Υγεία: Αυτά είναι τα ροφήματα που μπορούν να ρίξουν τη χοληστερίνη

Υγεία: Η χοληστερίνη είναι ένα πρόβλημα υγείας το οποίο ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το MedicalNewsToday, όταν τα επίπεδα χοληστερόλης είναι ανθυγιεινά, αυξάνεται ο κίνδυνος σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

 1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις που φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της “κακής” LDL και της συνολικής χοληστερόλης.

Σε μια μελέτη του 2015, οι επιστήμονες έδωσαν σε αρουραίους πόσιμο νερό εμποτισμένο με κατεχίνες και επιγαλλοκατεχίνη γαλλική, ένα άλλο ευεργετικό αντιοξειδωτικό του πράσινου τσαγιού.

Μετά από 56 ημέρες, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης και της “κακής” LDL είχαν μειωθεί κατά περίπου 14,4% και 30,4% στις δύο ομάδες αρουραίων που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής χοληστερόλης. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να διερευνηθεί περαιτέρω το θέμα.

Το μαύρο τσάι μπορεί επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη, αλλά σε μικρότερο βαθμό από την πράσινη παραλλαγή του. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι διαφορετικές ποσότητες κατεχινών στα τσάγια σημαίνουν ότι ο οργανισμός απορροφά το υγρό με διαφορετικό τρόπο.

Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων HDL.

 1. Γάλα σόγιας

Η σόγια έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η αντικατάσταση της κρέμας γάλακτος ή των γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά με γάλα σόγιας ή κρέμα γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά την κατανάλωση 25 γραμμαρίων (g) ημερησίωςΕμπιστευμένη Πηγή πρωτεΐνης σόγιας ως μέρος μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται η σόγια σε πλήρη και ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή με ελάχιστα ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα, άλατα και λίπη.

Άλλες αρχές συνιστούν την κατανάλωση 2-3 μερίδων τροφίμων ή ποτών με βάση τη σόγια καθημερινά, με μία μερίδα να αντιστοιχεί σε 250 χιλιοστόλιτρα (ml) γάλακτος σόγιας.

 1. Ποτά βρώμης

Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνες, οι οποίες δημιουργούν μια ουσία που μοιάζει με πηκτή στο έντερο και αλληλεπιδρούν με τα χολικά άλατα, τα οποία μπορούν να αναστέλλουν την απορρόφηση της χοληστερόλης και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μια ανασκόπηση του 2018 διαπίστωσε ότι τα ροφήματα βρώμης, όπως το γάλα βρώμης, μπορεί να προσφέρουν πιο σταθερή μείωση της χοληστερόλης από ό,τι τα ημιστερεά ή στερεά προϊόντα βρώμης. Ένα ποτήρι γάλα βρώμης των 250 ml μπορεί να παρέχει 1 g β-γλυκανών.

Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τις ετικέτες των ροφημάτων βρώμης για να βεβαιωθείτε ότι περιέχουν β-γλυκάνες, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται ως μέρος των πληροφοριών για τις φυτικές ίνες, και πόσο περιλαμβάνουν ανά μερίδα.

Μάθετε περισσότερα για το γάλα βρώμης εδώ.

 1. Χυμός ντομάτας

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε μια ένωση που ονομάζεται λυκοπένιο, η οποία μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα των λιπιδίων και να μειώσει την “κακή” LDL χοληστερόλη.

Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι η επεξεργασία των ντοματών σε χυμό αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο.

Ο χυμός ντομάτας είναι επίσης πλούσιος σε φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη και νιασίνη.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι 25 γυναίκες που έπιναν 280 ml χυμό ντομάτας καθημερινά για 2 μήνες παρουσίασαν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας 20-30 ετών και είχαν δείκτη μάζας σώματος τουλάχιστον 20.

 1. Smoothies με μούρα

Πολλά μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας στα μούρα, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόληςTrusted Source.

Τα μούρα είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά.

Φτιάξτε ένα smoothie με μούρα αναμειγνύοντας δύο χούφτες – περίπου 80 γραμμάρια – οποιουδήποτε μούρου. Συνδυάστε τα μούρα με 1/2 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό.

