Τζάκι: Έφτασε η ώρα τους. Τα καυσόξυλα είναι έτοιμα, ο καιρός χειμωνιάζει και τα πρώτα τζάκια ανάβουν. Προσοχή όμως στις παρακάτω συμβουλές για δυνατή φωτιά διαρκείας.
Το τζάκι κάθε χειμώνα έχει την τιμητική του, είτε για θέρμανση, είτε για συντροφιά, είτε για ατμόσφαιρα. Ειδικά φέτος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ζεσταθούν αποκλειστικά με καυσόξυλα, για να αποφύγουν το βάρος της ενεργειακής ακρίβειας και τις δυσθεώρητες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Δεν είναι λίγοι όσοι, είτε από ανάγκη είτε για συντροφιά, θα κληθούν κάποια στιγμή να ανάψουν ένα τζάκι για πρώτη φορά στη ζωή τους. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες λεπτομέρειες και «μυστικά», που θα σας γλιτώσουν από το να γεμίσει το σπίτι καπνούς, ή το σβήσει η φωτιά πολύ γρήγορα.
Πώς ανάβει το τζάκι: Τα απαραίτητα
Όποιον και από τους παρακάτω τρόπους και αν επιλέξετε για να ανάψετε το τζάκι σας, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τα απαραίτητα που χρειάζεστε για το σωστό άναμμα. Αυτά είναι:
- Να έχουμε προσάναμμα κατά προτίμηση ξερά κλαδιά, χαρτί-εφημερίδα ή τα γνωστά χημικά εύφλεκτα υλικά
- Το σκέπαστρο της καμινάδας του τζακιού θα πρέπει να είναι ανοιχτή
- Η καμινάδα θα πρέπει να είναι καθαρή για να τραβά καλά τον καπνό
- Στην περίπτωση που δεν τραβάει σωστά τον καπνό μπορείτε να τοποθετήσετε στην καμινάδα ένα ειδικό ανεμιστήρα
Οι 3 εύκολοι τρόποι να ανάψετε το τζάκι
- Τζάκι με προσάναμμα
Μπορείτε να ανάψετε φωτιά τοποθετώντας πρώτα δύο ξύλα παράλληλα στην σχάρα και με απόσταση μεταξύ τους, στοιβάζοντας ανάμεσά τους λεπτά ξυλαράκια για προσάναμμα. Στη συνέχεια, ανάβετε τις δύο άκρες από το προσάναμμα και περιμένετε μέχρι να πάρουν φωτιά. Στο τέλος τοποθετείτε ένα ακόμα ξύλο από πάνω για να «κλειδώσετε» τη φωτιά, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα στα ξύλα για να περνά αέρας. Σε λίγα λεπτά θα έχετε δυνατή φωτιά!
- Τζάκι με εφημερίδα
Βάλτε στη σχάρα το προσάναμμα, το οποίο είναι προτιμότερο να κόψετε σε μικρά κομματάκια, και τοποθετήσετε το σε σχήμα πυραμίδας για να περνά πιο εύκολα αέρας ανάμεσα στα μικρά ξυλαράκια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε από πάνω λίγο πιο μεγάλα ξερά ξύλα και στο τέλος ακουμπήστε τρία μεγάλα ξύλα, δύο παράλληλα μεταξύ τους και ένα κάθετα από πάνω. Κόψτε μερικά φύλλα εφημερίδας σε λωρίδες, τοποθετήστε τα στη σκάφη της σχάρας και ανάψτε το χαρτί με αναπτήρα. Τα ξύλα θα πάρουν φωτιά σε δευτερόλεπτα!
- Τζάκι με τεχνητά καυσόξυλα
Στο βίντεο αυτό θα δείτε πώς το άναμμα του τζακιού γίνεται παιχνίδι αν χρησιμοποιήσετε τεχνητά καυσόξυλα, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα συμβατικά ξύλα, αλλά παίρνουν πολύ πιο γρήγορα φωτιά. Επιπλέον, είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μολύνετε την ατμόσφαιρα (εντός και εκτός σπιτιού) με χημικά. Το μοναδικό μειονέκτημα με τα τεχνητά καυσόξυλα είναι το κόστος τους, ωστόσο με τρία μόνο από αυτά θα έχετε δυνατή φωτιά από το απόγευμα μέχρι να πάτε για ύπνο. Όσο για το άναμμά τους; Απλά τα τοποθετείτε σε σχήμα Χ και τα ανάβετε με τον αναπτήρα, χωρίς οποιοδήποτε άλλο προσάναμμα.
Τζάκι: Πότε ξεμένει από καυσόξυλα η Αττική
Ήδη από τον Σεπτέμβριο διαπιστώνονται ελλείψεις στην τροφοδοσία, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης ζήτησης που υπάρχει, ενώ οι πολίτες αναζητούν την πιο φθηνή λύση για ζέστη.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είναι αναμενόμενο, θα υπάρχουν τους επόμενους μήνες στα αστικά κέντρα, με την Αθήνα να έρχεται σύντομα αντιμέτωπη και ολοκληρωτική έλλειψη, όπως προβλέπουν παράγοντες της αγοράς.
Πρόσφατο ρεπορτάζ του Open ανέδειξε το θέμα, αφού από τα μέσα κιόλας Σεπτεμβρίου ο χρόνος αναμονής για παραλαβή των παραγγελιών είναι από τα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από ένας μήνας.
Ο πρόεδρος εμπόρων στερεών καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακελλαράκης, είχε πει τότε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση και οι καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών, αλλά το αποθεματικό στα ξύλα για τζάκι.
Μάλιστα, «έδειξε» και το κρίσιμο δίμηνο που θα ξεμείνει η Αθήνα από καυσόξυλα:
«Θα υπάρξει πρόβλημα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο με μαθηματική ακρίβεια από το αποθεματικό».
Εξήγησε επίσης:
«Το πρόβλημα είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν θα υπάρχει ξύλο τον Γενάρη. Έχουν κλείσει οι πηγές, δεν έρχονται τα ξύλα, δεν φτάνουν τα ξύλα στην Αθήνα, δεν τους συμφέρει τους εμπόρους. Έχει κλείσει η Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. Δεν μπαίνει τίποτα μέσα.»
Καυσόξυλα: Ποια είναι πιο αποδοτικά και ποια να αποφεύγετε
Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή όμως γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου
- Δρυς: Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.
- Ελιά: Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.
- Πεύκο: Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή.
- Έλατο: Ξύλα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για προσάναμμα έχουν χαμηλή πυκνότητα, καίγονται γρήγορα και δίνουν μεγάλη φλόγα.
Αυτά τα τέσσερα είδη καυσόξυλων είναι τα κυριότερα όμως, υπάρχουν και άλλα είδη όπως καστανιά, λεύκη, πουρνάρι, ευκάλυπτος, λεμονόδεντρα κ.α.
Για τα πέλλετ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα σημειώνει ο κ. Νταλός και συμπληρώνει πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.
Τι να προσέχετε με τα κούτσουρα
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη φυσική ξήρανση των κούτσουρων. Τα κούτσουρα αρχίζουν να χάνουν νερό τον χειμώνα, αλλά τον Μάρτιο παρατηρείται η μέγιστη απώλεια νερού (περίπου 10%). Σε ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια το φρέσκο ξύλο που σκίζεται τον Δεκέμβριο και αποθηκεύεται κάτω από κάλυμμα μπορεί να φτάσει, ήδη από τον Ιούνιο, σε επίπεδα υγρασίας 20% και συνεπώς να είναι κατάλληλο για να διακινηθεί στο εμπόριο ως έτοιμο ξηρό ξύλο. Ωστόσο, στην περίπτωση των υγρών καλοκαιριών οι ανιχνεύσιμες διαφορές είναι ελάχιστες και η τιμή 20% θα επιτευχθεί, ένα μήνα όμως αργότερα.
Τα κούτσουρα που αποθηκεύονται καλυμμένα στεγνώνουν σχετικά πιο γρήγορα κατά τους πρώτους μήνες του χειμώνα. Αυτό το πλεονέκτημα του καλυπτόμενου ξύλου αντισταθμίζεται για το ακάλυπτο ξύλο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Η παρουσία ενός ξύλινου υπόστεγου, ειδικά σε πολύ βροχερές περιοχές, κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι συμβάλλει στον περιορισμό της υγρασίας που ανακτάται κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου φθινόπωρου-χειμώνα.
Υπό την προϋπόθεση, ότι η δομική κατασκευή επιτρέπει τον επαρκή αερισμό (τοίχοι με σχισμές), η αποθήκευση του ξύλου υπό κάλυψη συνιστάται ανεπιφύλακτα. Σε σύγκριση με τα σκισμένα ξύλα, τα μη-σκισμένα ξύλα θα φθάσουν σε επίπεδα υγρασίας 20% δύο μήνες αργότερα. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί το 20%, με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η υγρασία μέχρι το φθινόπωρο, προτείνεται να σχίζονται τα χαμηλής ποιότητας στρογγυλά κορμοτεμάχια σε καυσόξυλα με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά πριν από τη φυσική ξήρανση.
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ξύλου και της προετοιμασίας στοίβαξης των καυσόξυλων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού, η επικάθηση άλλων υλικών πάνω στα κούτσουρα-καυσόξυλα. Ο χώρος της επεξεργασίας πρέπει να έχει σταθερό δάπεδο (τσιμέντο ή άσφαλτο). Η φυσική ξήρανση των κούτσουρων μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτούς χώρους είτε σε καλυπτόμενους και αεριζόμενους χώρους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία του εδάφους και τη βροχή.