Εκλογές 2023: Αυτή είναι οριστική ημερομηνία – Ο Κουτσούμπας «ψάρεψε» τον Μητσοτάκη

Εκλογές 2023: Η ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες για τις εκλογές 2023 φαίνεται πως έχει «κλειδώσει». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει και πλέον το μόνο που λείπει είναι η οριστική ανακοίνωση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την ημερομηνία των εκλογών η οποία έβγαλε βεβαίως «είδηση», έστω και σε χαλαρό κλίμα…

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν ένα «πηγαδάκι» το πρωί της Πρωτοχρονιάς στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρέθηκαν για να ευχηθούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για το νέο έτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας φέρεται να ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», με τον κ. Κουτσούμπα να επιμένει, ρωτώντας «πότε ακριβώς;».

Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Μία εβδομάδα πριν, μία εβδομάδα μετά τι σημασία έχει, αφού εσείς είστε έτοιμοι, όπως λέτε».

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου παραμένουν οι επικρατέστερες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, και ειδικά η 9η Απριλίου, παρότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του.

Ο ίδιος έχει ζητήσει από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην κατεβάσουν τα μολύβια το προσεχές τρίμηνο, αλλά αντιθέτως, να δουλέψουν για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου που τους έχει ανατεθεί.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο να αποσυνδέσει την απόφαση του για αύξηση του κατώτατου μισθού από τις εκλογές και να την παρουσιάσει ως απόρροια της έναρξης της τουριστικής περιόδου:

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Θέλω να το αποσαφηνίσω. Η επιλογή να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τον Απρίλιο αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου, αντί για τον Μάιο, όπως είχε αρχικά υπολογιστεί. Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται λοιπόν ότι είναι το πιθανότερο σενάριο και εξακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία.

Από τη στιγμή που το σενάριο της 9ης Απριλίου επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει πως το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να έχουμε τη διάλυση της Βουλής προκειμένου να προκηρυχθεί επίσημα η προεκλογική περίοδος.

Οι δεύτερες θα μπορούν να γίνουν 21 Μαΐου, χωρίς να διαταραχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι «νεκρή» λόγω των διερευνητικών εντολών, αφού δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση λόγω της απλής αναλογικής. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται και οιαδήποτε διαταραχή στην τουριστική περίοδο.

Βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου συνυπολογίζουν και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από την εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, στις 5 Φεβρουαρίου, θα στηθούν πολύ κρίσιμες κάλπες στην Κύπρο, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας.

Και μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα να ακολουθούν των ελληνικών, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να «τραβήξει το σχοινί» προκαλώντας μια τεχνητή κρίση που θα του δώσει πάτημα στο εσωτερικό της χώρας του και δημοσκοπικούς πόντους.

Εκλογές 2023: Γιατί η πρώτη Κυριακή είναι πιο κρίσιμη από τη δεύτερη;

Ο κύβος για τις εκλογές ερρίφθη και τούτο φαίνεται από τα στοιχεία της απογραφής και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την απογραφή και την αλλαγή του εκλογικού χάρτη με τη νέα κατανομή των εδρών…

Πρόκειται για την εντολή του Μάκη Βορίδη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος γι’ αυτές τις μεταβολές προκειμένου το ΠΔ να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος πριν από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι εκλογές με βάση τη νέα κατανομή των εδρών στις εκλογικές περιφέρειες όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση για εκλογές με βάση την απογραφή του 2021.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να εκδώσει το ΠΔ αμέσως μετά το τέλος των γιορτών, δηλαδή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και όχι ως το τέλος Φεβρουαρίου όπως έχει το περιθώριο να κάνει, καθιστά απολύτως βάσιμη την εκτίμηση πως βρισκόμαστε πλέον εν αναμονή της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών πριν από το Πάσχα.

Το μεγάλο στοίχημα μεταξύ των τριών κομμάτων είναι η σημασία που δίνουν στην 1η και στην 2η Κυριακή. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο μόνος που δεν καίγεται για την πρώτη κάλπη είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης ποντάρουν για διαφορετικούς λόγους στην πρώτη διαδικασία.

Όλα για την πρώτη κάλπη και με σχέδιο αυτοδυναμίας είναι το σύνθημα της Πειραιώς καθώς η αρχική στρατηγική του Μητσοτάκη και η στρατηγική της παράταξής του είναι αντίθετοι με την απλή αναλογική που τη θεωρούν ένα εκλογικό σύστημα συνυφασμένο με την «αστάθεια» για τη χώρα. Σαφέστατα στη ΝΔ επιθυμούν για τον πρώτο γύρο ένα ποσοστό – ελατήριο περίπου στο 34% προκειμένου να πιάσουν πάνω από 37,5% στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Από την άλλη μεριά στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν διακαώς να βάλουν φρένο στη ΝΔ το 31% για να μην επιτευχθεί σε καμία από τις δύο διαδικασίες η αυτοδυναμία.

Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη στάση του στη ΔΕΘ λέγοντας «όχι σε μια κυβέρνηση των ηττημένων». Κάποιοι τότε το ερμήνευσαν διαφορετικά, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκαψε την απλή αναλογική και επίσης πως έδειξε τη δεύτερη κάλπη ως κρίσιμη.

