«Βόμβα» από τον Σωκράτη Κόκκαλη: Δείτε ποια εταιρεία αγόρασε – Απόλυτος κυρίαρχος

Σωκράτης Κόκκαλης: Στον κλάδο ασφαλειών επενδύει η Intracom, εξαγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο της ασφαλιστικής εταιρείας «Ευρώπη», με συμφωνία μελλοντικής απόκτησης του του 100% των μετοχών της.

Το deal συνδυάζεται με μετασχηματισμό του ομίλου και μετατροπή των θυγατρικών Intracom Properties.και ΚΛΜ σε ενιαία εταιρεία συμμετοχών

Πρόκειται για σύνθετο deal, που περιλαμβάνει συγχώνευση των θυγατρικών Intracom Properties.και ΚΛΜ και μελλοντική εισφορά ακινήτων τους στην εξαγοραζόμενη ασφαλιστική, ως συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Ετσι η Intracom θα αποκτήσει άμεση και έμμεση συμμετοχή, η οποία θα αυξάνεται σταδιακά, ώσπου το 100% να περιέλθει στον όμιλο.

Πρώτο βήμα θα είναι η εξαγορά του 65% της «Ευρώπη Ασφαλιστική», έναντι τιμήματος 46,5 εκατ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα μεταβιβαστεί από τον τωρινό μεγαλομέτοχο της ασφαλιστικής Νικόλαο Μακρόπουλο, έναντι 30 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία η ΚΛΜ θα απορροφήσει την Intracom Properties και θα μετατραπεί σε εταιρεία χόλντινγκ (“Ευρώπη Holdings”), η οποία θα ελέγχει κατά 100% τη μη εισηγμένη Ευρώπη Ασφαλιστική.

Η διασπορά μετοχών της “Ευρώπη Holdings” θα αυξηθεί με τη διενέργεια private placement, όπου θα συμμετάσχουν ισχυρά ονόματα του εγχώριου εφοπλισμού.

Η σύνθετη δομή της συναλλαγής ήταν αναγκαία προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του νόμου που απαγορεύει εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας από επιχείρηση με άλλο αντικείμενο.

Το deal θα υλοποιηθεί βήμα-βήμα, καθώς περιλαμβάνει πολλές συναλλαγές και κινήσεις

  • Η Intracom Properties θα αποκτήσει το 65% της “Ευρώπης”, αφού δοθούν οι αναγκαιες εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement) θα δοθεί σε επενδυτές το 27,6% της ΚΛΜ, το οποίο κατέχει τώρα απευθείας η Intracom. Ο ομιλος Κόκκαλη/Intracom θα διατηρήσει το υπόλοιπο 60,12%, που κατέχει μέσω της 100% θυγατρικής της, Intracom Properties
  • Η εισηγμένη ΚΛΜ θα απορροφήσει την Intracom Properties και ταυτόχρονα θα γίνει αύξηση κεφαλαίου με μετρητά. Στην ΑΜΚ θα συμμετάσχει ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο οποίος θα αποκτήσει τουλάχιστον το 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρώπη Holdings.
  • κάνοντας χρήση μέρους των κεφαλαίων της ΑΜΚ, η Ευρώπη Holding θα προχωρήσει σε εξαγορά του υπόλοιπου 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική από τον Νικόλαο Μακρόπουλο έναντι τιμήματος 16,5 ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, ο κ. Μακρόπουλος θα ανταλλάξει το 35% της Ευρώπη Ασφαλιστικής με το 10,3% της Ευρώπη Holdings.
  • αύξηση κεφαλαίου εις είδος και μετρητοίς στην Ευρώπη Ασφαλιστική, που θα αποτελεί 100% θυγατρική της εισηγμένης Ευρώπη Holdings.

Το τελευταίο βήμα του πλάνου προβλέπει αύξηση κεφαλαίου εις είδος και μετρητοίς στην Ευρώπη Ασφαλιστική, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου η Ευρώπη Holdings. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς η εισηγμένη θα εισφέρει στη θυγατρική μέρος των μισθωμένων ακινήτων της (κάλυψη ΑΜΚ εις είδος).

Σωκράτης Κόκκαλης: Οι πωλήσεις των θυγατρικών, αυτές που έπονται και τα ακίνητα

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως ορόσημο για την μετεξέλιξη της INTRACOM HOLDINGS σε εταιρεία επενδύσεων αποτέλεσε η στρατηγική επιλογή πώλησης της INTRASOFT INTERNATIONAL τον Οκτώβριο του 2021 στην Netcompany Group που σηματοδότησε την αλλαγή της φυσιογνωμίας της εταιρείας και της εξασφάλισε τα μέσα επίτευξης των νέων της στόχων.

Ακολούθησε η απομείωση της συμμετοχή στην INTRAKAT, αναμένεται η πώληση της IDE (σ.σ. το 2021 είχε λειτουργική κερδοφορία 2,7 εκατ. ευρώ και ταμείο 20 εκατ.), ενώ σχεδιάζεται (εκκρεμεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 9/1) η απόσχιση του κλάδου των ακινήτων για τη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας με την ονομασία Intracom Properties.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ΓΣ, υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή της Intracom Properties σε ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον, ήδη έχει ιδρυθεί και η INTRACOM VENTURES που θα έχει στο επίκεντρο τους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

Όπως, λοιπόν, έγινε και επίσημα γνωστό η INTRACOM HOLDINGS μέσω της επενδυτικής ισχύος που αποκτά από τον συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης, της αξιοποίησης της εμπειρίας της στους τομείς της εξειδίκευσής της, (τεχνολογία, ενέργεια, κατασκευές, ανάπτυξη ακινήτων) και υιοθετώντας μια διευρυμένη εξωστρεφή και διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση, θα μετεξελιχθεί σταδιακά σε επενδυτική εταιρεία.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διαχείριση εταιρειών και στη δημιουργία υπεραξίας, ενώ τα στελέχη του ομίλου τόνισαν πως η νέα INTRACOM θα επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και θα διασφαλίζει αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεών της, με την Intracom να διαθέτει σήμερα 192 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων της.

Να σημειωθεί πως η έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με παρόντες μετόχους που εκπροσωπούν το 40,27% του συνόλου των μετόχων. Καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία (50%) δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή για τη συζήτηση του πρώτου θέματος (αλλαγή του καταστατικού) της ημερήσιας ατζέντας.

Τα υπόλοιπα θέματα,μεταξύ των οποίων η αλλαγή της έδρας από την Παιανία στο Μαρούσι στη Λεωφόρο Κηφισίας (σ.σ. πολύ κοντά στην πρώην οδό Πρεμετής) και η εκλογή νέου ΔΣ συζητήθηκαν και έγιναν αποδεκτά από τους μετόχους.

Η θητεία του νέου ΔΣ είναι 4ετής, μέχρι το 2026.

Σωκράτης Κόκκαλης: Η συμφωνία – μαμούθ

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει για τον πανίσχυρο επιχειρηματία, ωστόσο, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν σταματάει ποτέ. Δείτε στο xristika.gr τη νέα κίνηση του Σωκράτη Κόκκαλη.

Συμφωνία με αντικείμενο τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη και υποστήριξη προηγμένων υβριδικών λύσεων ηλεκτρικής ισχύος για διεθνείς αγορές άμυνας και ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος υπέγραψαν η Marshall Aerospace and Defence Group (MADG) και η Intracom Defence (IDE).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στo πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα αξιοποιήσουν τις συμπληρωματικές τεχνολογικές, κατασκευαστικές και εμπορικές δυνατότητές τους, για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών παροχής ισχύος στο επιχειρησιακό πεδίο.

Η συνεργασία αυτή θα συνδυάσει την κορυφαία τεχνογνωσία της MADG σε μεταφερόμενες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, όπως κινητά στρατόπεδα, νοσοκομεία, εργαστήρια, υποδομή διανομής ηλεκτρικής ισχύος, προκεχωρημένους σταθμούς διοίκησης, καθώς και στην παροχή ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Υποστήριξης Πεδίου, με την τεχνολογία των Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος (Hybrid Electric Power Systems – HEPS®) της IDE στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και της «έξυπνης» διαχείρισης και ελέγχου ισχύος.

