Υγεία: Αυτή είναι η βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – Κάθε πότε πρέπει να τη λαμβάνετε

Υγεία: Μια έρευνα επιστημόνων, δείχνει τις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης που μπορούμε να βρούμε… όλοι!

Αναπόσπαστο κομμάτι του παζλ της μακροζωίας αποτελεί η βιταμίνη του ήλιου καθώς η έλλειψή της από τον οργανισμό θα μπορούσε να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, διευκρινίζει νεότερη μελέτη
Απαραίτητη θεωρείται η βιταμίνη D για τη συνολική υγεία, αλλά και για την πρόληψη του πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με νεότερη και μακροσκελή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, επιβεβαιώθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης της βιταμίνης του ήλιου με τα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας.

Μέσα από σχεικέ έρευνα διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε σημαντικά με την αύξηση των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D και τα ισχυρότερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα άτομα που βρίσκονταν στο εύρος της σοβαρής ανεπάρκειας.

Πάντως πέρα από τον ήλιο υπάρχουν και πέντε τροφές που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης D.

1 Σολωμός
2 Τόνος
3 Σαρδέλες
4 Βοδινό Συκώτι
5 Κρόκος αυγού

Υγεία: Εμφανίσατε αυτά τα σπυράκια; Τρέξτε αμέσως στον καρδιολόγο

Τα χέρια συχνά «αντανακλούν» παθήσεις του δέρματος, των αρθρώσεων ή ακόμη και της καρδιάς, όπως αναφέρει το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας.

«Μπορείς να μάθεις πολλά κοιτάζοντας τα χέρια κάποιου» αναφέρει η Δρ. Κέλι Γουέσελμαν από το Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας σε συνέντευξή της σχετικά με τα πιο συνηθισμένα αλλά και τα παράξενα σημάδια ασθένειας που αποτυπώνονται στα χέρια.

Εξάνθημα στην παλάμη ή στον καρπό

Τα μικρά κόκκινα σπυράκια ή οι φλύκταινες στο κατώτερο τμήμα του χεριού υποδεικνύουν συχνά αλλεργία στο νικέλιο.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η ευαισθησία του δέρματος στο συγκεκριμένο μέταλλο είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Πολλά είναι τα αντικείμενα που κατασκευάζονται από νικέλιο και με τα οποία ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, από κοσμήματα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές.

Επίσης, μικρές ποσότητες του μετάλλου βρίσκονται σε τροφές όπως τα φασόλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, η σόγια και η βρόμη, τονίζει η Δρ Σάλμα Φαρι ντε λα Φελντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Έμορι των ΗΠΑ.

Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια

Στα νεαρά άτομα χωρίς διαπιστωμένα προβλήματα υγείας, το μούδιασμα των χεριών φανερώνει συχνά σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Για να διαπιστωθεί αν το μούδιασμα οφείλεται σε κάποια αθώα (π.χ. πίεση των χεριών στον ύπνο) ή σοβαρή αιτία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο εντοπίζει βλάβες σε νεύρα ή μυς, αναφέρει ο Δρ Μάθιου Μπάρετ, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Ο ίδιος επισημαίνει πως το ξαφνικό μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια επιβάλλει την άμεση μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να υποδεικνύει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δάχτυλο που «κλειδώνει»

Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, γνωστή και ως «εκτινασσόμενος δάκτυλος» (trigger finger), χαρακτηρίζεται από την αδυναμία κίνησης του αντίχειρα ή του δείκτη και το «κλείδωμα» της άρθρωσης.

Συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει φλεγμονή στον τένοντα που συνδέει το οστό με τον μυ του δαχτύλου και είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Σύμφωνα με τη Δρ Γουέσελμαν, μεγαλύτερη ευπάθεια απέναντι στη στενωτική τενοντοελυτρίτιδα παρουσιάζουν όσοι έχουν διαγνωστεί με κάποια μορφή αρθρίτιδας, διαταραχή του θυρεοειδούς ή διαβήτη, καθώς και όσοι κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Ξεφλούδισμα, κοκκίνισμα ή σπυράκια με πύον

Η εμφάνιση φολίδων και το επίμονο ξεφλούδισμα του δέρματος, ιδίως αν συνδυάζεται με κοκκίνισμα ή λευκά σπυράκια με πύον στα χέρια, είναι συχνά ενδεικτική για ψωρίαση, αναφέρει η Δρ ντε λα Φελντ. Άλλες πιθανές ενδείξεις ψωρίασης, προσθέτει, είναι οι αλλαγές στα νύχια, όπως η αυλάκωση ή το κιτρίνισμα.