Παραδείγματα ιδιαίτερα υγιεινών μούρων περιλαμβάνουν:

Φράουλες
βατόμουρα
βατόμουρα
σμέουρα

 1. Ποτά που περιέχουν στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες είναι φυτικές χημικές ουσίες που μοιάζουν σε σχήμα και μέγεθος με τη χοληστερόλη και εμποδίζουν την απορρόφηση μέρους της χοληστερόλης.

Ωστόσο, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν χαμηλά επίπεδα στερολών και στανολών που δεν μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη.

Οι εταιρείες προσθέτουν αυτές τις χημικές ουσίες σε διάφορα τρόφιμα και ποτά, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εμπλουτισμένα επαλείμματα φυτικής προέλευσης, ροφήματα γιαουρτιού, γάλα και χυμούς φρούτων.

Ο FDA αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν 1,3 g ή περισσότερο στερολών και 3,4 g στανολών την ημέρα.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να καταναλώνουν αυτές τις στερόλες και τις στανόλες μαζί με ένα γεύμα.

 1. Ποτά με κακάο

Το κακάο είναι το κύριο συστατικό της μαύρης σοκολάτας. Περιέχει αντιοξειδωτικά που οι γιατροί ονομάζουν φλαβανόλες που μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος 450 mg που περιέχει φλαβανόλες κακάο δύο φορές την ημέρα για 1 μήνα μείωσε τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης, ενώ αύξησε τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης.

Το κακάο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υγεία: Έχετε άγχος; Πείτε αυτή τη λέξη και θα χαλαρώσετε αμέσως

Σε μάστιγα του αιώνα εξελίσσεται το άγχος με το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν να έχει τη λύση για να χαλαρώσουμε!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν αντί για την αντωνυμία «εγώ», αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το «εσύ», είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση που προκαλεί άγχος.

Με αυτό το κόλπο, ουσιαστικά δημιουργούμε μια «ψυχολογική απόσταση» από τον ίδιο μας τον εαυτό που μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε ευκολότερα το άγχος και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις για εμάς.

Κάπως έτσι τα συναισθήματά μας γίνονται πιο διαχειρίσιμα με αποτέλεσμα η κατάσταση που βιώνουμε, να μην έχει πια τη μορφή απειλής.

Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Michigan, χρησιμοποιώντας αντωνυμίες στο δεύτερο και τρίτο πρόσωπο, δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο για να δράσουμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε πιο εύκολα ένα πρόβλημα.

Έτσι οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις γίνονται πιο ελεγχόμενες και αυτό δίνει χώρο σε περισσότερη δράση.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα βρεθείς σε μια κατάσταση που σου προκαλεί άγχος, αντί να πεις «εγώ», δοκίμασε να πεις «Εσύ μπορείς να το ξεπεράσεις».

Υγεία: Αυτά είναι τα σημάδια που προειδοποιούν για τον πιο επικίνδυνο καρκίνο

Μια ακόμα έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Το 83% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε έρευνα του Pancreatic Cancer Action Network (PanCAN) δεν γνώριζαν τα προειδοποιητικά σημάδια ή τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου, καθώς δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης αλλά μόνο περιορισμένες θεραπείες.

Υπάρχουν, ωστόσο, συμπτώματα που μπορούν να προειδοποιήσουν, σύμφωνα με το Pancreatic Cancer Action Network (PanCAN) – αν και δυστυχώς οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν.

Σύμφωνα με σχετικό οδηγό που εξέδωσε ο Οργανσιμός, τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι:

 • ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη,
 • η απώλεια βάρους
 • η απώλεια όρεξης και
 • τα προβλήματα του πεπτικού,
 • τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών),
 • τα λιπαρά ή υδαρή κόπρανα και
 • ο νεοεμφανιζόμενος διαβήτης.

«Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ασαφή και μπορούν να συγχέονται με πολλά άλλα κοιλιακά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατανόηση αυτών των συμπτωμάτων μαζί με ορισμένους παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό σας ιστορικό μπορεί να σας βοηθήσει», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της PanCAN, Julie Fleshman.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 11%, σύμφωνα με την PanCAN.

Η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της χειρουργικής επέμβασης.

