Ξαφνική ανακοίνωση: «Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών 2023

Εκλογές 2023: Τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πείσμα των διάφορων σεναρίων που διαρρέονται τον τελευταίο καιρό.

Με μία διαρροή από κυβερνητική πηγή, το Μαξίμου «έδωσε» την ημερομηνία των εκλογών 2023. Και ενώ οι περιοδείες του πρωθυπουργού, αλλά και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, έχουν ξεκινήσει, στο Μέγαρο Μαξίμου διεξήχθη την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου προεκλογική σύσκεψη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να συζητήσουν τις προτεραιότητες του «γαλάζιου» προγράμματος, αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα της Πρωτοχρονιάς.

«Ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει την ημερομηνία των εκλογών που θα είναι από τον Απρίλιο και μετά», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, τοποθετώντας τις κάλπες την Άνοιξη, με πιθανότερο σενάριο την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023, ημερομηνία την οποία φέρεται να έχει «κυκλώσει» και ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως, σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» τη σεναριολογία, είπε πως η μόνη Κυριακή του Απριλίου που μπορεί να αποκλειστεί είναι η Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου.

Το προεκλογικό πρόγραμμα Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες

Τα Φώτα αναμένεται να βρεθεί και πάλι στην Κρήτη, ενώ πρώτος σταθμός περιοδείας θα είναι στις 13 και 14 Ιανουαρίου η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, με σταθμούς σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη ως αυτή την ώρα.

Στον Έβρο, μάλιστα, θα βρεθεί και στα εγκαίνια εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής γνωστού ομίλου μαζί με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Θα ακολουθήσουν Κοζάνη, Ιωάννινα και Λάρισα το επόμενο διάστημα, ενώ ο πρωθυπουργός ίσως και να περνά προοδευτικά περισσότερο χρόνο εκτός παρά εντός Μαξίμου.

Παρά τη σχετική φημολογία, αλλά και τις έντονες διεργασίες, πάντως, θεωρείται μάλλον αισιόδοξο το σενάριο το κόμμα να έχει ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά του, έστω σε μεγάλο βαθμό ως το τέλος Ιανουαρίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και νέες ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα π.χ. του εκπροσώπου Τύπου Τάσου Γαίτάνη στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών ή ότι δεν μπορεί να υπάρξουν κατά κύματα ανακοινώσεις υποψηφίων με συγκεκριμένο προφίλ. Οι διεργασίες, πάντως, είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι υποψηφιότητες πολλές και πλέον η αξιολόγηση θα γίνει υπό το πρίσμα και του νέου εκλογικού χάρτη.

Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζω

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε

Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
  • στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Εκλογές στις 26 Μαρτίου 2023: «Έσκασε» νέα ημερομηνία

Στις 26 Μαρτίου 2023 – σύμφωνα με το πιο βασικό σενάριο που επικρατεί – αναμένεται να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

Όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή, μιλώντας στο Live News του MEGA με τον Νίκο Ευαγγελάτο, όλες οι πληροφορίες «από πολύ σοβαρή πηγή» συγκλίνουν σε αυτή την ημερομηνία για τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Η κυβέρνηση αναμένεται να προκηρύξει τις εκλογές στο τέλος Φεβρουαρίου», ανέφερε η Χριστίνα Κοραή, προσθέτοντας ότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν ή στις 30 Απριλίου – γιατί αυτό εξαρτάται από το πόσο θα καθυστερήσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα πάρουν οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων – ή στις 7 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα, μετά τις 14 Φεβρουαρίου θα εξετάσει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του τα δεδομένα, αφού από τις αρχές του μήνα εκείνου θα αρχίσει να αισθάνεται ο πολίτης όλα αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση – αυξήσεις σε συντάξεις και στον κατώτατο μισθό, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα.

Οι γιατροί που δεν μπορούσαν να εξετάζουν λόγω… συρρίκνωσης πέους επέστρεψαν – Νέα μυθική ανακοίνωση

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Νίκος Ευαγγελάτος, η επιλογή της 26ης Μαρτίου για την διεξαγωγή των εκλογών διευκολύνει και τους ετεροδημότες, που θα πάνε στις περιφέρειες για την 25η Μαρτίου.

Επιπλέον, η ημερομηνία αυτή δεν διαταράσσει το Πάσχα (16/4), ενώ θα έχουμε τελειώσει και με τις δεύτερες εκλογές πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις – κάτι πολύ σημαντικό για τις οικογένειες με παιδιά-υποψηφίους.