Βάσεις 2021: Όλο ο χάρτης – Πού έρχονται τα πάνω… κάτω!

Βάσεις 2021: Ένα μικρό… αλαλούμ έφερε η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς χιλιάδες υποψήφιοι έμειναν εκτός αλλά και χιλιάδες σχολές με κενές θέσεις!

Μετά και την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή από το υπουργείο Παιδείας που σήμανε την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων προκύπτει ότι θα δημιουργηθούν σχολές δύο ταχυτήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια καθώς πολλά τμήματα έχουν υψηλή ΕΒΕ στην Αθήνα όπως το Μαθηματικό που αγγίζει βαθμολογίες κοντά στο 14 και στη Σάμο είναι στο 0,8.

Εκτιμάται ότι στο μέλλον θα παίζει καθοριστικό ρόλο από πού προέρχεται το πτυχίο ενώ πολλές σχολές στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες ύψωσαν απρόσμενα την ΕΒΕ.

Σε κάθε περίπτωση για τις βάσεις 2021 όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η περιζήτητη Ιατρική Αθήνας θα αγγίζει τα 19.000 μόρια ενώ η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα κυμαίνεται κάτω από τα 18.000 μόρια, η Νομική Αθήνας θα αγγίζει τα 18.300 μόρια, η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ θα είναι πάνω από τα 18.000 μόρια και πολλά τμήματα του Πολυτεχνείου θα εκτιναχθούν 300 και 400 μόρια ενώ μεγάλη άνοδο θα έχουν και οι στρατιωτικές σχολές.

Δεν θα εισαχθούν εφέτος στα Πανεπιστήμια υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα τερματιστεί το φαινόμενο των προηγούμενων χρόνων να μπαίνουν μαθητές με βαθμολογίες 2 και 3 οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη συνέχεια στο επίπεδο σπουδών των Πανεπιστημίων και δεν λάμβαναν ποτέ πτυχίο.

Επίσης, θα παραμείνουν κενές επιπλέον 9.400 θέσεις στα Πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή συνολικά 26.452 έναντι 17.052.

Βάσεις 2021: Τα τμήματα με τις κενές θέσεις

Περισσότερες από τις μισές θέσεις όπως εκτιμάται θα μείνουν κενές σε Περιφερειακά χαμηλόβαθμα Πανεπιστήμια.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης στο Πρώτο Θέμα «τμήματα στα οποία έμπαιναν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες 2 ,3 και 4 τώρα έχουν κενές θέσεις».

Οπως εξηγεί ο καθηγητής στις σχολές που ενδέχεται να μείνουν κενές θέσεις το κριτήριο είναι γεωγραφικό και όχι γνωστικό καθώς είναι μακριά από τα μεγάλα κέντρα.

Τέτοια τμήματα στα οποία πέρυσι οι βαθμολογίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές είναι το τμήμα Οικολογίας στη Ζάκυνθο, το Μαθηματικό Σάμου, Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων στην Λάρισα, Ενδυσης στο Κιλκίς, Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη, Ξύλου στην Καρδίτσα, Λογιστικής στην Πρέβεζα Διοικητικής Επιστήμης στην Καβάλα και τον Αγιο Νικόλαο, Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Αμφισσα, Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά, Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, Δασολογίας στο Καρπενήσι, Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορεί να έχουν κενές θέσεις, τα οποία έχουν και διαφορές στην ΕΒΕ.

Βάσεις 2021: Το «κλειδί» στο μηχανογραφικό

Ο γρίφος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου περιλαμβάνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα αποκλείει όσους υποψηφίους δεν την έχουν πιάσει.

