«Βόμβα»: Πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ στην COSMOTE – Δείτε το λόγο

OTE: Πολύ βαριά «καμπάν» για ΟΤΕ και Cosmote καθώς τους επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 9 εκατομμυρίων ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Δείτε το λόγο στο xristika.gr

Επιβολή προστίμου για περιστατικό παραβίασης προσωπικών δεδομένων και μη νόμιμη επεξεργασία δεδομένων από COSMOTE και ΟΤΕ. Στην Cosmote το πρόστιμο ανέρχεται συνολικά στα 6 εκατομμύρια ευρώ και στον ΟΤΕ 3,25 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

«Κατόπιν γνωστοποίησης περιστατικού παραβίασης προσωπικών δεδομένων εκ μέρους της εταιρείας COSMOTE (διαρροή δεδομένων κλήσεων συνδρομητών το χρονικό διάστημα 1/9/2020 – 5/9/2020), η Αρχή διερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και, στο πλαίσιο αυτό, εξέτασε τη νομιμότητα της τήρησης των αρχείων που διέρρευσαν καθώς και τα εφαρμοζόμενα μέτρα ασφάλειας. Πρόκειται για ένα αρχείο που περιλαμβάνει δεδομένα κίνησης των συνδρομητών και το οποίο, αφενός μεν, τηρείται με σκοπό τη διαχείριση προβλημάτων και βλαβών για 90 ημέρες από την πραγματοποίηση των κλήσεων, αφετέρου δε, το αρχείο «ανωνυμοποιείται» (ψευδωνυμοποιείται) και τηρείται για 12 μήνες με σκοπό την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων προς τον βέλτιστο σχεδιασμό του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αφού εμπλουτιστεί με επιπλέον απλά προσωπικά δεδομένα.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε παράβαση, εκ μέρους της COSMOTE, της αρχής της νομιμότητας (άρθρα 5 και 6 ν. 3471/2006) και της αρχής της διαφάνειας, λόγω ασαφούς και ελλιπούς ενημέρωσης των συνδρομητών (άρθρο 5 παρ. 1 α) και 13-14 Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων – ΓΚΠΔ), παράβαση του άρθρου 35 παρ. 7 ΓΚΠΔ λόγω πλημμελούς διεξαγωγής της εκτίμησης αντικτύπου, παράβαση των άρθρων 25 παρ. 1 λόγω πλημμελούς υλοποίησης της διαδικασίας ανωνυμοποίησης, παράβαση του άρθρου 12 παρ. 1 ν. 3471/2006 λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας και παράβαση του άρθρου 5 παρ. 2 σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 28 λόγω μη κατανομής των ρόλων των δύο εταιρειών σε σχέση με την υπό κρίση επεξεργασία. Επίσης, διαπιστώθηκε, εκ μέρους του ΟΤΕ, παράβαση του άρθρου 32 ΓΚΠΔ λόγω ελλιπών μέτρων ασφάλειας σε σχέση με τις υποδομές που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο του περιστατικού.

Για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις και λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων του άρθρου 83 παρ. 2 ΓΚΠΔ, η Αρχή επέβαλε στην COSMOTE πρόστιμο συνολικού ύψους 6.000.000 €, καθώς και κύρωση διακοπής της επεξεργασίας και καταστροφής δεδομένων, ενώ στον ΟΤΕ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.250.000 €.»

OTE: Μειώνει τις τιμές – Δείτε από πότε

Σε μια κίνηση που… γονατίζει τον ανταγωνισμό προχωράει ο ΟΤΕ καθώς διπλασιάζει τις ταχύτητές του και ρίχνει τις τιμές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Από τον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει ο διπλασιασμός των ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο από τον ΟΤΕ.

Στόχος, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι η διαδικασία να ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2022 και να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, φαίνεται ότι έρχεται και μείωση των χρεώσεων, ειδικά για τους πελάτες εκείνους για τους οποίους ο ΟΤΕ για τεχνικούς λόγους δεν θα καταφέρει να διπλασιάσει τις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Για να ξεκινήσει, ωστόσο, η διαδικασία της αναβάθμισης των ταχυτήτων των ευρυζωνικών συνδέσεων, θα πρέπει πρώτα να οριστεί η νέα Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στην εβδομάδα. Η νέα ΕΕΤΤ πρέπει μέσα στις επόμενες 5-6 εβδομάδες, να εγκρίνει πάνω από 500 νέα προγράμματα σταθερής του ΟΤΕ που επιφέρουν τις νέες αλλαγές. Η ΕΕΤΤ πριν από τη λήξη της θητείας της κατάφερε να εγκρίνει μερικές δεκάδες πακέτα, αλλά τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να βάλει κυριολεκτικά τα πόδια στον… ώμο. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τις χρεώσεις σταθερής στον ΟΤΕ ως πάροχος με σημαντική ισχύ στην αγορά.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει στον ΟΤΕ, οι ταχύτητες θα ξεκινήσουν να αναβαθμίζονται από τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, ο υποσχόμενος διπλασιασμός δεν θα αφορά στο σύνολο των πελατών του ΟΤΕ. Και αυτό συμβαίνει επειδή η τοπολογία του δικτύου δεν επιτρέπει την αναβάθμιση της σύνδεσης, είτε λόγω απόστασης του χρήστη από τα κέντρα του ΟΤΕ, είτε λόγω μεγάλης πληρότητας των καμπινών.

Τη διάσταση αυτή είχε επισημάνει ο ΟΤΕ στην επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδώσει αμέσως μετά τις επαφές που είχε ο όμιλος με το πρωθυπουργικό γραφείο. «Ο όμιλος ΟΤΕ πήρε τη στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ της 14ης Δεκεμβρίου 2021.

Πρακτικά, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, από τους περίπου 2,2 εκατ. πελάτες ΟΤΕ ευρυζωνικών συνδέσεων 1,1-1,3 εκατ. συνδέσεις μπορούν να αναβαθμιστούν σχετικά εύκολα και χωρίς να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο του ΟΤΕ. Αλλά και όπου αυτό είναι εφικτό, δεν θα συμβεί μέσα σε μια… νύχτα.

Σε πρώτη φάση, θα αναβαθμιστούν οι ταχύτητες εκείνων που διαθέτουν τις κατάλληλες γραμμές σύνδεσης αλλά και τον κατάλληλο τερματικό εξοπλισμό δρομολογητή κίνησης (router). Αυτοί θα είναι οι πιο τυχεροί της υπόθεσης αφού η αναβάθμιση της γραμμής τους θα γίνει αυτόματα από τα κέντρα του ΟΤΕ. Εκτιμάται ότι οι συνδρομητές αυτοί είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες.

Η δεύτερη «φουρνιά» αναβαθμίσεων αφορά σε εκείνους που έχουν την κατάλληλη γραμμή, αλλά δεν διαθέτουν τον κατάλληλο router. Σε αυτούς ο ΟΤΕ θα πρέπει να αλλάξει τον τερματικό εξοπλισμό προκειμένου να επιτύχουν τον διπλασιασμό των ταχυτήτων. Αυτό, σε μια περίοδο που η εφοδιαστική αλυσίδα παρουσιάζει αρρυθμίες, είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν αφορά στην προμήθεια και διανομή μερικών χιλιάδων routers. Επομένως η κατηγορία αυτή συνδέσεων θα πρέπει να αναμένει την ολοκλήρωση των προμηθειών και την ταχυδρομική διανομής τους στους πελάτες ΟΤΕ.

Η τρίτη και πιο δύσκολη κατηγορία πελατών ΟΤΕ είναι αυτή που δεν διαθέτει κατάλληλες γραμμές και -κατά κανόνα- δεν διαθέτει σύγχρονους δρομολογητές κίνησης. Πρόκειται για συνδέσεις που βρίσκονται π.χ. σε απομακρυσμένα σημεία από τα κέντρα του ΟΤΕ ή τις καμπίνες, και η αλλαγή router δεν αρκεί για την αναβάθμιση της ταχύτητας.

Κατά κανόνα αυτοί οι χρήστες χρησιμοποιούν ξεπερασμένες συνδέσεις οι οποίες γίνονται ακόμη πιο αργές λόγω της απόστασης που τους χωρίζει από τα κέντρα του ΟΤΕ. Εκεί αναμένεται για κάποιους χρήστες να αναβαθμιστεί η γραμμή, μέσω μεταφοράς σε ένα κοντινότερο σημείο π.χ. σε μια καμπίνα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος χώρος στην καμπίνα, κάτι που δεν είναι βέβαιο.

Κάποιοι θα είναι εντελώς άτυχοι, αφού η θέση τους δεν επιδέχεται βελτίωσης της γραμμής τους, χωρίς τουλάχιστον να υπάρξει μια σημαντικού ύψους επένδυση του ΟΤΕ. Γι αυτούς ο οργανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφέρει μειώσεις στις χρεώσεις, οι οποίες θα κάνουν τις συνδέσεις τους περισσότερο οικονομικά «ανεκτές».

«Ο ΟΤΕ θα πρέπει να δώσει κάτι σε αυτούς που δεν θα καταφέρει να διπλασιάσει την ταχύτητά τους (για τεχνικούς λόγους)», έλεγε καλά ενημερωμένη πηγή. Έτσι με τον τρόπο αυτό, θα υλοποιηθεί ο διττός στόχος της κυβέρνησης, αφενός μεν της αναβάθμισης των ταχυτήτων του ελληνικού διαδικτύου, αφετέρου δε της συρρίκνωσης του κόστους χρήσης.

ΟΤΕ: Τιτανομαχία με την ΔΕΗ

Παράλληλα, ο ενεργειακός κολοσσός θα χτίσει το δεύτερο ισχυρότερο δίκτυο πρόσβασης στην Ελλάδα μετά τον ΟΤΕ. «Πράσινο» από το ΔΣ και τους όρους της συμφωνίας με τις τράπεζες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά των τηλεπικοινωνιών κάνει αρχές του 2022 η ΔΕΗ, ξεκινώντας το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών στο Περιστέρι.

Το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε τον νέο σχεδιασμό της εταιρείας που προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα από ένα μεγάλο δήμο της Αττικής, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάθεση των εργολαβιών και την εγκατάσταση του δικτύων οπτικών ινών σε όλο το πανελλαδικό εναέριο δίκτυο της εταιρείας μήκους 242.000 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο στρατηγικής σημασίας, με το οποίο η χώρα θα αποκτήσει ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης μετά το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ.

Παρά το γεγονός ότι το πρότζεκτ της ΔΕΗ συναντά φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς ακόμη και εντός της κυβέρνησης, το σχέδιο προχωρεί δίχως καθυστερήσεις, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο newmoney ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.

Στόχος είναι να τρέξει από την νέα χρονιά το πιλοτικό σχέδιο συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ που το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει εγκρίνει από την Άνοιξη του 2021 και αμέσως μετά το κυρίως έργο.

Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 700 εκ. ευρώ έως το 2026, από τα οποία τα 500 εκ. είναι project financing και τα υπόλοιπα 200 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια.

Χθες το ΔΣ, ενέκρινε τους βασικούς όρους της συμφωνίας με τις τράπεζες για την χρηματοδότηση του μεγάλου πρότζεκτ (term shett).

Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει ένα δίκτυο οπτικών ινών που κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα μπορεί να μισθώνει βάσει ενός τιμολογίου χονδρεμπορικής.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι ότι επεκτείνεται σε μια νέα περιοχή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τεράστιες δυνατότητες ευρυζωνικών υπηρεσιών που γίνονται ακόμη μεγαλύτερες με την ανάπτυξη του 5G.

Το γεγονός μάλιστα ότι η ΔΕΗ «πατάει» πάνω στο δικό της δίκτυο, της δίνει μια μεγάλη ευελιξία στην επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδιασμού της αλλά και στην υλοποίηση του έργου με χαμηλό κόστος.

Ο κ Στάσσης έχει προβλέψει στους αναλυτές ότι η εταιρεία θα έχει έσοδα 120 εκ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες τα επόμενα χρόνια και 1 εκατ. πελάτες.