Υγεία: Τα 7 συμπτώματα που δείχνουν έμφραγμα ένα μήνα πριν αυτό συμβεί

Μια νέα έρευνα μαρτυρά τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν, σε ό,τι αφορά το έμφραγμα.

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα σοβαρό επείγον περιστατικό και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως γρήγορα.

Τα κύρια σημάδια είναι κυρίως πόνος στο στήθος και αίσθημα ζάλης.

Ωστόσο, έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας έδειξε ότι υπάρχουν επτά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν ένα μήνα πριν από ένα έμφραγμα.

Γράφοντας στο περιοδικό «Circulation», οι γιατροί διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών αναφέρουν ενοχλήσεις στο στήθος πριν την καρδιακή προσβολή.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας διαπίστωσαν ότι το 90% των συμμετεχόντων είχαν ασυνήθιστα συμπτώματα περισσότερο από ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή και ότι αυτά υποχώρησαν μετά το συμβάν.

Τα πιο συνηθισμένα επτά ήταν τα εξής:

 • Διαταραχή του ύπνου (48%)
 • Δύσπνοια (42%)
 • Δυσπεψία (39%)
 • Άγχος (35,5%)
 • Βαριά/αδύναμα χέρια ή πόδια (24,9%)
 • Αλλαγές στη σκέψη (23,9%)
 • Απώλεια της όρεξης (21,9%)

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Sun», ειδικός δήλωσε ότι υπάρχει πλήθος άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να υποφέρουν οι άνθρωποι.

Επιστήμονες εξηγούν ότι τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, σφίξιμο στο στήθος, βάρος στο στήθος – τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγονωμένο αίμα.

Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος ή αδυναμία στα πόδια και τα χέρια μας – και πάλι λόγω μειωμένης κυκλοφορίας, είπε ο ειδικός.

Και πρόσθεσε: «Άλλα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να είναι η δύσπνοια, το αίσθημα παλμών της καρδιάς (όταν κάποιος μπορεί να αισθανθεί τους χτύπους της καρδιάς του).

Το πρώτο, είπε, είναι το «καρδιολογικό», το οποίο σχετίζεται με καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι το αγγειακό, το οποίο αναφέρεται σε καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι αρτηρίες ή οι φλέβες.

«Η στένωση ή η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, για παράδειγμα λόγω συσσώρευσης πλάκας, μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Τα μπλοκαρισμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο εάν η καρδιά ή ο εγκέφαλος στερούνται οξυγόνου, με τη στεφανιαία νόσο να αποτελεί την κύρια αιτία καρδιακών προσβολών», πρόσθεσε ο ειδικός.

Όσον αφορά τα αίτια των καρδιαγγειακών παθήσεων ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι το κάπνισμα.

«Άλλοι περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν μεταβολικοί παράγοντες, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης. Το υψηλό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί αιτία καρδιαγγειακής νόσου και παράγοντα που συμβάλλει στις καρδιακές προσβολές. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα ή φροντίδα της ψυχικής ευεξίας, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός».

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε τους δεσμούς μεταξύ των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

«Εάν έχετε στενό συγγενή με καρδιακή νόσο, είναι πιθανό να πάσχετε κι εσείς από αυτήν. Εξίσου η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι μαύρης ή νοτιοασιατικής εθνικότητας έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», πρόσθεσε.

«Εάν υποφέρετε από κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας», προτείνουν οι ειδικοί.

Υγεία: Τα σημάδια που δείχνουν καρκίνο ακόμη και τρία χρόνια πριν διαγνωστεί

Μια νέα έρευνα φέρνει σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν πως μπορεί κάποιος να νοσήσει από καρκίνο, τρία χρόνια πριν αυτός διαγνωστεί.

Κι όμως υπάρχουν ενδείξεις με τις οποίες μπορεί κανείς που παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον οργανισμό του να υποψιαστεί εάν πάσχει από καρκίνο.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του παγκρέατος, μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές κακοήθειας, θα μπορούσε να ανιχνευτεί στους ασθενείς έως τρία και χρόνια νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει συνήθως σήμερα, αν δοθεί έγκαιρα προσοχή σε δύο σημαντικούς μεταβολικούς δείκτες:

Την ξαφνική μεγάλη απώλεια βάρους και την υπεργλυκαιμία (αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα) που δεν οφείλεται σε διαβήτη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου, βελτιώνοντας έτσι το ποσοστό επιβίωσης και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών που σήμερα είναι χαμηλό.

Η εν λόγω μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σάρεϊ και της Οξφόρδης με επικεφαλής τη δρ Ανιέσκα Λεμάνσκα του πρώτου, καθώς και την οργάνωση Δράση Παγκρεατικού Καρκίνου, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One».

Βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 8.777 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος, καθώς και μια ομάδα 34.979 υγιών ατόμων (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους με παγκρεατικό καρκίνο μια δραματική απώλεια σωματικού βάρους μπορούσε να γίνει αισθητή έως δύο χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου.

Τη στιγμή της διάγνωσης ο δείκτης μάζας σώματος των ασθενών ήταν πλέον κατά μέσο όρο τρεις μονάδες μικρότερος σε σχέση με τους υγιείς.

Επίσης βρέθηκε ότι η υπεργλυκαιμία, όπως διαπιστώνεται από την αύξηση του δείκτη γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ήταν ανιχνεύσιμη ακόμη νωρίτερα, έως τρία χρόνια πριν τη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου.

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο με δύο σημαντικές λειτουργίες: την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης (που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα) και πεπτικών ενζύμων.

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τη μία ή και τις δύο αυτές λειτουργίες.

Σήμερα σχεδόν το 90% των ασθενών διαγιγνώσκονται πολύ καθυστερημένα για να τύχουν θεραπείας.

«Λόγω της δυσκολίας στην ανίχνευση του παγκρεατικού καρκίνου, τα ποσοστά επιβίωσης είναι υπερβολικά χαμηλά σε σχέση με άλλους καρκίνους, με λιγότερο από το 10% των ανθρώπων να επιβιώνουν πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση», δήλωσε η Λεμάνσκα.

Μόνο το 1% με παγκρεατικό καρκίνο ζει πάνω από δέκα χρόνια.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η απώλεια βάρους στους διαβητικούς σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη αλλά χάνουν βάρος.

Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία στους μη διαβητικούς σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου από ό,τι στους διαβητικούς.

Σύμφωνα πάντως με τη Λεμάνσκα, «με τον διαβήτη να είναι τόσο πιο διαδεδομένος σε σχέση με τον παγκρεατικό καρκίνο, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν την υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε καρκίνο του παγκρέατος και όχι σε διαβήτη».

«Η έρευνα μας δείχνει ότι μια δραματική και ανεξήγητη απώλεια βάρους, κυρίως στους ανθρώπους με διαβήτη, αλλά επίσης σε εκείνους χωρίς διαβήτη, καθώς και μια ανεξήγητη υπεργλυκαιμία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υψηλά επίπεδα καχυποψίας», ανέφερε ο καθηγητής Σιμόν ντε Λουζινιάν της Οξφόρδης.

Υγεία: Κοιμάστε αυτήν την ώρα; Σταματήστε το αμέσως

Μια νέα έρευνα φέρνει στο φωςς τους κινδύνους του ύπνου σε ακατάλληλη ώρα.

Όπως αναφέρει το Theissue.gr, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Digital Health διαπίστωσε ότι την ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η συσχέτιση αυτή είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ανιχνευτές κίνησης που φορούσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που επέλεγαν να πάνε για ύπνο την ώρα 10 μ.μ., μεταξύ 10-10:59 μ.μ., είχαν τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα ύπνου από τους συμμετέχοντες στη μελέτη για μια περίοδο επτά ημερών.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 5,7 ετών, οι ερευνητές σημείωσαν ποιοι συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προσπάθησε να πέσεις για ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα.

«Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης, καρδιαγγειακών νοσημάτων, βρέθηκε στους συμμετέχοντες με ώρες έναρξης ύπνου μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώθηκε με τις ώρες έναρξης ύπνου νωρίτερα» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Άλλες έρευνες επισημαίνουν τη σημασία του χρόνου του ύπνου σε σχέση με την υγεία της καρδιάς μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heath Association νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για ύπνο μετά τις 11 μ.μ. και κοιμόντουσαν αργότερα από τις 8 π.μ. είχαν υψηλότερο κίνδυνο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.