Οπως εξηγεί ο κ. Βαφειαδάκης είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου καθώς στην ουσία οι υποψήφιοι δεν σημαίνει οτι μπορούν να μπουν σε όλες τις σχολές αν έχουν την ΕΒΕ, αλλά θα δημιουργηθούν υποσύνολα ανάλογα με την βάση εισαγωγής που θα βάλει η κάθε σχολή και θα γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας από Δευτέρα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάλογα με τις σχολές που θα βάλει υποψήφιος στο μηχανογραφικό δελτίο να δούμε και εκπλήξεις στην είσοδο σε σχολές, που θα επιτυγχάνεται όχι μόνο με την ΕΒΕ αλλά στον υπολογισμό των μονάδων και με βάση τους συντελεστές βαρύτητας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ΕΒΕ περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι και ότι όλοι τους, είτε μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού είτε μέσω της κανονικής διαδικασίας αίτησης εγγραφής, έχουν την εναλλακτική του δημοσίου ΙΕΚ σε ειδικότητες με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι διαδικασίες ξεκινούν από χθες και λήγουν την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Βάσεις 2021: Οι πρώτες εκτιμήσεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και εν αναμονή επιπλέον στοιχείων για τις επιδόσεις των υποψηφίων, σχεδόν σίγουρη αναμένεται η άνοδος στο 3ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή σε αυτά των Επιστημών Υγείας και της Οικονομίας και Πληροφορικής, καθώς τα ποσοστά των αριστούχων παρουσίασαν αύξηση. Ιατρικές και τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής, κυρίως στα κεντρικά Ιδρύματα, αναμένεται να δουν άνοδο στη βάση εισαγωγής τους καθώς παραμένουν διαχρονικά πρώτες επιλογές της πλειοψηφίας των υποψηφίων.

Σταθερές αναμένεται να είναι οι πολυτεχνικές σχολές και οι Φυσικομαθηματικές, χωρίς ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί αν θα σημειωθεί πιθανή μικρή άνοδος στα «ρετιρέ», δηλαδή στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων. Αντιθέτως, πιο θολό είναι το τοπίο στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπου οι επιδόσεις είναι παρόμοιες με πέρσι και αναμένεται πτωτική τάση, εκτός από τις δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική που μπορεί να δούμε οριακή αυξητική μεταβολή.

«Οι επιδόσεις των μαθητών δεν αντιστοιχούν στο επίπεδο των θεμάτων, καθώς όλοι περιμέναμε υψηλότερες βαθμολογίες. Η τηλεκπαίδευση, σε συνδυασμό με την πανδημία, φαίνεται ότι είχε επίδραση στους υποψηφίους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα ζητούμενα», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης.

Η μεγαλύτερη ανατροπή βέβαια των φετινών Πανελλαδικών δεν είναι η πορεία των βάσεων, αλλά ένα ποσοστό υποψηφίων που θα μείνει εκτός πανεπιστημίων, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας σχολιάζει στον «Ε.Τ.» τις επιδόσεις των υποψηφίων και καταλήγει: «Οι επιδόσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν εξαιρετικά παρόμοιες με πέρσι (μέσος όρος 11,12 έναντι 11 πέρσι), ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία αυξήθηκε η μέση επίδοση κατά 0,5 στην 20βαθμη κλίμακα». Συμπληρώνοντας εξηγεί ότι το περσινό φαινόμενο του χάσματος των υποψηφίων όσον αφορά τις επιδόσεις συνεχίζεται και φέτος: «Το φαινόμενο της πανδημίας είναι η πόλωση, με τους καλούς να γίνονται καλύτεροι και τους μέτριους και κακούς να γίνονται χειρότεροι».

Πώς κινήθηκαν οι επιδόσεις των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Αν και ποσοστιαία καταγράφεται μια μικρή άνοδος στις βαθμολογίες των υποψηφίων, καταλήγει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων να είναι ο ίδιος σε σχέση με πέρσι. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος οι υποψήφιοι στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι λιγότεροι, οι εκτιμήσεις, όπως σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Χατζητέγας, κάνουν λόγο για πτωτική τάση, με πιθανή εξαίρεση τις υψηλόβαθμες σχολές όπου μπορεί να καταγραφεί οριακή αυξητική μεταβολή.

