Βρέθηκαν τεράστια κοιτάσματα στην Ελλάδα: Έκτακτες ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Αποδίδει καρπούς η απόφαση της να προχωρήσει η χώρα μας στις έρευνες για φυσικό αέριο δυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Το φυσικό αέριο της Ελλάδας μπορεί να σώσει και ολόκληρη την Ευρώπη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Για γιγάντια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, με αφορμή την έναρξη των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες από το Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

«2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα.

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027.

Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να ωφεληθεί» αναφέρει σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκερντ Χέλερ.

Το μακροσκελές ρεπορτάζ, σύμφωνα με την Deutsche Welle, εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αργότερα στο Ιόνιο για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy.

To ρεπορτάζ χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές «νέα κίνηση της Ελλάδας προς την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά ύδατά της» και παρατηρεί:

«Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση.

Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης.

Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια.»

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές βάσει εκτιμήσεων ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς και κυβερνητικών παραγόντων.

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει:

«Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών.

Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».

Φυσικό αέριο: Νέες τιμές και νέα επιδόματα

Νέες τιμές και νέα επιδόματα σε ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο θέτουν νέους όρους στην αγορά της ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές που καλούνται να χρησιμοποιήσουν «κομπιουτεράκι» για να υπολογίσουν τον λογαριασμό που θα πληρώσουν στο τέλος του μήνα.

Οι περισσότερες αλλαγές αφορούν στις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, που άλλαξαν από την 1η Οκτωβρίου και πλέον έχουν κλιμακωτή επιδότηση, ενώ κινούνται χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Θέρμανση: Πόσο κοστίζει;

Η λιανική τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την οικιακή κατανάλωση τον Οκτώβριο και περιλαμβάνει τους φόρους, καθώς και την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία φτάνει στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικά πρόκειται για την τιμή που ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα και χρειάζεται μια επιφύλαξη καθώς τα δεδομένα κοστολόγησης ενδέχεται να αλλάξουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιδότηση για τα περίπου 700.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα ανέρθει σε 90 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα και θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους.

Φυσικό αέριο: Τι συμφέρει; Πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή κλείσιμο καυστήρα;

Αλλαγή καυστήρα, αυτονόμηση της θέρμανσης του διαμερίσματος, μείωση των ωρών της θέρμανσης, προσαρμογή του θερμοστάτη, τα θέματα που κυριαρχούν στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών χωρίς πάντοτε να βρίσκεται κοινή συνισταμένη.

Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά την «πρεμιέρα» της χειμερινής περιόδου, στις 14 Οκτωβρίου, ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που περίμενε και η αγορά αλλά και η κυβέρνηση όταν χάρασσε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, την επιδοματική πολιτική.

Το φυσικό αέριο τον Σεπτέμβριο κόστιζε 26 λεπτά ανά κιλοβατώρα με βάση τους επίσημους καταλόγους των εταιρειών, επηρεασμένο από την εκτόξευση της χρηματιστηριακής τιμής τον Αύγουστο ακόμη και στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ηδη για τον Οκτώβριο η τιμή έχει υποχωρήσει κοντά στα 20 λεπτά, ενώ με δεδομένη την οριζόντια επιδότηση των 9 λεπτών από τη ΔΕΠΑ, η λιανική «βγαίνει» κοντά στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μάλιστα ο Οκτώβριος προχωράει με ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η μεγάλη υποχώρηση της Παρασκευής έφερε την τιμή ακόμη και κάτω από τα 140 ευρώ, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο.

Ως εκ τούτου, αν η επιδοματική πολιτική της ΔΕΠΑ παραμείνει αμετάβλητη και τον Νοέμβριο (τα 9 λεπτά ισχύουν έως το τέλος Οκτωβρίου), είναι πιθανόν η λιανική να πέσει και κάτω από 10 λεπτά.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,31-1,38 ευρώ μετά και την απόφαση διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας να προσφέρουν πρόσθετη επιδότηση στην τιμή του λίτρου, πέραν δηλαδή της κρατικής επιδότησης των 25 λεπτών η οποία θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και η επιδοματική πολιτική διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας έχει ημερομηνία λήξης (31 Οκτωβρίου και 21 Νοεμβρίου, αντιστοίχως), κάτι που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θέλουν να αγοράσουν λειτουργούν υπό την πίεση προθεσμιών και χωρίς να γνωρίζουν ούτε πώς θα εξελιχθούν οι χρηματιστηριακές τιμές ούτε αν θα παραταθεί η επιδοματική πολιτική.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει η δυνατότητα να «κλειδώσει» η τιμή στα σημερινά επίπεδα (αν αγοραστεί επαρκής ποσότητα) και να αποφευχθεί το ρίσκο πιθανών αυξήσεων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στο φυσικό αέριο τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.

Ο καταναλωτής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική.

Ανεξάρτητα από το τι βγάζει η σύγκριση φυσικού αερίου – πετρελαίου (αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς πολλοί θέλουν να στραφούν στα κλιματιστικά), το γεγονός είναι ένα: όλες οι πηγές ενέργειας είναι πολύ ακριβότερες σε σχέση με πέρυσι.

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται τώρα προς 1,31-1,38 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι η σεζόν είχε ξεκινήσει με την τιμή στο 1,15 ευρώ.
  • Το φυσικό αέριο μπορεί με την επιδότηση να έχει περιοριστεί στα 11 λεπτά, ωστόσο πέρυσι οι καταναλωτές έβρισκαν τιμές ακόμη και κάτω από 7-8 λεπτά, ενώ κάποιες εταιρείες τούς έδιναν τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» τιμή 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
  • Η πραγματική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (με όλες τις συμπληρωματικές χρεώσεις) είναι υψηλότερη των 22-23 λεπτών (ή και περισσότερο για μεγάλες καταναλώσεις), όταν μέχρι και πέρυσι τον Νοέμβριο ο καταναλωτής χρεωνόταν με λιγότερα από 20 λεπτά.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι τα κοινόχρηστα θα είναι φέτος περισσότερα, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συσσώρευση οφειλών από κοινόχρηστα ή αντιπαραθέσεις μεταξύ των ενοίκων της πολυκατοικίας.

Φυσικό αέριο: Τα εισοδηματικά κριτήρια και ο υπολογισμός της επιδότησης

Αναλυτικά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)
  • Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)
  • Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)
  • Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες.

Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Π.χ., για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού, το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5. Εάν υπάρχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά θα ανεβαίνει στα 347,9 ευρώ κ.ο.κ.

Φυσικό αέριο: Διπλασιασμός επιδόματος για τους νέους δικαιούχους

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%.

Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».