτω συμβουλές για δυνατή φωτιά διαρκείας.
Το τζάκι κάθε χειμώνα έχει την τιμητική του, είτε για θέρμανση, είτε για συντροφιά, είτε για ατμόσφαιρα. Ειδικά φέτος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ζεσταθούν αποκλειστικά με καυσόξυλα, για να αποφύγουν το βάρος της ενεργειακής ακρίβειας και τις δυσθεώρητες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Δεν είναι λίγοι όσοι, είτε από ανάγκη είτε για συντροφιά, θα κληθούν κάποια στιγμή να ανάψουν ένα τζάκι για πρώτη φορά στη ζωή τους. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες λεπτομέρειες και «μυστικά», που θα σας γλιτώσουν από το να γεμίσει το σπίτι καπνούς, ή το σβήσει η φωτιά πολύ γρήγορα.
Όποιον και από τους παρακάτω τρόπους και αν επιλέξετε για να ανάψετε το τζάκι σας, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τα απαραίτητα που χρειάζεστε για το σωστό άναμμα. Αυτά είναι:
Μπορείτε να ανάψετε φωτιά τοποθετώντας πρώτα δύο ξύλα παράλληλα στην σχάρα και με απόσταση μεταξύ τους, στοιβάζοντας ανάμεσά τους λεπτά ξυλαράκια για προσάναμμα. Στη συνέχεια, ανάβετε τις δύο άκρες από το προσάναμμα και περιμένετε μέχρι να πάρουν φωτιά. Στο τέλος τοποθετείτε ένα ακόμα ξύλο από πάνω για να «κλειδώσετε» τη φωτιά, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα στα ξύλα για να περνά αέρας. Σε λίγα λεπτά θα έχετε δυνατή φωτιά!
Βάλτε στη σχάρα το προσάναμμα, το οποίο είναι προτιμότερο να κόψετε σε μικρά κομματάκια, και τοποθετήσετε το σε σχήμα πυραμίδας για να περνά πιο εύκολα αέρας ανάμεσα στα μικρά ξυλαράκια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε από πάνω λίγο πιο μεγάλα ξερά ξύλα και στο τέλος ακουμπήστε τρία μεγάλα ξύλα, δύο παράλληλα μεταξύ τους και ένα κάθετα από πάνω. Κόψτε μερικά φύλλα εφημερίδας σε λωρίδες, τοποθετήστε τα στη σκάφη της σχάρας και ανάψτε το χαρτί με αναπτήρα. Τα ξύλα θα πάρουν φωτιά σε δευτερόλεπτα!
Στο βίντεο αυτό θα δείτε πώς το άναμμα του τζακιού γίνεται παιχνίδι αν χρησιμοποιήσετε τεχνητά καυσόξυλα, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα συμβατικά ξύλα, αλλά παίρνουν πολύ πιο γρήγορα φωτιά. Επιπλέον, είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μολύνετε την ατμόσφαιρα (εντός και εκτός σπιτιού) με χημικά. Το μοναδικό μειονέκτημα με τα τεχνητά καυσόξυλα είναι το κόστος τους, ωστόσο με τρία μόνο από αυτά θα έχετε δυνατή φωτιά από το απόγευμα μέχρι να πάτε για ύπνο. Όσο για το άναμμά τους; Απλά τα τοποθετείτε σε σχήμα Χ και τα ανάβετε με τον αναπτήρα, χωρίς οποιοδήποτε άλλο προσάναμμα.
Ήδη από τον Σεπτέμβριο διαπιστώνονται ελλείψεις στην τροφοδοσία, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης που υπάρχει, ενώ οι πολίτες αναζητούν την πιο φθηνή λύση για ζέστη.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είναι αναμενόμενο, θα υπάρχουν τους επόμενους μήνες στα αστικά κέντρα, με την Αθήνα να έρχεται σύντομα αντιμέτωπη και ολοκληρωτική έλλειψη, όπως προβλέπουν παράγοντες της αγοράς.