Με τον ανταγωνισμό να παραμένει υψηλός στο συγκεκριμένο πεδίο, λόγω της μεγάλης ζήτησης αλλά των περιορισμένων θέσεων, οι αυξομειώσεις διαχρονικά είναι μικρές. Πάντως, οι υποψήφιοι έγραψαν σε ποσοστά άνω του 50% πάνω από τη βάση σε μαθήματα όπως η Γλώσσα, η Κοινωνιολογία και τα Αρχαία. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η βάση της Νομικής Αθήνας ήταν 18.050 μόρια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η Νομική Θεσσαλονίκης με 17.825 μόρια, όπως και οι Ψυχολογίες ΕΚΠΑ και Παντείου με 17.875 και 17.550 μόρια αντίστοιχα.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Με λίγο καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά αλλά και μικρή άνοδο των αριστούχων στη Φυσική, και τα δύο μαθήματα βαρύτητας, οι πολυτεχνικές σχολές και φέτος φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, υπάρχει μείωση κατά 15% του αριθμού των υποψηφίων σε σχέση με πέρσι.

Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, οι υποψήφιοι φέτος σε ποσοστό 68,20% έγραψαν πάνω από τη βάση, ενώ το 16,98% έγραψε μεταξύ 18 και 20. Αντίστοιχα, στη Φυσική το ποσοστό των αριστούχων έφτασε το 17,64, αυξημένο σε σχέση με πέρσι σχεδόν κατά δύο μονάδες, ενώ και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Εκθεσης κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι πολυτεχνικές σχολές καταγράφουν σερί απώλειας μορίων, με την Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ να φτάνει πέρσι στα 17.975 μόρια και να ακολουθεί η Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στα 17.775 μόρια. Στο ΑΠΘ, αντίστοιχα οι βάσεις σε Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους κινήθηκαν στα 17.450 και 16.950 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις ακόμα και στις πολυτεχνικές σχολές κινήθηκαν γύρω από τα 10.000 με 12.000 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας

Το περσινό «Βατερλώ» της Χημείας αποκαθίσταται φέτος με πολύ υψηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων και το ποσοστό των αριστούχων να διπλασιάζεται. Το 12,16 των υποψηφίων έγραψε μεταξύ 18 και 20 στη Χημεία, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,47. Το 59,77% έγραψε πάνω από τη βάση όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 51,72%. Ανοδο των αριστούχων σε ποσοστό είχαμε και στη Βιολογία, όπου το 17,78% έγραψε πάνω από τη βάση όταν πέρσι είχε γράψει το 15,21%.

Ιδίως στις δημοφιλείς σχολές, οι παραπάνω επιδόσεις αναμένεται να μεταφραστούν σε μικρή άνοδο των βάσεων, με την Ιατρική να αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο. Πάντως, η άνοδος δεν αναμένεται θεαματική.

Πρακτικά, η Ιατρική είναι πιθανόν να ανακτήσει κάποιες από τις απώλειες που είχε πέρσι, με μόλις δύο σχολές Ιατρικής, αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να παραμένουν πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων. Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας πέρσι είχε βάση 18.250 μόρια και η Θεσσαλονίκης 18.075 μόρια. Στα 17.025 και κάτω κινήθηκαν οι Φαρμακευτικές, ενώ η Βιολογία στα 16.750 μόρια στην Αθήνα. Οι δημοφιλείς σχολές σε παραϊατρικά επαγγέλματα κινήθηκαν πέρσι στα 15.000 μόρια σε κεντρικά Ιδρύματα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μικρή άνοδο.

4ο επιστημονικό πεδίο-Οικονομίας και Πληροφορικής

Για τρίτη συνεχή χρονιά αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία οι βάσεις στο 4ο επιστημονικό πεδίο, χωρίς όμως εντυπωσιακό κέρδος σε μόρια. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας ήταν ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός για τις δημοφιλείς σχολές.

To 27,12% έγραψε από 18 και πάνω στο μάθημα της Οικονομίας που έχει τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, ενώ υψηλότερο ήταν το ποσοστό αριστούχων και στην Πληροφορική.

Στα Μαθηματικά συνεχίζει να είναι περιορισμένο το ποσοστό που γράφει πάνω από τη βάση, με μόλις το 27,24% να καταγράφει βαθμούς άνω του 10 και το 72,76% κάτω από τη βάση. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα με τον δεύτερο συντελεστή βαρύτητας είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με πέρσι και αναμένεται να καταγραφεί άνοδος στις φετινές βάσεις.

Στις πιο υψηλόβαθμες σχολές σε αυτό το πεδίο είναι αυτές της Πληροφορικής στα κεντρικά Ιδρύματα, με τις βάσεις να κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ στις οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ).