Βάσεις 2021: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής – Τα μόρια για όλες τις σχολές

Βάσεις 2021: Ποιες σχολές ανεβαίνουν και ποιες πέφτουν. Ποια είναι τα μόρια για Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο, Παιδαγωγικά, Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ,

Υπενθυμίζεται ότι οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων.

Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Βάσεις 2021: Δείτε αναλυτικά τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

O πίνακας με τις ΕΒΕ σχολών ΕΠΑΛ

Βάσεις 2021: Άνοδος σε Οικονομικά – Πληροφορική

Γενική άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται στις «περιζήτητες» Σχολές πληροφορικής και Οικονομικών του 4ου επιστημονικού πεδίου. Μάλιστα, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του Πεδίου.

Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει πάνω από 18.000 μόρια ενώ πάνω ισχυρή θα είναι και η άνοδος των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών των ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι λόγοι για την κατακόρυφη άνοδο των βάσεων των Σχολών αυτό είναι δύο. Αρχικά, οι υπερδιπλάσιοι αριστούχοι του Πεδίου (στην κλίμακα μορίων 18-20 αποτυπώνονται 680 υποψήφιοι φέτος και 305 πέρυσι) λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα θα σπρώξουν τις βάσεις ανοδικά (από 250-500 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές.

Το «χεράκι» τους στην ένταση της ανόδου θα βάλει, βεβαίως και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 τα Μαθηματικά και χ0,7 η Οικονομία) καθώς και στα δυο είχαμε συνολικά καλύτερες επιδόσεις φέτος συγκριτικά με πέρσι στην κλίμακα του 15-20.

Βάσεις 2021: Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

 

1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών): Στα Αρχαία Ελληνικά είχαμε παρόμοιες επιδόσεις με πέρυσι, στην Ιστορία χειρότερες επιδόσεις πάνω από 15, στη Γλώσσα εντυπωσιακή αύξηση των επιδόσεων σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα.

Στην Κοινωνιολογία είχαμε αύξηση των αριστούχων, αλλά χειρότερες επιδόσεις στην υπόλοιπη βαθμολογική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένουμε μεγάλες αναταράξεις στις βάσεις.

Οι Νομικές Σχολές και τα τμήματα Ψυχολογίας αναμένεται να κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, με άνοδο μέχρι 130 μόρια. Από τα 14.500 μόρια και κάτω θα έχουμε πτώση των βάσεων μέχρι 100 μόρια.

Φέτος έχουμε 1.141 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι. Η ΕΒΕ του πεδίου ορίζει ότι κανείς υποψήφιος με μέσο όρο μικρότερο του 8,94 δεν θα έχει δικαίωμα να δηλώσει σχολές του πεδίου. Επειδή υπάρχουν οι συντελεστές βαρύτητας, οι υποψήφιοι με 8,94 μέσο όρο μπορεί να έχουν από 8.400 έως 9.400 μόρια.

2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών): Οι επιδόσεις στα Μαθηματικά είναι καλύτερες από το 13 και επάνω σε σύγκριση με τις περυσινές. Στη Φυσική είναι χειρότερες σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα.

Στη Χημεία, μετά τα εξαιρετικά δύσκολα θέματα του 2020 και του 2019, τα θέματα φέτος ήταν πιο εύκολα, με αποτέλεσμα πολύ καλύτερες επιδόσεις σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα και μάλιστα με υπερδιπλασιασμό των υποψηφίων με πάνω από 17.

Παρόμοια εικόνα και στη Γλώσσα με διπλασιασμό των υποψηφίων με βαθμό μεγαλύτερο του 17, αλλά μείωση των υποψηφίων με βαθμό μεγαλύτερο του 10. Ανοδο αναμένουμε στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου. Στις Πολυτεχνικές Σχολές μπορεί να φθάσει και τα 400 μόρια.