Αναγνωρίζοντας τη διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής ισχύος ως κρίσιμη παράμετρο στις ολοένα πιο κινητές και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις (network-centric operations), οι MADG και IDE δεσμεύτηκαν σε μια κοινή προσπάθεια ανάπτυξης ευέλικτων ενεργειακών εφαρμογών, που θα περιλαμβάνουν αυτόνομες μονάδες ηλεκτρικής ισχύος, ολοκληρωμένα συστήματα μικροδικτύου (Microgrids), αλλά και λύσεις προσαρμοσμένες σε εξειδικευμένες απαιτήσεις.

Μέσω αυτών, οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην παροχή οικονομικά αποδοτικών, αποτελεσματικών και ανθεκτικών λύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον, που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των σύγχρονων και μελλοντικών επιχειρήσεων.

Σωκράτης Κόκκαλης: Τα πήρε όλα! Απίστευτη κίνηση – ματ

Σύμβαση δέσμευσης (lock-up) με βασικούς ομολογιούχους συνάπτει η INTRALOT, στα πλαίσια των προτεινόμενων συναλλαγών βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσής της, που θα διευθετήσουν την επερχόμενη λήξη ομολογιών της και τη σημαντική μείωση του επιπέδου μόχλευσης του Ισολογισμού της.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η INTRALOT Α.Ε. (η «INTRALOT», η «Εταιρεία» και, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της, ο «Όμιλος») βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότιέχει προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης δέσμευσης «lock-up» (η «Συμφωνία Lock-up») με μία «ad hoc» ομάδα ομολογιούχων («Ad Hoc Group»), η οποία κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 75% επί του συνόλου των ομολογιών τύπου «Senior Unsecured Notes» συνολικού ύψους €250 εκατ. και λήξεως το 2021 («Ομολογίες SUNs 2021»).

Στα πλαίσια της Συμφωνίας Lock-up,τα μέρη αποφασίζουν να στηρίξουν τις συναλλαγές βελτιστοποίησης του Ισολογισμού. Μέλη του Ad Hoc Group κατέχουν επιπλέον ποσοστό άνω του 13% των ομολογιών τύπου «Senior Unsecured Notes» επί συνολικού ύψους €500 εκατ. λήξεως το 2024 («Ομολογίες SUNs 2024»).

Η σύναψη της Συμφωνίας Lock-up αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια του Ομίλου να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες συναλλαγές που θα μειώσουν σημαντικά το επίπεδο μόχλευσης του Ισολογισμού, θα επιμηκύνουν τη λήξη των ομολογιών και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα του.

Αυτό, θα διευκολύνει τον Όμιλο να εκτελέσει το επιχειρηματικό του σχέδιο και να αξιοποιήσει νέες ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον Λοταριακό κλάδο, όσο και στον κλάδο του Αθλητικού Στοιχηματισμού.

Η Εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με άλλους ομολογιούχους αναφορικά με τις εν λόγω συναλλαγές, τις οποίες σκοπεύει να συνεχίσει και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Lock-up.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης, δήλωσε: «Η υπογραφή της δεσμευτικής Συμφωνίας Lock-up αποτελεί την επιτυχημένη έκβαση μιας ενδελεχούς διαδικασίας βελτιστοποίησης του Ισολογισμού του Ομίλου.

Οι συναλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα τεθούν οι 2 βάσεις που θα στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη, και θα πολλαπλασιάσουν την αξία που κατέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη(stakeholders) μακροπρόθεσμα.

Εκ μέρους της ηγετικής ομάδας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας (stakeholders), συμπεριλαμβανομένων των ομολογιούχων μας, των πιστωτών, των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών μας, τόσο για την αφοσίωση τους, όσο και για τη συνεχή υποστήριξη που παρείχαν στην INTRALOT καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Προσβλέπουμε στη συνέχεια της συνεργασίας μας και σε αυτό το νέο κεφάλαιο που ξεκινάει για την INTRALOT».