Ωχρότητα και μελάνιασμα των δαχτύλων

Όταν τα δάχτυλα χάνουν το χρώμα τους, δηλαδή γίνονται χλωμά, και στη συνέχεια μελανιάζουν σαν αντίδραση στις χαμηλές θερμοκρασίες ή στο έντονο στρες τότε η διάγνωση είναι σχεδόν πάντα το σύνδρομο Ρεϊνό.

Το σύνδρομο δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία και είναι αποτέλεσμα της προσωρινής μείωσης της αιμάτωσης των δαχτύλων, είτε στα χέρια είτε στα πόδια.

Εκτός από τον αποχρωματισμό του δέρματος, το σύνδρομο Ρεϊνό χαρακτηρίζεται και από άλλα συμπτώματα, όπως το μούδιασμα, η τοπική πτώση της θερμοκρασίας και ο πόνος.

Όπως αναφέρει η τη Δρ Γουέσελμαν, το σύνδρομο Ρεϊνό είναι ιδιαίτερα συχνό μεταξύ των γυναικών νεαρής ηλικίας.

Κόκκινοι ή μελανοί όζοι στις άκρες των δαχτύλων

Τα λεγόμενα οζίδια του Osler εμφανίζονται ως επίπονες κόκκινες ή μελανές δερματικές αλλοιώσεις στις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλονται στην ενδοκαρδίτιδα, δηλαδή σε βακτηριακή λοίμωξη των βαλβίδων της καρδιάς, αναφέρει η καρδιολόγος Αν Άλμπερς.

Η ενδοκαρδίτιδα, προσθέτει, μπορεί επίσης να προκαλέσει μικροαιμορραγίες κάτω από την επιδερμίδα της παλάμης, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στην επιδερμίδα καφετί ή μελανές κηλίδες.

Πόνος, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις των δαχτύλων

Ιδιαίτερα στις γυναίκες, ο πόνος, η φλεγμονή και οι λειτουργικοί περιορισμοί των δαχτύλων στα χέρια είναι συμπτώματα ενδεικτικά για φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο λύκος, η αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων), το σκληρόδερμα (πάθηση των συνδετικών ιστών) ή η δερματομυοσίτιδα (πάθηση του δέρματος και των μυών).

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Δρ Γουέσελμαν, το πρήξιμο στα χέρια μπορεί να υποδηλώνει ακόμη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Υγεία: Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης

Πρόκειται για την μάστιγα του 21ου αιώνα. Η κατάθλιψη κάνει ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή της σε όλες τις ηλικίες.

To να μην είσαι χαρούμενος δεν είναι το ίδιο με το να έχεις κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται χαλαρά για να περιγράψει το πώς νιώθουμε μετά από κακή εβδομάδα στη δουλειά ή όταν διανύουμε μία περίοδο χωρισμού.

Ωστόσο, μία σημαντική καταθλιπτική διαταραχή – ένας είδος κατάθλιψης – είναι πολύ πιο περίπλοκο. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που καθορίζουν αν βιώνεις κατάθλιψη ή δεν είσαι χαρούμενος.

Το να προσδιορίσεις αν τα επίμονα σκοτεινά συναισθήματα είναι αποτέλεσμα κατάθλιψης μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάρρωση.

Διαβάστε τα παρακάτω ανησυχητικά σημάδια και αν τα εντοπίζετε στον εαυτό σας ίσως χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ειδικό για θέματα ψυχικής υγείας.

  1. Απελπιστική προοπτική

Η μείζονα κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεστε για τη ζωή γενικά. Το να έχετε μια απελπιστική ή ανήμπορη προοπτική για τη ζωή σας είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Άλλα συναισθήματα μπορεί να είναι η αναξιότητα, το μίσος για τον εαυτό μας ή οι ακατάλληλες ενοχές. Οι συνήθεις, επαναλαμβανόμενες σκέψεις κατάθλιψης μπορεί να εκφράζονται ως «για όλα φταίω εγώ» ή «Ποιο είναι το νόημα;»

  1. Χαμένο ενδιαφέρον

Η κατάθλιψη μπορεί να αφαιρέσει τη χαρά ή το αίσθημα διασκέδασης από πράγματα που αγαπάμε. Η απώλεια ενδιαφέροντος ή η απόσυρση από δραστηριότητες (σπορ, έξοδος με φίλους) που παλιά σου άρεσαν είναι ένα ακόμη σημάδι κατάθλιψης. Ένας άλλος τομέας που μπορεί να χάσεις το ενδιαφέρον σου είναι το σεξ. Τα συμπτώματα μείζονας κατάθλιψης συμπεριλαμβάνουν μειωμένη σεξουαλική διάθεση ή ακόμη και δυσλειτουργία.

  1. Αυξημένη κόπωση και προβλήματα ύπνου

Μέρος του λόγου που μπορεί να σας οδηγήσει να σταματάτε να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε είναι το αίσθημα κούρασης. Η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται με έλλειψη ενέργειας και ένα τεράστιο αίσθημα κόπωσης, που μπορεί να είναι από τα πιο εξουθενωτικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ύπνο.

Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με την αϋπνία , καθώς το ένα μπορεί να οδηγήσει στο άλλο και το αντίστροφο. Η έλλειψη ποιοτικού, ξεκούραστου ύπνου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος.

  1. Άγχος

Ενώ η κατάθλιψη δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί άγχος , οι δύο καταστάσεις συμβαίνουν συχνά μαζί. Τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν:

νευρικότητα, ανησυχία ή αίσθημα έντασης
αισθήματα κινδύνου, πανικού ή τρόμου
γρήγορος καρδιακός ρυθμός
γρήγορη αναπνοή
αυξημένη ή έντονη εφίδρωση
τρέμουλο ή μυϊκή σύσπαση
δυσκολεύεστε να εστιάσετε ή να σκεφτείτε ξεκάθαρα για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό για το οποίο ανησυχείτε

  1. Ευερεθιστότητα στους άνδρες

Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τα φύλα. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως ευερεθιστότητα , συμπεριφορά απόδρασης ή επικίνδυνη συμπεριφορά, κατάχρηση ουσιών ή άστοχο θυμό.

Οι άνδρες είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να αναγνωρίσουν την κατάθλιψη ή να αναζητήσουν θεραπεία για αυτήν.

  1. Αλλαγές στην όρεξη και το βάρος

Το βάρος και η όρεξη μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις για τα άτομα με κατάθλιψη. Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Μερικοί άνθρωποι θα έχουν αυξημένη όρεξη και θα πάρουν βάρος, ενώ άλλοι δεν θα πεινάσουν και θα χάσουν βάρος.

Μια ένδειξη για το εάν οι διατροφικές αλλαγές σχετίζονται με την κατάθλιψη είναι εάν είναι σκόπιμες ή όχι. Εάν δεν είναι, μπορεί να σημαίνει ότι προκαλούνται από κατάθλιψη.

  1. Ανεξέλεγκτα συναισθήματα

Τη μία στιγμή θυμώνεις και την άλλη κλαις ανεξέλεγκτα. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει εναλλαγές της διάθεσης και τα σκαμπανεβάσματα στα συναισθήματα.

  1. Κοιτάζοντας το θάνατο

Η κατάθλιψη μερικές φορές συνδέεται με την αυτοκτονία . Το 2013, περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτοκτονία στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα μεΚέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Οι άνθρωποι που αυτοκτονούν συνήθως εμφανίζουν πρώτα συμπτώματα. Συχνά οι άνθρωποι μιλούν για αυτό ή κάνουν μια πρώτη προσπάθεια πριν καταφέρουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος διατρέχει άμεσο κίνδυνο να αυτοτραυματιστεί ή να πληγώσει άλλο άτομο:

Καλέστε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας.
Μείνετε με το άτομο μέχρι να φτάσει βοήθεια.
Αφαιρέστε τυχόν όπλα, μαχαίρια, φάρμακα ή άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.
Ακούστε, αλλά μην κρίνετε, μην μαλώνετε, μην απειλείτε ή φωνάζετε.
Εάν νομίζετε ότι κάποιος σκέφτεται να αυτοκτονήσει, ζητήστε βοήθεια από μια τηλεφωνική γραμμή πρόληψης κρίσης ή αυτοκτονίας.

Εάν είχατε μερικά από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως για περισσότερες από δύο εβδομάδες, μπορεί να πάσχετε από μείζονα κατάθλιψη. Το να αναγνωρίσετε ότι έχετε κατάθλιψη είναι απαραίτητο για να λάβετε τη σωστή βοήθεια.

Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες, από αλλαγές στον τρόπο ζωής μέχρι φάρμακα. Ανεξάρτητα από το μονοπάτι της θεραπείας που θα επιλέξετε, το να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια είναι το πρώτο βήμα για να ξανανιώσετε σαν τον εαυτό σας.