Η άνοδος θα είναι μεγαλύτερη στις μεσαίες σχολές του πεδίου και θα αγγίξει τα 1.000 μόρια στις σχολές από 14.000 μόρια μέχρι 17.000 μόρια. Από εκεί και κάτω θα έχουμε μικρότερη άνοδο μέχρι τα 10.000, βαθμολογικό πεδίο στο οποίο μπορεί να καταγραφεί και πτώση των βάσεων. Ρόλο θα παίξει και η μείωση του αριθμού των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, που είναι συνεχής.

Από το 2017 έχουμε 30% λιγότερους υποψηφίους στο πεδίο. Αναμένεται να εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι με 9.000 μόρια και πάνω και να μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις στο πεδίο. Το κατώφλι εισαγωγής λόγω της ΕΒΕ είναι το 9,58, που σημαίνει ότι η χαμηλότερη βάση του πεδίου αναμένεται στα 9.000 μόρια περίπου.

3ο πεδίο (επιστημών υγείας και ζωής): Αναμένεται πολύ μεγάλη άνοδος των βάσεων, μετά το περυσινό ιστορικό χαμηλό των βάσεων των Ιατρικών Σχολών.

Στη Βιολογία είχαμε καλύτερες επιδόσεις με την αύξηση των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 17 κατά 40%. Στη Χημεία όσοι έγραψαν πάνω από 17 είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρυσι κατά 150%.

Επειδή αυτά τα μαθήματα αποτελούν τα μαθήματα βαρύτητας του πεδίου, αναμένουμε να αυξηθούν τα μόρια των υποψηφίων επιπλέον. Στη Φυσική οι επιδόσεις είναι καλύτερες σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα και στη Γλώσσα οι υποψήφιοι που έγραψαν πάνω από 17 αυξήθηκαν περισσότερο από 300%.

Προφανώς αυτοί οι βαθμοί θα δημιουργήσουν εκρηκτική άνοδο στις βάσεις του πεδίου. Ετσι αναμένουμε την Ιατρική Αθήνας να πλησιάσει τα 18.700 και την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να ξεπεράσει τα 18.150 μόρια.

Στην περιοχή των 16.000 μορίων και κάτω η άνοδος των βάσεων θα υπερβεί τα 1.500 μόρια και σε κάποιες περιπτώσεις και τα 2.000 μόρια. Πέρυσι κατεγράφη πτώση των βάσεων μεγαλύτερη από 2.500 μόρια. Το κατώφλι του πεδίου θα είναι τα 9.200 μόρια, αφού η ελάχιστη ΕΒΕ είναι 9,7.

4ο πεδίο (επιστημών οικονομίας και πληροφορικής): Σημειώθηκαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα σε σχέση με το 2020. Ο βραχνάς του πεδίου είναι τα Μαθηματικά, όπου τα αισθητά ευκολότερα θέματα έφεραν βελτίωση των επιδόσεων, με τον αριθμό των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 17 να αυξάνεται κατά 76%.

Στην Οικονομία και την Πληροφορική είχαμε αύξηση των βαθμολογιών πάνω από 17.

Στη Γλώσσα η βελτίωση των επιδόσεων είναι εντυπωσιακή, με τους υποψηφίους που έγραψαν πάνω από 17 να αυξάνονται κατά 300% και αυτούς που έγραψαν πάνω από 14 να αυξάνονται κατά σχεδόν 100%.

Αναμένουμε, λοιπόν, μεγάλη άνοδο των βάσεων και σε αυτό το πεδίο σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα από 250 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές μέχρι 600 στην περιοχή των 16.500 μορίων.

Ακόμη και οι χαμηλόβαθμες σχολές θα έχουν άνοδο, με τις σχολές γύρω στα 10.500 μόρια να σημειώνουν άνοδο της βάσης γύρω στα 400 μόρια. Το κατώφλι του πεδίου αναμένεται στα 7.800 μόρια, με την ΕΒΕ του πεδίου να είναι 8,3.