Βενζίνη: Πάτε καλά; Στα 2.30 η αμόλυβδη στην Αθήνα – Δείτε πού θα φτάσει

Βενζίνη: Ράλι ανόδου για τη βενζίνη. Αγγίζει τα €2,30 η αμόλυβδη στο κέντρο της Αθήνας. O ρόλος του ακριβότερου πετρελαίου. Δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα ανακοπεί η αυξητική πορεία στις τιμές των καυσίμων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στα ύψη βρίσκονται και πάλι οι τιμές της βενζίνης στη χώρα μας, την ώρα που συνεχίζεται η επιστροφή στα μεγάλα αστικά κέντρα των αδειούχων του Αυγούστου από τους παραθεριστικούς προορισμούς.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της βενζίνης (95 οκτάνια) στη χώρα βρέθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου στο 1,993 ευρώ/λίτρο, ενώ η τιμή της «100άρας» (100 οκτάνια) εκτοξεύθηκε στα 2,162 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή για το Diesel κίνησης διαμορφώθηκε στο 1,763, ενώ για το υγραέριο κίνησης η μέση τιμή ήταν στα 0,860 ευρώ ανά λίτρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στο κέντρο της Αθήνας η τιμής της απλής αμόλυβδης στην αντλία αγγίζει τα 2,30 ευρώ / λίτρο (2,299 ευρώ), ενώ το πετρέλαιο φτάνει στα 2 ευρώ ανά λίτρο. Συγκεκριμένα, σε βενζινάδικο στην περιοχή του Μεταξουργείου, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σκαρφάλωσε στα 2,30 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μόλις δύο μήνες η η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά βρισκόταν στο 1,863 ευρώ/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης (100 οκτάνια) ήταν στα 2,050 ευρώ/λίτρο. Η μέση τιμή για το Diesel κίνησης ήταν στο 1579, ενώ για το υγραέριο κίνησης η μέση τιμή ήταν στα 0,796 ευρώ ανά λίτρο (Τιμές αναφοράς της 1ης Ιουλίου 2023).

Βενζίνη: Στην περιφέρεια

Με βάση τις χθεσινές μέσες τιμές η «100άρα» ξεπερνά τα 2,10 ευρώ ανά λίτρο στις αντλίες όλης της χώρας με τον νομό Κυκλάδων να είναι «πρωταθλητής» στην ακρίβεια στα καύσιμα, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2,375 ευρώ ανά λίτρο.

Την ώρα που το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο έχει πλέον ξεπεραστεί, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα ανακοπεί η αυξητική πορεία στις τιμές των καυσίμων.

Βενζίνη: Ο ρόλος του πετρελαίου

Οι διεθνείς τιμές για τον «μαύρο χρυσό» ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, καθώς αναμένεται νέα σημαντική μείωση στα αμερικανικά αποθέματα.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό κινήθηκε ανοδικά για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα προς τα 82 δολάρια το βαρέλι, σε τροχιά για το μεγαλύτερο σερί κερδών από τον Μάρτιο. Τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 11,5 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με το American Petroleum Institute.

Την ίδια ώρα, στρατιωτικό πραξικόπημα είναι σε εξέλιξη στη Γκαμπόν. Υπενθυμίζεται ότι αφρικανική χώρα είναι μέλος του ΟΠΕΚ, ωστόσο όπως μεταδίδει το Bloombergδεν υπήρξαν αναφορές για διακοπές στην παραγωγή ή τις εξαγωγές αργού.

Έπειτα από μια απότομη άνοδο τον Ιούλιο, οι τιμές του αργού παρουσίασαν μία πιο σταθερή πορεία τον Αύγουστο, με την τιμή να διαμορφώνεται γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. Οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλότεροι από τα μέσα επίπεδα την Τετάρτη και η μεταβλητότητα της αγοράς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020 για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού.

«Οι αγορές πετρελαίου είναι πολύ ήσυχες», έγραψε σε σημείωμά του ο Κεσάφ Λοχίγια, ιδρυτής της συμβουλευτικής Oilytics.

Η πρόσφατη ανησυχία για τα επίπεδα της προσφοράς, μετά τις διαδοχικές μειώσεις στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ+, κυρίως δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, φαίνεται ότι «εξουδετερώνονται» από την προοπτική χαμηλότερης ζήτησης σε Κίνα και Δύση.

Στην περίπτωση της Κίνας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως, το πρόβλημα συνίσταται στην αδύναμη οικονομία, καθώς το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, η πιθανότητα νέων αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, έρχεται να ενισχύσει το σενάριο της οικονομικής επιβράδυνσης στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, δεδομένου ότι η νομισματική σύσφιγξη υπονομεύει την ανάπτυξη.

Όσο για τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν το πρόγραμμα μείωσης της παραγωγής, με στόχο την στήριξη των τιμών και κατ’ επέκταση των εσόδων τους. Ιδίως για τη Σαουδική Αραβία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει τον Οκτώβριο σε περαιτέρω περιορισμό της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Βενζίνη: Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές

Στο σημείο αυτό, παράγοντες της αγοράς, θυμίζουν ως προς τη διαμόρφωση των τιμών καταναλωτή ότι καθοριστικό ρόλο παίζουν τα ακόλουθα:

  1. Η υψηλή φορολογία στην αμόλυβδη.

Οι φόροι, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις αντιστοιχούν στο 57% της τελικής τιμής.

Η τιμή διυλιστηρίου καθορίζει το 37% και στο 6% υπολογίζεται το μερίδιο του μικτού κέρδους εμπορίας και λιανικής. Λόγω της υψηλής φορολόγησης οι όποιες διεθνείς μειώσεις μετακυλίονται μόνο στο ένα τρίτο της τελικής τιμής.

  1. Η ισοτιμία του ευρώ – δολαρίου.

Η διακύμανση της επηρεάζει το κόστος αγοράς των προϊόντων από τα διυλιστήρια.

  1. Η τιμολόγηση των διυλιστηρίων

Τα διυλιστήρια τιμολογούν τα προϊόντα τους με βάση τη μέση τιμή των προηγούμενων τεσσάρων ημερών. Το αποτέλεσμα είναι οι μειώσεις να περνούν με χρονοκαθυστέρηση…

  1. Οι χρηματιστηριακές τιμές Platts της Μεσογείου.

Τα διυλιστήρια της Μεσογείου διαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων τους με βάση τις χρηματιστηριακές τιμές Platts.

Στην τρέχουσα περίοδο φαίνεται πως δεν ακολουθούν απαραίτητα την πορεία του Μπρεντ.