Εστίαση: Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το άνοιγμα της εστίασης. Απογευτικό το άνοιγμα καφέ, μπαρ και εστιατορίων λένε οι επιστήμονες.
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ανοίξουν το Πάσχα. Καθοριστικό το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όλες τα τελευταία δεδομένα στο xristika.gr.
Με τους αρχικούς υπολογισμούς για την επαναλειτουργία της εστίασης εντός του Απριλίου να έχουν διαψευστεί λόγω και της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων το άνοιγμα του κλάδου μετατίθεται για τον Μάιο.
Η ακριβής ημερομηνία για το άνοιγμα παραμένει άγνωστη, ωστόσο ορόσημο θεωρείται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου οπότε και αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης επιδότηση κεφαλαίου κίνησης για την αγορά πρώτων υλών για τους αρχικούς δύο – τρεις μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους,
Ερωτηθείς χθες σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει μετά το Πάσχα. «Εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι αρχές Μαΐου με την πλατφόρμα ώστε να μπορούν να μπουν οι επιχειρήσεις και να πάρουν τα χρήματα για την επανεκκίνηση, αυτό το 7% επί του τζίρου που θα τους δώσουμε. Θα είμαστε έτοιμοι το αργότερο 10 Μαΐου, έτσι θα μπορούν κάπου εκεί να ανοίξουν τα καταστήματά τους και να πάρουν τα χρήματα για να ξεκινήσουν εφόσον η επιτροπή το εγκρίνει» είπε.
Δεδομένου και του σχεδιασμού για άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει επίσης πρόσφατα πως «θα ήταν πάρα πολύ καλό και για την τουριστική μας βιομηχανία, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός να ανοίξουν και τα εστιατόρια».
Για το θέμα ερωτήθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. «Οι επιδημιολόγοι έχουν στο πρόγραμμά τους το άνοιγμα της εστίασης. Μετά το Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση. Δεν υπάρχει υπουργός και κυβέρνηση που να θέλουν κλειστές οικονομικές δραστηριότητες» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της επιδότησης κεφαλαίου κίνησης, όπως έχει γράψει το Moneyreview.gr υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου είναι δικαιούχος της ενίσχυσης, η οποία καλύπτει μόνο την αγορά τροφίμων και ποτών.
Με δεδομένο ότι η ενίσχυση θα αντιστοιχεί στο 7% του τζίρου τού 2019 (με εξαίρεση επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020, οπότε εντάσσονται αυτοδικαίως), εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα λάβουν 8.000 – 10.000 ευρώ ως επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ώστε να καλύψουν οι επιχειρήσεις τα έξοδά τους κατά τη διαδικασία επαναλειτουργίας.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα τρέξει σχετικά σύντομα, ώστε τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους το αργότερο 10 μέρες μετά την έγκριση της αίτησης. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή και εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικούς προορισμούς.
Εστίαση: Ιδιαίτερη στήριξη στους κλάδους που επλήγησαν
διαίτερη στήριξη στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία προανήγγειλε μέσω του «ΜEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
«Οι κλάδοι που έχουν πληγεί θα τύχουν ιδιαίτερης στήριξης. Δε θα σταματήσει η κυβέρνηση να στηρίζει την οικονομία. Δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις ούτε να έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας» σημείωσε, δίχως να προσδιορίσει τον τρόπο ή τον χρόνο.
Παράλληλα, κλήθηκε να απαντήσει εάν κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει νωρίτερα την εστίαση, με δεδομένη την εικόνα συνωστισμού που καταγράφεται σε πάρκα, πλατείες και παραλίες όλης της χώρας.
«Υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός κόσμου που κινείται σε πλατείες και παραλίες. Αυτό το λαμβάνει υπόψη του το μοντέλο των επιδημιολόγων. Δεν μπορούμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό γίνονται συνεχώς συνεδριάσεις. Έχουν ένα πολύ σύνθετο μοντέλο. Βάζουν την κάθε κινητικότητα μέσα. Και κάθε εβδομάδα, εκεί που χωρά ένα άνοιγμα της οικονομίας, προστίθεται το άνοιγμα. Οι επιδημιολόγοι έχουν στο πρόγραμμά τους το άνοιγμα της εστίασης. Μετά το Πάσχα σε ανοιχτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση. Δεν υπάρχει υπουργός και κυβέρνηση που να θέλουν κλειστές οικονομικές δραστηριότητες. Όλα έχουν σχέση με τα κρούσματα, με τις ΜΕΘ» υπογράμμισε.
«Η εστίαση», είπε «έκλεισε απότομα. Είναι περίπου μισό χρόνο κλειστή. Εντός του κλάδου της εστίασης έχουμε επιχειρήσεις που στο ένα άκρο μπορεί να έχουν 200-300% αύξηση των πωλήσεων και στο άλλο άκρο να έχουν μείωση 60-70% των πωλήσεων. Κι εκεί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη έχει συμβεί».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο αν 19 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα στην Κοζάνη, έκανε λόγο ότι αυτό θα κριθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής.
Ακόμα, αναφέρθηκε στη στήριξη των θέσεων εργασίας από το κράτος. «Δεν είχαμε απώλεια θέσεων εργασίας το 2020. Σαφώς έπαιξε ρόλο η αναστολή. Στο λιανικό εμπόριο είχαμε αύξηση των θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τα προγράμματα για να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας».
Σχετικά με το αν θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, εκτίμησε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε γι’ αυτό. Να περιμένουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Ας μη προκαταλαμβάνουμε τη κρίση των ειδικών».
Τέλος, σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, εξήγησε, ότι πλέον, οι νέοι επιχειρηματίες θα δηλώνουν την έναρξη της επιχείρησής του σε ιστότοπο και θα ξεκινά η λειτουργία της επιχείρησης αμέσως.
Εστίαση: Η ανακοίνωση Μητσοτάκη
Την πρόβλεψη ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
«Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη», απάντησε ερωτηθείς για το Πάσχα, τονίζοντας ότι οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα καταθέσουν τη σχετική πρόταση. «Οι ειδικοί θα μας πουν τι μπορούμε να κάνουμε για το Πάσχα, ακόμα είναι πολύ νωρίς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η εστίαση θα ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους και μάλλον μετά το Πάσχα», εκτίμησε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιείς».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι ειδικοί έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Λυκείων. Ωστόσο, αναφορικά με τις υπόλοιπες βαθμίδες ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να προχωρήσει σε πρόβλεψη, λέγοντας ότι ο κορωνοϊός «μας έχει εκπλήξει». «Ο ιός μας έχει εκπλήξει και μας έχει αναγκάσει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας», είπε.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα self test, γνωστοποιώντας ότι αμέσως μετά από μαθητές και εκπαιδευτικούς, προτεραιότητα έχουν οι εργαζόμενοι. «Πολύ σύντομα εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι είναι η δεύτερη κατηγορία», είπε.
Εστίαση: Περιμέναμε να έχει καλύτερα αποτελέσματα το lockdown
«Περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι».
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.
Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει ανοσία, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει”.
Επίσης, κάλεσε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν: «Ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις και αν κολλήσεις, μειώνει την πιθανότητα να διασωληνωθείς».