Πρόσφατο ρεπορτάζ του Open ανέδειξε το θέμα, αφού από τα μέσα κιόλας Σεπτεμβρίου ο χρόνος αναμονής για παραλαβή των παραγγελιών είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από ένας μήνας.
Ο πρόεδρος εμπόρων στερεών καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακελλαράκης, είχε πει τότε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών, αλλά το αποθεματικό στα ξύλα για τζάκι.
Μάλιστα, «έδειξε» και το κρίσιμο δίμηνο που θα ξεμείνει η Αθήνα από καυσόξυλα:
«Θα υπάρξει πρόβλημα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο με μαθηματική ακρίβεια από το αποθεματικό».
Εξήγησε επίσης:
«Το πρόβλημα είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν θα υπάρχει ξύλο τον Γενάρη. Έχουν κλείσει οι πηγές, δεν έρχονται τα ξύλα, δεν φτάνουν τα ξύλα στην Αθήνα, δεν τους συμφέρει τους εμπόρους. Έχει κλείσει η Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. Δεν μπαίνει τίποτα μέσα.»
Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή όμως γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου
Αυτά τα τέσσερα είδη καυσόξυλων είναι τα κυριότερα όμως, υπάρχουν και άλλα είδη όπως καστανιά, λεύκη, πουρνάρι, ευκάλυπτος, λεμονόδεντρα κ.α.
Για τα πέλλετ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα σημειώνει ο κ. Νταλός και συμπληρώνει πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη φυσική ξήρανση των κούτσουρων. Τα κούτσουρα αρχίζουν να χάνουν νερό τον χειμώνα, αλλά τον Μάρτιο παρατηρείται η μέγιστη απώλεια νερού (περίπου 10%). Σε ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια το φρέσκο ξύλο που σκίζεται τον Δεκέμβριο και αποθηκεύεται κάτω από κάλυμμα μπορεί να φτάσει, ήδη από τον Ιούνιο, σε επίπεδα υγρασίας 20% και συνεπώς να είναι κατάλληλο για να διακινηθεί στο εμπόριο ως έτοιμο ξηρό ξύλο. Ωστόσο, στην περίπτωση των υγρών καλοκαιριών οι ανιχνεύσιμες διαφορές είναι ελάχιστες και η τιμή 20% θα επιτευχθεί, ένα μήνα όμως αργότερα.
Τα κούτσουρα που αποθηκεύονται καλυμμένα στεγνώνουν σχετικά πιο γρήγορα κατά τους πρώτους μήνες του χειμώνα. Αυτό το πλεονέκτημα του καλυπτόμενου ξύλου αντισταθμίζεται για το ακάλυπτο ξύλο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Η παρουσία ενός ξύλινου υπόστεγου, ειδικά σε πολύ βροχερές περιοχές, κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι συμβάλλει στον περιορισμό της υγρασίας που ανακτάται κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου φθινόπωρου-χειμώνα.
Υπό την προϋπόθεση, ότι η δομική κατασκευή επιτρέπει τον επαρκή αερισμό (τοίχοι με σχισμές), η αποθήκευση του ξύλου υπό κάλυψη συνιστάται ανεπιφύλακτα. Σε σύγκριση με τα σκισμένα ξύλα, τα μη-σκισμένα ξύλα θα φθάσουν σε επίπεδα υγρασίας 20% δύο μήνες αργότερα. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί το 20%, με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η υγρασία μέχρι το φθινόπωρο, προτείνεται να σχίζονται τα χαμηλής ποιότητας στρογγυλά κορμοτεμάχια σε καυσόξυλα με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά πριν από τη φυσική ξήρανση.
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ξύλου και της προετοιμασίας στοίβαξης των καυσόξυλων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού, η επικάθηση άλλων υλικών πάνω στα κούτσουρα-καυσόξυλα. Ο χώρος της επεξεργασίας πρέπει να έχει σταθερό δάπεδο (τσιμέντο ή άσφαλτο). Η φυσική ξήρανση των κούτσουρων μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτούς χώρους είτε σε καλυπτόμενους και αεριζόμενους χώρους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία του εδάφους και τη βροχή.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…