«Βόμβα»: Δείτε πώς παίρνουν πίσω τα 150 ευρώ

Εμβολιασμός: Τιμωρούν και τους νέους ηλικίας 18 – 25 ετών. Σε rapid test θα «φάνε» το 150αρι που τους πέταξαν ως… δέλεαρ για να κάνουν το εμβόλιο. Βαθιά το χέρι στη τσέπη θα βάλουν και οι εμβολιασμένοι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

«Το μαχαίρι στο κόκκαλο έμπηξε η κυβέρνηση την περίοδο που μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και ξεκινούν οι διακοπές των αδειούχων.

Μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η διαχείριση της πανδημίας κατά την διάρκεια της οποίας μπήκε λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις για μήνες ολόκληρους, μετά τα «οριζόντια» 500ευρα που μοιράστηκαν στις οικογένειες για να βγάλουν το μήνα και να ταΐσουν τα παιδιά τους, τώρα έρχεται νέα οικονομική αφαίμαξη των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών.

Όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι καλυμμένοι, ωστόσο εκείνοι που θα αποφασίσουν να εμβολιαστούν μέσα στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα να μην προλάβουν να κάνουν τις δύο δόσεις αλλά και να λάβουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό το οποίο εκδίδεται δεκαπέντε μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάποιος για παράδειγμα έχει κλείσει τις διακοπές του για τέλος Ιουλίου, δεν θα προλάβει να πάρει στα χέρια του το περιβόητο Green Pass, επομένως προκειμένου να ταξιδέψει και να επισκεφτεί εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες που περιμένουν πώς και πώς να δουλέψουν, θα πρέπει να υποβάλλεται σε rapid τεστ κάθε δύο μέρες.

Αν κάποιος δηλαδή έχει κλείσει δεκαήμερες διακοπές θα πρέπει να προσθέσει στον προϋπολογισμό του το λιγότερο 100 ευρώ επιπλέον.

Εμβολιασμός: Τιμωρημένοι και οι νέοι – Θα «φάνε» το 150αρι στα διαγνωστικά κέντρα

Με λίγα λόγια το μέτρο δεν ισχύει μόνο για τους ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά και για εκείνους που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και δέχονται βαρύ τον πέλεκυ της τιμωρίας των κυβερνόντων.

Εκτός από εκείνους που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο η δεύτερη δόση προβλέπεται μετά από ένα μήνα, «τιμωρημένοι» είναι και οι νέοι από 18 έως 25 ετών για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε αργά και δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Από τα 150 ευρώ που θα λάβουν δηλαδή ως «αντάλλαγμα», τα περισσότερα θα τα ξοδέψουν στα… rapid τεστ! Επιπλέον, βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν και όσοι νόσησαν από κορωνοϊό και έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, ωστόσο η πλατφόρμα για να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν έχει ανοίξει ακόμα. Για τις οικογένειες δε με παιδιά το κόστος είναι δυσβάσταχτο…

Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών της διασκέδασης και της εστίασης είναι οργισμένες, αφού όχι μόνο καλούνται να επιλέγουν ποιοι θα μπαίνουν στο μαγαζί τους και σε ποιους θα «ρίχνουν» πόρτα, αλλά θα δουν και τα ταμεία τους να παραμένουν άδεια και την κίνηση να πέφτει στα «τάρταρα».

Εμβολιασμός: Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος εμβολιασμένων σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

ύγχυση και προβληματισμός στους επαγγελματίες της εστίασης. Καλούνται να γίνουν… ελεγκτές και να διώχνουν τους πελάτες που δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Πόλλα τα ερωτήματα και ο εκνευρισμός πελατών και επιχειρηματιών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 10 Ιουλίου και θα «κατεβάζουν» οι επιχειρήσεις δωρεάν από gov.gr, θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου.

Οι επιχειρήσεις, μέσω αυτή της εφαρμογής, θα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους στους covid free χώρους (αμιγείς) και αντίστοιχα των ράπιντ ή μοριακών τεστ στους μεικτούς.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, η δήλωση των επιχειρηματιών σχετικά με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, θα γίνεται στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ ενώ ένα κατάστημα μπορεί να έχει μεικτή χρήση στους εξωτερικούς της χώρους και αμιγή στους εσωτερικούς, η εναλλαγή χρήσης ωστόσο μπορεί να γίνεται μία φορά.

Στις εισόδους των καταστημάτων θα υπάρχει ειδική σήμανση(covid-free ή μεικτός χώρος), με ειδική αναφορά σχετικά με το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους covid free χώρους επισημαίνεται ότι πρέπει να φορούν μάσκα, γάντια και να υποβάλλονται σε τεστ, ωστόσο, σημειώνεται ότι «το κριτήριο που διαφοροποιεί τους πελάτες από τους εργαζόμενους είναι ο ουσιώδης χαρακτήρας της δραστηριότητας.

Για τους πελάτες πρόκειται για ψυχαγωγία, για τους εργαζόμενους συνιστά απολύτως ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης.

Συνεπώς οι επιχειρηματίες σίγουρα έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (πχ τακτικό τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κοκ) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων».

Προβλέπεται τέλος, όσον αφορά στις παραβάσεις, να υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων και για τους επιχειρηματίες και για τους πελάτες, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Εμβολιασμός: Επιχείρηση πειθούς πριν το νέο κύμα

Ακόμα και στην… ξαπλώστρα θα κυνηγούν τους δύσπιστους οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΟΔΥ προκειμένου να εμβολιαστούν. Το σχέδιο του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με δήμους και περιφέρειες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από τις 6 Ιουλίου ξεκινούν σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, κατόπιν συνεργασίας με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, η επόμενη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία» ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ατόμων που είτε ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα, είτε επειδή ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, το επόμενο διάστημα θα το πράξουν σε κατ’ οίκον επισκέψεις.

Μετά από τρίωρη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι η προσπάθεια για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συμπολιτών μας, καθίσταται σαφές ότι αποτελεί μια κοινή προσπάθεια, από την οποία δεν θα λείψει κανείς.

Εμβολιασμός: «Η Κρήτη θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό»

«Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα και θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό» είπε ο υπουργός Υγείας, που συνέδεσε τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί, με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου που σημαίνει, όπως τόνισε, πολλά για την τοπική οικονομία.

«Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και να δώσουμε μονάδες ελευθερίας στην κοινωνία και ταυτόχρονα στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Είναι υποχρέωσή μας μετά από 15 δύσκολους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας που επισήμανε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» έχει πάει εξαιρετικά, η χώρα χαίρει εκτίμησης σε όλη την Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση, και πως μέσω αλλαγής νοοτροπίας, η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πλέον διαφορετικά τους πολίτες.

«Τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και αλληλεγγύη. Νομίζω ότι αυτό το βλέπουν οι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα που εμβολιάζονται» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμός: Σε πλατείες και πλαζ το επόμενο διάστημα

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που συνοδεύει τον κ. Κικίλια στις επαφές που θα έχει στην Κρήτη, ανέφερε ότι επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, κοντά στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.

«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός.

Ο κατ’ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στην Κρήτη στις 6 Ιουλίου, όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, θα έχει ως κωδική ονομασία και ως στόχο «Μήνυμα Υγείας-Γιορτή Ελευθερίας».

Εκτός από την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια, αλλά και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων και ενώσεων, στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης που εξέφρασε την στήριξη στην προσπάθεια, είτε υπό τη μορφή προοτροπής των πιστών από άμβωνος είτε με τη μορφή παραχώρησης αιθουσών σε απομακρυσμένες ενορίες για να γίνεται ο εμβολιασμός.