Δεν έκαψε καμία απλή αναλογική. Το αντίθετο θα λέγαμε…

Η Κουμουνδούρου θέλει να διαμορφώσει όρους μέγιστης συσπείρωσης στο δικό της κοινό αλλά και συνθήκες πίεσης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ανάγκη της… προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει σταθερό, μπετοναρισμένο ποσοστό από την πρώτη κάλπη αλλά και ένα δυνατό χαρτί μεταβολής του συσχετισμού για τη δεύτερη κάλπη, προκειμένου να είναι πολύ πιο μπροστά από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Εκεί που τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα είναι στην Χαριλάου Τρικούπη. Ο φόβος του ΠΑΣΟΚ είναι να πέσει στο… κενό των δύο καλπών.

Με ένα μικρό ποσοστό στην πρώτη, να λεηλατηθεί από την αντιδεξιά πλεύση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη για το σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή για να μην χάσουν το διψήφιο ποσοστό τους στην δεύτερη και μετατραπούν σε ουρά είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπερασματικά η πρώτη Κυριακή θα είναι πιο κρίσιμη από την δεύτερη….

Εκλογές 2023: Ο κομβικός Απρίλιος και τα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

Η κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά περιφέρεια φέρνει αντίστροφη μέτρηση για να στηθούν οι κάλπες. Το τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Κουτσούμπα που «έδειξε» Απρίλιο. Ποια πρόσωπα σκέφτονται τα κόμματα να βάλουν στα ψηφοδέλτια.

Το 2023 είναι έτος εκλογών, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση. Το πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 είναι το κύριο πολιτικό θέμα συζήτησης των τελευταίων μηνών, με την άνοιξη να είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον εκλογικό χάρτη, με τη δημοσίευση της νέας κατανομής των βουλευτικών εδρών με βάση την τελευταία απογραφή, «φούντωσε» και πάλι τη συζήτηση για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Με τον Απρίλιο, όπως έχει αποκαλύψει το Newsbomb.gr, να είναι ο επικρατέστερος «χρόνος» για τη διεξαγωγή των εκλογών, τα κόμματα έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια. Το Newsbomb.gr πρόσφατα είχε αναλύσει τις κινήσεις και τις «ζυμώσεις» που γίνονται στα κομματικά επιτελεία, έτσι ώστε όταν αποφασιστεί και ανακοινωθεί η ημερομηνία εκλογών, να είναι απολύτως έτοιμα για τη «μάχη».

Η εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», προχώρησαν σε αποκάλυψη των πρώτων ονομάτων που θα πάρουν θέση στα ψηφοδέλτια. Είτε στο Επικρατείας είτε διεκδικώντας σταυρό, αρκετά ονόματα γνωστών ανθρώπων, με μεγάλη δημοσιότητα, παρουσιάζονται ως πιθανοί διεκδικητές της ψήφου των Ελλήνων πολιτών, για λογαριασμό των κομμάτων που θα διεκδικήσουν το μέγιστο πιθανό ποσοστό για να οδηγηθούν στα κυβερνητικά έδρα.

Εκλογές 2023: Τα πρώτα ηχηρά ονόματα για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Νέα Δημοκρατία «παίζει» έντονα το όνομα του πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, όπως και αυτό της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, για το Επικρατείας.

Ισχυρές πιθανότητες επίσης συγκεντρώνει και η Βούλα Πατουλίδου, αλλά και ο άλλοτε διεθνής ποδοσφαιριστής – πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 – και νυν στέλεχος της αυτοδιοίκησης, Άγγελος Χαριστέας.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ακούγονται τα ονόματα του Όθωνα Παπαδόπουλου (καθηγητής Ιατρικής στο Harvard Medical School), του Γρηγόρη Γεροτζιάφα (καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη) και του Νίκου Μαραντζίδη (καθηγητής στο ΠΑΜΑΚ).

Δυνατή είναι και η υποψηφιότητα του Ζαν Μονέ (καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας) ενώ δεδομένη θεωρείται αυτή του Νικόλα Φαραντούρη (διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς) για την μονοεδρική στην Κεφαλονιά.

Οι ηθοποιοί Μαριάννα Τουμασάτου και Μάριος Αθανασίου, όπως και η Άννα Ελεφάντη, έχουν πιθανότητες να είναι υποψήφιοι.

Στα υπόψη αναφέρεται ότι βρίσκεται και το όνομα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, όπως και αυτό της συζύγου του αείμνηστου Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρας Τσαμπάζη.

Ο καλλιτέχνης Μιθριδάτης είναι επίσης ένα από τα ονόματα που έχουν «παίξει» δυνατά για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ δεδομένα υποψήφιος στην Ανατολική Αττική θα είναι ο δημοσιογράφος, Γιώργος Καραμέρος.

Στον χώρο του αθλητισμού, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, έχει ρίξει το βάρος του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τον Νίκο Σαργκάνη, παλαίμαχος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, για τον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας. Το όνομα του Τάκη Λεμονή, αλλά και αυτό του Παναγιώτη Φασούλα, συζητείται για τον Πειραιά.

Η Κατερίνα Λάσπα αναμένεται να είναι υποψήφια, ενώ θεωρείται βέβαιο πως στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα είναι και ο έμπειρος προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου ο οποίος είναι άλλωστε αναπληρωτής γραμματέας του τομέα Πολιτικής Προστασίας του κόμματος.

Έντονη είναι η φημολογία και για τον δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουντή, και τα ψηφοδέλτια στο Ρέθυμνο, ενώ στη Δυτική Αθήνα αναμένεται να είναι υποψήφιος ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος.