Καυσόξυλα: Αισχροκέρδεια στα καυσόξυλα. Στα ύψη η τιμή τους, λόγω… τεχνητών ελλείψεων. Όσο θέλει πουλάει ο καθένας. Τα μουσκεύουν κιόλας για να ανεβαίνει το βάρος και η τομής. Εκκλήσεις για άμεση παρέμβαση και πλαφόν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μπροστά στο φόβο εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε απαγορευτικά επίπεδα, γυρίζουν την πλάτη στους κλασικούς τρόπους θέρμανσης και στρέφονται στα καυσόξυλα.
Η τιμή τους, όμως, παίρνει την ανιούσα, όχι μόνο λόγω της ζήτησης, αλλά τεχνάσματων επιτηδείων που δημιουργούν άτυπα «καρτέλ».
Τη στιγμή που οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανιούσα, οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλους τρόπους θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούν.
Η λίγο πιο οικονομική λύση για θέρμανση τον φετινό χειμώνα είναι τα καυσόξυλα των οποίων η ζήτηση έχει αυξηθεί συνάμα και η τιμή. Σημειώνεται ότι το ξύλο είναι ένα προϊόν το οποίο για πάνω από δέκα χρόνια είχε διαμορφωθεί σε μια σταθερή χαμηλή τιμή και αυξήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις.
Ωστόσο, όπως φαίνεται επιτήδειοι έχουν στήσει ένα άτυπο καρτέλ, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν από την ανάγκη του κόσμου, και με τεχνάσματα διατηρούν τις ήδη αυξημένες τιμές πολύ υψηλότερες από το κανονικό!
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακκελαράκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το «καρτέλ» που έχουν στήσει στην αγορά των καυσόξυλων ορισμένοι Έλληνες έμποροι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση, εκτόξευσαν φέτος στα ύψη τις τιμές, που συναγωνίζονται σε ποσοστό αύξησης εκείνες των καυσίμων.
Έτσι στην Αθήνα η τιμή έχει φτάσει να πουλιέται ο τόνος στα 130 – 150 ευρώ!
Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαράκης, «η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων. Στην Αθήνα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή από 130-150 ευρώ ενώ πέρυ η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 100-130 ευρώ».
- Καυσόξυλα: «Φωτιά» οι τιμές
- Καυσόξυλα: Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα
- Καυσόξυλα: Πλαφόν στο κέρδος για ξύλα και πέλετ
- Καυσόξυλα: Τι με συμφέρει; Σόμπες, καυσόξυλα ή πέλετ;
- Καυσόξυλα: Ποια είναι η οικονομικότερη λύση
- Καυσόξυλα: Τριπλή παρέμβαση για επιστροφή στο πετρέλαιο - Ποιοι κερδίζουν
- Καυσόξυλα: Τι σημαίνει η επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία
Καυσόξυλα: «Φωτιά» οι τιμές
«Οι εξαγωγές σταμάτησαν από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ και οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πηγή των ξύλων όπως η Βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής.
Ο κ Σακελλαράκης εξήγησε τη «διαδρομή» που κάνουν τα ξύλα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή: «Το Δασαρχείο κόβει ορισμένα κυβικά ξύλων τα οποία πρέπει να κοπούν, κρατά τη δική του προμήθεια, τα δίνει στο κράτος και μετά μέσω δημοπρασίας τα αγοράζουν έμποροι και τα δίνουν στην αγορά. Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως αφορά τις αυξήσεις οι οποίες υπάρχουν και στα μεταφορικά που εμείς πληρώνουμε, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει».
Με τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος ειδικά στο ζήτημα της θέρμανσης.
Ο ίδιος έκανε λόγος και για ορισμένους εμπόρους οι οποίοι «χτυπούν» καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες ξυλείας με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε υψηλές τιμές.
Αυτοί οι έμποροι δίνουν τα ξύλα αυτά κυρίως σε τοπικές κοινωνίες γιαυτό και παρατηρείται έλλειψη.
Η ακρίβεια αυτή οδηγεί και σε πρωτοφανή, θλιβερά φαινόμενα για την κοινωνία μας, με πολίτες να κόβουν παράνομα ξύλα, ξεριζώνοντας ακόμα και ελιές 100 ετών!
Καυσόξυλα: Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα
Όσον αφορά στις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για επικείμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ, οι φορείς της αγοράς είναι προβληματισμένοι.
Ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από αυτή την απόφαση καθώς όπως υποστηρίζουν «σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν».
Ο κ. Σακελλαράκης υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία βούληση να αισχροκερδήσουν».
Καυσόξυλα: Πλαφόν στο κέρδος για ξύλα και πέλετ
Με τον τόνο να κοστίχει σήμερα από 130 – 170 ευρώ, αναλόγως της ποιότητας του ξύλου, οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με έναν βαρύ χειμώνα χωρίς θέρμανση. Ερχεται πλαφόν στο κέρδος για ξύλα και πέλετ, ξεκαθάρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
«Δεν είναι λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις.στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ σε σχέση με πέρυσι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και προανήγγειλε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
«Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, στον Σκάι.
Μιλώντας για την επιδότηση στα καύσιμα, σημείωσε πως: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο απροστάτευτο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν να αντιγράψουν τα μέτρα που πρώτοι πήραμε εμείς. Τα μέτρα θα τα συνεχίσουμε και θα τα επεκτείνουμε. Αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε όλοι μαζί».
Σε σχέση με τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Η πιο δηλωτική στιγμή της συνέντευξης Τύπου ήταν όταν ρωτήθηκε για το θέμα Πιτσιόρλα. Η απάντησή του ήταν “δεν χρωστώ σε κανέναν καμία εξήγηση”. Ούτε ρομπότ δεν το λέει αυτό. Ήταν τόσο αποκρουστική αυτή του η απάντηση που δείχνει και τον αληθινό τους χαρακτήρα. Ο ένας παρακολουθούσε τον άλλον αλλά δεν χρωστάνε καμία εξήγηση».
Και συνέχισε: «Θεωρώ αδιανόητο πέντε χρόνια Πρωθυπουργός να μην έχει καταλάβει πως λειτουργεί η οικονομία».
Καυσόξυλα: Τι με συμφέρει; Σόμπες, καυσόξυλα ή πέλετ;
Συμφέρει το καυσόξυλο, θα έλεγαν ορισμένοι, όμως οι τιμές του τόνου έχουν εκτοξευτεί. Απελπιστικά υψηλές οι τιμές στο πετρέλαιο, απογορευτική και η αγορά σόμπας για θέρμανση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τους πρώτους μνημονιακούς χειμώνες της αιθαλομίχλης είναι πιθανό να ξαναζήσουμε φέτος, καθώς οι εξελίξεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ωθούν πολλούς καταναλωτές στο να αναζητήσουν λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού τους σε πιο παραδοσιακά μέσα, όπως είναι οι ξυλόσομπες.
Σε ανάλογα μέσα, άλλωστε, αναμένεται να καταφύγουν και όσοι ζουν σε πολυκατοικίες με καυστήρα πετρελαίου, ο οποίος όμως σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, έχει να ανάψει από το 2010 και ουσιαστικά το σύστημα κεντρικής θέρμανσης έχει αχρηστευθεί.
Ηδη πολλοί καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε έρευνα αγοράς στα φυσικά καταστήματα και στο Διαδίκτυο προκειμένου να βρουν την πλέον συμφέρουσα και αποδοτική λύση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» και προέχονται από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμών – marketplace στην Ελλάδα, τo Skroutz, το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Σεπτεμβρίου οι αναζητήσεις για καύσιμες ύλες (πέλετ, μπρικέτες, προσανάμματα) ήταν σχεδόν εξαπλάσιες (484%) σε σύγκριση με το πρώτο δεκαήμερο του περυσινού Σεπτεμβρίου.
Κατά 318% είναι αυξημένες οι αναζητήσεις για ξυλόσομπες, κατά 122% για σόμπες πέλετ και κατά 107% για τζάκια.
Κάποιοι επίσης φαίνεται ότι θα στραφούν στον ηλιακό θερμοσίφωνα για να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να έχουν ζεστό νερό, ενώ σε αυτή τη λύση φαίνεται ότι θα καταφύγουν και όσοι είχαν ζεστό νερό μέσω ατομικού λέβητα φυσικού αερίου (boiler).
Οι αναζητήσεις για ηλιακά συστήματα είναι φέτος αυξημένες κατά 68% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, οι αναζητήσεις για ηλεκτρικά τζάκια είναι μειωμένες κατά 1%.
Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις αναζητήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες και όχι απαραιτήτως αγορές.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αναζητήσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν αν μη τι άλλο προς τα πού θα κατευθυνθεί φέτος η ζήτηση.
Αλλωστε, ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού έχουν αρχίσει οι προμήθειες σε καυσόξυλα από όσους έχουν τζάκι, και μάλιστα όχι μόνο από όσους έτσι κι αλλιώς αγοράζουν ξύλα τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε αυτά να μην έχουν υγρασία.
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καυσόξυλων, οι παραγγελίες είναι πενταπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εκφράζουν προβληματισμό για τη διαθεσιμότητα σε ξύλα τους επόμενους μήνες και ειδικά τον Δεκέμβριο.
Οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, με το κυβικό από τα 100 ευρώ πέρυσι να φθάνει φέτος στα 140 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσόξυλων και εν γένει των καύσιμων υλών απομακρύνεται.
Αυτό που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί και στα προϊόντα αυτά συγκεκριμένο όριο στο περιθώριο κέρδους, καθώς και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν αποθέματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά.
Σε αρκετά υψηλότερες τιμές, όμως, πωλούνται φέτος και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πέλετ, αλλά και οι σόμπες υγραερίου.
Ετσι, λοιπόν, μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, έχει αύξηση δηλαδή 40%.
Μια σόμπα πέλετ που τον περυσινό Σεπτέμβριο κόστιζε 875 ευρώ, φέτος κοστίζει 1.000 ευρώ, η τιμή της δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 15%.
Αλλες σόμπες πέλετ που είναι και αερόθερμες έχουν τιμές αυξημένες κατά 25%, από τα 1.010 ευρώ πέρυσι στα 1.255 ευρώ φέτος.
Πολύ ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι σόμπες υγραερίου, με τις τιμές αυξημένες πάνω από 40%, στα 180 ευρώ φέτος από 125 ευρώ πέρυσι.
Καυσόξυλα: Ποια είναι η οικονομικότερη λύση
Ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη, με τους καταναλωτές να αναζητούν την οικονομικότερη λύση ώστε να ζεσταθούν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε άλλωστε ένα ενεργειακό ντόμινο, που έχει «στριμώξει» την Ευρώπη, με το φυσικό αέριο να αποτελεί πλέον «χρυσάφι», με τα αποθέματα της Ελλάδας να είναι περιορισμένα.
Κάπως έτσι η ελληνική κυβέρνηση επιδοτεί πλέον με διπλασιασμό το επίδομα θέρμανσης, ώστε να υπάρξει μια γενικότερη στροφή προς τη συγκεκριμένη πηγή.
Ο Γιάννης Μαυράκης, γ.γ. της ΠΟΠΕΚ, ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά της κάθε πηγής θέρμανσης, αποκαλύπτοντας παράλληλα ποια είναι η οικονομικότερη.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η επιλογή του πέλετ, των καυσόξυλων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Το πέλετ παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός, όπως χοάνη. Το κόστος εγκατάστασης, αν δεν υπάρχει ήδη υπάρχουσα, είναι μεγάλο. Η τιμή της ξυλίας έχει ανέβει κατακόρυφα ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και τον περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως η αιθαλομίχλη», ανέφερε αρχικά ο κύριος Μαυράκης.
«Το φυσικό αέριο αποτελεί μια βασική πηγή θέρμανσης, ωστόσο εδώ βλέπουμε πως η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να επιστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος προς το πετρέλαιο. Αυτό μάλιστα φαίνεται από τον διπλασιασμό της επιδότησης θέρμανσης σε όσους αποφασίσουν από το φυσικό αέριο να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περιορισμένα και η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω της έλλειψης», πρόσθεσε ο γ.γ. της ΠΟΠΕΚ.
Όσο για τη φτηνότερη λύση θέρμανσης, ο κύριος Μαυράκης ήταν ξεκάθαρος: «Με βάση τα τωρινά δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί τη φτηνότερη λύση, καθώς η επιδότηση κάνει πιο προσιτή την αγορά του. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τιμή του φυσικού αερίου έχει εντεκαπλασιαστεί…».
Καυσόξυλα: Τριπλή παρέμβαση για επιστροφή στο πετρέλαιο – Ποιοι κερδίζουν
Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο στα 350 ευρώ, ενώ θα φτάσει τα 700 ευρώ για όσους επιλέξουν τη μετατροπή και τη θέρμανση με πετρέλαιο.
Αυξημένα θα είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι. Για άγαμο το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ, για τον έγγαμο από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, το επίδομα λαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.
Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε τα 750 ευρώ, ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Καυσόξυλα: Τι σημαίνει η επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία
Δραστική παρέμβαση απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε τόσο χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και σήμερα κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, χωρίς εντούτοις να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αναλυτικότερα, πέρσι η σεζόν «άνοιξε» με τιμή πετρελαίου στο 1,16 ευρώ με την ρωσική εισβολή να «εκτοξεύει» στο τέλος της, την 15/04/ με την τιμή κοντά στο 1.60 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως φέτος, στις 15/10 η σεζόν θα ανοίξει με την τιμή πετρελαίου να κυμαίνεται σε ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιδότηση η οποία και θα στοχεύσει στο να «σβήσει» μέρος αυτής της αύξησης που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου και που θα αφορά όλους τους καταναλωτές.
Ειδικότερα η επιδότηση υπολογίζεται στα 0,25 λεπτά το λίτρο στην αντλία ώστε η τιμή έτσι να υποχωρήσει κοντά στο 1,35 ευρώ.